Commission européenne 1 -1- STRUKTURÁLNÍ FONDY a ESF 2007-2013 - strategické plánování a programování Diana Jablonska, GŘ Zaměstnanosti, Jednotka A1; Koordinace.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ing. Hana Procházková (Úřad práce Pardubice)
Advertisements

Tvorba OP pro programovací období Kontext a vazby OP •EU jako ek. nejrozvinutější společenství na světě – charakterzované sociálním smírem.
Strukturální fondy na MŠMT Setkání českých technologických platforem
Východiska EU pro zaměření priorit Olomouckého kraje v kohezní politice EU Budoucnost Olomouckého kraje v rámci kohezní politiky EU 2014+,
Představení Generálních sekretářů a generálního zmocněnce Aktuální stav přípravy 2014 – 2020.
Operační program „Rozvoj venkova a multifunkční zemědělství“
Institut pro integraci České republiky do Evropské unie Jak na projekt spolufinancovaný ze SF EU Mgr. Marek Havrda, MA.
RPS/CSF Česká republika 2004>2006 Rámec podpory Společenství Ministerstvo pro místní rozvoj, ČR Odbor evropských fondů Výroční zpráva Rámce podpory Společenství.
Aktuální stav čerpání evropských fondů Příprava na další programovací období z pohledu regionů Mgr. Radko Martínek hejtman Pardubického kraje.
Vzdělávání pro konkurenceschopnost Obecně Řídícím orgánem je MŠMT Řídícím orgánem je MŠMT Založen na principu partnerství Založen na principu partnerství.
Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání
PŘÍPRAVNÉ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 5. DUBNA 2004 PŘÍPRAVNÉ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 5.
Příprava na kohezní politiku EU nadnárodní, národní a krajská úroveň Workshop pro zástupce ORP Olomouckého kraje, , Přerov.
ESF V ČR OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost
ESF v ČR RNDr. Jana Kouřilová, Ph.D. Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní vzdělání je.
Regionální politika a strukturální fondy Evropské unie
Praha a fondy EU Programové období 2007 – 2013 Markéta Reedová náměstkyně primátora HMP.
Program konkurenceschopnost Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Regionální politika v České republice a Evropské unii 5 Národní rozvojový plán ČR Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti.
Evropský sociální fond v ČR
W.P Výbor regionů Stanovisko ke sdělení Komise pro Radu, Evropský parlament, Ekonomický a sociální výbor a Výbor regionů „Posilování místní dimenze.
1 Inovace 2007 Týden výzkumu, vývoje a inovací Operační programy na období Doc. Ing. Karel Šperlink, CSc.prosinec 2007.
European Commission Employment and Social Affairs DG Budoucnost strategie sociálního začleňování Hana Velecká GŘ pro zaměstnanost, sociální věci a rovné.
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR Daniel Braun 1. náměstek ministra Výsledky střednědobého hodnocení, návrh rozvojových cílů.
Strukturální politika
Řízení a koordinace politiky soudržnosti v České republice v období Ostravice Hotel Montér Ministerstvo pro místní rozvoj ČR.
Financování rozvojových projektů Evropské zdroje a financování rozvojových projektů v rámci ČR Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti.
Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání.
Způsoby podávání projektů na úrovni krajů Příprava financování projektů internetizace knihoven ze strukturálních fondů Havlíčkův Brod, 18. –
Operační program Lidské zdroje a zaměstnanost (2007 – 2013) Jihlava, 18. června 2007.
Projekt je spolufinancován Evropskou unií a Českou republikou Atlas Labe na území Královéhradeckého kraje prezentace výsledků projektu.
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
Schválení OP OPS chvalovací proces Ministerstvo financíEvropská komise Certifikační orgán Auditní orgán Ministerstvo pro místní rozvoj Programování Metodiky.
Členství ČR v EU II. Regionální politika EU března 2010.
Konference ke II. kolu Iniciativy Společenství EQUAL Konference k vyhlášení druhého kola výzvy Iniciativy Společenství EQUAL v ČR Iniciativa Společenství.
Grantové schéma Phare 2003 Rozvoj lidských zdrojů Seminář pro auditory Část obsahová Praha, 15. března 2006 Ing. Jarmila Modrá Národní vzdělávací.
FONDY EU Programové období
Program rozvoje venkova ČESKÉ REPUBLIKY na období 2007 – 2013.
Iniciativa EQUAL v ČR. Iniciativa EQUAL Samostatná forma pomoci ze strukturálních fondů týkající se mezinárodní spolupráce při prosazování nových prostředků.
1 Operační program Výzkum a vývoj pro inovace Programovací období
Politika sociální inkluze v Evropské unii
ESF V ČR OP Lidské zdroje a zaměstnanost Jana Kouřilová Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní.
FONDY EU Programové období
Regulace nezaměstnanosti. Stručný přehled vývoje politiky zaměstnanosti  Keynesiánský přístup  Stimulace agregátní poptávky  Regulace mezd  Měnová.
Členství ČR v EU I. Regionální politika EU a postavení ČR.
© Berman Group. Ex-ante hodnocení NRP Presentace na jednání ŘKV 18. října 2005.
Srovnání současného a budoucího programovacího období v ČR Ing. Jarmila Modrá Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR 8. listopadu 2006.
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva ERDF pro vysoké školy Mgr. Stanislava Podolková Praha, duben 2016.
Konference „Další profesní vzdělávání“ Pardubice 26. září 2006 Mgr. Jaroslava Barbara Sporková Evropské strukturální fondy v České republice v období 2007.
SEMINÁŘ K PROBLEMATICE EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU Evropský sociální fond v ČR * Městská knihovna, Praha.
Kulatý stůl pro NNO k problematice přípravy NRP Ministerstvo pro místní rozvoj ČR Odbor Rámce podpory Společenství.
Národní rozvojový plán květen 2003 Ing. Drahomíra Vrbská ředitelka odboru integrace a strukturálních fondů, MMR.
Sektorový operační program ROZVOJ LIDSKÝCH ZDROJŮ Rozvoj regionu Jihomoravského kraje Znojmo 13. května 2003 Mgr. Pavel Vicherek, MPSV ČR.
Informační setkání k přípravě Olomouckého kraje na kohezní politiku EU , Jeseník.
Strategie sociálního začleňování na období let 2012 – 2020 Příspěvek ke konferenci "Sociálně vyloučené lokality - vznik, rizika, možnosti řešení"
Možnosti podpory celoživotního učení v programech financovaných Evropskou unií Ing. Marek Mora Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR 10. května.
Integrovaný regionální operační program Mgr. Jan Veselský, Centrum pro regionální rozvoj České republiky Praha- Dotační možnosti a aktuální výzvy.
PŘÍPRAVA PROJEKTŮ NA SŠ Autor: Jana Bartoňová.  Fondy EU  Programové období  OP VK  Zkušenosti s projekty v OPVK +dokumenty  Benefit7  Programové.
Školení pro zaměstnance SSČ, v.v.i. Podpora ekonomických systémů na pracovištích AV ČR v oblasti projektového řízení Mgr. Jaroslava Barbara Sporková
Září 2008Ing. Luboš Dobiáš INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ Oblast podpory 1.1 Oblast podpory 1.2 Oblast podpory 1.3 Výzvy k předkládání žádostí Individuálních.
Regionální interveční rámec pozice AK ČR pro programové období 2014+
Ministerstvo pro místní rozvoj ČR, Staroměstské náměstí 6, Praha 1 lll INTEGROVANÝ OPERAČNÍ PROGRAM INTEGROVANÝ OPERAČNÍ.
Veřejné rozpočty Mgr. Oldřich Hájek.
Regionální politika EU v období
Aktualizace Strategie udržitelného rozvoje ČR
Místní Akční Plán rozvoje vzdělávání
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Starosti starostů s evropskými fondy, Praha
Tvorba veřejných projektů – příklad Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Mgr. Bc. David Póč Oddělení pro strategii a rozvoj/Katedra.
Transkript prezentace:

