ZŠ Brno, Řehořova 3 Já a společnost Výchova k občanství 6 - 9. ročník III2-12-10.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Mgr. Irena Fadrhoncová.  Definice: právní norma je obecně závazné pravidlo chování, které je vyjádřeno zvláštní státem uznanou formou a jehož zachování.
Advertisements

OB21-VVP-HUM-OBN-MIK-U Ústava a ústavní pořádek Mgr. Marie Mikulcová.
Pojem a význam práva Souhrn norem, stanovených uznaných státem k dosažení určitých společenských účelů, jejichž zachování je vynucováno státní mocí Objektivní.
Co je právní řád a jeho historie Kdo může v ČR vydávat právní akty Právní odvětví ČR Soudy.
Pravomoci orgánů obcí dle zákona č. 128/2000 Sb., o obcích (obecní zřízení), ve znění pozdějších předpisů.
Ústavní základy legislativy JUDr. Jan Kněžínek, Ph.D.
PARLAMENT ČR Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Kateřina Charvátová. Dostupné z Metodického portálu ISSN
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Irena Čiháková Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje Národní.
1 Novela zákona o vysokých školách Zákon č. 137/2016 S., kterým se mění zákon č. 111/1998 Sb., o vysokých školách a některé další zákony Ministerstvo školství,
Digitální učební materiál Název projektu: Inovace vzdělávání na SPŠ a VOŠ PísekČíslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední průmyslová škola a.
Ú STAVNÍ SOUD Mgr. Vladimír Velešík. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy ANOTACE 1.Kód DUMu: VY_32_INOVACE_6.SV.20 2.Číslo.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Pardubice - Spořilov AUTOR: Hana Navrátilová NÁZEV: VY_32_INOVACE_VÝCHOVA K OBČANSTVÍ _18.MOC SOUDNÍ TEMA: MOC SOUDNÍ ČÍSLO PROJEKTU:
Soudy a soudní řízení VY_32_INOVACE_03-56 Ročník: 8. Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Vzdělávací obor: Občanská výchova Tematický okruh: Stát a právo.
NÁZEV ŠKOLY: 2. základní škola, Rakovník, Husovo náměstí 3 AUTOR: Mgr. Zdeněk Brabec DATUM VYTVOŘENÍ: únor 2013 NÁZEV: VY_32_INOVACE_15_9. ročník VZDĚLÁVACÍ.
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Mgr. Jana Volková Název: VY_32_INOVACE_01_OV9 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma:Ústava ČR Anotace:
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Ernest Seifert Název materiálu: VY_32_INOVACE_6_CLOVEK_JAKO_OBCAN_05.
VY_32_INOVACE_08/3/8 Náměty pro výuku výchovy k občanství v 6. – 9. ročníku Právo v ČR Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je.
Číslo projektuOP VK Název projektuModerní škola Název školySoukromá střední škola podnikání a managementu, o.p.s. PředmětObčanská nauka TémaSoustava.
PRÁVNÍ INSTITUCE Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Helena Baculáková Název: VY_32_INOVACE_01_B_19_PRÁVNÍ INSTITUCE Téma: OBČANSKÁ.
Vláda ČR Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Kateřina Charvátová. Dostupné z Metodického portálu ISSN
Přednáška pro VIII. jarní semestr magisterského studia Prof. JUDr. Jaroslav Fenyk, Ph.D., DSc
Ústavní právo.
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Martin Havlena
4. Ústavní pořádek ČR a jeho základní ustanovení
Naplňuje přitom pravomoci dané Ústavou ČR a některými běžnými zákony.
Mgr. Michal Matouš Právnická fakulta Masarykovy univerzity
Výukový materiál Zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
TEST 7. POLITOLOGIE
ZÁKONODÁRNÁ MOC LEGISLATIVA
Mezinárodní právo a jeho vliv
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_ INOVACE_16-19
Název vzdělávacího materiálu
MOC VÝKONNÁ Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Průvodní list Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT   Vzdělávací materiál: Prezentace Určen pro: 2. ročník oborů Technické.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Ernest Seifert Název materiálu:
Soudy, soudní řízení, právnické profese Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Kateřina Charvátová. Dostupné z Metodického.
ČÍSLO PROJEKTU ČÍSLO MATERIÁLU NÁZEV ŠKOLY AUTOR TÉMATICKÝ CELEK
Zákonodárná moc Klepněte a vložte poznámky. PRÁVO.
Moc zákonodárná, moc výkonná, moc soudní
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
Vzdělávací oblast: Člověk a společnost
Moc ve státě VY_32_INOVACE_03-44 Ročník: 7. Vzdělávací oblast:
ANOTACE POLOŽIT ŽÁKŮM NĚKTERÉ OTÁZKY Z OBLASTI PRÁVNÍHO VĚDOMÍ
Právní precedenty, soudcovské právo, význam soudní judikatury v kontinentálním právu
České a československé právní dějiny Ladislav Vojáček
DUM - Digitální Učební Materiál
Název projektu: Moderní škola
Vzdělávací oblast: Člověk a společnost
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Základy pracovního práva a sociálního zabezpečení v ES
Klasifikace normativních právních aktů
Veterinární a potravinářská legislativa
Živnostenské podnikání (správně-právní režim) III. část
Zvláštní odborná způsobilost
Moc zákonodárná, moc výkonná, moc soudní
EVROPSKÁ UNIE Hlavní orgány (11)
Základy práva I Program: I. Pojem ústavního práva
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
DOBROVOLNÉ SVAZKY OBCÍ
České a československé právní dějiny
Agenda služebního poměru předmětem přezkumu ve správním soudnictví
Anotace Vysvětlit rozdělení státní moci v ČR, objasnit moc zákonodárnou, moc výkonnou a moc soudní. Výukový materiál.
Systém soudnictví Právní ochrana.
ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín
6. ÚSTAVNÍ PRÁVO 1. M ON.
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
INSTITUCE EVROPSKÉ UNIE
SPRÁVNÍ PRÁVO.
Stát – co to je? Výchova k občanství základní znaky státu
Transkript prezentace:

ZŠ Brno, Řehořova 3 Já a společnost Výchova k občanství ročník III

Výchova k občanství Dělba moci Mgr. Vilém Nejezchleb

ÚSTAVA Ústava České republiky obsahuje preambuli a 113 článků rozdělených do osmi částí. Jednotlivé části (hlavy) jsou nadepsány: I. ZÁKLADNÍ USTANOVENÍ II. MOC ZÁKONODÁRNÁ

ÚSTAVA III. MOC VÝKONNÁ IV. MOC SOUDNÍ V. NEJVYŠŠÍ KONTROLNÍ ÚŘAD VI. ČESKÁ NÁRODNÍ BANKA VII. ÚZEMNÍ SAMOSPRÁVA VIII. PŘECHODNÁ A ZÁVĚREČNÁ USTANOVENÍ

MOC ZÁKONODÁRNNÁ - HLAVA II PARLAMENT JE SLOŽEN ZE DVOU KOMOR: Poslanecké sněmovny – má 200 poslanců, volených na dobu čtyř let Senát – má 81 senátorů, kteří jsou voleni na dobu šesti let. Každé dva roky se volí třetina senátorů.

MOC ZÁKONODÁRNNÁ - HLAVA II Poslanci do Poslanecké sněmovny jsou voleni podle zásad poměrného zastoupení Senátoři jsou voleni podle zásad většinového volebního systému Poslancům a senátorům ústava zaručuje imunitu, ze které mimo jiné vyplývá, že je nelze trestně stíhat bez souhlasu příslušné komory Parlamentu.

MOC ZÁKONODÁRNNÁ - HLAVA II Posláním Parlamentu je především legislativní činnost Schůze komor Parlamentu jsou veřejné Komory Parlamentu jsou způsobilé usnášet se, pokud je přítomna aspoň jedna třetina jejich členů

MOC VÝKONNÁ - HLAVA III Nejvyššími orgány výkonné moci jsou: Prezident republiky Vláda

Prezident republiky Hlava státu, volen Paramentem na společné schůzi obou komor Není z výkonu své funkce odpovědný Ujímá se úřadu složením slibu; na 5 let; max. 2x za sebou Občan volitelný do senátu Nelze ho zadržet, trestně stíhat ani stíhat pro přestupek nebo jiný správní delikt Může být stíhán pro velezradu, a to před Ústavním soudem na základě žaloby Senátu. Trestem může být ztráta prezidentského úřadu a způsobilosti jej znovu nabýt Trestní stíhání pro trestné činy spáchané po dobu výkonu funkce prezidenta republiky je navždy vyloučeno

Prezident republiky Prezident republiky zejména: jmenuje a odvolává předsedu a další členy vlády a přijímá jejich demisi svolává zasedání Poslanecké sněmovny a rozpouští Poslaneckou sněmovnu jmenuje soudce Ústavního soudu, jeho předsedu a místopředsedy jmenuje ze soudců předsedu a místopředsedy Nejvyššího soudU odpouští a zmírňuje tresty uložené soudem, nařizuje, aby se trestní řízení nezahajovalo, a bylo-li zahájeno, aby se v něm nepokračovalo, a zahlazuje odsouzení má právo vrátit Parlamentu přijatý zákon s výjimkou zákona ústavního Podepisuje zákony

