Dítě jako majetek v rozvodovém řízení. Co dítě prožívá? Proč rozvod rodičů dítě tak bolí? Protože bylo zvyklé na jistotu, která najednou není. Čas rozvodu.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Mgr. Irena Fadrhoncová.  Definice: právní norma je obecně závazné pravidlo chování, které je vyjádřeno zvláštní státem uznanou formou a jehož zachování.
Advertisements

Případové studie Úvodní informace Zpracovávaná témata Ukázka zpracovaného tématu CZ.1.07/1.1.00/ My to umíme.
Analýza fungování institutu dohod o výkonu pěstounské péče v ČR SocioFactor s.r.o.
N á zev S Š : SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Věra Dudová N á zev prezentace (DUMu): Právní řád ČR a právní ochrana občanů N á zev sady: Výuka občanské nauky.
Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín Mgr. Eva Cigániková AUTOR: Mgr. Eva Cigániková VY_32_INOVACE_OV,8,9_01_PRÁVO.
K OMUNIKACE VERBÁLNÍ A NEVERBÁLNÍ Zpracovala: Mgr. Kateřina Holá Speciální základní škola, Česká Kamenice, Jakubské nám. 113, příspěvková organizace.
Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem.
N á zev S Š : SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Věra Dudová N á zev prezentace (DUMu): Rodinné právo 1 N á zev sady: Výuka občanské nauky v 2. ročníku odborného.
Základy rodinného práva Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Pardubice - Spořilov AUTOR: Hana Navrátilová NÁZEV: VY_32_INOVACE_VÝCHOVA K OBČANSTVÍ _18.MOC SOUDNÍ TEMA: MOC SOUDNÍ ČÍSLO PROJEKTU:
Vztahy a pravidla soužití - škola. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura, sport,
FINANČNÍ GRAMOTNOST Spoření ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy:
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada44 Anotace.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
Rodinné právo.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Workshop – práce s násilnou osobou Zkušenosti a praxe PMS ČR
Pojem přeměna obchodní společnosti
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc
Průběžná informační povinnost emitenta kotovaných cenných papírů
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_ INOVACE_16-19
Inf Počítač a lidé s handicapem
Výukový materiál Zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám
Název vzdělávacího materiálu
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Rozhodování 1.
ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín
Anotace Objasnit důvody vzniku státu. Seznámit žáky se znaky státu, popsat různé historické typy států. Výukový materiál.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_05_09 sociální role
Název: Trojúhelník Autor:Fyrbachová
Občanské soudní řízení I.
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Martin Havlena
Uhlovodíky s dvojnými vazbami.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Brandýs n. L. – Stará Boleslav, Školní 291
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tématický celek
Rodinné právo.
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc
Výchova ke zdraví VY_32_INOVACE_20_20_zdravý životní styl.
AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková
ANOTACE POLOŽIT ŽÁKŮM NĚKTERÉ OTÁZKY Z OBLASTI PRÁVNÍHO VĚDOMÍ
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Poměr v základním tvaru.
Volby v ČR Název školy: ZŠ Salvátor
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Hlasovací pravidla a alternativní mechanismy rozhodování
Škola: Základní škola Trávníky Otrokovice, příspěvková organizace
Životní cyklus.
Role a možnosti spolupráce s orgány sociálně-právní ochrany dětí
Živnostenské podnikání (správně-právní režim) III. část
Tresty a ochranná opatření ( trestní sankce)
Psychologie test.
VÝUKOVÝ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
VÝUKOVÝ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
Hledáme klíč k právům dětí
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Rozdělení citů z hlediska intenzity a délky trvání
Digitální učební materiál
Návykové látky v silničním provozu ( novela zákona 361/2000 Sb. ,) plk
Přijímací řízení pro školní rok 2018/2019.
Občanské soudní řízení I.
Metoda VTI Intenzivní forma pomoci v domácím prostředí rodiny, přímo tam, kde problém vzniká (80.léta 20. stol. v Holandsku) Rodiny, které mají obtíže.
Poměr v základním tvaru.
Občanské soudní řízení I.
Přijímací řízení pro školní rok 2019/2020.
Rezervy x rezervní fond
Rizikové skupiny 2 Pojetí normality, deviace a deviantní chování
Zákoník práce 2 – Vznik a zánik pracovního poměru
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_09_DEN_ZEME Název materiálu: Den Země
Transkript prezentace:

Dítě jako majetek v rozvodovém řízení

Co dítě prožívá? Proč rozvod rodičů dítě tak bolí? Protože bylo zvyklé na jistotu, která najednou není. Čas rozvodu rodičů prožívá každé dítě zvýšenými emocemi, které mají různou podobu a intenzitu. Nejčastějšími projevy jsou: překvapení, strach, nejistota, nesouhlas, velká snaha zavděčit se, psychosomatické potíže typu nechutenství, zvracení, bolení hlavy, břicha. Koktání, pomočování, velké připoutání se na jednoho z rodičů, nemluvnost, opozice vůči všemu a všem – nebo obrana jednoho z rodičů, lži, drobné krádeže, noční děsy, lhostejnost, agresivita, útěky z domova.

Při rozhodování, komu z rodičů svěřit dítě po rozvodu do péče a jakým způsobem upravit pravidla jeho dalšího styku s druhým rodičem, je prvořadé nalézt řešení optimálně pro dítě Soudní spory se týkají nejčastěji dvou otázek: 1.Komu svěřit nezletilé dítě do výchovy. 2.Problematika styku s druhým rodičem. Stále častěji využívají soudy všech stupňů při řešení sporů rodičů soudně znaleckých vyšetření. Znalci musí často řešit etické dilema, které informace či výroky pocházející z vyšetření do posudku napsat a které nikoliv. Musíme si uvědomit, že posudek je k dispozici oběma rodičům i jejich právním zástupcům. Nejčastěji je za komplikacemi kolem kontaktu dítěte s druhým rodičem skryt nevyřešený porozvodový konflikt mezi rodiči.

Co je vhodné pro dítě? 1.Aby soudně znalecký posudek vypracovávali dva znalci, psycholog a psychiatr, ideálně muž a žena. Umožňuje to širší pohled na věc. 2.Aby soudy rozhodovaly tyto spory přednostně. Čím déle se rodiče soudí, tím negativnější jsou jejich vztahy a tím více je dítě poškozováno. 3.Nebezpečí, že dítě bude u tzv. horšího rodiče, je menší než několik let trvající spor. 4.Aby bylo více využíváno porozvodové poradenství. Právní zástupci hájí zájmy klienta, jsou motivováni spíše délkou sporu než jeho vyřešením.

Čeho se rodiče dopouští? 1.Svým jednáním negativně ovlivňují vývoj dítěte. 2.Neustále se odvolávají do soudních rozhodnutí a neplní povinnost jim uloženou – trestný čin maření výkonu úředního rozhodnutí. 3.Dítě má právo na styk se svým druhým rodičem a druhý rodič má právo na styk se svým dítětem – trestný čin poškozování cizích práv. 4.Konflikty občansko právního charakteru přerůstají do roviny trestně právní. Postoj rodiče „když ne já, tak ani ten druhý“ může skončit smrtí dítěte.

Možnosti prevence? Kampaň na téma „Dítě není majetek“ (i drsnější formou). Rozvod je až vyústěním domácích konfliktů mezi rodiči. Mediátor? Právní zástupce dítěte v řízení před soudem? Výpověď dítěte není určena rodičům k seznámení (pouze obsahově). V soudním rozhodnutí jsou popsány nejenom povinnosti obou rodičů, ale také sankce za jejich porušení (např. Austrálie).