Vypracovala: Ing., Mgr. Jana Šimková, ZŠ a MŠ Mladoňovice.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Nejprve si Přečtěte pozorně text
Advertisements

44.1 Pádové otázky Kdo, co? Komu, čemu? Oslovujeme, voláme Koho, co?
Digitální učební materiál vytvořený v rámci projektu: HUMANIZACÍ ŠKOLSTVÍ K ROVNÝM PŘÍLEŽITOSTEM CZ.1.07/1.4.00/ Dětský domov, základní škola, školní.
VY_32_INOVACE_ 01_ Lidé a čas
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383
Základní škola a Mateřská škola Slapy, okres Praha-západ
Jazyk a jazyková komunikace Český jazyk a literatura
Pamatujete si, jak jsme si v loňském školním roce hráli na pošťáky? Každé slovo byl dopis s adresou, který jsme museli správně doručit. Teď si všechny.
Mimika (co jste tím chtěli říci)
Základní škola Podbořany, Husova 276, okres Louny
97.1 Omluvenka Jdu k zubnímu lékaři. Zúčastním se soutěže.
Datum vytvoření: Téma: Datum vytvoření: Téma: Vzkaz Cíl prezentace: Zpracování různých vzkazůCíl prezentace: Zpracování různých vzkazů Časová.
ICT ČJ procvičování učiva 4. a 5.ročník
Anotace: přímá řeč – rozšiřující učivo, oslovení Autor: Mgr. Michaela Vacková Jazyk: český Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Očekávaný výstup:
Jazyk a jazyková komunikace Český jazyk a literatura Mluvnice jazyka českého na 1. stupni ZŠ Věty tázací VY_32_INOVACE_02 Sada 22 Základní škola T. G.
Číslo v digitálním archivu školyVY_32_INOVACE_TVAR_04 Sada DUMTvarosloví Předmět Český jazyk Název materiáluPád podstatných jmen 3 Anotace Žáci v jednoduchých.
Návštěva zoo Denisa Kukrálová. Malý Tomášek měl narozeniny. Přál si malou opičku. Maminka mu řekla, že opičku nedostane, protože je moc drahá a doma by.
U lékaře Člověk a jeho zdraví. U lékaře Člověk a jeho zdraví.
Jazyk a jazyková komunikace Český jazyk a literatura Mluvnice jazyka českého na 1. stupni ZŠ Věty oznamovací VY_32_INOVACE_01 Sada 22 Základní škola T.
Jazyk a jazyková komunikace Český jazyk a literatura Mluvnice jazyka českého na 1. stupni ZŠ Slabiky dě, tě, ně VY_32_INOVACE_11 Sada 3 Základní škola.
DANI :-) Víte, jak zabavit blondýnu? Nakreslete na zem křídou čáru a řekněte, ať ji podleze.
Karle, vy jste sourozenci? Ne, bratři.
Čteme s porozuměním II. Pokyny: 1)Prohlédni si pořádně obrázek. 2)Pořádně si přečti čtyři věty. 3)Rozhodni, která z vět se nejlépe hodí k obrázku. 4)Klikni.
Spisovatelé dětské literatury Český jazyk a literatura 2. období Očekávaný výstup: žák se seznamuje s životem a dílem spisovatele, porovnává své dosavadní.
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Příjemce: Doporučeno pro: žáky 3. ročníku ZŠ Předmět: německý jazyk Autor: Mgr. Richard.
VÍTE, KDE BYLO NEJVÍCE ALKOHOLIKŮ. NA TITANIKU
PŘEDLOŽKY PŘED NÁMI S VČELKOU MIJOU
"Pepíčku, jak zní rozkazovací způsob od slovesa mlčet
39.1 Předložky NAD Z PO ZA KOLEM NA V K VEDLE PRO OD BEZ U PŘED PŘES O
94.1 Dopis, adresa Jaké dopisy vidíš na obrázcích? Kdo je odeslal?
