Doc. PhDr. Radmila Dytrtová, CSc.. Výběr tématu a podklady pro psaní ZP  Podklady pro psaní bakalářských prací na webu (www.ivp.czu.cz) v rubrice studium.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zpracovávání BP a DP Odborná praxe pro bakalářské studium
Advertisements

RVP a jejich transformace do školních vzdělávacích programů
Zpracování seminárních a kvalifikačních prací
NÁZEV PRÁCE (musí být stručný, výstižný, měl by obsahovat jednoznačné výrazy a slovní spojení) Název školy Jméno autora, třída, místo a rok zpracování.
Bibliografická a rešeršní činnost
Bakalářský seminář Úvod BP Závěr BP.
Mgr. Alena Lukáčová, Ph.D., Dr. Ján Šugár, CSc.
STŘEDOŠKOLSKÁ ODBORNÁ ČINNOST STRUKTURA PRÁCE. Práce mohou být vyhotoveny v následujících formách: teoretické řešení problému nebo úkolu, jež je zpracováno.
Didaktické prostředky
PERSONÁLNÍ INFORMAČNÍ SYSTÉM PhDr. Vlasta Leštinská Mgr. Pavel Kocián
POSTUP PSANÍ ZPRÁVY. CÍL (Proč zprávu píšete ?) -1 POSKYTNUTÍ INFORMACÍ : spojeno s prezentací nějakých faktů nebo vysvětlením příkladů či konkrétních.
Sociologický výzkum.
Jak jste dopadli? Kvaliťák nebo kvantiťák? Kreativec nebo analytik?
Úvod do managementu 1. seminář
PŘÍPRAVA METODICKÉHO POKYNU REKTORA VŠSS KE ZPRACOVÁNÍ DIPLOMOVÝCH PRACÍ Zpracování diplomové bakalářské práce.
Zpracování ročníkových prací
Zpracování VŠKP práce Doc. Ing. Cyril Klimeš, CSc. Prof. Ing. Radim Farana, CSc.
Management a rozvoj obcí
„Inovace výstupů, obsahu a metod bakalářských programů vysokých škol neuniverzitního typu.“ CZ.1.07/2.2.00/ Michal Sedláček.
Rada VŠ - Komise pro přípravu učitelů řešení problematiky strukturovaného studia učitelství - šetření na vysokých školách.
Bibliografické citace a metody citace Název školyStřední odborná škola Luhačovice Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Klára.
Ing. Zuzana Khendriche Trhlínová, ph.d.
VY_32_INOVACE_EKO_06 MARKETINGOVÝ VÝZKUM I. Autor: Ing. Hana Motyčková „Autor je výhradní tvůrce materiálu.“ Datum vytvoření: Klíčová slova:
Úvod do managementu 1. seminář
Diplomový seminář pro studenty ITaM B. Miniberger LS 2013.
Střední zdravotnická škola Beroun Jméno autora: Název práce: Třída: Školní rok:
SO – studijní opora podpora výuky BSe a DSe LS2012
Systém dalšího vzdělávání pracovníků výzkumu a vývoje v MS kraji a jeho realizace Projekt A5 Nástroje informatiky pro získávání informací a jejich zpracování.
Osnova kurzu – modulu A3 PŘÍPRAVA PROJEKTU
Semestrální práce Téma: Výběr problematiky z oblasti managementu (volné dle zájmu) Práce bude obsahovat - teoretické základy (tak jak je oblast problematiky.
PLÁNOVÁNÍ CELOROČNÍ VÝUKOVÉ AKTIVITY UČITELE EKONOMICKÝCH PŘEDMĚTŮ
Cíle studia didaktiky pedagogiky
Absolventská práce.
Limita a spojitost v učivu na střední škole Vedoucí práce: RNDr. Jitka Laitochová, CSc.
doc. Ing. Cyril Klimeš, CSc. prof. Ing. Radim Farana, CSc.
doc. Ing. Cyril Klimeš, CSc. prof. Ing. Radim Farana, CSc.
