Mgr. Kamila Klemešová Cvičení č. 7.  Zakládající státy =  70. roky =  80. roky =  90. roky =  2004 =  2007 =  2013 =

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
1. setkání Řídícího výboru MAP rozvoje vzdělávání území SO ORP Nýřany Nýřany
Advertisements

OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Mgr. Barbora Hošková Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR 8.listopadu 2006.
Strukturální fondy na MŠMT Setkání českých technologických platforem
Setkání k tvorbě Integrované strategie území MAS OS Aktivios na období Letiny
FINANCOVÁNÍ ŠKOLSTVÍ Z KOMUNITÁRNÍCH PROGRAMŮ EU Autor: Michala Hrbová Obor: Účetnictví a finanční řízení podniku Ročník: 3 Soutěžní sekce: Rozvoj regionů.
Předpoklady poskytnutí dotace Společný technický sekretariát Drážďany.
Regionální politika Oldřich Hájek. Obsah přednášky: Další typologie nástrojů lokálního rozvoje a RP Podle charakteru a zaměření Podle charakteru a zaměření.
Program rozvoje Ústeckého kraje Obsah prezentace Představení PRÚK účel zpracování struktura PRÚK struktura priorit a opatření indikátory.
Návrh Dlouhodobého záměru vzdělávání a rozvoje vzdělávací soustavy ČR 2015 Porada ředitelů škol a školských zařízení 9. prosince 2014 KÚ Libereckého kraje.
Veřejné finance Mgr. Oldřich Hájek. Financování školství  Školství – důležité odvětví veřejného sektoru  Školství:  Měří, hodnotí a tvoří lidský kapitál.
EVROPSKÁ UNIE MAREK PARVONIČ. HISTORIE ZÁKLADY PODNĚTY Zabránit opakování tragédie dvou světových válek Zajištění evropského míru Revitalizace Evropy.
Evropská sociální politika Fakulta sociálních věd Univerzity Karlovy v Praze Prof. Martin Potůček, PhD., vedoucí kurzu
Operační program Průmysl a podnikání Programové dokumenty OP – Průmysl a podnikání Národní rozvojový plán ostatní operační programy Socioekonomická.
Evropské strukturální a investiční fondy Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání Analýza potřeb v území jako východisko pro tvorbu Krajského akčního.
Regionální politika EU Natálie Švarcová
Regionální management II prof. Ing. Magdalena Hrabánková, CSc., prof. h. c.
Strategické dokumenty, řízení, plánování a směřování Jihočeského kraje Ing. Luboš Průcha vedoucí oddělení regionálního rozvoje KÚ JčK.
Česko – rakouská přeshraniční spolupráce z pohledu možnosti operačních programů po vstupu do EU Lenka Doležalová 3. ÚFŘP.
Čerpání prostředků z fondů EU na území Jihočeského kraje Ing. Petr Maroš vedoucí Odboru evropských záležitostí.
SEMINÁŘ K PROBLEMATICE EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU Porovnání obsahu a zaměření OP RLZ a JPD Cíl 3 * Městská knihovna, Praha.
INTERREG V-A AT-CZ Listopad 2015 Informace pro Pracovní skupinu/regionální kolegium pro cestovní ruch při RSK JMK.
ZŠ Brno, Řehořova 3 Já a společnost Výchova k občanství ročník III
Publicita v projektech financovaných z ESF v rámci Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost Seminář pro žadatele.
OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR.
Podniková ekonomika Ing. et Bc. Sylva Talpová KPH ESF MU Brno
Strategická východiska rozvoje dopravních sítí Ing. Tomáš Čoček, Ph.D. 1. náměstek - státní tajemník Ministerstvo dopravy ČR.
Regionální politika EU v období Mgr. Oldřich Hájek.
Evropský sociální fond 1 Jiří Švarc Evropská Komise Generální ředitelství pro zaměstnanost, sociální věci a rovné příležitosti Oddělení pro Českou republiku,
VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST ZKUŠENOSTI S PODPOROU ESF VE VELKÉ BRITÁNII.
Sociální zabezpečení Sociální služby Mirka Wildmannová Katedra veřejné ekonomie Ekonomicko-správní fakulta MU BRNO.
1.jednání ŘKV 9. května 2005 Hotel Olympik, Sokolovská 138, Praha 8 Ministerstvo pro místní rozvoj ČR Sekretariát ŘKV (odbor Rámce podpory Společenství)
Strukturální fondy a základní principy využívání strukturálních fondů prof. Ing. Magdalena Hrabánková, CSc., prof. h. c.
Struktura financování VVŠ RNDr. Alexander Černý Výjezdní zasedání managementu UTB ve Zlíně dne 20. března 2013.
Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA Podpora výzkumu, vývoje a inovací na MPO – program.
Firemní inovační politika Seminář 2 Ing. Jiří Polách.
Příprava Jihomoravského kraje na programové období 2014–2020 Brno,
Pojistný trh nabídka a poptávka po pojistných produktech investování prostředků technických rezerv.
Příprava Libereckého kraje na období Odbor regionálního rozvoje a evropských projektů KÚ LK
FONDY EU Předvstupní podpora Agenda 1999 – 2006 a její plnění v ČR.
PŘÍPRAVA PROJEKTŮ NA ZŠ Autor: Jana Bartoňová.  Fondy EU  Programové období  Zkušenosti s projekty v OPVK +dokumenty  Benefit7  Programové období.
AKTUÁLNÍ VÝZVY OPERAČNÍHO PROGRAMU ZAMĚSTNANOST
Inovace jako nedílná součást programů financovaných z ESIF
Program meziregionální spolupráce INTERREG EUROPE
EVROPSKÁ UNIE – VZNIK A VÝVOJ
Regionální politika Mgr. Oldřich Hájek.
Opakování – pracovní list
Aktuální témata v oblasti Evropských strukturálních a investičních fondů JUDr. Olga Letáčková, náměstkyně pro řízení sekce koordinace evropských fondů.
Společné a koordinované politiky EU
Schůze Spolku pro obnovu venkova ČR Praha 1. dubna 2014
Metodická podpora projektu P-KAP krajskému akčnímu plánování
PhDr. Dušan Bartůněk UK FTVS
Příbram Ing. Václav Chytil
Technické přípravné jednání ŘKV
Evropská územní spolupráce
Aktualizace strategické vize Strategie rozvoje Jihomoravského kraje 2020 Brno, 5. prosince 2011.
Nadnárodní/meziregionální spolupráce (TNC/IRC) vs
Přehled čerpání Zlínského kraje v rámci operačních programů
Evropské fondy a jejich fungování v České Republice
VŠFS kombinované studium
Imigrační politika EU Listopad 2010.
Nařízení Evropského parlamentu a Rady
Hospodářská a sociální soudržnost EU
Aktuální právní úprava činnosti školy a nové úkoly zástupce ředitele
Kulatý stůl Rozvoj spolupráce SOŠ a členských firem HK
Postup přípravy ROP Martin Černý.
Centralizované rozvojové projekty 2017
Regionální politika v Evropské unii
ÚVODEM… PORADA ŘEDITELŮ ŠKOL A ŠKOLSKÝCH ZAŘÍZENÍ ZŘIZOVANÝCH LIBERECKÝM KRAJEM 12. prosince 2018 I Liberec.
EVROPSKÁ UNIE.
Podpora rovnosti osob LGBTI v Evropské unii
Transkript prezentace:

Mgr. Kamila Klemešová Cvičení č. 7

 Zakládající státy =  70. roky =  80. roky =  90. roky =  2004 =  2007 =  2013 =

 Vyrovnávání disparit „bude“ probíhat přirozeně  Důvěra ve volný trh  Mezníkem vznik Evropské investiční banky ◦ Půjčky a garance na projekty v méně rozvinutých regionech  Evropský sociální fond ◦ Financování samostatné sociální politiky  Evropský zemědělský garanční a podpůrný fond ◦ Financována společná zem. politika

 Přístup méně rozvinutých států  Přístup VB - velké reg. disparity  VB přišla o zisky z cel atd. => snaha kompenzovat ztráty, restrukturalizovat staré průmyslové oblasti => VB kolébkou regionální politiky  1974 – Evropský fond regionálního rozvoje ◦ Základní nástroj RP  Podpora vytváření jednotného prostoru  Integrované středomořské programy  Restrukturalizace starých prům. oblastí

 Jednotný evropský akt ◦ Vytvoření jednotného vnitřního trhu ◦ Zabezpečování snižování rozdílů v hosp. a soc. vyspělosti pomocí strukturálních fondů  Reakce na vstup Španělska a Portugalska  Pokračující strukturální potíže: VB, Francie, Itálie, Španělsko =>vznik střednědobého plánování (programy), zavedeny principy RP

 1988 RP integrována se soc. politikou a části zem. politiky => strukturální politika (politika hosp. a sociální soudržnosti)  vznik Kohezního fondu (1993) ◦ Nástroj pro splnění maastrichtských kritérií  Výbor regionů ◦ Nový poradní orgán EU

 Agenda 2000 ◦ Dokument nastiňující základní směry vývoje v kontextu rozšiřování EU ◦ Ke zpracování vyzvána Evropská komise již v roce 1997  První projednává otázku vnitřních mechanismů Unie, zejména reformu společné zemědělské politiky a politiky sociální a hospodářské soudržnosti. Obsahuje také doporučení, jak se nejlépe vyrovnat s nadcházejícím rozšířením a navrhuje vytvoření nové finanční perspektivy (tj. rozpočtu) na období 2000–2006.  Druhá navrhuje zesílenou předvstupní strategii, zahrnující dva nové prvky: přístupové partnerství a rozšířenou účast kandidátských zemí v programech Společenství a vytvoření mechanismu pro uplatňování acquis Společenství.  Třetí část představuje studii o vlivu rozšíření na politiky Evropské unie.

1. Princip programování 2. Princip koncentrace 3. Princip partnerství 4. Princip adicionality 5. Princip monitorování a vyhodnocování  Další principy jako subsidiarita, proporcionalita, konvergence….

 Cíl 1: Povzbuzování rozvoje a strukturálních změn zaostávajících regionů  Cíl 2: Podpora strukturálně postižených regionů  Cíl 3: Podpora přizpůsobování a modernizace politik a systémů vzdělávání, školství a zaměstnanosti

 Evropský regionální rozvojový fond (ERDF)  Evropský sociální fond  Evropský zemědělský a záruční fond (do 2007)  Finanční nástroj pro podporu rybolovu (do 2007) Mimo SF stojí Kohezní fond (Fond soudržnosti)

 1974  Základní nástroj pro snižování disparit  Investice do infrastruktury  Rozvoj malého a středního podnikání  Investice do ŽP, výchovy, zdraví, výzkumu…

 1960  Hlavní nástroj pro podporu sociální politiky  Zaměření na prevenci, boj s nezaměstnaností, rozvoj lidských zdrojů, trh práce

 1994  Pomoc nejméně vyspělým státům, aby zvládali rozvíjet se a zároveň dodržovat Maastrichtská kritéria (vstup do HMU)  Státy, kde HNP 90 % průměru EU  Financuje investiční (infrastrukturní) projekty 1.Dopravní infrastruktura 2.Ochrana ŽP

 350 mld. €  Cíl 1: Konvergence  Cíl 2: Regionální konkurenceschopnost a zaměstnanost  Cíl 3: Evropská územní spolupráce

 Podpora méně rozvinutých NUTS 2  84 regionů v 18 státech  HDP < 75 % průměru EU  Státy, kde HND < 90 % průměru pro EU  282 mld. €, 82 % celkové sumy  Financování z: ERDF, ESF, FS  V ČR: všechny NUTS 2 s výjimkou Prahy

 Regiony NUTS 2 nebo NUTS 1 přesahující kritéria pro Cíl 1  Financováno z ERDF, ESF  Cca 16 % celkových financí  Dva přístupy: 1.Podpora inovací a znalostní ekonomiky 2.Podpora lidských zdrojů  169 regionů  V ČR: Praha

 Podpora: 1.přeshraniční spolupráce (NUTS 3) 2.meziregionální spolupráce regionů 3.nadnárodní spolupráce regionů  Financováno z ERDF  V ČR: všechny regiony  Cca 2, 5 % celkových financí

 Pro ČR 26 operačních programů

 Přeshraniční spolupráce: ◦ ČR – Bavorsko ◦ ČR – Polsko ◦ ČR – Rakousko ◦ ČR – Sasko ◦ ČR – Slovensko  OP Mezinárodní spolupráce  OP Nadnárodní spolupráce  Síťový OP ESPON 2013  Síťový OP Interact II

 Srovnejte období EU a ◦ Porovnejte rozdíly ve fondech ◦ Zhodnoťte změny v operačních programech ◦ Popište další změny, které nastaly pro období  Využijte široké spektrum internetových zdrojů  Text minimálně na stranu, každý sám – vytváříte si podkladový materiál pro přípravu na zkoušku  Termíny odevzdání jako obvykle

Děkuji za pozornost