Workshop „NNO a fondy Evropské unie“ 10.9.2009, Zlín Centrum pro regionální rozvoj, Ing. Markéta Weingärtnerová.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Doporučení pro přípravu žádosti;
Advertisements

Nejčastější chyby při kontrole žádosti o dotaci 9. výzva IOP - Komunikační infrastruktura veřejné správy Ing. Jana Břicháčková.
Nejčastější pochybení při administraci Monitorovacích zpráv se žádostí o platbu, monitorovacích hlášení a monitorovacích zpráv o zajištění udržitelnosti.
Projekt Svazu na podporu meziobecní spolupráce v ČR Projektový tým Svaz měst a obcí ČR Ostrava, 04. listopadu 2013.
MONITOROVACÍ ZPRÁVY v OP VK Seminář pro příjemce v rámci globálních grantů Olomouckého kraje Olomouc, 20. a 21. dubna 2009.
Integrovaný operační program – Administrace projektové žádosti a nejčastější chyby v projektových žádostech Ing. Lucie Vopěnková.
Realizace projektu - ČR Centrum pro regionální rozvoj.
Nejčastější pochybení při administraci monitorovacích zpráv se žádostí o platbu, monitorovacích hlášení a monitorovacích zpráv o zajištění udržitelnosti.
Průvodce podáním žádosti do ROP JV Listopad 2012 Evropská unie Evropský fond pro regionální rozvoj Investice do vaší budoucnosti.
Základní povinnosti příjemců dotací Ing. Lukáš Brabenec 12. června 2014.
Vinohradská 46, Praha 2 | tel.: | fax: | | Centrum pro regionální rozvoj ČR Problémy.
Zpracování záměru projektu a jeho příloh Ing. Hana Kuželková, NVF, o.p.s.
Seminář pro žadatele OPPS ČR-PR 2007 – 2013 Seminář pro žadatele OPPS ČR-PR 2007 – 2013 Zpracovala: Bc. Jana Bartošková Datum: 25. října 2010.
Povinné přílohy žádosti pro 5. výzvu k předkládání projektů v JPD 2 Ing. Johana Chalupová Magistrát hl. m. Prahy Odbor zahraničních vztahů a fondů EU.
Centrum pro regionální rozvoj ČR
CRR ČR pobočka Olomouc 1 pobočka CRR ČR pro NUTS II Střední Morava se sídlem v Olomouci Centrum pro regionální.
Program Iniciativy Společenství INTERREG IIIA Česká republika – Svobodný stát Bavorsko 2004 – 2006 ŽÁDOST O PODPORU Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor.
Závěrečná monitorovací zpráva a její zpracování v Benefitu.
Audity finančních prostředků spolufinancovaných z fondů EU Evropská unie Evropský fond pro regionální rozvoj Investice do vaší budoucnosti.
Veřejné zakázky. Právní základ 3 Právní základ - Smlouva o založení Evropského společenství - Zákon č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách - Zákon č.
1 INTEGROVANÝ PLÁN ROZVOJE MĚSTA Děčín – Staré Město Připravte se na výzvu!
Stav příprav na SROP v krajích Příprava financování projektů internetizace knihoven ze strukturálních fondů Ústí nad Orlicí, 20. – Zdeněk Semorád.
IPRM Náchoda – problémová zóna u nemocnice Seminář k 1. výzvě Města Náchoda pro podporovanou aktivitu 5.2b Regenerace bytových domů
METODIKA - VÝKLAD MPSV pro poskytování dotací ze státního rozpočtu nestátním neziskovým subjektům v oblasti podpory rodiny pro rok 2008 Mgr. Ivana Grosskopfová,
OPPS ČR-PR Operační program přeshraniční spolupráce Česká republika-Polská republika Seminář pro žadatele Zpracovala: Jana Bartošková.
Centrum pro regionální rozvoj ČR, Společný technický sekretariát Olomouc, Jeremenkova 40B, Olomouc,
CRR ČR – základní informace. 2 CRR ČR – základní informace Centrum pro regionální rozvoj ČR je: státní příspěvkovou organizací Ministerstva.
Seminář pro žadatele o finanční podporu – OP VVV CORSO IIa, Křižíkova 34, Praha 8, konferenční sál, 4.patro Ing. Tomáš Jeřábek.
1 Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Obecné informace k finanční části seminář pro žadatele – 3. výzva
