Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Pamatujete si, jak jsme si v loňském školním roce hráli na pošťáky? Každé slovo byl dopis s adresou, který jsme museli správně doručit. Teď si všechny.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Pamatujete si, jak jsme si v loňském školním roce hráli na pošťáky? Každé slovo byl dopis s adresou, který jsme museli správně doručit. Teď si všechny."— Transkript prezentace:

1

2 Pamatujete si, jak jsme si v loňském školním roce hráli na pošťáky? Každé slovo byl dopis s adresou, který jsme museli správně doručit. Teď si všechny slovní druhy zopakujeme. Kdo by je uměl vyjmenovat? Prozkoušejte se ve skupině.

3 číslovky přídavná jména slovesa částice zájmena příslovce podstatná jména předložky Které číslo bude místo otazníku? Které slovní druhy chybí? 4 9 5 6 1 3 ? 2

4 Jsou názvy osob, zvířat, věcí, vlastností a dějů. Mohu si na ně ukázat (ten, ta, to,…). OSOBAZVÍŘEVĚCVLASTNOSTDĚJ Mmalířmuflonmiskamoudrostmlaskání L P S K N B

5 Říkají nám něco víc o podstatných jménech. Odpovídají na otázky: JAKÝ? KTERÝ? ČÍ? Doplň vhodná přídavná jména: __________ princezna__________ jako býk __________ dům__________ jako včelka __________ svíčka__________ jako liška __________ úkol__________ jako noc __________ vesmír__________ jako sova

6 Zastupují podstatná nebo přídavná jména. Ve větách nahraď podtržená slova zájmenem: Anička dostala nového psa. Musela pejska každý den venčit. Aničce venčení nevadilo. Také pejskovi udělala krásný pelíšek. Pelíšek byl ze starých dek. Věty opiš do sešitu a podtrhni zájmena: Tento krásný svetr je můj. Mám jim zavolat? My se nebojíme vašich otázek! Já nemám už toto telefonní číslo.

7 Udávají počet nebo pořadí. Úkoly pro skupinu: Vymyslete co nejvíc písniček, ve kterých je v textu číslovka. Napište je. Vymyslete, kde všude je možné se setkat s číslovkami. Kde ve svém okolí jste je viděli napsané?

8 Slovesa nám říkají, co podstatná jména dělají. Úkoly: Vypiš do sešitu slovesa z vyjmenovaných slov po L. Vzpomínáš si, co je INFINITIV? Napiš infinitiv k těmto třem slovesům: poslouchal, koupíme, chtěli. Vymysli si nějaké sloveso a předveď ho ostatním pantomimou.

9


Stáhnout ppt "Pamatujete si, jak jsme si v loňském školním roce hráli na pošťáky? Každé slovo byl dopis s adresou, který jsme museli správně doručit. Teď si všechny."

Podobné prezentace


Reklamy Google