Commission européenne STRUKTURÁLNÍ FONDY a ESF strategické plánování a programování Diana Jablonska, GŘ Zaměstnanosti, Jednotka A1; Koordinace ESF STRUKTURÁLNÍ FONDY a ESF strategické plánování a programování Diana Jablonska, GŘ Zaměstnanosti, Jednotka A1; Koordinace ESF

Commission européenne Principy reformy SF větší důraz na strategický přístup – propojení soudržnosti s Lisabonem Koncentrace Zjednodušení: méně cílů – méně fondů jednodušší programování pružnější řízení Decentralizace: významnější role členských států, regionů a místních aktérů

Commission européenne Nový strategický přístup LISABONSKÁ STRATEGIE (vč. ESZ) INTEGROVANÉ SMĚRY NÁRODNÍ REFORMNÍ PROGRAM STRATEGICKÉ OBECNÉ ZÁSADY SPOLEČENSTVÍ PRO SOUDRŽNOST NÁRODNÍ STRATEGICKÝ REFERENČNÍ RÁMEC OP priority

Commission européenne Nový strategický přístup LISABONSKÁ STRATEGIE (vč. ESZ) INTEGROVANÉ SMĚRY NÁRODNÍ REFORMNÍ PROGRAM STRATEGICKÉ OBECNÉ ZÁSADY SPOLEČENSTVÍ PRO SOUDRŽNOST NÁRODNÍ STRATEGICKÝ REFERENČNÍ RÁMEC OP priority Účast žen na trhu práce

Commission européenne Nový strategický přístup Cíle EU převedeny do národních, regionálních a tématických/ sektorových priorit, ale také strategie odpovídající národním, regionálním nebo sektorovým výzvám Nejvýznamnější potřeby, důraz na přidanou hodnotu, zaměření se na potřebné oblasti.