Prezident republiky Prezident republiky dále: zastupuje stát navenek sjednává a ratifikuje mezinárodní smlouvy je vrchním velitelem ozbrojených sil přijímá vedoucí zastupitelských misí a pověřuje a odvolává vedoucí zastupitelských misí vyhlašuje volby do Poslanecké sněmovny a do Senátu jmenuje a povyšuje generály, jmenuje soudce propůjčuje a uděluje státní vyznamenání, nezmocní-li k tomu jiný orgán má právo udělovat amnestii

VLÁDA Vrcholný kolektivní orgán státní moci a správy. Skládá se z předsedy, místopředsedů vlády a ministrů Vláda je odpovědna Poslanecké sněmovně a žádá ji o vyslovení důvěry Předsedu vlády jmenuje prezident republiky a na jeho návrh jmenuje ostatní členy vlády a pověřuje je řízením ministerstev nebo jiných úřadů Vláda může předložit Poslanecké sněmovně žádost o vyslovení důvěry Poslanecká sněmovna může vyslovit vládě nedůvěru Předseda vlády podává demisi do rukou prezidenta republiky. Ostatní členové vlády podávají demisi do rukou prezidenta republiky prostřednictvím předsedy vlády. Vláda podá demisi, jestliže Poslanecká sněmovna zamítla její žádost o vyslovení důvěry nebo jestliže jí vyslovila nedůvěru

ČINNOSTI VLÁDY Řídící Organizátorská Kontrolní Normotvorná

MOC SOUDNÍ HLAVA IV 1.Soudní moc vykonávají jménem republiky nezávislé soudy 2. Soudci jsou při výkonu své funkce nezávislí. Jejich nestrannost nesmí nikdo ohrožovat 3. Funkce soudce není slučitelná s funkcí prezidenta republiky, člena parlamentu ani s jakoukoli funkcí ve veřejné správě

ÚSTAVNÍ SOUD 1. Ústavní soud je soudním orgánem ochrany ústavnosti 2. Ústavní soud se skládá z 15 soudců, kteří jsou jmenováni na dobu deseti let 3. Soudce Ústavního soudu jmenuje prezident republiky se souhlasem Senátu. Soudce skládá slib do rukou prezidenta 4. Soudcem Ústavního soudu může být jmenován bezúhonný občan, který je volitelný do Senátu, má vysokoškolské právnické vzdělání a byl nejméně deset let činný v právnickém povolání 5. Soudce Ústavního soudu nelze trestně stíhat bez souhlasu Senátu. Odepře-li Senát souhlas, je trestní stíhání navždy vyloučeno.

ÚSTAVNÍ SOUD Ústavní soud rozhoduje zejména: 1. o zrušení zákonů nebo jejich jednotlivých ustanovení, jsou-li v rozporu s ústavním pořádkem 2. o zrušení jiných právních předpisů nebo jejich jednotlivých ustanovení, jsou-li v rozporu s ústavním pořádkem nebo zákonem 3. o ústavní stížnosti orgánů územní samosprávy proti nezákonnému zásahu státu 4. o ústavní stížnosti proti pravomocnému rozhodnutí a jinému zásahu orgánů veřejné moci do ústavně zaručených základních práv a svobod 5. o ústavní žalobě Senátu proti prezidentu republiky 6. o opatřeních nezbytných k provedení rozhodnutí mezinárodního soudu, které je pro Českou republiku závazné, pokud je nelze provést jinak 7. spory o rozsah kompetencí státních orgánů a orgánů územní samosprávy

SOUDY 1. Soudy jsou povolány především k tomu, aby zákonem stanoveným způsobem poskytovaly ochranu právům. Jen soud rozhoduje o vině a trestu za trestné činy. 2. Soustavu soudů tvoří Nejvyšší soud, Nejvyšší správní soud, vrchní soudy, krajské a okresní soudy. 3. Soudce je jmenován do funkce prezidentem republiky bez časového omezení. Své funkce se ujímá složením slibu. 4. Soudcem může být jmenován bezúhonný občan, který má vysokoškolské právnické vzdělání. 5. Zákon může stanovit, ve kterých věcech a jakým způsobem se na rozhodování soudů podílejí vedle soudců i další občané. – přísedící.