Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Vypracoval- Pavel Tomšej 9.A Zdroje : https://cs.wikipedia.org/wiki/Ch%C5%99i by https://cs.wikipedia.org/wiki/Ch%C5%99i by https://images.google.cz/?gws_rd=ssl.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Vypracoval- Pavel Tomšej 9.A Zdroje : https://cs.wikipedia.org/wiki/Ch%C5%99i by https://cs.wikipedia.org/wiki/Ch%C5%99i by https://images.google.cz/?gws_rd=ssl."— Transkript prezentace:

1 Vypracoval- Pavel Tomšej 9.A Zdroje : https://cs.wikipedia.org/wiki/Ch%C5%99i by https://cs.wikipedia.org/wiki/Ch%C5%99i by https://images.google.cz/?gws_rd=ssl

2 CHŘIBY  Je to vrchovina a geomorfologický celek na středovýchodní Moravě, ležící v Jihomoravském a Zlínském kraji.  Rozloha Chřibů je asi 335 km².  Nejvyšší vrchol – Brdo má výšku 587 m.n.m.

3 DĚLENÍ  Dělí se na dva geomorfologické podcelky:  Halenkovická vrchovina  Stupavská vrchovina

4 GEOLOGIE  Chřiby jsou tvořeny pískovci, jílovci a slepenci.  Těží se zde pískovec z několika kamenolomů a u Kostelan v menší míře ropa a zemní plyn.

5 VODSTVO  Pramení zde velké množství vodních toků, např. Kyjovka, Litava, Kotojedka a Dlouhá řeka. Všechny toky se vlévají do řeky Moravy, kromě Kyjovky, která ústí do Dyje a Litavy, která je přítokem Svratky.  Na Kyjovce je vodní nádrž Koryčany. Další menší nádrže Březina a nádrž Nad Sovínem.

6 PŘÍRODA  Přírodní parky: Chřiby  Přírodní rezervace (6) : Holý kopec, Moravanské lúky, Ocásek, Smutný žleb, Stará hráz a Záskalí.  Přírodní památky (17) : Barborka, Břestecká skála, Ježovský lom, Kazatelna, Kozel, Máchova dolina,…  Památné stromy: Ctiborův dub, Sekvojovec obrovský a dva Duby letní.

7 Moravské lúky Smutný žleb Ocásek

8 Ježovský lom Kazatelna Kozel

9 Ctiborův dub Dub letní Sekvojovec obrovský

10 hrad Buchlov Hradisko sv. Klimenta Koryčanská kaple

11 FLÓRA  Toto území lze označit jako jedno z ekologicky nejstabilnějších.  Z běžných rostlin tady roste např. samorostlík klasnatý, mařinka vonná,kyčelnice cibulkonosná… Ze vzácnějších rostlin např. sněženka podsněžník, Árón východní,okrotice bílá, kruštík modrofialový…

12 FAUNA  Chřiby jsou územím s relativně vyváženými ekologickými podmínkami.  Objevují se zde chraněné druhy zvířat např. čáp černý, včelojed lesní, výr velký, krkavec velký, holub doupňák, datel černý, strakapoud bělohřbetý. Šíří se zde i bobr evropský.

13 OCHRANA  Na území Chřibů je řada chráněných území. Za zmínku stojí výslunné travnaté stráně s teplomilnou květenou s řadou chráněných druhů z čeledi vstavačovitých nebo skalní útvary. Chřiby jsou taky navrženy k ochraně jako Evropsky významná lokalita v České republice.

14 Děkuji za pozornost


Stáhnout ppt "Vypracoval- Pavel Tomšej 9.A Zdroje : https://cs.wikipedia.org/wiki/Ch%C5%99i by https://cs.wikipedia.org/wiki/Ch%C5%99i by https://images.google.cz/?gws_rd=ssl."

Podobné prezentace


Reklamy Google