Commission européenne Strategický přístup – kvalitní plánovaní -Koherence strategických dokumentů; koherence operačních programů; koherence v rámci programu -Koherence potřeb – cílů – výsledků -Koherence ukazatelů

Commission européenne Principy -Komplementarita, konzistence, součinnost a soulad -Programování, partnerství -Sdílení řízení -Územní a proporcionální implementace -Adicionalita (doplňkovost)  Rovnost a nediskriminace  Rovnost a nediskriminace včetně přístupnosti pro postižené  Udržitelný rozvoj Všechny fáze implementace fondů

Commission européenne Cíle Konvergence podpora růstu a vytváření pracovních míst v nejméně rozvinutých ČS a regionech Regionální konkurenceschopnost a zaměstnanost pomoc regionům a lidem předvídat a reagovat na změny Územní spolupráce podpora vyvážené integrace evropského území

Commission européenne Nová struktura: 3 cíle -3 fondy Konvergence – EFRR, ESF, FS regiony (regionální HDP na osobu <75% průměru) regiony se statistickým dopadem: v „končící fázi“ FS (HND na osobu <90% průměru) Regionální konkurenceschopnost a zaměstnanost – EFRR, ESF regiony v „úvodní fázi“ všechny ostatní oblasti Unie Evropská územní spolupráce – EFRR

Commission européenne Strukturální fondy - cyklus programování - Národní rozvojový plán Rámec podpory Společenství Operační programy Programové dodatky Operační programy (úroveň hlavních priorit, nejvýznamnější akce) X Národní strategický referenční rámec Strategické obecné zásady Společenství přijaty Radou

Commission européenne Nové prvky -Programy financované jedním fondem -Programy financované jedním fondem (ESF/ EFRR) avšak EFRR s FS; -OP by měl zahrnovat pouze jeden Cíl Programů s více cíly s výjimkou: Programů s více cíly -Priorita – podpora pouze z jednoho fondu a jednoho Cíle -Doporučení -Doporučení: prioritní osa OP by měla odpovídat pouze jedné prioritě tak, jak je definována v Nařízení k danému fondu); - Operace – podpora z fondu v rámci pouze jednoho OP

Commission européenne Nové prvky: způsobilost a flexibilita Národní pravidla způsobilosti (vyjma negativního seznamu) Příspěvek Společenství stanoven na úrovni OP Flexibilita ESF-EFRR: “EFRR a ESF mohou financovat, komplementárním způsobem a s omezením do 10% jednotlivé prioritní osy operačního programu, akce spadající do rámce podpory z druhého fondu, a to za předpokladu, že jsou tyto akce nezbytné k uspokojivé implementaci operace a přímo s ní souvisejí” (čl GR) Sociální inkluze a udržitelný rozvoj měst – zvýšení na 15%

Commission européenne Strategická návaznost  Lisabonský proces: -Výroční zprávy o implementaci NRP (od roku 2007 – sekce o politice soudržnosti) -Výroční zpráva o pokroku Komise pro jarní zasedaní Rady (od roku 2008 sekce o politice soudržnosti)  Politika soudržnosti: -Strategické zprávy členských států (2009 a 2012) -Strategická zpráva Komise (2010 a 2013) Pro ESF – sekce ve zprávách o sociální inkluzi a sociální ochraně

Commission européenne Evropský sociální fond “Pracovní místa a nové příležitosti pro všechny”

Commission européenne Nové ESF Strategický přístup ESF = Finanční nástroj Evropské strategie zaměstnanosti/ Integrované směry Důraz na Lisabon/ doporučení ohledně zaměstnanosti, posílení propojení s prioritami sociální inkluze, Cíle EU ve vzdělávání a odborné přípravě Udržitelný růst v budoucnosti významně závisí na investicích do lidského kapitálu

Commission européenne Nové ESF  Koncentrace: více priorit pro konvergenci  Priorita pro budování administrativní kapacity  Mainstreaming nadnárodnosti a inovace  Silný důraz na kvalitní správu a partnerství  Zesílená podpora pro sociální partnery

