Úspěchy českého zdravotnictví v letech 2006 - 2009.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Koncepce organizace posudkové služby JUDr. Jiří Veselý, Ph.D. ředitel odboru výkonu posudkové služby MPSV.
Advertisements

Strategické řízení školy s využitím sebehodnocení školy dle modelu CAF RNDr. Hana Žufanová.
24/09/2016 REFORMA ZEMĚDĚLSKÉ POLITIKY „ Vláda bude usilovat o vyvážený rozvoj venkova s cílem podpory zaměstnanosti a podnikání, zejména s využitím evropských.
Předpoklady poskytnutí dotace Společný technický sekretariát Drážďany.
Mgr. Jiří Šimon Odbor práva veřejných zakázek a koncesí Praha, Nová směrnice EU pro zadávání veřejných zakázek v kontextu společensky odpovědného.
Integrovaný operační program (IOP) Oblast intervence 3.2 Služby v oblasti veřejného zdraví Programové období
Střednědobé plány krajů, sítě sociálních služeb a přechod financování sociálních služeb na kraje Konference Financování sociálních služeb pro města a obce.
Opatření pro řešení dopadů finanční a ekonomické krize v sektoru zdravotnictví.
Postavení Nejvyššího kontrolního úřadu v rámci systému správy státu Jeho význam, fungování a systém kontrol.
Projekt “Zajištění místní a typové dostupnosti sociálních služeb”. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České.
Koncept úhrad v roce Výběr pojistného od roku 2012 Výběr pojistného za zaměstnance a osvč (2015  2016) + 7,4 mld. Kč Platba státu za státní pojištěnce.
1.VYHLÁŠENÍ RESORTNÍCH BEZPEČNOSTNÍCH CÍLŮ MZ na období červen 2011– duben PODEPSÁNÍ PROHLÁŠENÍ WHO „Čistá péče je bezpečnější“
INTERREG V-A AT-CZ Listopad 2015 Informace pro Pracovní skupinu/regionální kolegium pro cestovní ruch při RSK JMK.
REFORMNÍ KROKY MINISTERSTVA ZDRAVOTNICTVÍ V OBLASTI ZDRAVOTNÍHO POJIŠTĚNÍ Ministerstvo zdravotnictví České republiky Praha,
Kotlíkové dotace - úvod Mgr. Vanda Pánková. Obecné informace V programovacím období možnost výměny kotlů v domácnostech v rámci operačního programu.
Publicita v projektech financovaných z ESF v rámci Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost Seminář pro žadatele.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
REFORMA ČESKÉHO ZDRAVOTNICTVÍ Plán činnosti ministerstva zdravotnictví Praha,
Seminář na MZ Bezpečnost zdravotních služeb - současná priorita MZ MUDr. Markéta Hellerová Ministerstvo zdravotnictví.
Seminář pro žadatele k 3.,4. a 9. výzvě IROP Ing. Helena Mertová Výběrová a zadávací řízení
Regionální politika EU v období Mgr. Oldřich Hájek.
REGULACE LÉKOVÉHO TRHU, POTŘEBNÉ LEGISLATIVNÍ ZMĚNY PODVÝBOR PRO EKONOMIKU VE ZDRAVOTNICTVÍ, ZDRAVOTNÍ POJIŠTĚNÍ A LÉKOVOU POLITIKU - PRAHA,
ÚSPORY MINISTERSTVA VNITRA, POLICIE ČR A HASIČSKÉHO ZÁCHRANNÉHO SBORU ČR V ROCE 2011 Ministr vnitra Radek JOHN.
MUDr. Milan Kubek Prezident ČLK. Smysl a cíl Hledání pokud možno spravedlivého kompromisu mezi „neomezenými“ možnostmi lékařské vědy a omezenými finančními.
Vyhláška č. 326/2006 Sb., o atestačním řízení pro elektronické nástroje Mgr. Martin Plíšek.
Jsou venkovské školy horší než městské?
Akreditační standardy SAK ČR pro nemocnice - I
Kontrolní činnost ve zdravotnictví
Standardy funkčního programu prevence a kontroly infekcí
Principi efektivního řízení zdravotnického zařízení
Návrhy opatření na podporu slaďování rodinného a pracovního života
Co je program CEF? Nástroj pro propojení Evropy (Connecting Europe Facility – CEF) je zaměřen na poskytování finanční pomoci Unie na transevropské sítě.
Digitální učební materiál
Bezpečnost pacientů v EU a ČR
KVALITA – BEZPEČNOST - EFEKTIVITA
Státní organizace.
„IOP – šance pro váš rozvoj“
RASC Standardy řízení služeb
31 Základní typy zdravotnických systémů
Legislativa potřebná pro změnu
Finanční část Praha, 25. července 2017.
Daň z příjmů právnických osob Silniční daň veřejnoprávních poplatníků
DEKRET ROZVOJE A STABILITY ČESKÉHO ZDRAVOTNICTVÍ Dvacet zdravých vět
Další perspektiva prohloubení česko-polské přeshraniční spolupráce z pohledu regionů Výroční konference v rámci Operačního programu přeshraniční spolupráce.
Kde vzít na platy lékařů?
Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady  15
Struktura zdravotní péče v ČR, státní a nestátní zdravotnická zařízení
Charakteristika primární péče
Oblast: Dobré životní podmínky zvířat
IKI jako prostředek pro komunikaci mezi VS a občany Pavel Parma
Informace o změnách metodiky dotačního řízení Konference primární prevence rizikového chování Praha, Matouš Korbel.
Jak na strategické plánování v MŠ a ZŠ Přehled o dotací
Aktuální právní úprava činnosti školy a nové úkoly zástupce ředitele
Setkání kariérových poradců
Technická Evidence Zdravotnických Prostředků 1
Problematika uzavírání smluv mezi pojišťovnami a zdravotnickými zařízeními PharmDr. Ivana Cimalová, MBA ředitelka zdravotnického odboru ZPMV ČR Čestlice,
Podnikové dětské skupiny Kristina Zapletalová
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy
Platy a mzdy v sociálních službách Bc. Dagmar Žitníková, OSZSP ČR
Národní rozvojový program mobility pro všechny (NRPM)
Hledáme klíč k právům dětí
Struktura zdravotní péče v ČR, státní a nestátní zdravotnická zařízení
ministr práce a sociálních věcí
Standardy činností sociální práce ve veřejné správě příspěvek Hradec Králové Praha Systémová podpora sociální práce v obcích reg. č. CZ /0.0/0.0/15_017/ ,
Projekt Komplexní program podpory ke zvýšení zaměstnanosti žen na trhu práce v Ústeckém kraji PRÁCE PRO KAŽDOU Registrační číslo projektu.
Dostupné vzdělání pro všechny kdo chtějí znát a umět víc…
Setkání PZS v oblasti paliativní péče
Život bez střeva , Praha.
Profesionalizace sociální práce v ČR
Příspěvek k činnosti v PSNDP
Transkript prezentace:

Úspěchy českého zdravotnictví v letech

ÚSPĚCHY ČESKÉHO ZDRAVOTNICTVÍ České zdravotnictví je v nejlepší formě za posledních dvacet let!  Pacienti získali práva, na která měli mít již dávno nárok  Regulační poplatky otevřely cestu k té nejmodernější léčbě  Miliardy z Evropské unie pomáhají nabízet nejvyšší kvalitu  Léky jsou nejdostupnější od roku 1989  Sestrám se zlepšují pracovní podmínky i platové ohodnocení  Vzdělávání lékařů je konečně jednodušší  České zdravotnictví je plně připraveno čelit krizi

POSÍLENÍ PRÁV A SPOKOJENOST PACIENTŮ  Lékaři a další zdravotnický personál začínají respektovat pacienta jako svého partnera  Pacienti získali právo na přístup a nahlížení do své zdravotnické dokumentace  Posílila se záruka bezpečnosti pacientů ve zdravotnických zařízeních Spokojenost pacientů dokládají výsledky měření kvality zdravotních služeb Kvalita očima pacientů. Kvalita zdravotní péče dosahuje nebo se blíží velmi dobrému standardu!

POSÍLENÍ PRÁV A SPOKOJENOST PACIENTŮ Zdravotním pojišťovnám byly nastaveny podmínky tak, aby mohly nakupovat péči na principu cena-kvalita-výkon. Zkvalitnění služeb a péče o pacienty v českých zdravotnických zařízeních.