Analýza nabídky bakalářských studijních programů ICV v rámci pedagogického vzdělávání Ing. Lenka Danielová, Ph.D., Mgr. Dita Janderková, Ph.D., Doc. PhDr.
Veřejné zdravotnictví 2. ročník
1. SETKÁNÍ Bakalářský seminář. Cíle bakalářského semináře Hlavní cíl: seznámit se strukturou a hlavními požadavky na BP Formální náležitosti zadání a.
Odborné a vědecké práce Brno 12. března Odborné a vědecké práce Zpráva o semestrálním projektu Závěrečná práce Bakalářská a diplomová práce Disertační.
Obvyklé pořadí údajů Název školyStřední odborná škola Luhačovice Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Klára Masařová Název.
Uspořádání informačních zdrojů Název školyStřední odborná škola Luhačovice Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Klára Masařová.
Bibliografické citace a metody citace Název školyStřední odborná škola Luhačovice Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Klára.
Případová studie Seminář 2014.
Struktura bakalářské práce
Didaktika přírodopisu 2 Mgr. Libuše VODOVÁ Katedra biologie PdF MU.
Základy pedagogické metodologie; seminář Mgr. Zdeněk Hromádka
Postup při empirickém kvantitativním výzkumu
METODICKÝ SEMINÁŘ Psaní závěrečné práce STUDIJNÍ PROGRAM: U Č ITELSTVÍ VŠEOBECN Ě VZD Ě LÁVACÍCH P Ř EDM Ě T Ů.
ABSOLVENTSKÁ PRÁCE Název absolventské práce
Struktura bakalářské práce Seminář2013. Bakalářská práce jako - dokumentovaný výsledek studia oboru na VŠ součást SZZK (její obhajoba)
Řízení výchovných a vzdělávacích institucí PaedDr. J. Šťáva, CSc. katedra pedagogiky tel učitelství odborného výcviku a praxe.
Řízení výchovných a vzdělávacích institucí PaedDr. J. Šťáva, CSc
Poznámky pod čarou Název školyStřední odborná škola Luhačovice Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Klára Masařová Název šablonyIII/2.
Diplomový projekt pro studijní obor Finance – II. přednáška Zásady a osnova DP Plán zpracování DP.
Logistika a Supply Chain Management Úvodní seminář.
Bakalářská práce Vedoucí práce: Autor práce: Mgr. Petra Kadlecová Ludmila Pokorná Mgr. Petra Kadlecová Ludmila Pokorná Významn é faktory v hodnocen í osobnosti.
Základy pedagogické metodologie Kateřina Vlčková Katedra pedagogiky PdF MU PS 2015.
BAKALÁŘSKÁ PRÁCE A DŮLEŽITÉ INFORMACE. Bakalářská práce odborný text zpracovaný na téma dokladem toho, že student porozuměl teoretickým poznatkům Každá.
Diplomový projekt pro studijní obor Finance – III.část.
Specifika účtování ve vybraném zemědělském podniku Autor bakalářské práce: David Limberk Vedoucí bakalářské práce: Ing. Kristina Kabourková Oponent bakalářské.
Seminář Bakalářská práce
Institut Celoživotního Vzdělávání
Didaktické prostředky
VÝUKOVÉ METODY Výuková metoda je koordinovaný systém vyučovacích činností učitele a učebních aktivit žáka, který je zaměřen na dosažení učitelem stanovených.
Obecná didaktika ÚVOD.
Vzor individuální prezentace
Citační a bibliografické databáze:
Název plánované práce Student: Vedoucí práce: Třída: Školní rok:
METODICKÝ A SUPERVIZNÍ SEMINÁŘ K PRAXI IV.
Transkript prezentace:

Doc. PhDr. Radmila Dytrtová, CSc.

Výběr tématu a podklady pro psaní ZP  Podklady pro psaní bakalářských prací na webu ( v rubrice studium v oddílu ostatní informace.

Podklad pro udělení zápočtu z předmětu „Seminář k bakalářské práci“ je vyplněný zadávací formulář BC práce. návrh formuláře:  Jméno a příjmení studenta:  Téma práce:  Rozsah práce: „Dle pravidel pro psaní absolventských prací“  Klíčová slova  Cíle práce  Metodika práce  Harmonogram: „Konečnou verzi práce odevzdat nejpozději do …… 2017“.  Literatura (seznam nejméně pěti informačních zdrojů pro teoretickou část práce)

Povinnost studenta:  Konzultujte všechny údaje z formuláře s vedoucím bakalářské práce.  Po souhlasném potvrzení vedoucím bakalářské práce vloží údaje do systému.

Příklad vyplnění formuláře:  Název bakalářské práce: Vybrané výchovné aspekty vzdělávacího obsahu vybraného studijního oboru a aplikace ve školní praxi  Anglický název: Educational aspects of the curriculum of the selected field of study and application in school practice  Rozsah práce: „Dle pravidel pro psaní absolventských prací“  Klíčová slova: výchova, estetická výchova, estetické cítění, obor aranžér, školní praxe, průzkum, dotazník

Harmonogram: „Konečnou verzi práce odevzdat nejpozději do …….“. Cíle práce: Cílem závěrečné bakalářské práce je zjistit na základě průzkumu ve zvoleném učebním oboru, jaký má vliv estetická výchova na rozvoj tvořivosti a estetického cítění žáka - které metody a formy pro rozvoj tvořivosti učitelé v daném učebním oboru a na konkrétní škole používají a s jakými výsledky ve vztahu k rozvoji osobnosti žáka. Výstupem závěrečné práce budou vlastní návrhy vyučovacích metod a forem výuky zacílené na rozvoj tvořivosti, tvořivého myšlení a estetického cítění žáků pro zvolený učební obor.

Metodika práce:  Na základě studia odborné literatury bude provedena analýza a selekce metod a forem výuky, které jsou cílené na rozvoj tvořivosti a estetického cítění žáků.  Metodou dotazníku, rozhovoru a prohlídkou ukázek samostatné práce žáků bude realizován průzkum současného stavu rozvoje tvořivosti žáků na konkrétní škole pro zvolený učební obor.  Získané informace budou zhodnoceny a výsledky v závěrečné práci zveřejněny.  Na základě zmapování současného stavu budou navrženy příklady metod a forem pro rozvoj tvořivosti a estetického cítění žáků a návrhy budou ověřeny v praxi ve škole.  Ověření vlastních návrhů bude komentováno a zhodnoceno. Bude sestaven optimální didaktický postup pro využití úspěšných návrhů. Výsledky ověření budou k dispozici v závěru práce.

Literatura  DYTRTOVÁ, R., KRHUTOVÁ, M. Učitel – příprava na profesi. Praha: Grada, s. ISBN  MAŇÁK, J, ŠVEC, V. Výukové metody. Brno: Paido s. ISBN  PETTY, G. Moderní vyučování. Praha: Portál, ISBN  SKALKOVÁ, J. Obecná didaktika. Praha: Grada, 2007, ISBN  UŽDIL, J. Mezi uměním a výchovou. Praha: SPN,  VALIŠOVÁ, A., KASÍKOVÁ, H. Pedagogika pro učitele. Praha: Grada, ISBN  Rámcové vzdělávací programy dostupné URL  Profesní profily dostupné URLhttp:// cz  Školní vzdělávací program vybraného učebního oboru a školy  Další literatura dle odborného zaměření práce

ÚKOL: promyslete a navrhněte časový plán řešení bakalářské práce – příklad:  do IX 2016 –studium a analýza odborné literatury k řešené problematice  do XII 2016 – zpracování teoretické části práce dle pracovní osnovy schválené vedoucím práce a členění textu do kapitol  XI 2016 – I 2017 – příprava praktické části práce a jejích výstupů  I – II 2017 – finalizace výstupů práce, jejich zdokumentování a jejich aplikace v praxi ve škole  II 2017 – popis realizace a zhodnocení výstupů v praxi  III 2017 – korektura textu, formální zpracování textu dle požadavků a adjustace práce  III 2017 – odevzdání práce

