Inteligence určité kognitivní (poznávací) schopnosti, které umožňují řešit problémy, učit se, přizpůsobovat se, zobecňovat apod. schopnost efektivně zpracovávat.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Strategické řízení školy s využitím sebehodnocení školy dle modelu CAF RNDr. Hana Žufanová.
Advertisements

Univerzitní informační systém IV., Svojanov 2005 Financování studií Ing. Tomáš Klein
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem.
Připraveno s podporou programu Erasmus+ Evropské unie. Provázanost výsledků učení, vyučovacích a hodnoticích metod Zkušenosti ZČU Brno Praha.
Klíčová aktivita 2 Systém vzdělávání Mgr.Regina Jonášová Praha
Doprava ROZMĚRY Který obrázek je největší? Který obrázek je nejmenší?
Psychologie osobnosti 1. Psychika, stavy, procesy a funkce 2. Osobnost a vývoj osobnosti.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okres Brno – venkov, příspěvková organizace AUTOR: Jiří Toman NÁZEV: VY_32_INOVACE_06_06 Magnetické.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
Experimentální metody oboru – Pokročilá tenzometrie – Měření vnitřního pnutí Další využití tenzometrie Měření vnitřního pnutí © doc. Ing. Zdeněk Folta,
Problematika výchovy Formy, metody výchovy a výchovné utváření jednotlivých aspektů osobnosti Prezentace , KPG/RPEPS, Bc. Daniel Kantor.
K ONSTRUKTIVISMUS Zora Syslová. T RANSMISE VERSUS KONSTRUKCE Transmisivní pedagogika klade důraz na fakta a jejich zapamatování. Konstruktivistická pedagogika.
Předškolní vzdělávání.  Rámcový vzdělávací program vymezuje hlavní požadavky, podmínky a pravidla.  Školní vzdělávací program vytváří každá mateřská.
Mechanické vlastnosti dřeva - úvod VY_32_INOVACE_28_565 Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo.
Plánovací část projektu Cíl projektu - vychází z řešení z prognostické části, - odpovídá na otázku, čeho má být dosaženo? - představuje slovní popis účelu.
Představení výzkumného projektu Lenka Hloušková Ústav pedagogických věd Filozofická fakulta MU Brno.
Název:VY_32_INOVACE_ICT_6A_8B Škola:Základní škola Nové Město nad Metují, Školní 1000, okres Náchod Autor:Mgr. Milena Vacková Ročník:6. Tematický okruh,
Didaktická analýza dějepisného učiva Přednáška č. 6 AR 2014/2015.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Ing. Kateřina Lichtenberková
Základy automatického řízení 1
Potřeby a pudy - aktivačně motivační vlastnosti
PROJEKT OP LZZ „IMPLEMENTACE AGE MANAGEMENTU V ČR“ CZ /5. 1
Název prezentace (DUMu)
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Plánování ve školní tělesné výchově
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Obsah výchovy a vzdělávání, kurikulum
VY_32_ INOVACE_IKR5 - 12– SMARTART V PREZENTACI. Název školy:
Název školy: Základní škola speciální Litvínov, Šafaříkova 991
AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_05_09 sociální role
UČENÍ.
Jednotné principy klasifikace na GJKT
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurence schopnost.
OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_44_F6
Ticháček s nimi hledá cestičky…
Zvuky hudebních nástrojů
Příspěvek na konferenci
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Poměr v základním tvaru.
Gymnasium Jižní Město Praha
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okr
OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_98_M7
Základní škola, Hořice, Husova 11 VY_32_INOVACE 9_09
Autor: Mgr. Vladimíra Dvořáková
Jméno autora: Mgr. Blanka Vanišová
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Josefa Bublíka, Bánov
Základy účetnictví změny rozvahových položek
Psychodiagnostika dětí v mladším školním věku
Psychologie test.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu Pro žáky naší školy více – Na míru píšeme učebnice VY_32_INOVACE_VJ26 Excel – funkce Současná hodnota.
Globální problémy současného světa 3 – Populační vývoj, negramotnost
Digitální gramotnost Informatické myšlení
Základní statistické pojmy
Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, Baška
OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_120_M6
FORMY PRÁCE S TALENTOVANÝMI ŽÁKY
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt:
Poměr v základním tvaru.
OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_264_ČJ
ELEKTROTECHNICKÉ MATERIÁLY
Jak na články? Regionální konference 2009 Jan Šperl
Řady puntíků a čísel.
Život bez střeva , Praha.
VY_32_INOVACE_SA4A_9 DUM 9. realizace aktivity pro 2
Science centrum a návštěvník se zrakovým handicapem
Teorie chyb a vyrovnávací počet 2
STŘEDOŠKOLSKÁ ODBORNÁ ČINNOST
Diagnostika dítěte předškolního věku
Transkript prezentace:

Inteligence určité kognitivní (poznávací) schopnosti, které umožňují řešit problémy, učit se, přizpůsobovat se, zobecňovat apod. schopnost efektivně zpracovávat informace, úspěšně se adaptovat v životě vrozená vlastnost (70:30) můžeme rozvíjet získáváním zkušeností a prováděním modelových situací

Inteligenční testy soubor úloh, které byly pečlivě vybrány a vyzkoušeny a jejichž výsledky byly statisticky zpracovány individuálně odlišná struktura inteligence je důvodem, proč každý člověk vyniká v něčem jiném inteligence se dělí na dvě části – verbální a neverbální

Binetovy testy mentálních schopností dětí 1904 zakázka pro francouzské MŠ Úkol: z velkého počtu dětí vytřídit ty s nejnižšími intelektovými schopnostmi Alfred Binet (1857–1911) ve spolupráci s T. Simonem vytvořil v roce 1905 první test inteligence – každé věkové kategorii dětí přiřazeny odpovídající úkoly a zadání Test se osvědčil a vznikl široce užívaný test inteligence Postupem času prodělával řadu úprav a jako tzv. Stanford-Binetův inteligenční test je hojně používán dodnes

Alfa a Beta Testy 1. světové války První testy mentálních schopností navržené pro velký počet testovaných (skupinový test) byly navrženy americkými psychology pro americkou armádu v období Vycházely z individuálních testů. Důležitým předpokladem psychologů bylo, že člověk může být vcelku inteligentní i přes fakt, že není gramotný (resp. nepříliš zdatný v mateřském jazyce). Na tomto základě vznikly dva druhy testů: Army Alpha pro gramotné skupiny a Army Beta pro negramotné, či málo gramotné nebo nemluvící anglicky (Yerkes, 1921). Oba testy vycházely z teorie, že inteligence je zděděná vlastnost – tyto testy tedy měří vrozenou inteligenci.

Měření inteligence Individuální testy inteligence Stanford-Binetův Wechslerovy škály (WISC, WAISC) (administrace individuálně, pomůcky - kostky, lístky, předměty) Skupinové testy inteligence Amthauerův IST Ravenovy progresivní matice(culture fair test) (skupinové, tužka-papír)

Ravenův test

Wilhelm Stern, autor IQ Intelligenční kvocient (IQ): Numerická hodnota přiřazená inteligenci, která je určena skórem v inteligenčním testu.

Výpočet IQ 10letý dosáhne výsledku desetiletého dítěte: I.Q. = 10 /10 X 100 = letý hoch dosáhne výsledku jako dvanáctiletý, jaký bude jeho výsledný IQ? I.Q. = ?

Popisná označení inteligence Normální rozložení inteligence v populaci: Skór IQ popisný název 130 a více vysoce vynikající (2,5% populace) vynikající lepší průměr 90 – 109 průměr (50% populace) horší průměr 70 – 79 hraniční (MR) 55 – 69 lehce zaostávající 40 – 54 středně zaostávající 25 – 39 těžce zaostávající 0 – 24 hluboce zaostávající

Struktura inteligence Obecná inteligence (Spearman) Současné přístupy Sedm individuálních inteligencí (Gardner) Triarchický přístup (Sternberg) Emocionální inteligence (Goleman)

Spearmanova dvoufaktorová teorie Charles Spearman ( ) „g“ (obecná inteligence): obsažena ve všech úkolech vyžadujících kognitivní aktivitu. „s“ (specifická inteligence): Specifické znalosti a schopnosti, které jsou využívány jen v konkrétních operacích.

Model inteligence R. B. Cattela R. Cattel: Fluidní - vrozená inteligence: vliv biologických činitelů na rozumový vývoj Krystalická - socio-kulturně ovlivněná: výsledek působení prostředím poskytované zkušenosti. Fluidní inteligence po dosažení 15 let už příliš nevzrůstá, úroveň krystalické i. se může rozvíjet po celý život. Úroveň fluidní inteligence ve stáří klesá.

Sternbergova triarchická teorie inteligence Analytická inteligence Mentální kroky či složky používané k řešení problémů Tvořivá inteligence Využití zkušeností způsobem, který podporuje získání vhledu Praktická inteligence Schopnost poznávat každodenní souvislosti a přizpůsobovat se jim

Gardnerova teorie mnohočetné inteligence