STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ MĚSTEC KRÁLOVÉ.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Lidské zdraví a potrava - pokračování
Advertisements

Základní směry ve výživě
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Základní škola T. G. Masaryka, Český Krumlov, T. G. Masaryka 213
MUDr.Anna Jonášová I. Interní klinika VFN Praha
Název školy Střední odborná škola Luhačovice
SPRÁVNÁ VÝŽIVA PROJEKT „ZDRAVĚ JÍST, ZDRAVĚ ŽÍT“.
Zdravá výživa aneb výživou ke zdraví.
Jitka Rusková, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí
Digitální učební materiály ŠIII/2 VÝCHOVA KE ZDRAVÍ
SPRÁVNÁ VÝŽIVA Prvouka 3.ročník. SPRÁVNÁ VÝŽIVA Prvouka 3.ročník.
Potravinový talíř Člověk a jeho zdraví.
Název Výživová pyramida
Příprava stravy v rodině
Stravování při žaludečních a dvanáctníkových vředech
Nadregionální síť středních zdravotnických škol pro vyšší kvalitu vzdělávání a praxe (reg. číslo CZ.1.07/1.1.00/ ), OPVK Klíčová aktivita č. 2 –
Péče o zdraví 3. ročník Autorem materiálu je Miroslava Šafránková
Zdravý Životní Styl Michal Burda.
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Brandýs nad Labem – Stará Boleslav, Školní 291 AUTOR: Mgr. Stránská Alena NÁZEV: VY_32_INOVACE_13_Př - výživa a zdraví TEMA:
Zdravá výživa Správné sestavení jídelníčku VY_32_INOVACE_01_36.
Zásady zdravého stravování. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura, sport, zdraví,
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Milan Urbášek Dostupné z Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA Přáslavice.
Elektronické učební materiály - … stupeň Předmět Autor: Mgr. Roman Havlíček Elektronické učební materiály – II. stupeň Tělesná výchova 1.1 Zdravá výživa.
Potraviny poživatiny s výživovou (nutriční) a energetickou hodnotou.
6 NÁPOJŮ, KTERÉ BYSTE NEMĚLI PÍT PŘED BĚHÁNÍM Jak na běžecké tejpování.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Základní škola, Moravský Krumlov, náměstí Klášterní 134, okres Znojmo, příspěvková organizace VY_32_INOVACE_04_PR_ZÁKLADNÍ SLOŽKY POTRAVY.
STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ MĚSTEC KRÁLOVÉ.
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Základní škola a Praktická škola Dvůr Králové nad Labem EU-OPVK-CZ.1.07/1.4.00/ :III/2 VY_12_INOVACE_ ČLOVĚK A JEHO SVĚT NA I. STUPNI ZV-LMP.
Vitamíny Jejich funkce a kde je najdeme VY_32_INOVACE_05_36.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Bc. Martina Jeřábková Název materiálu:
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Brandýs n. L. – Stará Boleslav, Školní 291 AUTOR: Mgr. Slaminková Jana NÁZEV: VY_32_INOVACE_15_Výchova ke zdraví TEMA: Zdravá snídaně a.
Č LOVĚK A JEHO PROSTŘEDÍ Životní podmínky člověka.
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
ZŠ a MŠ Kateřinice, okres Vsetín projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu VY_32_INOVACE_03_03_Člověk a zdraví Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět -
PYRAMIDA VÝŽIVY aneb NAUČME SE SPRÁVNĚ JÍST Obrázek 1.
VY_32_INOVACE_Luk_II_08 Živiny Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost 1.4. Zlepšení.
PEČUJEME O ZDRAVÍ VY_32_INOVACE_II-C-14. Výživa - rostlinná, živočišná (živiny, vitamíny, jídelníček) Obranyschopnost - nemoc, úraz, imunita Pohyb a aktivita.
Č. DUMu: VY_12_INOVACE_01_15_Člověk a příroda
Potraviny a výživa - Zelenina
Pravidelný pitný režim! Pohyb na čerstvém vzduchu!
Mateřská škola, Základní škola a Praktická škola Trhové Sviny
Zdravá výživa test   VY_32_INOVACE_17_36.
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Brandýs n. L. – Stará Boleslav, Školní 291
Potrava člověka Úkol: Na obrázku jsou některé zdroje živin, rozděl je na zdroje cukrů, tuků a bílkovin.
Veronika Březková Masarykův onkologický ústav Poradna pro výživu
Žít zdravě Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT.
Základní škola T. G. Masaryka, Český Krumlov, T. G. Masaryka 213
PESTROST STRAVY.
Zásady správné výživy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu
Název školy: ZŠ a MŠ T. G. Masaryka Fulnek Autor: Mgr. Dagmar Šaflová
Autor: Mgr. Marcela Holubová
STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ MĚSTEC KRÁLOVÉ
Autor výukového materiálu: Číslo projektu: Název: Vytvořeno:
STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ MĚSTEC KRÁLOVÉ
STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ MĚSTEC KRÁLOVÉ
STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ MĚSTEC KRÁLOVÉ
DUM / VYDMUCHOV / POLIAČÍKOVÁ/ JAZYK A JAZYKOVÁ KOMUNIKACE/ 027
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov
Název školy: Speciální základní škola,Louny, Poděbradova 640,příspěvková organizace Autor: Mgr.TAŤÁNA RADIMSKÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_17_III.Vu_ZDRAVÁ.
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA KOLÍN V., MNICHOVICKÁ 62
ZDRAVÁ VÝŽIVA III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Název školy: Základní škola a mateřská škola Bělá
ZDRAVÁ VÝŽIVA VLIV VÝŽIVY NA ZDRAVOTNÍ STAV LIDÍ
Transkript prezentace:

STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ MĚSTEC KRÁLOVÉ

Název projektu : Rozvoj ICT ve výuce na střední škole Registrační číslo projektu: č. projektu : CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Městec Králové, T. G. Masaryka 4 Kód dumu: VY_32_INOVACE_TV_167 Tematická oblast: Tělesná výchova a výchova ke zdraví Předmět: Tělesná výchova Datum tvorby: březen 2014 Anotace: Materiál slouží k teoretickému výkladu a názorné ukázce na téma: Zdravá výživa Metodický pokyn: Prezentace je určena jako výklad do hodiny. Součástí jsou zajímavé kvízy pro jednotlivce i pro práci ve skupině.

Zdravá výživa

Co je zdravé Jíst pestrou stravu rozdělenou do 5 denních dávek. Zařadit co nejvíce zeleniny a ovoce - 5x denně. Vybírat potraviny s nižším obsahem tuku. Každý den jíst mléčné výrobky, mléko, jogurty, tvarohy, sýry. Pít dostatek vhodných tekutin - nejméně dva litry denně.

Ovoce a zelenina (úkol č. 1) Nelze si představit, že by si někdo mohl plést jednotlivé plody. Možná se budete divit, ale některé vypadají tak podobně, že možná i vy budete mít s jejich správným určováním problémy. Tak schválně, víte, jaký je rozdíl mezi těmito druhy? Zkuste je správně pojmenovat.

Vitamíny (úkol č. 2) Ovoce a zelenina se jedí, protože obsahují vitamíny. Kolik písmen pro označení vitamínů podle vás používáme? a) pět b) šest c) sedm Které to jsou: Zkuste nyní správně spojit jednotlivé druhy ovoce a zeleniny s vitamíny, které obsahují.

úkol č. 3

Řešení Úkol č. 1 A. okurka, cuketa, B. ledový salát, čínské zelí, bílé zelí, C. celer, petržel, křen, D. brokolice, květák Úkol č. 2 Šest A, B, C, D, E, K Mrkev A Avokádo E Kiwi C Meruňka A, C Pažitka C, B11 Čínské zelí B11, C, K Brokolice A, B11, C, K Úkol č Pomeranč, 2. Višně, 3. Citron, 4. Brokolice, 5. Mrkev, 6. Banán, 7. Švestky, 8. Datle, 9. Meloun, 10. Ananas, 11. Maliny, 12. Třešně Tajenka: Pětkrát denně

Mléko a mléčné výrobky mají vysokou výživovou hodnotu obsahují všechny tři základní živiny: bílkoviny, tuky a sacharidy, dále vitaminy (s výjimkou vitaminu C) a některé minerální látky jsou důležitým zdrojem dobře vstřebatelného vápníku, který je nutný pro správný vývoj kostí a zubů

Výživa – test pro Vás Za každou odpověď „ANO“ si započítejte 1 bod. Maximální skóre je Přidáváte cukr do nápojů skoro každý den? 2.Konzumujete stravu s přidaným cukrem skoro každý den? 3.Přisolujete jídlo, které konzumujete? 4.Pijete většinou víc než jednu kávu denně? 5.Pijete denně více než tři šálky čaje? 6.Kouříte denně víc než 5 cigaret? 7.Kouříte příležitostně marihuanu? 8.Pijete denně více než 28 g alkoholu (jedna sklenka vína, půl litr piva nebo jedna sklenka tvrdého alkoholu)? 9.Jíte smažená jídla více než 2 x týdně? 10.Jíte „fast food“ více než 2 x týdně?

Výživa – test pro Vás 11.Jíte červené maso více než dvakrát týdně? 12.Jíte často jídla obsahující aditiva a konzervační činidla? 13.Jíte čokoládu nebo jiné sladkosti více než 2 x týdně? 14.Obsahuje Váš denní jídelníček méně než třetinu čerstvého ovoce a zeleniny? 15.Pijete denně méně než 300 ml čisté vody? 16.Dáváte přednost obvykle bílé rýži, mouce a chlebu před celozrnnými potravinami? 17.Pijete více než 1,7 litru mléka týdně? 18.Jíte v průměru více než 3 krajíce chleba denně? 19.Existuje nějaká potravina či nápoj, na nichž cítíte závislost? 20.Jíte tučné ryby méně než dvakrát týdně?

Vyhodnocení 1 - 4: Dbáte o své zdraví velmi dobře a není pravděpodobně, že ho drobné hříchy ovlivní. Užívejte správné doplňky výživy a budete se těšit dlouhému a zdravému životu. 5 – 9: Jdete správným směrem, ale zkuste být na sebe trochu přísnější! Například se na jeden měsíc vzdejte jídel nebo nápojů, o kterých víte, že pro Vás nejsou vhodné. Uvidíte, jak se cítíte. Zkuste docílit skóre pod – 14: Váš jídelníček není dobrý a k dosažení optimálního zdraví potřebujete udělat změny. Zkuste docílit skóre pod 5 během 6 měsíců. 15 – 20: V žádném případě byste neměli pokračovat tak, jako dosud. Konzumujete moc tuku, rafinovaných potravin i stimulantů, postupně byste měli změnit svůj životní styl! Pro začátek si vyberte dvě odpovědi ANO a během měsíce udělejte takové změny, aby Vaše odpověď zněla NE. (např. přestaňte jíst cukr a pít kávu), pak pokračujte stejným způsobem, až Vaše skóre bude pod 5.

Zdroje NEUVEDEN. Výživa - test pro vás [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: VENKOVSKÝ PROSTOR O.P.S. Výchova ke zdravé výživě dětí a mládeže v Euroregionu Nisa: pro II. stupeň ZŠ NEUVEDEN. Mléko a mléčné výrobky [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: nt&view=category&layout=blog&id=96&Itemid=146