Specifická pravidla VÝZVA Č. 6 IROP – REŽIJNÍ VÝDAJE MAS Mgr. Helena Kosová , Jince.
Centrum pro regionální rozvoj ČR Seminář pro žadatele Cíl 3/Ziel 3 na podporu přeshraniční spolupráce mezi Českou republikou a Svobodným státem Sasko
Regionální konference Zlínského kraje Univerzita Tomáše Bati, Zlín, Příprava operačního programu přeshraniční spolupráce Cíle 3 – Evropská.
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva ERDF pro vysoké školy Mgr. Stanislava Podolková Praha, duben 2016.
Postupy při proplacení dotace, závěrečná žádost o platbu u projektů nezakládajících veřejnou podporu.
Postup při proplácení dotace ve vazbě na eliminaci rizik z „přezávazkování“/nedočerpání Programu Kroměříž
Postup při proplácení dotace ve vazbě na eliminaci rizik z „přezávazkování“/nedočerpání Programu Přerov
Ministerstvo životního prostředí Státní fond životního prostředí ČR zelená linka Prioritní osa 3 – Udržitelné využívání.
Ministerstvo životního prostředí Státní fond životního prostředí ČR zelená linka Prioritní osa 3 – Udržitelné využívání.
Lenka Kšanová (Praha, duben 2016) Výzva dodatkových aktivit- finanční část.
1 TATO PREZENTACE JE FINANCOVÁNA EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ Operační program Vzdělávání.
Seminář pro příjemce podpory z OP VK Smlouvy + náležitosti.
Regionální operační program regionu soudržnosti Střední Morava Přerov Podmínky pro dopracování projektu (problémy, rizika)
OPPS ČR-PR Rozdíly v programech přeshraniční spolupráce v rámci Cíle 3 realizovaných v MSK a časté chyby Zpracovala: Ing. Markéta Hluchníková.
Operační program přeshraniční spolupráce Slovenská republika – Česká republika Centrum pro regionální rozvoj Infobod Zlín.
Regionální operační program regionu soudržnosti Střední Morava Nové podmínky administrace projektů Ing. Zdeněk Bogoč.
Centrum pro regionální rozvoj ČR Vinohradská 46, Praha 2 | tel.: | fax: | | Příprava.
Integrovaný plán rozvoje města Hodonín Seminář pro žadatele
OP přeshraniční spolupráce Slovensko – Česká republika 6. mezivládní Česko-slovenská komise pro přeshraniční spolupráci 14. prosince 2006 Modrá,
Seminář pro žadatele k 5. výzvě IROP „ VYSOCE SPECIALIZOVANÁ PÉČE V OBLASTECH ONKOGYNEKOLOGIE A PERINATOLOGIE " Ing. Oldřich Hnátek Zadávání a kontrola.
Monitorovací zprávy projektů realizovaných v OP LZZ z hlediska obsahu Seminář pro příjemce.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost OBECNÉ INFORMACE (seminář pro žadatele – 2. výzva, 2. GG PO 1)
Kontrola prvního stupně
Seminář pro žadatele IROP
Burza partnerů v rámci OP EÚS Rakousko – Česká republika
Kontroly na místě a nesrovnalosti projektů realizovaných v OP LZZ
Workshop Realizace politiky přípravy na stárnutí, Brno, 15. října 2015
Seminář pro žadatele k 21. výzvě IROP „MUZEA"
CRR ČR – základní informace
Seminář pro žadatele k 29. výzvě IROP „Rozvoj sociálních služeb"
Postup při proplácení dotace ve vazbě na eliminaci rizik z přezávazkování/nedočerpání Programu Olomouc Zlín
Zadávání zakázek žadatelem/příjemcem dotace
Seminář pro žadatele IROP
Regionální operační program regionu soudržnosti Střední Morava
Postup při proplácení dotace ve vazbě na eliminaci rizik z přezávazkování/nedočerpání Programu Olomouc Zlín
Zadávání a kontrola veřejných zakázek
Výzvy k předkládání žádostí o podporu MAS Podhorácko - IROP
Centrum pro regionální rozvoj České republiky Územní odbor IROP pro Kraj Vysočina prezentace v rámci semináře „Dotační příležitosti pro obce na rok.
Nejčastější chyby při kontrole žádosti o dotaci 9
Podpora vybraných druhů sociálních služeb ve Středočeském kraji II
Výzva dodatkových aktivit- finanční část
Transkript prezentace:

