Projekt e-Sbírka a e-Legislativa Moderní systém pro přístup k právu a pro jeho tvorbu 12. června 2013 seminář Osvěta Aleš Gola odbor legislativy a koordinace.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Přístupnost jako komplexní problematika eGovernmentu Michal Rada Iniciativa informatiky pro občany.
Advertisements

Přístupnost informací Michal Rada Seminář Podvýboru ISVS v PSP
ZPRACOVÁNÍ STŘEDNĚDOBÝCH PLÁNŮ DOPRAVNÍ OBSLUŽNOSTI ÚZEMÍ
Oběh dokumentů mezi ústředními orgány státní správy k Ing. Jan Duben Vedoucí projektového týmu březen 2003.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR OPERAČNÍ PROGRAM TECHNICKÁ POMOC Školení k Příručce pro žadatele a příjemce v OPTP
Podpora dobrovolných přístupů ze strany MPO včetně existujících mechanismů finanční podpory PhDr. Věra Havránková © 2011 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic
Základní otázky rozvoje informatizace Ing. Dana Bérová náměstkyně ministra – ředitelka sekce Jihlava,
Energetický management jako nízkonákladové opatření k dosažení úspor
Základní registry veřejné správy
Analýza dopadu zákona č. 300/2008 Sb. do území JUDr. Kateřina Černá Ing. Václav Koudele.
9. května 2012 Praha. Chci-li rozhodnout o tom jak a co mám měnit, zlepšovat, modernizovat, musím vědět PROČ TO DĚLÁM a PRO KOHO. Tedy znát ÚČEL……
Odbor veřejné správy a eGovernmentu v roce 2013
Vodohospodářská zařízení Šumperk, a.s.
Legislativní záměry v oblasti e-Governmentu Mgr. Zdeněk Zajíček náměstek ministra vnitra Ing. Jaroslav Krupka předseda podvýboru pro VS a IS.
Celostátní síť pro venkov. Obsah  Cíle, nástroje a zásady Sítě  Organizační zajištění Sítě  Tématické pracovní skupiny  Kontaktní místa Sítě  Informační.
JEDEN CÍL, SPOLEČNÁ CESTA Ministerstvo vnitra České republiky & Ministerstvo vnitra Ing. Jaroslav Svoboda
Aktuální situace nejen v oblasti legislativy ÚNMZ
Studijní IS a spisová služba Miroslav Křipač
Návrh zákona o elektronických úkonech, osobních číslech a autorizované konverzi dokumentů Zdeněk Zajíček náměstek ministra vnitra Vladimír Smejkal Legislativní.
Informace o přípravě Integrovaného operačního programu  Ministerstvo kultury  Ministerstvo informatiky Vít Richter Národní knihovna ČR
MV RPS, 1. červen 2005 RPS/CSF Česká republika 2004>2006 Rámec podpory Společenství Ministerstvo pro Místní rozvoj ČR Odbor Rámce podpory Společenství.
Elektronická publikace
Integrovaný operační program Konference „Bezpečná Evropa“ Hradec Králové.
Kvalita a bezpečnost IT ve zdravotnictví
„Elektronické“ Veřejné zakázky Vladimír Šiška náměstek ministra ředitel sekce ISVS.
Implementácia Inspire v ČR Jiří Hradec. INSPIRE v ČR  Gestor transpozice: MŽP, pověřena CENIA  Spolupracuje:Ministerstvo informatiky (vnitra)  Vize.
Sdílení dat ve veřejné správě Hradec Současný stav  V právním řádu neexistuje předpis, kterým by byla upravena jednotná pravidla pro sdílení.
Porada MV s tajemníky úřadů obcí s rozšířenou působností Institut pro veřejnou správu Praha Benešov 12. říjen 2011.
Zpracoval: Ing. Tomáš Vašica, Elektronické schvalování v praxi Moravskoslezského kraje Zpracoval: Ing. Tomáš Vašica Datum:
Pilotní projekt Ústřední evidence podnikatelů – RŽP ISSS 2004 Hradec Králové Ing. Jan Pokorný odbor projektů životních situací.
Zjednodušení orientace na portálech veřejné správy Jaroslav Svoboda - Ministerstvo vnitra ČR Iva Zelenková - Ministerstvo informatiky ČR Konference ISSS,
