Souměrnosti v přírodě. Osová souměrnost patří do kategorie shodných zobrazení. je vlastně zobrazení nějakého bodu podle osy. původní bod má od osy stejnou.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VY_32_INOVACE_Fi_III_14 Název Státy světa podle původu a počtu obyvatel Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP.
Advertisements

Zvířata v regionu ZŠ a MŠ Kateřinice, okres Vsetín projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu VY_32_INOVACE_01_05_Náš kraj Vzdělávací oblast: Člověk a jeho.
Návštěva Chuchelského háje Chuchelský háj je přírodní rezervace.
Poušť Základní škola a Mateřská škola Kateřinice, okres Vsetín projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu: VY_32_INOVACE_08_07_Ekosystémy Vzdělávací oblast:
Předmět:Přírodověda Ročník:5. Tematický okruh:Rozmanitost přírody Název učiva:Včela medonosná Tato prezentace je spolufinancována Evropským sociálním fondem.
Árónovité (Araceae) Č ele ď : Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným.
SLOVNÍ DRUHY Mgr. Ivana Tesařová Materiál vznikl v rámci projektu Šance pro všechny č.proj. CZ.1.07/1.4.00/
Elektronické učební materiály - II. stupeň Zeměpis Autor: Mgr. Jan Podlena Afrika – SAHARA, SAHEL.
Voda dává život Tereza Štěpařová ZŠ Chrastava. Voda – živí nás, šatí nás, dává život i zabíjí. Je to základní položka pro život, i přesto jí je přebytek.
Lesy mírného pásma test k filmu. V tajze, která se rozkládá na severní polokouli, se nachází a) 1/3 stromů na světě. b) 1/2 stromů na světě. c) 2/3 stromů.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Tvarosloví 9. ročník Název materiálu VY_32_INOVACE_01_Ohebné slovní druhy Autor Chňoupková Martina.
Název školyZŠ Elementária s.r.o Adresa školyJesenická 11, Plzeň Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUMu VY_32_INOVACE_ Předmět Přírodopis.
Rostliny z našeho okolí Přírodní společenstvo Na louce.
VLK * vlk obecný (Canis lupus) a jeho poddruhy: o vlk černý (Canis lupus pambasileus) o vlk eurasijský (Canis lupus lupus) o vlk indický (Canis lupus pallipes)
 Vysoké Taury se nachází v Rakousku konkrétně v Alpách.  Nachází se necelých 140 kilometrů od Salzburg a 450 kilometrů od hlavního města Rakouska Vídně.
Lev a tygr Natálie Francová (1.S). lev lev??? je savec čeledi kočkovitých a jeden ze čtyř druhů velkých koček rodu Panthera lev je po tygrovi druhá největší.
Tělesa –Hranol Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM:
Národní geografická foto -soutěž . Listopad 2010.
Lichoběžník Elektronické učební materiály - II. stupeň Matematika
Hmyzí hotel Kde kdo bydlí?.
Podnebné pásy – tropický pás
Hluchavkovité (Lamiaceae)
Co je to NATURA 2000? NATURA 2000 je soustavou chráněných území evropského významu. Jejím prostřednictvím se chrání nejvzácnější a nejvíce ohrožené druhy.
Rostliny z našeho okolí
Osová a Středová souměrnost v Přírodě
Téma č. 7. SVĚT KOLEM NÁS.
Libor Hubl Papoušci.
Hluchavkovité (Lamiaceae)
Organismy v sadech a ovocných zahradách.
Netopýr ušatý je savec. Patří do skupiny obratlovců.
ŽIVOČICHOVÉ NAŠICH POLÍ
Název školy: MŠ a ZŠ, Veselí nad Moravou, Kollárova 1045
VESMÍR.
Název školy ZŠ a MŠ Březno Název: Autor: Mgr. Petr Pištěk
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM:
Stejnolehlost.
ZVÍŘATA SEVERNÍ AMERIKY
AUTOR: Mgr. Blanka Hipčová
Mravenec Autor: Jančík Vojtěch.
EU_32_sada 2_08_PV_Podnebí, podnebné pásy_Duch
Autor: Mgr. Eliška Nováková
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Lubomíra Moravcová Název materiálu:
Útvary souměrné podle osy
KRAJINA VYSOKÝCH HOR. KRAJINA VYSOKÝCH HOR Ve vysokých horách mrzne a sníh zde padá po celý rok. Sněžná čára je hranice, nad níž v horách již sníh.
Ekosystém louka Živočichové
Biosféra sféra s vhodnými podmínkami pro život na Zemi
Sobol.
PRO ZÁJEMCE O FOTOGRAFOVÁNÍ
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ
Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3
Trojúhelníky Názvosloví Obvod Rozdělení Obsah Výšky v trojúhelníku
PLANIMETRIE Zobrazení v rovině
ZVÍŘATA SEVERNÍ AMERIKY
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Mgr. Pavla Balejová Název materiálu: VY_12_INOVACE_ČJS.2.Bal.33_Hmyz Datum: 3.
Typy krajiny podle vzhledu
Výuka matematiky v 21. století na středních školách technického směru
Skrytý poklad Sibiře Kamenný les na Leně 1.
Kruh a kružnice Základní názvosloví Středová a osová souměrnost
HMYZ VÁŽKY.
Čtyřúhelníky názvosloví rozdělení úhly úhlopříčky osová souměrnost
Skrytý poklad Sibiře Kamenný les na Leně 1.
MOTÝLI.
ZOOPARK GLOWACKÉHO Klára Kovaříková, Alžběta Mikulíková, Eliška Havelková, Tereza Bláhová.
Skrytý poklad Sibiře Kamenný les na Leně 1.
Moravská Sahara Ratkovská Sabina 9.A.
ZŠP a ZŠS Uherský Brod projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
VY_32_INOVACE_04-36 Ročník: VII. ročník Vzdělávací oblast:
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
DUM II. / 15. Světadíly Bc. Zdeněk Klíma.
Transkript prezentace:

Souměrnosti v přírodě

Osová souměrnost patří do kategorie shodných zobrazení. je vlastně zobrazení nějakého bodu podle osy. původní bod má od osy stejnou vzdálenost jako jeho odraz. oba tyto body leží na přímce, která je kolmá na osu. Při operaci osové souměrnosti zachováváme velikosti úhlů a délky úseček.

Středová souměrnost středová souměrnost patří mezi shodná zobrazení aplikováním středové souměrnosti se nemění vzdálenost bodů a velikost úhlů. Pokud máme bod A a máme najít bod A2, který bude středově souměrný podle bodu S, povedeme přímku p body A, S. Bod A2 na této přímce leží a jeho vzdálenost je rovna vzdálenosti bodu A od bodu S

Seznam objektů pcháč obecný svlačec rolní otakárek fenyklový křižák obecný netopýr velký

Otakárek fenyklový latinský název: Papilio machaon čeleď: otakárkovití patří mezi naše nejkrásnější motýly dosahuje velikosti až 7 cm obývá rozsáhlé oblasti Evropy, Asie i Severní Ameriky motýl přezimuje v podobě kukly potrava nektar, vývoj: dokonalý

Osová souměrnost

Svlačec rolní latinský název: Convolvulus arvensis čeleď: svlačcovité vytrvalý, výběžkatý, hluboce kořenící, velmi úporný plevelný druh Okraje polí a cest, úvozy, náspy, pole, zahrady, travnaté stráně. roste v Evropě vyjma nejsevernějších oblastí a dále v celém mírném pásmu severní polokoule a v subtropech Asie a Severní Ameriky.

Středová souměrnost, nebo osová souměrnost

Křižák obecný latinský název: Araneus diadematus čeleď: křižákovití je nejznámějším a velmi hojným pavoukem v Česku, vyskytuje se kromě Evropy rovněž v Severní Americe. obývá zvláště lesy a zahrady, lze se s ním setkat i v otevřených krajinách, pokud nejsou zcela odlesněné. zatímco samci dorůstají jen 5-10 mm, samice můžou mít mm. během dne se zdržuje uprostřed své sítě a čeká na poletující hmyz. zpravidla se dožívá 3 let.

osová souměrnost

Pcháč obecný Latinský název: Cirsium vulgare Čeleď: hvězdnicovité Pcháč obecný je silně ostnatá plevelná rostlina s lodyhou vysokou až 150 cm kvetoucí nachovými nebo světle fialovými květy Původem je z Evropy a z mírného podnebného pásma Asie a severní Afriky. Druhotně se rozšířil do Severní Ameriky, Austrálie i na Nový Zéland

osová souměrnost

Netopýr velký latinský název: Myotis myotis, čeleď: netopýrovití jeden z nejhojnějších a největších netopýrů v ČR Netopýr velký žije v přírodě v jeskyních, buduje si své hnízda na půdách starých domů, sklepech a štolách

osová souměrnost

Inspirace člověka v přírodě Člověk se inspiroval od přírody např. v architektuře, konkrétně Národní divadlo a jeho výzdoba.

Spolupracovali: Jiří Oheral, Michaela Bágarová, Veronika Špalková, Tereza Špalková, Dan Černoch, (Anežka Procházková) Všechna práva vyhrazena © Zneužití se trestá podle zákona č. 121/2000 Sb The end Das Ende Fin Конец Konec Děkujeme, za pozornost a přejeme hodně úspěchu dalším skupinám.