KOŘENOVÁ ZELENINA Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: kořenová, zelenina, mrkev, petržel, celer, červená řepa, pastinák, křen Klíčová slova: kořenová, zelenina, mrkev, petržel, celer, červená řepa, pastinák, křen Autor: Bc. Jana Tvrdíková Škola: Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb, Škola: Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb, Komenského 3, Litoměřice Komenského 3, Litoměřice Vytvořeno/ ověřeno: I.pololetí 2012/2013 dům: 106 Vytvořeno/ ověřeno: I.pololetí 2012/2013 dům: 106
VÝZNAM ZELENINY Bohatá na karoten, vitamíny skupiny B, C. Minerální látky - fosfor, vápník a draslík. Obsahuje jednoduchých sacharidů, vlákniny a vonných silic. 1.
MRKEV Mrkev je červenooranžový kořen. Má jemná a skladkou chuť. Dělí se na: Mrkev stolní Mrkev stolní Karotku Karotku 2. chut.asp?c=A110427_145834_dobra-chut_glu
PETRŽEL KOŘENOVÁ Petržel kořenová má bílý nasládlý aromatický kořen. Rostlina poskytuje také velmi aromatickou nat'. Nať lze využívat celoročně jako zdroj vitamínu C. Kořen má podobnou výživovou hodnotu jako mrkev kuchyne aspx
PASTINÁK Bělavě žlutý jednoduchý či rozvětvený. Aroma má podobné petrželi, ale je více sladký. Používá se podobně jako petržel. 4.
KŘEN Křen jsou silné válcovité kořeny. Povrch je světle žlutý až šedavý. Jakostní kořen musí být pevný hladký nerozvětvený,nezdřevnatělý. Dužina je bílá. Obsahuje siličné látky, vitamin C (70 až 100 mg ve 100 g). 5.
CELER Celer hlíznatý bulva smetanové barvy, velmi aromatická Celer naťový (listový) jemná aromatickou nať, hlína je velmi členěná jemná tmavozelenou aromatickou nať, hlína je velmi členěná Celer řapíkatý dužnaté zesílené křehké listové řapíky výrazná aromatická jemná chuť řapíky jsou bohaté na vitamín C 6.
ŘEDKEV Ředkev má delší a mohutnější kořen než ředkvička. Tvar je různý (řepovitý, kulatý, kuželovitý), stejně jako barva slupky (nažloutlá, žlutohnědá, černá, červená či fialová). Dužina je nasládlá, méně šťavnatá než dužina ředkvičky. 7.
ČERVENÁ ŘEPA Červená řepa má velmi šťavnatou bulvu, nasládlé chuti a řepné vůně. Na příčném řezu dužinou jsou typické soustředné druhy. Dužina obsahuje množství vlákniny. Konzumuje se syrová (příprava salátů) nebo se konzervuje. 8.
Zdroj: Hrabě, J. a kolektiv, Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně 2011, ISBN: