Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Mgr. Lubomír Šára: Přírodní společenství

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Mgr. Lubomír Šára: Přírodní společenství"— Transkript prezentace:

1 Mgr. Lubomír Šára: Přírodní společenství
Ve vodě a u vody

2 vrba jíva Vysazuje se podél vodních toků. Oválné, řapíkaté listy jsou zašpičatělé a širší než u ostatních druhů vrb. Kvete od března do května. Jehnědy se vyvíjejí dříve než listy. Fungují jako nejbohatší zdroj potravy pro včely.

3 olše lepkavá Strom se štíhlým tmavě šedým kmenem a rozpraskanou kůrou dorůstá do výšky až 30 metrů. Listy má v mládí lepkavé. Kvete v březnu a dubnu. Roste nejčastěji na březích potoků a říček.

4 leknín bílý Vytrvalá vodní bylina se silným plazivým oddenkem je ukotvená v bahně svým kořenem. Řapíkaté srdčitě vykrojené listy plavou na hladině. Kvete od června do srpna. Velké květy o průměru více než 15 cm jsou bílé.

5 stulík žlutý Na hladině objevíme dlouze řapíkatý list s klínovitě vykrojenou čepelí a od června do srpna žlutý, silně vonný květ. Roste ve stojatých a pomalu tekoucích vodách. Často se vyskytuje společně s leknínem bílým.

6 rákos obecný Vytrvalá, velmi statná tráva dorůstá výšky až čtyři metry. Tlusté šedozelené stéblo má pevné, nevětvené. Kvete od července do září, vytváří velké, husté laty s nafialovělými klásky. Roste velmi hojně na vlhkých loukách, v bažinách a kolem vod.

7 metlice trsnatá Vytrvalá, hustě trsnatá vysoká tráva může dorůst do výšky až 150 cm. Kvete v červnu a červenci rozložitými, velmi bohatými latami. Roste hojně na vlhkých loukách podél pramenišť a potůčků.

8 Puškvorec obecný Vytrvalá, přes jeden metr vysoká bylina nápadně voní. Vytváří rýhovanou trojhrannou lodyhu s mečovitými listy na okraji zvlněnými. Kvete v červnu a červenci zelenavě žlutými květy. Roste na okrajích rybníků a nádrží.

9 Orobinec úzkolistý Vytrvalá bylina s plazivým oddenkem dorůstá do výšky až tři metry. Má přímou, oblou lodyhu se vzpřímenými, úzce čárkovitými listy. Kvete v červenci a srpnu. Roste hojně na březích rybníků, řek a jezer. Zpravidla tvoří souvislé porosty.

10 kosatec žlutý Vytrvalá, až jeden metr vysoká bylina s tlustým větveným oddenkem. Kvete v květnu a červnu dlouze stopkatými žlutými květy. Roste hojně na březích vod v nižších polohách. Je chráněný.

11 Blatouch bahenní Vytrvalá lysá bylina s přímou lodyhou až 50 cm vysokou. Kvete v březnu až červnu velkými žlutými květy. Hojně roste na vlhkých místech podél potoků a rybníků. Blatouch patří k prvním jarním poslům.

12 orsej jarní Vytrvalá bylina s lysou lodyhou až 20 cm vysokou. Přízemní listy má řapíkaté, srdčitě okrouhlého tvaru. Roste na vlhkých loukách, na okrajích pramenišť a potoků. Kvete od března do května žlutými květy.

13 kuklík potoční Vytrvalá, až jeden metr vysoká bylina s tlustým oddenkem a přímou, chlupatou a červeně naběhlou lodyhou. Přízemní listy v růžici jsou dlouze řapíkaté. Roste na vlhkých loukách při březích vod. Kvete v květnu a červnu, květy má vně hnědočervené, uvnitř žluté.

14 devětsil obecný Vytrvalá, v době vývinu plodu až jeden metr vysoká bylina roste hojně a pospolitě na březích potoků a řek. Kvete v dubnu až květnu fialově růžovými květy. Patří ke starým léčivým rostlinám.

15 Zopakujeme si 1) Které dvě byliny rostou přímo ve vodě? Leknín bílý a stulík žlutý. 2) Které trávy najdeme na vlhkých loukách kolem vod? Rákos obecný a metlice trsnatá. 3) Která žlutě kvetoucí rostlina patří u vodních toků k poslům jara? Blatouch bahenní. 4) Jedna z dřevin podle vodních toků funguje jako nejbohatší zdroj potravy pro včely. Která? Vrba jíva.

16 Zdroje V prezentaci byly použity s laskavým svolením autora obrázky a fotografie z výukového programu Přírodní společenství (vydala firma Pachner Praha, 2002).


Stáhnout ppt "Mgr. Lubomír Šára: Přírodní společenství"

Podobné prezentace


Reklamy Google