Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Souměrnosti v přírodě. Osová souměrnost patří do kategorie shodných zobrazení. je vlastně zobrazení nějakého bodu podle osy. původní bod má od osy stejnou.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Souměrnosti v přírodě. Osová souměrnost patří do kategorie shodných zobrazení. je vlastně zobrazení nějakého bodu podle osy. původní bod má od osy stejnou."— Transkript prezentace:

1 Souměrnosti v přírodě

2 Osová souměrnost patří do kategorie shodných zobrazení. je vlastně zobrazení nějakého bodu podle osy. původní bod má od osy stejnou vzdálenost jako jeho odraz. oba tyto body leží na přímce, která je kolmá na osu. Při operaci osové souměrnosti zachováváme velikosti úhlů a délky úseček.

3 Středová souměrnost středová souměrnost patří mezi shodná zobrazení aplikováním středové souměrnosti se nemění vzdálenost bodů a velikost úhlů. Pokud máme bod A a máme najít bod A2, který bude středově souměrný podle bodu S, povedeme přímku p body A, S. Bod A2 na této přímce leží a jeho vzdálenost je rovna vzdálenosti bodu A od bodu S

4 Seznam objektů pcháč obecný svlačec rolní otakárek fenyklový křižák obecný netopýr velký

5 Otakárek fenyklový latinský název: Papilio machaon čeleď: otakárkovití patří mezi naše nejkrásnější motýly dosahuje velikosti až 7 cm obývá rozsáhlé oblasti Evropy, Asie i Severní Ameriky motýl přezimuje v podobě kukly potrava nektar, vývoj: dokonalý

6 Osová souměrnost

7 Svlačec rolní latinský název: Convolvulus arvensis čeleď: svlačcovité vytrvalý, výběžkatý, hluboce kořenící, velmi úporný plevelný druh Okraje polí a cest, úvozy, náspy, pole, zahrady, travnaté stráně. roste v Evropě vyjma nejsevernějších oblastí a dále v celém mírném pásmu severní polokoule a v subtropech Asie a Severní Ameriky.

8 Středová souměrnost, nebo osová souměrnost

9 Křižák obecný latinský název: Araneus diadematus čeleď: křižákovití je nejznámějším a velmi hojným pavoukem v Česku, vyskytuje se kromě Evropy rovněž v Severní Americe. obývá zvláště lesy a zahrady, lze se s ním setkat i v otevřených krajinách, pokud nejsou zcela odlesněné. zatímco samci dorůstají jen 5-10 mm, samice můžou mít 12- 17 mm. během dne se zdržuje uprostřed své sítě a čeká na poletující hmyz. zpravidla se dožívá 3 let.

10 osová souměrnost

11 Pcháč obecný Latinský název: Cirsium vulgare Čeleď: hvězdnicovité Pcháč obecný je silně ostnatá plevelná rostlina s lodyhou vysokou až 150 cm kvetoucí nachovými nebo světle fialovými květy Původem je z Evropy a z mírného podnebného pásma Asie a severní Afriky. Druhotně se rozšířil do Severní Ameriky, Austrálie i na Nový Zéland

12 osová souměrnost

13 Netopýr velký latinský název: Myotis myotis, čeleď: netopýrovití jeden z nejhojnějších a největších netopýrů v ČR Netopýr velký žije v přírodě v jeskyních, buduje si své hnízda na půdách starých domů, sklepech a štolách

14 osová souměrnost

15 Inspirace člověka v přírodě Člověk se inspiroval od přírody např. v architektuře, konkrétně Národní divadlo a jeho výzdoba.

16 Spolupracovali: Jiří Oheral, Michaela Bágarová, Veronika Špalková, Tereza Špalková, Dan Černoch, (Anežka Procházková) Všechna práva vyhrazena © Zneužití se trestá podle zákona č. 121/2000 Sb The end Das Ende Fin Конец Konec Děkujeme, za pozornost a přejeme hodně úspěchu dalším skupinám.


Stáhnout ppt "Souměrnosti v přírodě. Osová souměrnost patří do kategorie shodných zobrazení. je vlastně zobrazení nějakého bodu podle osy. původní bod má od osy stejnou."

Podobné prezentace


Reklamy Google