Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/21.1167 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_09_Bezpečný.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/21.1167 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_09_Bezpečný."— Transkript prezentace:

1 Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/21.1167 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_09_Bezpečný internet Před samotnou prací na internetu se žáci seznámí s bezpečností práce. Mgr. Iva Hanáková

2 Anotace Před samotnou prací na internetu se žáci seznámí s bezpečností práce. Ročník: 4. Předmět: Informatika

3 Hrát hry Psát a dostávat emaily Hledat si nové kamarády Vyhledávat informace Hovořit s lidmi z celého světa Dívat se na mapy Dívat se na jízdní řády

4 … aneb co bys měl udělat. Zeptat se rodičů na svolení. Nikomu neprozrazovat své heslo. Emaily otvírat pouze od lidí, které znám. Když budu mít problém, proberu ho s rodiči. Domluvit se jak dlouho budu užívat počítač (max. 1 hodinu denně). Nikomu na internetu nedám celé své jméno a adresu. S rodiči se dohodnout na tom, jaké stránky budu navštěvovat.

5 VIRY A ČERVI Nebezpečné programy. Snaží se proniknout do nezabezpečených počítačů. Mohou způsobit mnoho problému a poškodit počítač.

6 FIREWALL Zajišťuje, aby se cizí osoby nedostaly do našeho počítače a aby nezískaly přístup k souborům a dokumentům. ANTIVIROVÝ PROGRAM Rozpozná viry a červy. Zabraňuje jim vstoupit do našeho počítače. OPERAČNÍ SYSTÉM Je v každém počítači Potřebuje být často aktualizovaný. Aktualizace (upgrade) poskytuje lepší ochranu před viry a červy.

7 Slouží k odesílání a přijímání pošty. Nevyžádaná pošta Nevyžádaná pošta Zprávy, které jsme nechtěli obdržet. Blokuje síť a způsobuje zmatek v jejím fungování. Řetězový list Řetězový list Patří také mezi nevyžádanou poštu

8 1. Nikomu nedávej adresu ani telefon. Nevíš, kdo může být za monitorem na druhé straně. 2. Lidem, které neznáš neposílej nikdy fotku a už vůbec ne intimní. Intimní fotku neposílej ani kamarádům. Nikdy nevíš, co se může stát. 3. Uchovávej svá hesla (k emailu ale i jiná) v tajnosti. Nikomu je neříkej. 4. Nikdy neodpovídej na neslušné, sprosté a hrubé maily. Prostě je ignoruj! 5. Nesjednávej si schůzku přes internet, aniž bys to někomu řekl. 6. Pokud narazíš na nevhodný obrázek, stránku email, který tě pohoršuje, opusť danou webovou stránku. 7. Svěř se učiteli, rodiči nebo pěstounovi pokud tě stránky nebo vzkazy uvedou do rozpaků či tě vystraší. 8. Pozor na viry! Nikdy neotvírej přílohu zprávy, která přišla z neznámé adresy. 9. Nevěř jakékoli informaci, kterou získáš na internetu. 10. Pokud se s někým nechceš bavit, nebav se.

9 Jestliže budeš na internetu vystupovat pod přezdívkou (nick), nemůže se ti nic stát. Jestliže ale o sobě vyplníš osobní údaje, vystavuješ se velkému nebezpečí. Přezdívku jde změnit jednoduše, ale telefonní číslo a adresu ne. Jestliže budeš na internetu vystupovat pod přezdívkou (nick), nemůže se ti nic stát. Jestliže ale o sobě vyplníš osobní údaje, vystavuješ se velkému nebezpečí. Přezdívku jde změnit jednoduše, ale telefonní číslo a adresu ne.

10 Informační technologie se rychle rozvíjí. Díky tomu dochází k novým možnostem zneužívání dětí. Podívejme se, jaké léčky může internet přinášet a jak s nimi bojovat.

11 Microsoft - http://office.microsoft.comhttp://office.microsoft.com


Stáhnout ppt "Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/21.1167 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_09_Bezpečný."

Podobné prezentace


Reklamy Google