Novelizace zákona č. 365/2000 Sb., o ISVS Hradec
Portál veřejné správy Prezentační část
Portál veřejné správy © 2002 IBM Corporation ISSS 2003 Portál veřejné správy portal.gov.cz Ing. Dana Bérová
Možnost kombinace dotací s EPC v rámci OPŽP
ISSS 2003 PORTÁL VEŘEJNÉ SPRÁVY Ing. Dana Bérová Ministerstvo informatiky.
Vládní výbor pro zdravotně postižené občany. JUDr. Pavel Ptáčník vedoucí Oddělení sekretariátu Vládního výboru pro zdravotně postižené občany.
Dotační program Podpora veřejně účelných aktivit seniorských a proseniorských organizací s celostátní působností Workshop Realizace politiky přípravy na.
Možnosti financování správy majetku a provozu budov z Evropských strukturálních fondů Aktuální výzvy, potenciál IROP a vícezdrojové financování Michal.
Koncepce rozvoje eGovernmentu Strategický rámec Mgr. Bohdan Urban Chomutov,
PROCESNÍ MODELOVÁNÍ AGEND VEŘEJNÉ SPRÁVY Rámcový návrh projektu.
Základní registr územní identifikace a nemovitostí Zbyněk Havelda Úřad pro veřejné informační systémy Seminář sdružení Nemoforum.
Systém sociálních služeb a sociální práce - stávající stav a návrhy změn Seminář APSS ČR, 15. – , Chotoviny Mgr. David Pospíšil ředitel Odboru.
Ing. Daniel Trnka, Oddělení kvality regulace Úřad vlády ČR Zvyšování kvality regulace 9. mezinárodní konference o informatické podpoře personálních procesů.
Dotační možnosti ve zdravotnictví v rámci ESIF programové období
Registr smluv JUDr. Vít Šťastný vedoucí oddělení civilně-správní legislativy; odbor legislativy a koordinace předpisů Ministerstva vnitra Plzeň 26. března.
Obnova HW a koncových stanic v rámci systému NS-VIS projekt spolufinancovaný z ročního programu 2012 Fond pro vnější hranice (FVH)
Integrovaný regionální operační program Mgr. Jan Veselský, Centrum pro regionální rozvoj České republiky Praha- Dotační možnosti a aktuální výzvy.
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiáluVY_32_INOVACE_OdP_S1_08.
Systém základních registrů. Zákony a nařízení vztahující se k problematice základních registrů Zákon č.111/2009 Sb. o základních registrech v aktuálním.
Certifikace informačních systémů veřejné správy (ISVS) ve smyslu zákona č. 365/2000 Sb. - atest-
Odbor veřejné správy, dozoru a kontroly Transpoziční novela zákona o svobodném přístupu k informacím Mgr. et Mgr. Tomáš Jirovec odbor veřejné.
PREZENTUJÍCÍ Registry ve veřejné správě Mgr. David Marek
NZZ – Nová závěrečná zkouška IPN Dana Kočková, NÚOV MŠMT,
Národní rozvojový program mobility pro všechny (NRPM)
e-Sbírka a e-Legislativa
EGonovi tluče srdce!!!.
Standardizace odborné zdravotní péče
Informačních systémů veřejné správy
Workshop Realizace politiky přípravy na stárnutí, Brno, 15. října 2015
Nový zákon o ochraně ovzduší
INTEGROVANÝ OPERAČNÍ PROGRAM pro období 2007–2013
Obecně k legislativě 18. října 2017 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D.
Michal Šperling - EUREDIS
Ing. Luděk Sosna, Ph.D. Odbor Strategie Ministerstvo dopravy
Elektronická komunikace při zadávání veřejných zakázek Mgr. Jakub Váňa
Centrum pro regionální rozvoj České republiky Územní odbor IROP pro Kraj Vysočina prezentace v rámci semináře „Dotační příležitosti pro obce na rok.
Projekt e-Sbírka a e-Legislativa snazší přístup k právu a k informacím o jeho změnách pro podnikatele JUDr. Vít Šťastný a Mgr. Aleš Gola Ministerstvo.
PODNIKATELSKÁ RADA 23. zasedání
Transkript prezentace:

Projekt e-Sbírka a e-Legislativa Moderní systém pro přístup k právu a pro jeho tvorbu 12. června 2013 seminář Osvěta Aleš Gola odbor legislativy a koordinace předpisů, Ministerstvo vnitra

Cíle projektu –usnadnit přístup k platnému právu –pomoci v pochopení obsahu a souvislostí právního řádu ČR a EU –zvýšit kvalitu, efektivitu a transparentnost tvorby práva –poskytnout data Registru práv a povinností

Aktuální situace

–nárůst komplexity práva a stávající nástroje: významně komplikují možnost seznámit se s platným právem kladou neúměrně vysoké nároky na tvorbu práva vedou k chybám a ke snižování kvality práva představují administrativní a finanční zátěž veřejné správy i podnikatelů –je třeba naplnit předpoklad zásady „neznalost zákona neomlouvá“ - dostupnost a srozumitelnost pramenů práva

Principy řešení –úplné znění - základní prostředí pro tvorbu a přístup k právu a závazné znění právního předpisu –plné využití možností moderní právní informatiky (dynamická práce s právním předpisem, specifika právního předpisu, automatizace, snížení administrativy) –využití bohatých zahraničních zkušeností zemí EU –kombinace technických a legislativních opatření

e-Sbírka –právně závazné elektronické vyhlašování právních předpisů a dalších dokumentů e-Sbírka v listinné podobě prostřednictvím CzechPOINT –bezplatně a nepřetržitě dostupná databáze textů právních předpisů texty a konsolidovaná znění platných právních předpisů propojení se souvisejícími právními předpisy a s dalšími dokumenty zdroj informací o právu EU, vazby na systémy EU –moderní technologie – smartphone, tablety

e-Sbírka –oficiální informace o právu jako základní služba státu : garance správnosti a úplnost obsahu transparentnost pravidel a průběhu jeho tvorby popisná data umožňující vyhledávání laické veřejnosti data pro Registr práv a povinností s ohledem na e-Legislativu hluboký strukturální popis dat a vyšší náročnost tvorby bezplatné opakované užití dat e-Sbírky –doplněna komerčními službami s přidanou hodnotou

e-Sbírka –oficiální informace o právu jako základní služba státu : garance správnosti a úplnost obsahu transparentnost pravidel a průběhu jeho tvorby popisná data umožňující vyhledávání laické veřejností data pro Registr práv a povinností s ohledem na e-Legislativu hluboký strukturální popis dat a vyšší náročnost tvorby bezplatné opakované užití dat e-Sbírky –doplněna komerčními službami s přidanou hodnotou

e-Sbírka –oficiální informace o právu jako základní služba státu : garance správnosti a úplnost obsahu transparentnost pravidel a průběhu jeho tvorby popisná data umožňující vyhledávání laické veřejností data pro Registr práv a povinností s ohledem na e-Legislativu hluboký strukturální popis dat a vyšší náročnost tvorby bezplatné opakované užití dat e-Sbírky –doplněna komerčními službami s přidanou hodnotou

e-Legislativa –moderní nástroj pro tvorbu a projednání návrhu právního předpisu respektující jeho specifika tvorba na základě přesných a ověřených dat, v úplném znění terminologické nástroje – CzechVoc, EuroVoc respektuje legislativní zvyklosti a obvyklou podobu textových editorů automatizované funkcionality usnadňují legislativní práci –transparentnost legislativní práce

e-Legislativa

Právní úprava –nový zákon o Sbírce zákonů a mezinárodních smluv a o tvorbě právních předpisů a o změně některých zákonů –zásadní změny: modernizace podoby právního předpisu - právně závazné úplné a elektronické znění souběžná dostupnost elektronické a listinné podoby srozumitelnost a transparentnost - kvalitnější odůvodnění návrhů, připomínek a pozměňovacích návrhů povinné používání e-Legislativy terminologické úpravy řady právních předpisů

Harmonogram –žádost o financování z IOP schválena , probíhá příprava podrobné architektury –implementace bude zahájena od října 2013 –pilotní provoz funkcionalit od 4. čtvrtletí 2014 –ukončení realizace do –platná a účinná právní úprava od

Financování a úspory –celkové náklady cca 528 mil. Kč 85 % IOP, 15 % státní rozpočet –roční provozní náklady včetně mzdových – 21 mil. Kč –úspory (cca 2,1 miliardy do 2025): snížení nákladů s listinnou Sbírkou zákonů (ÚSC, TMV) omezení chyb legislativních návrhů a jejich dopadů snížení nákladů na právní informační systémy snížení administrativní zátěže legislativců

Přínosy — Dostupné, přehledné a srozumitelné právo – minulé i platné: „Orientace adresáta právní normy v právním řádu se bez použití informačních technologií stává zcela nemožnou“ (Pl. ÚS 77/06) — Kvalitnější, efektivnější a transparentnější tvorba práva: „Občan má právo na „dobré právo“, tj. kvalitní legislativu (Pl. ÚS 77/06) — Data pro související systémy – Registr práv a povinností, integrace stávajících systémů a rozvoj právní informatiky v ČR, Open Data — Zvýšení konkurenceschopnosti ČR a českých podnikatelů – zkvalitnění právního prostředí, plné zapojení do mezinárodní výměny právních dat v EU (N-Lex, EurLex)

Projekt e-Sbírka a e-Legislativa Děkuji za vaši pozornost - Vaše dotazy -