JUDr. Václav Urban Odbor živností Tržní řády Zákonné zmocnění k vydání 11 TRŽNÍ ŘÁDY.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Dozor Dozor nad výkonem samostatné působnosti obce krajský úřad MV
Advertisements

Podpora KVET v novele zákona o hospodaření energií
Odbor právní a Krajský živnostenský úřad
Správní právo Pojem správního práva.
Popularizace výsledků dopravního výzkumu CZ.1.07/2.3.00/
Nástroje územního plánování
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Přezkum koordinovaného závazného stanoviska vydaného dle § 4 odst
Ministerstvo průmyslu a obchodu Prezentace k nařízení 764/2008 o vzájemném uznávání
Činnost veřejné správy. Nejčastější členění činnosti s bezprostředními právními důsledky X činnosti organizační činnosti s bezprostředními právními důsledky.
Analýza dopadu zákona č. 300/2008 Sb. do území JUDr. Kateřina Černá Ing. Václav Koudele.
STÁTNÍ SPRÁVA A SAMOSPRÁVA
TEST 1. Může Skrblík Ječmenovi proplatit pokutový blok jako výdaj tábora – střediska? Proč? 2. Byly splněny podmínky pro blokové řízení? 3. Může se Baghíra.
Živnostenské podnikání živnostenské úřady
Krizové řízení Krizovým řízením se rozumí souhrn řídících činností věcně příslušných orgánů zaměřených na: - analýzu a vyhodnocení bezpečnostních.
ŘEŠENÍ PROTISOUTĚŽNÍCH OPATŘENÍ ZE STRANY VEŘEJNÉ MOCI Pohled Ministerstva vnitra.
Živnostenské podnikání (správně-právní režim) I. část
Právo na informace Tereza Danielisová,
Krajské zřízení Přednáška M. Horáková.
Licenční správa říjen 2008 KONTROLA EXPORTU ZBOŽÍ DVOJÍHO POUŽITÍ- SOUČASNÝ VÝVOJ PRÁVNÍ PŘEDPISY ES V OBLASTI KONTROLY VÝVOZU ZBOŽÍ DVOJÍHO POUŽITÍ A.
Působnost Ministerstva vnitra a jeho role systému povolování obchodu s vojenským materiálem Mgr. Milena Bačkovská Odbor bezpečnostní politiky.
Zákon o obcích č.128/2000 Sb..
Kontrola veřejné správy I.
Základní informace Veřejná správa – činnost veřejnoprávní korporace spravující veřejné záležitosti ve veřejném zájmu financovaná z veřejných prostředků.
Jednotná kontaktní místa podle zákona o volném pohybu služeb Vlastimil Slovák, odbor Vnitřního trhu a služeb EU Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Obecní zřízení N SP1 Přednáška M. Horáková. Rozsah problematiky 1/2 Základní právní úprava Obec Druhy obcí Základ obce Působnost obcí Oprávnění obce vydávat.
Příprava zákona o elektronických komunikacích Jaromír Šiška, CSc. náměstek ministra - ředitel sekce elektronických komunikací a poštovních služeb Konference.
Vydávání výstupů z informačních systémů veřejné správy
Nízkoemisní zóna v hl. m. Praze varianty územního rozsahu duben 2014.
Právní předpisy obcí Krajský úřad Zlínského kraje, únor 2015
MÍSTNÍ SPRÁVA II. ..
Státní správa Petr Machala.
Životní prostředí jako veřejný statek
EU legislativa v oblasti kontroly vývozu zboží dvojího použití Ing. Zora Ondrejčíková Licenční správa Oddělení mezinárodních kontrolních režimů 10. listopadu.
MÍSTNÍ SPRÁVA III. ..
Správní právo 3 Přednáška č. 6 JUDr. Veronika Vlčková
Současná pravidla regulace hazardu na území obcí a připravované změny od roku 2016 Odbor 34 – Státní dozor nad sázkovými hrami a loteriemi Ostrava 9. 4.
Praha 28. dubna 2015 Kontrolní činnost České obchodní inspekce v oblasti výkupu odpadů Mgr. Michael Maxa Česká obchodní inspekce.
Územní samospráva Obce
STAVEBNÍ ZÁKON Účinnost k Předpisy Zákon č. 183/2006 Sb., o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon), ve znění zákona č. 68/2007.
Územní členění státu a právo na samosprávu v ČR
Organizační zabezpečení práva životního prostředí JUDr. Jana Dudová, Ph.D.
ZÁKLADY TEORIE PRÁVA III. Normativní právní akty Právní normy I.
Odbor veřejné správy, dozoru a kontroly 1 Odbor veřejné správy, dozoru a kontroly Ministerstva vnitra Principy dobré správní praxe v činnosti.
Konference Městské kamerové dohlížecí systémy a ochrana osobních údajů, Praha 18. února 2011 PhDr. Miroslava Matoušová Úřad pro ochranu osobních údajů.
Připravované změny ve VaVaI. Obsah prezentace Posuzování výzkumných organizací Novela zákona č. 130/2002 Sb.
Dotační program Podpora veřejně účelných aktivit seniorských a proseniorských organizací s celostátní působností Workshop Realizace politiky přípravy na.
Územní správa a samospráva RNDr. Oldřich Hájek, Ph.D.
Územní správa a samospráva RNDr. Oldřich Hájek, Ph.D.
XXI. valné shromáždění a jarní celostátní seminář STMOÚ ČR, Ostrava, Konzumace alkoholu na veřejných prostranstvích a provozní doba pohostinských.
Problematika exekucí ve veřejnoprávních smlouvách Ing. Michal Obrusník.
Školský zákon ve vztahu k zákonným zástupcům (pro ředitele málotřídní školy) Zákon č. 561/2004 Sb., o předškolním, základním, středním, vyšším odborném.
Zákon č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny.
Teorie a praxe rozvoje měst a obcí
PRÁVNÍ ŘÁD ČESKÉ REPUBLIKY
Železniční doprava pro kraje Praha, 28. listopadu 2016
Novela zákona o místních poplatcích
Správní řízení I. Správní řád, rozsah jeho působnosti
Workshop Realizace politiky přípravy na stárnutí, Brno, 15. října 2015
Zákon č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny
Integrovaná prevence a omezování znečisťování (IPPC)
Správní právo procesní
Závazná stanoviska orgánů územního plánování po novele stavebního zákona Štiřín
Živnostenské podnikání (správně-právní režim) I. část
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Odbor veřejné správy, dozoru a kontroly Ministerstva vnitra oddělení dozoru Brno Poznatky z dozorové činnosti ve vztahu k tvorbě obecně závazných vyhlášek.
Obecné nařízení o ochraně osobních údajů
Zákon č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny
Sdružení lázeňských míst Statuty lázeňských míst 21. června 2013
Odbor veřejné správy, dozoru a kontroly Ministerstva vnitra
Transkript prezentace:

JUDr. Václav Urban Odbor živností Tržní řády Zákonné zmocnění k vydání 11 TRŽNÍ ŘÁDY

JUDr. Václav Urban Odbor živností Tržní řády Zákonné zmocnění k vydání 2 Tržní řády Zákonné zmocnění k vydání ustanovení § 18 zákona č.455/1991 Sb., o živnostenském podnikání (živnostenský zákon), ve znění pozdějších předpisů

JUDr. Václav Urban Odbor živností Tržní řády Zákonné zmocnění k vydání 3 tržním řádem lze upravit (regulovat) veškeré činnosti spočívající v prodeji zboží a poskytování služeb mimo zkolaudovanou provozovnu, a to bez rozlišení, zda prodejci takového zboží či poskytovatelé takových služeb (včetně jejich nabídky) jsou subjekty živnostenského podnikání podléhající právnímu režimu živnostenského zákona, či nikoliv

JUDr. Václav Urban Odbor živností Tržní řády Zákonné zmocnění k vydání 4 § 18 odst. 1 živnostenského zákona – rozsah zákonného zmocnění k vydání tržního řádu a) místa pro prodej zboží a poskytování služeb mimo provozovnu určenou k tomuto účelu kolaudačním rozhodnutím podle stavebního zákona, jimiž jsou zejména tržnice a tržiště, a jejich rozdělení, b) stanovení kapacity a přiměřené vybavenosti tržišť, c) dobu prodeje zboží a poskytování služeb na tržišti, d) pravidla pro udržování čistoty a bezpečnosti na tržišti, e) pravidla, která musí dodržet provozovatel tržiště k zajištění jeho řádného provozu.

JUDr. Václav Urban Odbor živností Tržní řády Zákonné zmocnění k vydání 5 § 18 odst. 3 živnostenského zákona možnost tržním řádem stanovit, že se tržní řád nevztahuje na některé druhy prodeje zboží a poskytování služeb prováděné mimo provozovnu, a stanovit, že některé druhy prodeje zboží nebo poskytování služeb prováděné mimo provozovnu v obci nebo její části jsou zakázány

JUDr. Václav Urban Odbor živností Tržní řády Zákonné zmocnění k vydání 6 Pochůzkový a/nebo podomní prodej uvedené pojmy nejsou v rámci českého právního řádu zákonem ani jiným obecně závazným právním předpisem (nařízení vlády, vyhlášky ministerstev) definovány pokud některé tržní řády tyto definice používají, bývá to spíše v souvislosti se snahou pokusit se blíže vymezit či určit buď druh či formu prodeje zboží a poskytování služeb, na něž se tržní řád nevztahuje, anebo naopak v souvislosti se stanovením event. zákazu některého druhu (některé formy) prodeje zboží nebo poskytování služeb

JUDr. Václav Urban Odbor živností Tržní řády Zákonné zmocnění k vydání 7 pochůzkový/podomní prodej (vycházíme-li z předpokladu, že tyto formy prodeje lze v zásadě ztotožňovat s „druhem prodeje zboží a poskytování služeb“) je možné jako specifický „druh prodeje“ zakázat jako takový, nicméně s možností obce případně přijmout i omezení (resp. bližší vymezení) takového zákazu „druhem nabízeného a prodávaného zboží nebo druhem poskytované služby“