Workshop „NNO a fondy Evropské unie“ , Zlín Centrum pro regionální rozvoj, Ing. Markéta Weingärtnerová

Centrum pro regionální rozvoj ČR Centrum pro regionální rozvoj ČR (CRR ČR) je státní příspěvková organizace, založená Ministerstvem pro místní rozvoj, která již od roku 1997 aktivně podporuje regionální politiku vlády ČR. CRR ČR ZABEZPEČUJE: konzultační činnost pro zájemce o finanční podporu, zpracovatele projektů a další subjekty o podmínkách programů pořádání informačních seminářů v regionech pro realizátory projektů se zaměřením na technické a finanční řízení projektů v souladu s podmínkami programu

odstranění nejasností a nepřesností v projektových podkladech ještě před uzavřením smlouvy a zajištění podpisu smlouvy o spolufinancování projektu z prostředků EU pomoc realizátorům projektů při přípravě a realizaci výběrových řízení na dodavatele služeb, dodávek a stavebních prací podle pravidel EU průběžnou kontrolu a monitoring realizace projektů, řešení změn v projektu a zajištění podpisu dodatku ke smlouvě poskytování průběžných konzultací příjemcům pomoci o oprávněnosti nákladů, publicitě a dalších podmínkách pro úspěšné zakončení projektu a vyplacení finanční podpory

zajišťování podkladů pro realizaci plateb z prostředků EU zajišťování činnosti monitorovacího systému pro programy EU, shromažďování informací o probíhajících projektech a vytváření podkladů a zpráv pro ústřední orgány státní správy přípravu a realizaci vzdělávacích programů o využívání pomoci z evropských zdrojů činnost Euro Info Centra

OPPS SR-ČR ŘO – MVRR SR v Bratislavě NO – MMR ČR Kontrolor – CRR ČR/P-CRR ČR Dotační území krajů –Moravskoslezského, –Zlínského, –Jihomoravského

Infobod Je vybudovaný v Brně v rámci Centra pro regionální rozvoj, za účelem poskytování služeb pro projektové žadatele Infobod funguje v přímé součinnosti s STS Bratislava Hlavní úlohy: poskytuje konzultace projektovým žadatelům příjem Žádosti o FP vykonává formální kontrolu Žádostí o finanční příspěvek

Výzva na předkládání projektů 3.kolo od – Podpora sociokulturního a hospodářského rozvoje přeshraničního regionu a spolupráce EUR 2. Rozvoj dostupnosti přeshraničního území a životního prostředí EUR

Témata A) nejčastější chyby při předkládání žádosti o poskytnutí finančního příspěvku B) „záludnosti“ projektu C) udržitelnost projektu

A) Nejčastější chyby v žádosti absence podpisů statutárních zástupců, absence razítka,chybí , telefonní čísla na kontaktní osoby nevyplněné údaje jako: zřízení podle zákona, datum založení organizace, účetnictví, IČO organizace CD se žádostí je prázdné nebo nejde přečíst žádost není svázána v kroužkové vazbě

A)Nejčastější chyby v přílohách nedodání povinných příloh přílohy nejsou seřazené a označené podle předepsaného seznamu opravované, přepisované originály dokumentů absence podpisů, razítek nesoulad příloh s žádostí uvedena odlišná částka, jiný název projektu, chybí slovo „spolufinancování“ nepodepsané přílohy chybí výkaz výměr, položkový rozpočet, výkresová část

A) Nejčastější chyby v doplnění žádosti žádná reakce na hodnotící nedodání dokumentu stejná chyba jako v předloženém dokumentu nepodepsané dokumenty nepředložení 1 ks originálu a 2 ks kopií, i když je toto uvedeno v hodnotícím u

B) Záludnosti v projektech Nutnost podrobného seznámení se s programovou dokumentací a povinnostmi které z ní vyplývají!!!! Monitorování projektů – prostřednictvím monitorovacích zpráv – nutné respektování termínů (jinak hrozní sankce ze strany ŘO) Zprávy – kompletní, na správném formuláři, ve stanovené lhůtě

