Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

HMYZ VÁŽKY.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "HMYZ VÁŽKY."— Transkript prezentace:

1 HMYZ VÁŽKY

2 VÁŽKY Štíhlé, protáhlé tělo, dlouhé mm. Často jsou velmi barevné, některé i kovově lesklé. Na celém světě je známo téměř druhů. V Evropě se vyskytuje 114 druhů. V Česku 69 až 71 druhů. Vážky jsou především rozšířeny v tropech, kde bývají kolem vod a v pralesích dokonce hojnější než motýli. V hmyzím světě patří vážky mezi nejlepší letce a jsou hmyzem s nejdokonalejším zrakem. Životním prostředím je až na výjimky voda. Vyvíjejí se proměnou nedokonalou. Všechny vážky i jejich larvy se živí dravě. Řád vážky se dělí na 3 podřády. motýlice šídla šídlice

3 VÁŽKY- 1. MOTÝLICE V ČR se vyskytuje 25 druhů motýlic, z nichž je šest kriticky ohrožených a jedna vymizelá (šidélko přilbovité). Mají dva skoro stejné páry předních a zadních křídel. Jsou štíhlé, s protáhlým zadečkem. Vajíčka kladou obvykle zadečkem ponořeným několik centimetrů do vody. Larva žije ve vodě. Živí se dravě, většinou larvami drobného hmyzu. Larvy se svlékají 7-15x. Živí se létajícím hmyzem.

4 VÁŽKY – MOTÝLICE-MOTÝLICE LESKLÁ
Je dlouhá mm a rozpětí křídel asi mm. Má modrozelené, kovově lesklé štíhlé tělo. Vyskytuje se v blízkosti čistých proudících vod s vysokým obsahem kyslíku. V Česku je to hojný druh vážky u tekoucích vod. Létá od května do září. Tento druh je vážně ohrožen vinou znečištění vody. Samci si své revíry stále znovu ohraničují bzučivým letem. Pokud do revíru vnikne cizí motýlice, neváhají a napadnou ji.

5 VÁŽKY-MOTÝLICE-VÁŽKA PLOSKÁ
Je druh vážky s nápadně širokým zadečkem, který je u samečka blankytně modrý a u samičky hnědavý. Má v oblibě málo zarostlé vody. Rozšířena je po celé Evropě. V Česku je všude běžná. Tato vážka měří 39-48 mm. Rozpětí křídel je 70-80 mm. Tělo má štíhlé, hlavu velkou a pohyblivou. Larvy žijí na dně dva roky. Jsou stejně jako rodiče dravé. Živí se drobnými bezobratlými živočichy. Kanibalismus je zde běžný.

6 VÁŽKY- 2. ŠÍDLA Oproti vážkám z podřádu motýlic jsou mnohem větší. Tělo mají daleko mohutnější. V klidu nechávají křídla rozevřená. Nymfy jsou podstatně mohutnější a kratší než nymfy motýlic Létají daleko rychleji a vytrvaleji než motýlice, vydrží létat dlouho bez odpočinku.

7 VÁŽKY- 3. ŠÍDLICE Šídlice jsou malým podřádem hmyzího řádu vážek. Tento podřád byl nejvíce rozšířen v druhohorách. Dnes přežívají už jen dva druhy ve východní Asii (Japonsko, Himaláje). Tvoří přechod mezi motýlicemi a šídly. Mají odlišné přední a zadní křídlo jako šídla, zatímco křídelní žilnatinou připomínají spíše motýlice. Nymfy připomínají šídla.

8 POUŽITÉ ZDROJE Admin : Tagy / macrofotografie:. Proveďte své webové stránky snadno: [online] [cit ]. Dostupné z: Vážky, šidélka a motýlice (Odonata) - Bobův fotoblog:. Bobův fotoblog: [online] [cit ]. Dostupné z: Soubor:Epiophlebia superstes by OpenCage.jpg - Wikipedie:. Wikipedie, otevřená encyklopedie: [online] [cit ]. Dostupné z: Damselfly:. Ugly Animals: [online] [cit ]. Dostupné z: animals.blogspot.com/2011/07/damselfly.html BioLib - Calopteryx splendens (motýlice lesklá) - Obrázek:. BioLib - Taxonomic tree of plants and animals with photos: [online] [cit ]. Dostupné z: Orchideje / Thumbnails of orchid photos:. EVROPSKÉ ORCHIDEJE / European orchids: [online] [cit ]. Dostupné z: Na rybníčku - vážky:. Toulky českou přírodou : [online] [cit ]. Dostupné z: Blog "zazraky-vsehomira" nenalezen | Blog.cz:. Blog.cz: [online] [cit ]. Dostupné z: JURČÁK, Jaroslav; FRONĚK, Jiří. Přírodopis 6. Olomouc : PRODOS, s. Wikipedie, Internetová encyklopedie [online]. Praha, 2002 [cit ]. Dostupné z WWW: <


Stáhnout ppt "HMYZ VÁŽKY."

Podobné prezentace


Reklamy Google