JUDr. Václav Urban Odbor živností Tržní řády Zákonné zmocnění k vydání 8 plošný zákaz podomního/pochůzkového prodeje, zásada proporcionality možnost stanovit tržním řádem obce např. i plošný zákaz podomního a/nebo pochůzkového prodeje, a to i přes zaručenou svobodu podnikání; vždy je však nutné ověřit, zda plošný zákaz pochůzkového a/nebo podomního prodeje zboží nebo poskytování služeb v nařízení obce, kterým se vydává tržní řád, odpovídá zásadě proporcionality (nález ÚS sp. zn. Pl. ÚS 57/13 ze dne )

JUDr. Václav Urban Odbor živností Tržní řády Zákonné zmocnění k vydání 9 obec je na základě § 18 odst. 3 živnostenského zákona zmocněna stanovit svým nařízením v přenesené působnosti zákaz některých druhů prodeje zboží nebo poskytování služeb prováděných mimo provozovnu v obci nebo její části, aniž by tímto zákazem musela současně vymezit místa a stanovit podmínky pro tuto podnikatelskou činnost ve smyslu § 18 odst. 1 živnostenského zákona (nález ÚS sp. zn. Pl. ÚS 57/13 ze dne )

JUDr. Václav Urban Odbor živností Tržní řády Zákonné zmocnění k vydání 10 nález ÚS Pl. ÚS 6/15 ze dne ÚS zrušil část nařízení Obce Vojkovice, kterým se vydávají pravidla pro prodej zboží a poskytování služeb na území uvedené obce, a sice čl. II. cit. nařízení, podle něhož je možno mimo provozovnu k tomuto účelu určenou zvláštním předpisem nabízet a prodávat zboží a poskytovat služby pouze na místech, která k tomuto účelu obec zvlášť určí nebo vyhradí. Ústavní soud dospěl k závěru, že předmětný čl. II. cit. nařízení je v rozporu se zákonem, neboť místa pro nabídku, prodej zboží a poskytování služeb musí být podle § 18 odst. 1 písm. a) živnostenského zákona a podle bodu 25 nálezu Ústavního soudu sp. zn. Pl. ÚS 27/06 ze dne vymezena přímo v tržním řádu, a to výslovně a jednoznačně, konkrétním způsobem.

JUDr. Václav Urban Odbor živností Tržní řády Zákonné zmocnění k vydání 11 nezbytnost souladu případné regulace pochůzkového/ podomního prodeje s požadavky evropského práva nutno přihlížet i k tomu, aby případná regulace uvedených druhů (forem) prodeje zboží či poskytovaných služeb tržním řádem obce nebyla v daném směru (tj. pokud jde o možnosti jejich regulace či dokonce zákazu) v rozporu s požadavky evropského práva, například s příslušnými ustanoveními Směrnice Evropského parlamentu a Rady 2005/29 ES o nekalých obchodních praktikách (konkrétně lze poukázat na to, aby zákazy a omezení obsažené v tržním řádu nebyly již za hranicí omezení daného bodem 25 přílohy č. 1 cit. směrnice, jež zakazuje některé obchodní praktiky spojené s osobními návštěvami v domově spotřebitele, resp. aby vyšší míra omezení byla odůvodnitelná ochranou jiných zájmů, než jaké jsou chráněny cit. směrnicí – např. ochrana veřejného pořádku, bezpečnosti v obci, životního prostředí)

JUDr. Václav Urban Odbor živností Tržní řády Zákonné zmocnění k vydání 12 metodická a dozorová činnost problematika výkonu dozoru nad vydáváním a obsahem tržních řádů obcí vydávaných formou nařízení obce v přenesené působnosti do působnosti Ministerstva průmyslu a obchodu nenáleží, v souladu s ustanovením § 125 zákona č. 128/2000 Sb., o obcích (obecní zřízení), ve znění pozdějších předpisů, patří předmětná problematika (tj. dozor nad vydáváním a obsahem nařízení obcí a usnesení, rozhodnutí a jiných opatření orgánů obcí v přenesené působnosti do kompetence krajského úřadu Ministerstvo průmyslu a obchodu vykonává podle § 2 zákona č. 570/1991 Sb., o živnostenských úřadech, ve znění pozdějších předpisů, výhradně metodickou, řídící, kontrolní a koordinační činnost vůči krajským živnostenským úřadům, postup krajských úřadů při aplikaci ustanovení § 125 zákona o obcích ve vztahu k problematice vydaných tržních řádů obce však metodicky ani jiným způsobem neusměrňuje aplikace a výklad problematiky zákona o obcích (včetně ustanovení § 125 citovaného zákona) patří do věcné působnosti Ministerstva vnitra

JUDr. Václav Urban Odbor živností Tržní řády Zákonné zmocnění k vydání 13 Děkuji za pozornost