Commission européenne Priority ESF: Konvergence a regionální konkurenceschopnost (I) Adaptabilita pracovníků a podniků  Rozvoj a implementace strategií a systémů celoživotního učení, rozšiřování dovedností v informačních a komunikačních technologiích a v řízení, podpora podnikání a inovace Předvídání a pozitivní zvládání změn prostřednictvím organizace práce, rozpoznání budoucích potřeb v oblasti dovedností a podpora pracovníků postižených restrukturalizací

Commission européenne Priority ESF: Konvergence a regionální konkurenceschopnost (II) Zlepšování přístupu k zaměstnání  Modernizace institucí trhu práce Aktivní a preventivní opatření zajišťující včasné rozpoznání potřeb Účast a postup žen v zaměstnání, omezení segregace pohlaví, sladění pracovního a soukromého života Posílení sociální integrace a zaměstnanosti přistěhovalců

Commission européenne Priority ESF: Konvergence a regionální konkurenceschopnost (III) Posílení sociální inkluze znevýhodněných osob a boj proti diskriminaci  cesty k integraci v zaměstnání prostřednictvím opatření v oblasti zaměstnatelnosti a doprovodných opatření, sociální podpora a ošetřovatelské služby různorodost na pracovišti a osvěta, zapojení místních komunit a podniků v boji proti diskriminaci

Commission européenne Priority ESF: Konvergence a regionální konkurenceschopnost (IV) Mobilizace k reformám v zaměstnanosti a inkluzi  rozvoj partnerství a smluvních seskupení prostřednictvím vytváření sítí na národní, regionální a místní úrovni

Commission européenne Priority ESF: Konvergence (I) Investice do lidského kapitálu  reformy ve vzdělávacích systémech ke zvýšení relevance k trhu práce, aktualizace dovedností učitelů vyšší účast ve vzdělávacích systémech k omezení předčasného opouštění školního vzdělávání a ke zlepšení přístupu k počátečnímu odbornému a k terciárnímu vzdělávání rozvoj lidského potenciálu ve výzkumu a inovaci

Commission européenne Priority ESF: Konvergence (II) Budování administrativní kapacity státní správy a veřejných služeb  podpora koncepce a hodnocení politik a programu budování kapacity v uplatňování politik, programů a legislativy

Commission européenne Obsah OP – Analýza  stručná a zohledňující - cíle EU a zkušenosti získané v předcházejícím období - principy rovnosti, nediskriminace, udržitelnosti - pro OP ESF; doporučení EU a (konvergence) situace sociálních partnerů

Commission européenne Obsah OP – Strategie  Nedílnou součástí strategického přístupu SOZS-NRP- NSRR-OP -Souhrnný(é) strategický(é) cíl(e), specifické cíle; -Priority a zdůvodnění učiněných rozhodnutí -Cíle a ukazatele (na úrovni OP) pro ESF; odráží ukazatele ESZ a ukazatele užívané pro sociální inkluzi a vzdělávání -Orientační rozdělení dle kategorií vč. účelového zaměření prostředků („earmarking“) -Hlavní závěry ex-ante hodnocení -Popis procesu partnerství -Jak se bude podporovat rovnost, nediskriminace a udržitelný rozvoj -Soulad s ostatními politikami a OP (pokud relevantní) -OP ESF; doporučení EU, mainstreaming, (konvergence) sociální partneři.

Commission européenne Cíl(e) -Kvantifikované cíle a ukazatele -Cílové skupiny/ sektory/ oblasti -Dostatečné informace o rámcových operacích -Využití flexibilní kapacity (rámcové) -Vymezení vůči fondům rozvoje venkova (EAFRD), rybolovu (EFF) a ostatním (EIB) -Finanční řízení (pokud relevantní) -OP ESF – (pokud relevantní): témata pro inovace, nadnárodnost Obsah OP – prioritní osa

Commission européenne  Žádný popis opatření!  Doporučení: samostatnou prioritu pro TP Poznámka: OP s více cíly specifickou prioritní osu pro každý Cíl, specifické finanční řízení Obsah OP – prioritní osa

Commission européenne  musí mimo jiné zahrnovat: -elektronickou výměnu dat, -konvergenci – shrnutí plánu hodnocení, -transparentní finanční tok, -opatření v oblasti publicity, -uplatňování principu partnerství, rovnosti nediskriminace.  by měla obsahovat: - zajištění využívání flexibilní kapacity -OP ESF (konvergence) – sociální partneři  Finanční ustanovení Obsah OP – Implementační ustanovení

Commission européenne Děkuji Vám za pozornost. Více informací naleznete na adrese: esf2000/index-en.htm