Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Moravská Sahara Ratkovská Sabina 9.A.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Moravská Sahara Ratkovská Sabina 9.A."— Transkript prezentace:

1 Moravská Sahara Ratkovská Sabina 9.A

2 Moravská Sahara je vžitý název pro národní přírodní památku Váté písky, která se jako úzký bezlesý pruh o šířce cca 60 m a délce asi 5,5 km táhne po obou stranách železniční tratě mezi stanicemi Bzenec-přívoz a Rohatec; lokalita sousedí s přírodním parkem Strážnické Pomoraví a v její blízkosti se nachází přírodní památka Osypané břehy. Moravská Sahara patří k nejvýznamnějším lokalitám nezalesněných vátých písků v ČR.

3 Informace Datum vyhlášeni památky - 1. ledna 1990 Rozloha - 99,8 ha
Nadmořská výška – 190 m. n. m.

4 Vznik Moravské Sahary Mocnost písků na území Moravské Sahary dosahuje až 30 m., na konci doby ledové (před 9 až 12 tisíci lety) je sem navály větry od blízké řeky Moravy. Pojmenování Moravská Sahara vzniklo v 18. století, kdy místní lidé vykácely dubové lesy, které na písčité půdě rostly. Odlesněním se písky uvolnily a následně vznikaly otevřené plochy s písečnými dunami a přesypy.

5 Živočichové Moravské Sahary
Žije zde velký počet ještěrek zelených, také zde žije tvor, který si vyhrabává v písku jamky, jmenuje se mravkolev. Je tady rozšířená i kudlanka nábožná. Od konce dubna po konec května lze zde vidět vzácného motýla pestrokřídlece podražcového. Další vzácností je také pavouk jménem stepník rudý.

6

7 Pískomilná květena Vzhledem k extrémním podmínkám je zde vegetace řídká a nízká. Rostou zde spíše teplomilné druhy rostlin např: kavyl písečný, divizna brunatá a smil písečný.

8 Zdroje Google obrázky

9 Děkuji za pozornost


Stáhnout ppt "Moravská Sahara Ratkovská Sabina 9.A."

Podobné prezentace


Reklamy Google