Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Chráněné rostliny.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Chráněné rostliny."— Transkript prezentace:

1 Chráněné rostliny

2 Hlaváček jarní Hlaváček jarní je vytrvalá,vysoká bylina rostoucí ze silného oddenku. Kvete v dubnu až v květnu. Roste na výslunných stanovištích jako jsou například travnaté stráně, stepní louky, kamenité stráně.

3

4 Lilie zlatohlavá Lilie zlatohlavá je vytrvalá statná, až 1 m vysoká bylina vyrůstající z cibule. Roste většinou ve světlých lesích, na půdách výživných, vápnitých a dobře propustných, ve vyšších polohách se nevyhýbá ani otevřeným loukám.

5

6 Střevíčník pantoflíček
Vytrvalá 15-50cm vysoká bylina. Vyhledává stinné, zejména listnaté lesy, paseky, křovinaté stráně, bučiny, porosty, kosodřeviny. Roste na vápencích. Má ráda v létě vysýchavé, propustné a živné půdy. Zajímavost: Květy slouží jako lapací pasti a neobsahují žádný nektar.

7

8 Vemeník dvoulistý Je to vytrvalá, hlíznatá bylina. Je jedním z nejběžnějších druhů vstavačů ČR. Lesní druh rostoucí téměř ve všech listnatých lesích, křovinách, ale i ve smíšených lesích a vysokohorských smrčinách do nadmořské výšky až 2 000 m.

9

10 Leknín bílý Je to rostlina se silným plazivým oddenkem.
Vyskytuje se ve stojaté, méně mírně tekoucí vody (mrtvá ramena řek, rybníky, příkopy apod.), obvykle v hloubce 70 až 150 cm, na slunných hladinách, v místech bez vlnobití.

11

12 Rosnatka okrouhlolistá
Je jedním z druhově nejpočetnějších rodů masožravých rostlin. Zástupci všech, více než 170 druhů, jsou schopni přivábit, chytit a strávit drobný hmyz za pomoci drobných stopkatých lepivých žláz pokrývajících povrch jejich listů. Tímto způsobem chycený hmyz je využíván jako náhrada za špatný přísun živin z prostředí, ve kterém rostlina přirozeně roste. Jednotlivé druhy rosnatek se mohou značně lišit jak velikostí, tak i tvarem. Rosnatky jsou rozšířeny ve všech světadílech s výjimkou Antarktidy.

13

14 KONEC


Stáhnout ppt "Chráněné rostliny."

Podobné prezentace


Reklamy Google