Úkol: promyslete a navrhněte strukturu práce – příklady názvů části práce pro vlastní výběr:  A) Úvod  B) Cíl a metodika práce  C) Teoretická východiska / Přehled řešené problematiky / Současný stav sledované problematiky*  D) Postup řešení / Vlastní zpracování / Vlastní řešení / Praktická část práce*  E) Výsledky a diskuze / Zhodnocení výsledků / Výsledky a jejich hodnocení*  F) Závěr / Závěr a doporučení*  G) Seznam použitých zdrojů  H) Přílohy

Úvod  stručná charakteristika tématu;  stručné formulování cíle a smyslu práce;  aktuálnost problému obecně, konkrétně na daném pracovišti, motivy vedoucí autora k výběru tématu.

Cíl a metodika práce Podle charakteru práce může obsahovat:  formulaci cíle, výzkumného problému, výzkumných otázek a jejich zdůvodnění;  uvedení a zdůvodnění volby podmínek a metod pro získávání poznatků a informací nebo popis plánovaného řešení stanovených cílů.

Teoretická východiska / Přehled řešené problematiky / Současný stav sledované problematiky  poznatky o současném stavu problematiky plynoucí ze studia odborné literatury, které mají vztah k řešenému tématu;  porovnání teoretických východisek a různých názorů autorů zabývajících se danou problematikou.

Postup řešení / Vlastní zpracování / Vlastní řešení / Praktická část práce  charakteristika metod, forem a prostředků získávání dat (např. didaktická analýza, pozorování, pedagogický experiment, časové snímkování, dotazník, anketa, řízený rozhovor, vlastní zkušenosti) a jejich zpracování (např. statistické metody, software apod.);  popis administrace průzkumného šetření: místo a čas šetření, charakteristika vzorku respondentů;

Postup řešení / Vlastní zpracování / Vlastní řešení / Praktická část práce způsoby verifikace a objektivizace získaných dat (např. pilotní fáze výzkumného šetření); popis a využití vytvořených výukových učebních pomůcek, textů, videoprogramů, videozáznamů, zdůvodnění jejich pedagogické účinnosti, analýzu jejich ověření ve vyučování.

Výsledky a diskuze / Zhodnocení výsledků / Výsledky a jejich hodnocení  prezentace výsledků, jejich analýza a zdůvodnění, konfrontace získaných výsledků s hypotézami;  konfrontace dosažených výsledků (šetřeními získaných, zpracovaných a vyhodnocených dat) s teoretickými východisky a s názory autorů, které autor bakalářské práce uvedl v teoretické části práce.

Závěr / Závěr a doporučení  stručné shrnutí výsledků, ke kterým autor ve své bakalářské práci dospěl;  návrhy autora a doporučení k využití daných výsledků v edukační praxi;  vyjádření autora, čím ho práce obohatila, k čemu by ji on sám mohl využít.

Seznam použitých zdrojů  pro bibliografickou citaci je platná norma ČSN ISO 690 /01019/ z března 2011;  citované zdroje v seznamu literatury se řadí podle druhu informačního zdroje a podle abecedního pořadí jmen autorů citovaných publikací – viz kap. 4.2 v Pokynech;  v seznamu použitých zdrojů je nutné dodržet správný způsob zápisu citovaných informačních zdrojů – viz kap. 4.2 v Pokynech.

odkaz  ČSN ISO 690. Informace a dokumentace – Pravidla pro bibliografické odkazy a citace informačních zdrojů. Praha: Úřad pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví, s. Třídící znak  Výklad normy např:  y/csniso690-interpretace.pdf y/csniso690-interpretace.pdf

Požadavky na formátování textu a rozsah textové části  Text bakalářské práce zpracovaný textovým editorem musí respektovat ČSN (2007) "Úprava písemností zpracovaných textovými editory". Základní doporučené parametry standardní textové strany jsou uvedeny v tab. na s. 5 viz Pokyny.