Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Dobrý den, prosím a děkuji

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Dobrý den, prosím a děkuji"— Transkript prezentace:

1 Dobrý den, prosím a děkuji
Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_18_Dobrý den, prosím a děkuji. Žáci se seznamují s pravidly slušného chování. Mgr. Iva Hanáková

2 Anotace Žáci se seznamují s pravidly slušného chování. Umí pozdravit, poděkovat, poprosit. Následuje názorná ukázka – dramatizace. Ročník: 1. Etická výchova

3 Jak se správně chovat. Když něco chci, musím vždy poprosit.
Za každou laskavost bych měl poděkovat. Když někam vejdu pozdravím. Zdravím nahlas, aby mě všichni slyšeli. Když někoho zdravím, měl bych se na něj dívat. Pozdravím toho koho znám i na ulici nebo jiném místě. Dospělé zdravím „Dobrý den“, děti „Ahoj“. Znám-li jméno, použiji ho i při zdravení (Ahoj, Kubo!) Správně zdraví vždycky první mladší staršího a muž ženu. Děti zdraví vždy jako první, dospělí jim na pozdrav odpoví. Když zdravíme podáním ruky, tak ji pevně stiskneme a díváme se do očí. Starší podává ruku mladšímu, dospělí dítěti, žena muži.

4 Pojďme si to vyzkoušet. Kdo by měl správně pozdravit první –
paní učitelka, nebo žák? babička nebo vnučka? Když ztratíš pastelku a kamarád ti ji podá, co bys měl říct? Kdyby sis chtěl půjčit pero od spolužáka, jak bys ho měl požádat? Je lepší se k ostatním chovat slušně a zdvořile, nebo hrubě a nepřátelsky? Proč? Co uděláš, když potkáš paní školnici někde jinde než ve škole, třeba v obchodě?

5 Kdo bude zdravit první? Chlapec paní učitelku, pak dívku
Dívka paní učitelku Paní učitelka oběma odpoví

6 Kdo bude zdravit první? Chlapec paní učitelku, pak dívku
Dívka paní učitelku Paní učitelka oběma odpoví

7 Pamatujte si… Nedomluví se, kdo jenom huláká. Zkoušet se to nemá ani na drak. Moudřejší je napřed slušně pozdravit a říct si co, kdo a proč bude chtít. Slušnost totiž není znakem slabosti a drak, i když není dobrák od kosti, se tváří v tvář uctivosti zastydí a přestane plivat oheň na lidi… KROLUPPEROVÁ, Daniela; KRATOCHVÍL, Miloš. Draka je lepší pozdravit aneb o etiketě. 1. vyd. Praha: Mladá fronta a.s., ISBN s. 21.

8 Bibliografické citace
KROLUPPEROVÁ, Daniela; KRATOCHVÍL, Miloš. Draka je lepší pozdravit aneb o etiketě. 1. vyd. Praha: Mladá fronta a.s., ISBN s. 21. Obrázky:


Stáhnout ppt "Dobrý den, prosím a děkuji"

Podobné prezentace


Reklamy Google