Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ MĚSTEC KRÁLOVÉ

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ MĚSTEC KRÁLOVÉ"— Transkript prezentace:

1 STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ MĚSTEC KRÁLOVÉ

2 Název projektu : Rozvoj ICT ve výuce na střední škole
Registrační číslo projektu: č. projektu : CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Městec Králové, T. G. Masaryka 4 Kód dumu: VY_32_INOVACE_TV_162 Tematická oblast: Tělesná výchova a výchova ke zdraví Předmět: Tělesná výchova Datum tvorby: leden 2014 Anotace: Materiál slouží k teoretickému výkladu a názorné ukázce na téma: Diagnostika pohybových dovedností 2 – rychlostní schopnosti Metodický pokyn: Prezentace je určena jako výklad do hodiny. Součástí jsou testy a výkonnostní tabulky, podle nichž si žáci mohou změřit své schopnosti.

3 DIAGNOSTIKA POHYBOVÝCH DOVEDNOSTÍ 2
rychlostní schopnosti

4 Rychlostní schopnosti
dělíme je: akční- realizační rychlostní schopnost reakční rychlostní schopnost frekvenční rychlostní schopnost

5 Jak si můžeme změřit své rychlostní schopnosti
Testy a měření akční-realizační rychlosti: běh na krátké vzdálenosti člunkový běh Testy a měření reakční rychlosti: testy signál x reakce Testy a měření frekvenční rychlosti: různé druhy tappingu hodnocen počet opakování při pohybu končetin

6 Člunkový běh Pomůcky: stopky, dva kužele vzdálené od sebe 10 m, píšťalka Provedení: na hvizd píšťalky vybíhá TO z polovysokého startu od jednoho kužele, druhý kužel obíhá a vrací se křižmo k prvnímu (aby dráha tvořila osmičku). Po jeho oběhnutí pokračuje znovu k druhému kuželu, toho se jen dotkne a vrací se na start, kde se opět musí kužele dotknout. Každá TO si nejprve celou dráhu zkušebně proběhne, aby se předešlo chybám. Provádí se dva pokusy, mezi nimiž musí být pauza nejméně 5 min. Zaznamenává se lepší výsledek ze dvou pokusů. Čas měříme s přesností na 0,1 s.

7

8 Průměrné výkony chlapců a dívek v člunkovém běhu

9 Běh 20m Pomůcky: píšťalka, stopky
Provedení: na povel zaujme TO postavení atletického polovysokého startu těsně za startovní čarou. Na znamení (píšťalka) TO vybíhá a snaží se proběhnout vzdálenost v co nejkratším čase. Startovní povely a měření času se provádí dle pravidel atletiky. Běhá se nejméně ve dvojicích, TO si nesmí vzájemně křížit dráhy. Zaznamenáváme dosažený čas s přesností na 0,1 s. Testujeme: akční rychlost

10 Tappingové testy – tečkovací testy
tapping ruky ( TO provádí tužkou tečkování po 20s. Pak spočítáme počet teček) tapping paže ( TO u stolu, na stole 2 terče 80cm od sebe. TO se střídavě dotýká středů terčů P L. hodnotíme čas potřebný k provedení 25 cyklů. Vyhodnocuje se maximální výkon a diferenciace mezi P a L paží tapping nohy – ( TO na židli, na zemi je překážka vysoká 15cm. Přenášíme nohu co nejrychleji přes překážku. Hodnotí se počet cyklů za 20s.

11

12 Zdroje NEUVEDEN. Člunkový běh [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: NEUVEDEN. Běh 20 m [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: NEUVEDEN. Realizační rychlost [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:


Stáhnout ppt "STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ MĚSTEC KRÁLOVÉ"

Podobné prezentace


Reklamy Google