ZŠ a MŠ Olšovec, příspěvková organizace Vzdělávací materiál, šablona – Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji čtenářské a informační gramotnosti.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Dobrá Jana Název DUM: VY_32_Inovace_ Dopis Název sady: Český jazyk 4. ročník Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_209_ČJ 2 NÁZEV VZDĚLÁVACÍHO MATERIÁLU: Vlastní jména NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola, Hevlín, příspěvková.
DUM I. / 13. pohlednice Bc. Zdeněk Klíma. Pohlednice.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Doudleby, okres České Budějovice AUTOR: Mgr. Jaromíra Stropková NÁZEV:VY_32_INOVACE_11 _Moje rodina TÉMA:
VÝUKOVÝ MATERIÁL ZPRACOVANÝ V RÁMCI PROJEKTU MODERNÍ ŠKOLA Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.400/ ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Kopřivnice, Štramberská 189, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Eliška Kopečná VYTVOŘENO: NÁZEV: VY_12_Český jazyk_31_Protiklady,
NÁZEV ŠKOLY: ZAKLADNÍ ŠKOLA KOLÍN V., MNICHOVICKÁ 62 AUTOR: Mgr. Iva Zatřepálková, OBDOBÍ: leden 2012 NÁZEV: VY_32_INOVACE_13_CJ4_Čtení s porozuměním TEMA:
Jméno autoraMgr. Stanislava Junková Datum vytvořeníříjen 2012 Ročník2. Vzdělávací oblast obor tematický okruh Jazyk a jazyková komunikace Český jazyk a.
ANOTACE Materiál je určen pro žáky 3. a 4. ročníku. Patří do vzdělávací oblasti Jazyk a jazyková komunikace. Žáci procvičují pádové otázky a doplňují.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Kopřivnice, Štramberská 189, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Aleš Jarolím VYTVOŘENO: NÁZEV: VY_32_Český jazyk_12_Slovní druhy.
ADÉLKA KUTILOVÁ studentka sekundy
Mgr. Romana Vítková ZŠ a MŠ Nedašov
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Kopřivnice, Štramberská 189, příspěvková organizace
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okr
Slova souznačná a protikladná
Velká horolezecká soutěž
Práce s textem úryvku z pohádky.
Věta se skládá ze slov Název školy
Anotace: práce s učebnicí, tiché čtení s porozuměním
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Kopřivnice, Štramberská 189, příspěvková organizace
Autor: Mgr. Vlasta Šujanová Název : VY_32_INOVACE_29CJ_5_PŘÍMŘEČ
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Příbor, Dukelská 1346,příspěvková org.
VY_32_INOVACE_20_04_procvičování podstatných jmen
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Mgr. Pavla Balejová Název materiálu: VY_12_INOVACE_ČJ.1.Bal.09_Slovo_a_věta Datum:
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám
ČESKÝ JAZYK - ČTENÍ Z POHÁDKY DO POHÁDKY
Dobrý den, prosím a děkuji
Metodický list: Slovní druhy 1. část
Základní škola Podbořany, Husova 276, okres Louny
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Police n. M.,
VY_32_INOVACE_19 19 Vím, co čtu IV. autor: Mgr. Jana Kobylková
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okr
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170
LVK Sobota ráno Karolína Siřínková
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Mgr. Pavla Balejová Název materiálu: VY_12_INOVACE_ČJ.1.Bal.04_Čtení_s_porozuměním.
Zájmena.
Nejdřív jsme si ukázali, co kočička s pejskem do dortu všechno dali.
AUTOR: Mgr. Marie Benabdelmalek NÁZEV: VY_32_INOVACE_2B_13
Transkript prezentace:

Vypracovala: Ing., Mgr. Jana Šimková, ZŠ a MŠ Mladoňovice

Anotace Materiál lze použít na procvičování vhodného společenského chování AutorJana Šimková, ZŠ a MŠ Mladoňovice Očekávaný výstup volí vhodné verbální i nonverbální prostředky řeči v běžných školních i mimoškolních situacích Druh učebního materiálu Digitální materiál určený pro interaktivní tabuli, některé snímky lze vytisknout a použít jako pracovní list. Cílová skupinažáci 2. ročníku Datum Metodický postup je uveden na každém snímku

„Dobrý den,“ pozdravilo nejdříve slušně, protože to bylo vychované štěně. „Promiňte, že obtěžuji, ale tady v té misce byla ještě před chvílí voda s teď se najednou ztratila. Nevíte o tom něco náhodou?“ Ale na kačera slušnost neplatila. Jak ten se rozčílil! Podtrhněte „kouzelná slova“. Proč se kačer asi rozčílil? Co asi říkal? Jak by se choval slušný kačer?

„Dobrý den,“ pozdravilo nejdříve slušně, protože to bylo vychované štěně. „Promiňte, že obtěžuji, ale tady v té misce byla ještě před chvílí voda s teď se najednou ztratila. Nevíte o tom něco náhodou?“ Ale na kačera slušnost neplatila. Jak ten se rozčílil!

Když do tajenky vyplníte opaky ke všem slovům, odhalíte jednu důležitou vlastnost. Dokážete to? léto noc smutný zavřít hustá y pilná přijít mladý chlad kontrola

Dokážete být zdvořilí? Že nevíte, co to ta zdvořilost vlastně je? Když správně vyluštíte záhadné nápisy, zjistíte, že zdvořilost je: 1. PXOXZXDXRXAXVX_________________ 2. PYOYDYĚYKYOYVYÁYNYÍY_________________ 3. PWRWOWSWBWAW _________________ 5. OGMGLGUGVGAG_________________ 4. OFSFLFOFVFEFNFÍF_________________ 6. PQŘQÁQNQÍQ__________________

zima den veselý otevřít řídká i lenivá odejít starý teplo 1.POZDRAV 2.PODĚKOVÁNÍ 3.PROSBA 4.OSLOVENÍ 5.OMLUVA 6.PŘÁNÍ dál

Vítek přiběhl odpoledne ze skautu. V kuchyni uviděl babičku. „Ahoj babi.“ „Nazdar Vítku, jak ses měl?“ Miluška šla s maminkou nakupovat. Vešly do prodejny. Miluška povídá: „Čau, paní prodavačko.“ Radka utíkala vyvenčit psa Astora. Na návsi potkala souseda, pana Veselého. „Dobrý den, pane Veselý.“ „Dobré odpoledne, Radko. To máme dneska hezký den.“ Zbyněk a tatínek navštívili lékaře kvůli pravidelné prohlídce. Zbyněk vrazil do ordinace a vykřikl: „Tě pic, doktore!“ Které děti pozdravily správně? Vítek MiluškaRadka Zbyněk

Zahraj situace z předešlého snímku tak, jak mají správně být. Rozdělte se do skupin, vylosujte si číslo a zdramatizujte další situace: 1.ráno pozdravíš tatínka 2.před školou se setkáš s paní učitelkou 3.odcházíš ze školy, loučíš se s paní vychovatelkou v družině 4.potkáš večer dospělého na návsi 5.na návštěvu přijela teta 6.jdeš spát, loučíš se s maminkou PAMATUJ: Pozdravem přejeme něco hezkého, proto musíme pozdrav vyslovit zřetelně a pěkně se podívat na toho, koho zdravíme. PAMATUJ: Pozdravem přejeme něco hezkého, proto musíme pozdrav vyslovit zřetelně a pěkně se podívat na toho, koho zdravíme.

2. Poděkování, prosba Maminka upekla výborný koláč. Vašík přiběhl za maminkou a řekl: „Dej mi kousek koláče!“ Maminka neslyší. Koláč nádherně voní. Vašík volá: „No tak mami, dej mi ten koláč.“ Maminka nic. Vašík utíkal za tatínkem. „Tatí, mamince se něco stalo. Chtěl jsem koláč a ona mě neslyší.“ „A jakpak jsi o něj mamince řekl? Nezapomněl jsi na něco?“ „Aha, už vím!“ „Mami, …………………………………….“, poprosil Vašík. A když dostal obrovský kus koláče, dodal jěště: „……………….….“ Jak Vašík potom požádal maminku o koláč? A co řekl nakonec?

5. Omluva Vzpomínáte, jak žádal Vašík maminku o koláč? Od té doby umí krásně poprosit a poděkovat. Dnes mu poraďte, kdy je slušné, aby se omluvil, když něco provede. Vybarvěte. Vašík zapomněl doma čítanku. Vašík utíkal a porazil paní učitelku. Vašík donesl mamince nákup. Vašík rozbil talíř. Vašík nevrátil včas vypůjčenou knihu. Vašík si četl knihu. Pohádal se s tatínkem a potom ho to mrzelo. Dovedl sestřičku do školky. Rozbil sousedům při fotbale okno. Shodil spolužačce svačinu z lavice.

5. Omluva Vzpomínáte, jak žádal Vašík maminku o koláč? Od té doby umí krásně poprosit a poděkovat. Dnes mu poraďte, kdy je slušné, aby se omluvil, když něco provede. Vybarvěte. Vašík zapomněl doma čítanku. Vašík utíkal a porazil paní učitelku. Vašík donesl mamince nákup. Vašík rozbil talíř. Vašík nevrátil včas vypůjčenou knihu. Vašík si četl knihu. Pohádal se s tatínkem a potom ho to mrzelo. Dovedl sestřičku do školky. Rozbil sousedům při fotbale okno. Shodil spolužačce svačinu z lavice.

m p i r o ň t e l o m t u v ě m e s e z Vylušti kouzelná slovíčka, která se hodí pro omluvu. Předveď ve dvojici s kamarádem, jak se měl Vašík zachovat. Použij vyluštěná slova. Můžeš vymyslet i jiné omluvy. n l b o _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ e

m p i r o ň t e l o m t u v ě m e s e z Vyluštění n l b o OMLUVTE MĚ NEZLOB SE PROMIŇTE e

Je jedenáctý listopad. Martinovo jméno je dnes v kalendáři. Kolik dní se Martin na tento den těšil – a měl proč! Sotva se setmělo, přišli strýc s tetou a začala oslava. Maminka dala Martinovi auto na baterku. Táta knížku o zvířatech, knížku plnou obrázků. Babička mu upletla strakatou čepici a šálu. Strýc s tetou přinesli hokejku a puk. A navíc byl velký dort, ozdobený půlkami ořechů. Byl toho plný stůl. Všichni Martinovi blahopřáli. Se všemi si přiťukl skleničkou pomerančového džusu. 6. Přání 1.Přečti si článek, potom ho zakryj a napiš, co všechno Martin dostal k svátku. _______________________________________________________ 2. Řekni, co rodiče, babička a strýc s tetou asi přáli Martinovi k svátku. 3. K jakým příležitostem si lidé posílají přání?

Napiš přání spolužákovi k narozeninám. Nezapomeň na adresu.

Označ hvězdičkou, která adresa je dobře napsaná? U ostatních adres doplň chybějící údaje. Jakub Novák Mladoňovice Třebelovice Tomáš Novák Mladoňovice 85 Třebelovice Ondřej Kalenda Mladoňovice Třebelovice Tomáš Šedivý Třebelovice Aleš Slavíkovice Jemnice Adam Daňhel Mladoňovice Teplá Mladoňovice Třebelovice

Správná řešení Před adresu můžeš ještě napsat oslovení: milý kamarád, vážený pán, slečna, mladá paní …. Jakub Novák Mladoňovice Třebelovice Tomáš Novák Mladoňovice Třebelovice Ondřej Kalenda Mladoňovice Třebelovice Tomáš Šedivý Mladoňovice Třebelovice Aleš Zach Slavíkovice Jemnice Adam Daňhel Mladoňovice Třebelovice Marie Teplá Mladoňovice Třebelovice

Správně Zpět

Špatně Zpět

Použité zdroje: Nováková Z., Wagnerová D.; Čítanka pro 2. ročník; Alter Praha, 2010 Zimová L.; Český jazyk v sešitech – sloh; Fortuna Praha 1992