B) Záludnosti v projektech Veřejné zakázky –Nutno respektovat zákon č. 137/2006Sb. –Pro zakázky mimo režim zákona – Doplňující výklad k postupům pro zadávání zakázek spolufinancovaných ze zdrojů EU, nespadajících pod aplikaci zákona č. 137/2006Sb. O veřejných zakázkách v programovém období –Konzultace s kontrolorem

B) Záludnosti v projektech Veřejné zakázky –Časté chyby Porušení zásad v §6 a ustanovení §13 zákona č. 137/2006Sb. Opomenutí informování kontrolora o zasedání hodnotící komise ve stanovené lhůtě Formální pochybění - chybějící doručenky Nastavení hodnotících kritérií – pozor na kvalifikaci Nedodržování zákonem/metodikou stanovených lhůt Nekvalitní zpracování zadávací dokumentace

B) Záludnosti v projektech Veřejné zakázky –Uzavřená smlouva není v souladu se zadávacími podmínkami (např. jiné sankce, rozsah plnění, ceny atd.) –Problém víceprací!!! –úmyslné dělení hodnoty VZ

B) Záludnosti v projektech Publicita –Povinnost příjemce i partnerů –Nařízení 1828/2006, programová dokumentace –Povinné náležitosti je nutné splnit –Problém tzv. malých propagačních předmětů

B) Záludnosti v projektech Publicita –Publicitu vždy na přední straně dokumentu –Vždy dostatečně viditelná a čitelná –Nesmí dojít k deformaci symbolů –Ostatní loga nesouvisející s programem co nejvíce omezit –Způsob zajištění publicity závisí na typu projektu

B) Záludnosti v projektech Publicita –www stránky – pokud jejich vytvoření bylo součástí projektu musí být funkčnost těchto stránek zajištěna i v rámci udržitelnosti –Pozor na skrytou reklamu –Archivovat veškeré propagační předměty (pro OPPS SR-ČR do ) –V případě publicity „více znamená lépe“

B) Záludnosti projektu Dokladování výdajů –Respektování programové dokumentace Metodická příručka způsobilých výdajů Příručka pro žadatele Náležitosti dokladování Nejčastější dotazy Včasné a úplné předkládání podkladů/dokumentů

C) Udržitelnost projektu „záludnost“? Tam, kde je reálně možné výstupy projektu udržet, je stanovena tato povinnost Lhůta 5 let od ukončení projektu Udržitelnost podléhá kontrole Povinnost předkládat zprávy o udržitelnosti

C) Udržitelnost projektu Souvisí i s povinností archivace veškerých dokladů k projektu Majetek pořízení z projektu musí být po celou dobu udržitelnosti ve Vašem držení (případné „nástupnictví“ musíte řešit se svým kontrolorem) Je vhodné majetek pojistit – jinak je nutné pořídit majetek nový!!!!! Pojištění, pokud bylo uvedeno v žádosti o projekt a schváleno je způsobilým výdajem

D) Financování projektu nutno dbát na správnou přípravu projektu i po finanční stránce využijte konzultací s regionálními koordinátory (kraje v dotačním území) náklady na zpracování projektu jsou způsobilými výdaji rozpočet musí být hospodárný, účelový (vazba na projekt) a efektivní NNO mohou žádat o 13,5% SR, 76,5% ERDF

D) Financování projektů dokladování režijních výdajů dokladování mzdových výdajů – pro OPPS je nutné dodržovat maximální výši prům. mzdy podle statistiky MPSV!!!!!! -

Adresa Infobodu Centrum regionálního rozvoje ČR Infobod, pobočka NUTS II Jihovýchod Dvořákova 44/ Brno Tel.: www:

Kontaktní osoby Mgr. Iva Paďourková Tel.: Ing. Hana Škrobáčková Tel.:

Adresy Kontrolorů – P-CRR ČR Pobočka pro NUTS II Jihovýchod Vedoucí: Ing. Tatiana Mifková Dvořákova 44/14, Brno Tel.: , Fax:

Adresy Kontrolorů – P-CRR ČR Pobočka pro NUTS II Střední Morava Vedoucí: Ing. Ivana Šupová Jeremenkova 40B, Olomouc Tel.: , Fax:

Adresy Kontrolorů – P-CRR ČR Pobočka pro NUTS II Moravskoslezsko Vedoucí: Ing. Lumír Ondřejek 28. října 165, Ostrava Tel.: , Fax: