VYHLÁŠKA č. 423/2004 Sb., kterou se stanoví kreditní systém, VYHLÁŠKA č. 189/2009 Sb., o zkouškách podle zákona o nelékařských povoláních, METODICKÝ POKYN.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
PORADA MANAGEMENTU NELÉKAŘSKÝCH ZDRAVOTNICKÝCH POVOLÁNÍ (Porada hlavních sester) MZ ČR Praha.
Advertisements

Rejstřík škol a školských zařízení Seminář pro ředitele škol zřizovaných LK.
LOGISTIKA NOVÉ MATURITNÍ ZKOUŠKY TELČ CERMAT - Centrum pro zjišťování výsledků vzdělávání
Dotace na zpracování územních plánů pro rok 2015 Krajský úřad Jihomoravského kraje odbor územního plánování a stavebního řádu prosinec 2014.
Odbor veřejné správy, dozoru a kontroly 11 Porada Ministerstva vnitra se zástupci krajských úřadů, Kanceláře veřejného ochránce práv, Svazu.
Rekvalifikace a veřejné zakázky v oblasti zaměstnanosti Mgr. Eva Friedrichová vedoucí oddělení poradenství Úřad práce v Liberci Projekt: Podpora dalšího.
PROJEKTY ZAMĚŘENÉ NA VZDĚLÁVÁNÍ DOSPĚLÝCH Dříve realizované projekty PALMIF – 3 projekty (Fond aktivních opatření trhu práce) PALMIF – 3 projekty (Fond.
Výstupy projektu „Podpora plánování rozvoje sociálních služeb v JMK III.“ Kontrolní šetření kvality sociálních služeb Mgr. Blanka Mikaušová Odbor sociálních.
Programové období 2014 – 2020 a proces SEA Mgr. Zuzana Plešková Ministerstvo životního prostředí 14. února 2014.
Zadávání veřejných zakázek. Osnova 1. Zadávání veřejných zakázek 2. Problémy v zadávaní 3. Dotazy.
1 Profilová část maturitní zkoušky a poznatky z 5leté praxe Mgr. Petra Pátková, odbor vzdělávací soustavy jednání Asociace SPŠ Špindlerův Mlýn, 7. říjen.
1 Novela zákona o vysokých školách Zákon č. 137/2016 S., kterým se mění zákon č. 111/1998 Sb., o vysokých školách a některé další zákony Ministerstvo školství,
Přijímací řízení pro školní rok 2016/17 Osmileté studium.
Přijímací řízení ve školním roce 2015/ ÚVOD Kde je/bylo možné získávat informace:  Návštěvy SŠ a SOU, dna otevřených dveří  Výstava EDUK ART.
Porada ředitelů krajských škol a školských zařízení Kořenov, 26. září 2013.
Publicita v projektech financovaných z ESF v rámci Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost Seminář pro žadatele.
Projekty Institucionálního plánu MENDELU v roce 2016 seminář pro řešitele projektů IP Brno,
Pravidla pro zadávání zakázek v OP LZZ a IOP obecná část Metodický pokyn pro zadávání veřejných zakázek ( Příloha OM OP LZZ D9) Závazná.
Pravidla pro zadávání zakázek v OP LZZ a IOP Metodický pokyn pro zadávání veřejných zakázek ( Příloha OM OP LZZ D9) Závazná postupy pro.
Seminář na MZ Bezpečnost zdravotních služeb - současná priorita MZ MUDr. Markéta Hellerová Ministerstvo zdravotnictví.
Seminář pro žadatele k 3.,4. a 9. výzvě IROP Ing. Helena Mertová Výběrová a zadávací řízení
Název kapitoly Název podkapitoly Text Schvalovací proces + hodnoticí kritéria Jakub Krátký Praha, 5. května 2016.
Rozhodčí řízení Přednáška 5-6 VŠFS Rozhodčí soudy /RS/ stálé rozhodčí instituce -rozhodčí soudy (RS) Zřízeny podle právních předpisů státu, kde.
Novela školského zákona v návaznosti na předškolní vzdělávání a školní stravování Bc. Eva Martinková, odbor školství, mládeže, tělovýchovy a sportu Krajský.
Vyhláška č. 326/2006 Sb., o atestačním řízení pro elektronické nástroje Mgr. Martin Plíšek.
ORGANIZACE PŘIJÍMACÍHO ŘÍZENÍ 2016/2017 část I. - Přihláška na SŠ
Mgr. Jitka Laholová Odbor vzdělávání a vědy MZ
Pravidla udělování autorizace podle zákona č. 179/2006 Sb.
Schvalovací proces a hodnoticí kritéria
Přijímací řízení 2016/17.
Důležité informace pro rodiče vycházejících žáků
V. Schvalovací proces + hodnoticí kritéria
NOVELA ZÁKONŮ Č. 95/2004 Sb. A Č. 96/2004 Sb. REZIDENČNÍ MÍSTA
Legislativní změny novela školského zákona zákonem č. 178/2016 Sb., která mj. zavádí jednotnou přijímací zkoušku do oborů vzdělání s maturitní zkouškou.
AKREDITACE K USKUTEČŇOVÁNÍ VZDĚLÁVACÍHO PROGRAMU dle novely zákona č
Modelový příklad smlouvy o spolupráci - zajištění ÚSVP ORP pro Obec
Přijímací řízení 2017 Porada ředitelů škol a školských zařízení Libereckého kraje Ing. Eva Kotková.
Střední vzdělávání Maturitní zkoušky Změny právních předpisů
Schvalovací proces a hodnoticí kritéria
Informace k registraci PhDr. Michaela Hofštetrová Knotková
Oblast: Dobré životní podmínky zvířat
Schvalovací proces + hodnoticí kritéria
Gymnasium Jižní Město Praha
NOVELA ZÁKONŮ Č. 95/2004 Sb. A Č. 96/2004 Sb. REZIDENČNÍ MÍSTA
Informace k e-tržišti Gemin
Schvalovací proces + hodnoticí kritéria
Maturity 2017/2018 listopad 2017 L. Jíša.
NV č. 201/2010 Sb. ze dne 31. května 2010  o způsobu evidence úrazů, hlášení a zasílání záznamu o úrazu ve znění NV č. 170/2014 Sb. ze dne 6. srpna 2014.
Živnostenské podnikání (správně-právní režim) III. část
Změny právní úpravy ochrany přírody a krajiny
Pravidla a doporučené postupy pro vytváření studijních programů
Zvláštní odborná způsobilost
© 2012 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV
Přijímací řízení na střední školy 2016/2017
PŘIJÍMACÍ ŘÍZENÍ NA STŘEDNÍ ŠKOLY PRO ŠKOLNÍ ROK 2018/19
TŘÍDNÍ SCHŮZKY přihlášky na SŠ leden 2016
PORADA MANAGEMENTU NELÉKAŘSKÝCH ZDRAVOTNICKÝCH POVOLÁNÍ (Porada hlavních sester) MZ ČR Praha.
Malotřídní škola a některé specifické momenty personální agendy
Přijímací řízení 2018.
PŘIJÍMACÍ ŘÍZENÍ PRO ŠKOLNÍ ROK 2019/2020
Michaela Hofštetrová Knotková
Rozpočtové hospodaření obcí v roce 2018
Uskutečněné a očekávané změny právních předpisů důležité pro zástupce ředitele Praha
PŘIJÍMACÍ ŘÍZENÍ NA SŠ A KONZERVATOŘE
Porada KÚPK s ÚÚP a pořizovateli ÚPD
Přijímací řízení 2019.
Kontrola a hodnocení předložených žádostí o NFP
Přijímací řízení v roce uchazeč může pro 1
Život bez střeva , Praha.
Přijímací řízení, odvolací řízení
Transkript prezentace:

VYHLÁŠKA č. 423/2004 Sb., kterou se stanoví kreditní systém, VYHLÁŠKA č. 189/2009 Sb., o zkouškách podle zákona o nelékařských povoláních, METODICKÝ POKYN k zákonu č. 96/2004 Sb. PhDr. Michaela Hofštetrová Knotková, náměstkyně pro regulaci NZP a výzkum NCO NZO

VYHLÁŠKA č. 423/2004 Sb., kterou se stanoví kreditní systém Vyhláška má 1 novelu: vyhlášku č. 321/2008 Sb. (účinnost ) V současné době projednáván návrh druhé novely: Aktuální stav projednávání:  ukončeno meziresortní připomínkové řízení, do konce září proběhne vypořádání meziresortních připomínek, následně projednávání na LRV (legislativní radě vlády) a publikace ve Sbírce Návrh obsahuje 20 novelizačních bodů:  8 bodů odstraňuje nejasnosti a nepřesnosti v praktické aplikaci vyhlášky (působily zdravotnickým pracovníkům i členům komisí, které udělují souhlasné stanoviska problémy),  8 bodů nově upravuje kreditní systém (změny vychází z návrhů a podnětů široké odborné veřejnosti),  4 body doplňují změny předchozí (legislativní úprava odkazů na text vyhlášky).

VYHLÁŠKA č. 423/2004 Sb., kterou se stanoví kreditní systém Zásadní úpravy odstraňující nejasnosti v aplikaci:  inovační kurz nebude možné pořádat FO a PO, které udělí ministerstvo souhlas,  u pořadatele semináře není povinnost prokazovat vypracovaný plán celoživotního vzdělávání,  u definice mezinárodního kongresu se odstraňuje garance mezinárodní organizace,  učební pomůcka je uvedena pouze příkladem, nikoliv taxativním výčtem,  doplňující objasnění Impact Factoru se odstraňuje a bude doplněno do metodického pokynu k vyhlášce o kreditním systému.

VYHLÁŠKA č. 423/2004 Sb., kterou se stanoví kreditní systém Zásadní úpravy nově upravující kreditní systém:  u konference, kongresu, sjezdu, pracovního dne, sympozia a mezinárodního kongresu se doplňuje podmínka, aby nebyl pořádán pro členy pořadatelské organizace,  nově se definuje poster,  nově definován 3 podmínkami e-learningový kurz,  navyšují se kredity u inovačního kurzu a školící akci (ze 3 na 4),  u seminářů se odstraňuje limit 10 kreditů, které lze touto formou získat,  nově navrženy kredity za e-learningový kurz,  pedagogickou činností bude i přednesené sdělení.

METODICKÝ POKYN, kterým se stanoví pravidla průběhu studia pro účastníky specializačního vzdělávání  Novelizace  Věstník MZ ČR, částka 6/2009 Sb.  Uveřejněn na webových stránkách MZ ČR  Sestra 9/2009  Postup AZ, která jsou oprávněna uskutečňovat vzdělávací program SV a postup pověřených organizací

VYMEZENÍ POJMŮ POVĚŘENÁ ORGANIZACE - instituce, která zabezpečuje koordinaci, kotntrolu organizace a realizace SV včetně atestačních zkoušek NCO NZO v Brně a IPVZ v Praze MODUL - ucelená část vzdělávacího programu se stanoveným počtem kreditů ČÁST - ucelená část vzdělávacího programu se stanoveným počtem kreditů

POVĚŘENÁ ORGANIZACE PRO REALIZACE ATESTAČNÍ ZKOUŠKY -akreditované zařízení, které provádí atestační zkoušku na základě pověření ministerstva (aktualizovaný seznam pověřených organizací pro realizaci atestační zkoušky je uveřejněn na