ZPŘÍSTUPNĚNÍ NEJMODERNĚJŠÍ LÉČBY  Modernizace očkovacích plánů a zavedení hexavakcíny  Významná podpora prevence  Zvýšení dostupnosti a nabídky screeningových programů  Systémová koncentrace nejmodernější superspecializované péče do sítě specializovaných center ZAVEDENÍ REGULAČNÍCH POPLATKŮ =  Zpřístupnění dříve nedostupné a nákladné léčby pro vážně nemocné  Zvýšení počtu operačních zákroků s dlouhými čekacími lhůtami  Významné snížení čekacích dob na některé operace

FINANCOVÁNÍ Z FONDŮ EVROPSKÉ UNIE Podařilo se zajistit 20 miliard korun z fondů Evropské unie na priority ve zdravotnictví!  První dvě miliardy korun šly na superspecializovanou péči v onkocentrech a traumacentrech  Modernizace a obnova technického a přístrojového vybavení  Splnění současných standardů bezpečnosti provozu  Splnění standardních přístrojových parametrů k poskytování vysoce kvalitní péče

NEJVYŠŠÍ DOSTUPNOST LÉKŮ OD ROKU 1989 Transparentní protikorupční léková politika zajistila nejvyšší dostupnost léků od roku 1989!  Odvrácení žaloby ze strany Evropské komise  Náklady na léky jsou plně pod kontrolou  Nejlepší dostupnost moderních léků v historii ČR

STABILIZACE SESTER Zahájili jsme řadu kroků k zlepšení pracovních podmínek, platového ohodnocení, možnosti vzdělávání a prestiže zdravotních sester.  Celkové navýšení platů od 1. července 2009 o 15 %  Zvýšení kompetencí odpovídajících vzdělání  Nositelka výkonu dle sazebníku výkonů  Zjednodušení vstupu do specializačního vzdělávání a jeho významné zkrácení  Umožnění krácení délky vzdělávacího programu  Pro studijní rok 2009/2010 vyčlenilo MZd na specializační vzdělávání 170 milionů korun  Dalších 500 miliónů bude uvolněno v následujících třech letech z fondů EU a 450 miliónů ze státního rozpočtu Tyto částky mnohonásobně převyšují stávající finanční podporu v dané oblasti!!!

ZJEDNODUŠENÍ VZDĚLÁVÁNÍ LÉKAŘŮ  Zavedení rezidenčních míst podporovaných státem  Umožnění rychlejšího začlenění lékařů do praxe  Změna financování specializačního vzdělávání lékařů Daří se snáze zapojovat mladé lékaře do praktického výkonu povolání Postupně se snižuje nedostatek lékařů i nelékařů v některých zdravotnických oborech V rámci dotačního programu na podporu rezidenčních míst rozdělilo ministerstvo zdravotnictví celkem půl miliardy korun.

PROTIKRIZOVÁ OPATŘENÍ České zdravotnictví nyní patří mezi nejstabilnější v Evropě! Opatření pro řešení dopadů finanční a ekonomické krize:  předsunutí navýšení platby státu za státní pojištěnce,  posílení výdajů na hrazenou zdravotní péči na úkor provozních výdajů a fondu prevence zdravotních pojišťoven,  zpřesnění kontrolních pravomocí zdravotních pojišťoven v oblasti výběru a vymáhání pojistného,  zvýšení dohledu státu nad plněním povinností zdravotních pojišťoven,  parametrické změny v oblasti lékové politiky.

PROTIKRIZOVÁ OPATŘENÍ Díky těmto opatřením jsme schopni garantovat:  platební schopnost všech zdravotních pojišťoven v letech 2009 a 2010,  dostatek prostředků na zdravotní péči ve výši dle původních zdravotně pojistných plánů na rok 2009,  zajištění prostředků na zdravotní péči na rok 2010 minimálně ve výši roku 2009 a především  zachování rozsáhlého komfortu a dostupnosti služeb pro pacienty včetně superspecializované péče!

JAKÉ ÚKOLY ČEKAJÍ PŘÍŠTÍ VLÁDU? Zejména zbývá dojednat politickou podporu, prosadit a realizovat klíčové zákony v oblasti zdravotních služeb, veřejného zdravotního pojištění i univerzitních nemocnic. Ve všech těchto oblastech panuje v odborné veřejnosti konsensus, že změny jsou nutné!!! Nejdříve je však třeba:  úspěšně dovršit české předsednictví Evropské unii i s ohledem na aktuální mimořádnou situaci týkající se hrozby prasečí chřipky,  dokončit a naplnit projekt stabilizace sester,  prosadit protikrizová opatření proti dopadům hospodářské krize na zdravotnictví,  dokončit a pokračovat v projektech modernizace ve státních zdravotnických zařízeních.