Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Rostliny z našeho okolí

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Rostliny z našeho okolí"— Transkript prezentace:

1 Rostliny z našeho okolí
Přírodní společenstvo U vody

2 Leknín bílý Jsem vytrvalá vodní bylina. Rostu v mírně tekoucích i stojatých vodách rybníků. V půdě dna mám podzemní plazivý stonek (oddenek). Z něho vyrůstají do půdy dna kořeny, vzhůru k hladině rostou velké listy a květy. Květy jsou velké, uvnitř bílé a zevně zelené, na noc se zavírají. Listy i květy plavou na hladině. Kvetu od května až do října. Jsem chráněná rostlina.

3 Orobinec úzkolistý Jsem vytrvalá vodní bylina. Patřím mezi naše nejdelší rostliny. Z tlustého plazivého oddenku vyráží 1-3 m dlouhé jednoduché lodyhy s úzce čárkovitými zelenými listy. Válcovité palice květenství se podobají červenohnědému nebo černohně-dému doutníku. Doba, kdy roste květ je zhruba od června do srpna. Vyskytuji se na březích stojatých nebo klidně tekoucí vod. V dřívějších dobách jsem byl využíván jako surovina pro pletení nejrůznějších ošatek, misek, tašek, košíků, klobouků a sotůrků.

4 Podběl lékařský Jsem vytrvalá bylina s dlouhým, plazivým a šupinatým oddenkem. Dosahuji výšky 8–30 cm. Kvetu časně na jaře (od března do dubna). Malé žluté květy se objevují nejdříve. Listy se objevují zpravidla až po odkvětu. Jsou jednoduché, řapíkaté, uspořá-dané v přízemní růžici. Rostu převážně na vlhkých místech, u vody, na březích potoků a v příkopech, ale můžete mě najít i na polích a loukách Mám dezinfekční a protizánětlivé účinky.


Stáhnout ppt "Rostliny z našeho okolí"

Podobné prezentace


Reklamy Google