ŠKOLITEL TEORETICKÉ ČÁSTI vzdělávacího programu -zdravotnický pracovník, který řídí a sleduje průběh studia účastníka vzdělávání, průběžně ověřuje teoretické znalosti, odpovídá za průběh SV a je k dispozici jako konzultant ŠKOLITEL PRAKTICKÉ, případně prakticko-teoretické části vzdělávacího programu -zdravotnický pracovník, který v průběhu pracuje individuálně s účastníkem, prověřuje jeho praktické dovednosti a odpovídá za průběh praktické výuky na konkrétním pracovišti DNEM se rozumí DEN KALENDÁŘNÍ

ZAŘAZENÍ ZDRAVOTNICKÝCH PRACOVNÍKŮ DO SV -pověřená organizace (NCO NZO Brno, IPVZ Praha) zařadí uchazeče do evidence do 30 dnů po obdržení žádosti -v případě pochybností, zda žadatel splňuje kritéria pro zařazení do SV, vydá rozhodnutí ministerstvo -pověřená organizace oznámí vždy do evidovaným žadatelům, vybraným dle pořadí v evidenci, předpokládaný termín zahájení SV, a to na II. pololetí stávajícího roku a I. pololetí roku následujícího

-převyšuje-li počet evidovaných žadatelů nabídku počtu míst, je kritérium pro výběr žadatelů k zahájení teoretické části vzdělávacího programu datum doručení žádosti -akreditované zařízení může v rámci realizace SV z důvodu zajištění výuky stanovit pořadí účastníků v rozsahu 50% kapacity míst v realizovaném vzdělávacím programu

POVINNOSTI AKREDITOVANÉHO ZAŘÍZENÍ PŘI REALIZACI SV  za průběh SV odpovídá AZ  AZ přidělí účastníkovi školitele  AZ zveřejňuje veškeré potřebné informace způsobem umožňujícím dálkový přístup  AZ oznamuje pověřené organizaci termíny předpokládaného zahájení SV s počtem míst do  AZ informuje účastníka  AZ zaznamenává průběh vzdělávání do studijního průkazu nebo záznamu provedených výkonů v SV  AZ zasílá pověřené organizaci seznam účastníků, kteří zahájili vzdělávání, elektronicky vyplněný záznam o průběhu studia

AZ ATESTAČNÍ ZKOUŠKA MZ pověří atestační zkouškou na základě uzavřené smlouvy POVINNOSTI AZ:  AZ zasílá elektronicky předpokládané termíny a místo konání atestačních zkoušek ministerstvu do 25.1., uveřejnění na www stránky  AZ zasílá pověřené organizaci návrhy termínů atestačních zkoušek do a 30.9., vyplněné a zkontrolované přihlášky – 40 dní před termínem  AZ realizující atestační zkoušky vyrozumí před jejím termínem členy zkušební komise  po ukončení atestační zkoušky AZ předá vyplněné protokoly o průběhu atestační zkoušky pracovníkovi povřené organizaci

AZ ATESTAČNÍ ZKOUŠKA Oblast financování atestační zkoušky -z úhrady za atestační zkoušku budou hrazeny členům zkušební komise cestovní náhrady a náhrada mzdy -v případě konání atestační zkoušky v AZ je úhrada za atestační zkoušku příjemem tohoto zařízení -pokud atestační zkoušku administrativně zajišťuje pracovník pověřené organizace, AZ mu uhradí nezbytné náklady

POVĚŘENÉ ORGANIZACE -ODPOVÍDAJÍ za koordinaci a kontrolu organizace a realizace SV -jsou poradním a metodickým orgánem pro akreditovaná zařízení -předávají akreditovanému zařízení osobní údaje účastníků zařazených do SV – po předchozím písemném souhlasu účastníka

POVĚŘENÁ ORGANIZACE zasílá uchazeči: -doporučeně 30 dnů před konáním pozvánku k atestační zkoušce s odkazem na webové stránky, na kterých je uveřejněn aktuální seznam zkušebních otázek PROTOKOLY O PRŮBĚHU atestační zkoušky společně s ostatní dokumentací přiveze osobně pracovník pověřené organizace nebo ministerstva, který administrativně zkoušky zajišťuje. Vzor protokolu viz příloha č. 7. -zajišťuje vydání diplomu a dodatku k diplomu, obojí bude zasláno absolventům doporučeně poštou -vede evidenci vydaných diplomů absolventů SV

KONTROLA MATERIÁLNÍHO A PERSONÁLNÍHO ZABEZPEČENÍ PŘÍPRAVY ATESTAČNÍ ZKOUŠKY Ministerstvo zdravotnictví zahájilo tuto kontrolní činnost v 07/09 ve spolupráci s pracovníky pověřené organizace.  Kontrola provedena ve 2 zařízeních Oblasti:  Dokumentace  Materiální a technické zabezpečení zkoušky před jejím zahájením – prostředí, prostředí pro praktickou zkoušku, technické zabezpečení, personální zabezpečení  Výsledek kontroly

SEZNAM PŘÍLOH  seznam odborných (a specializovaných) způsobilostí k výkonu povolání  příklady možností započtení části dříve absolvovaného studia  studijní průkaz  záznam o průběhu specializačního vzdělávání  rozpis požadavků k realizaci atestačních zkoušek pro akreditovaná zařízení  předpokládané náklady spojené s administrativním zajištěním atestační zkoušky pracovníkem pověřené organizace  protokol o atestační zkoušce pro zdravotnické pracovníky nelékařských zdravotnických povolání  vzor „Potvrzení o vykonání atestační zkoušky“

KONTAKTY Odbor vzdělávaní a vědy MZČR Bc. Andrea KESZIOVÁ Tel.: Mgr. Jana PELCOVÁ Tel.:

Pověřená organizace NCO NZO Brno Gabriela JINDŘICHOVÁ Oddělení specializačního vzdělávání a evidence Tel.: Mgr. Františka ERTLOVÁ Oddělení řízení kvality a hodnocení vzdělávání Tel Pověřená organizace IPVZ Praha Marie BARTOŠOVÁ Zařazování do specializačního vzdělávání Tel Eva SABUDKOVÁ Realizace atestačních zkoušek Tel.:

VYHLÁŠKA Č. 189/2009 o atestační zkoušce, zkoušce k vydání osvědčení k výkonu zdravotnického povolání bez odborného dohledu, závěrečné zkoušce akreditovaných kvalifikačních kurzů a aprobační zkoušce a o postupu při ověření znalostí českého jazyka (vyhláška o zkouškách podle zákona o nelékařských zdravotnických povoláních)

Nahrazená vyhláška č. 394/2004 Sb. Úprava v souvislosti s obsahovými změnami v novele zákona č. 96/2004 Sb.

ZMĚNY Vyhláška doplněna o postup při ověřování znalostí českého jazyka Změny v oblasti konání atestačních zkoušek - §§ 2, 3, 5, 6, 7 Část třetí – zkouška k vydání osvědčení §§ 8, 10, 11, 12 Aprobační zkouška

ZÁVĚREČNÁ ZKOUŠKA AKK Přenesení povinností komplexní realizace zkoušky na akreditované zařízení Zkušební komisi jmenuje statutární orgán AZ Termíny stanovuje AZ Není zpoplatněna NV č. 184/2009 Sb.

PŘECHODNÉ USTANOVENÍ § 25 odst. 1 Uchazeč přihlášený k atestační zkoušce nebo aprobační zkoušce přede dnem účinnosti této vyhlášky atestační zkoušku vykoná podle dosavadních právních předpisů, nejpozději však do 1 roku ode dne nabytí účinnosti této vyhlášky. Pokud uchazeč nevykoná zkoušku v této lhůtě, postupuje se podle této vyhlášky.