[ 1 ] Mgr. Tereza Valicová © 201 1 Státní ústav pro kontrolu léčiv.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Koncepce organizace posudkové služby JUDr. Jiří Veselý, Ph.D. ředitel odboru výkonu posudkové služby MPSV.
Advertisements

Léková politika – dopady na pacienty Mgr. Filip Vrubel odbor farmacie
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiáluVY_32_INOVACE_OdP_S3_07.
Vztah předpisů na ochranu osobních údajů a předpisů k právu na informace Odborný seminář STMOÚ 23. – 25. říjen 2011 Špindlerův mlýn.
Strategické řízení školy s využitím sebehodnocení školy dle modelu CAF RNDr. Hana Žufanová.
[ 1 ] RNDr. Pavla Coufalová Symposium Strategie servisní podpory zdravotnických pracovišť, Praha, © 2010 Státní ústav pro kontrolu léčiv.
Právní důsledky užívání alkoholu a jiných návykových látek v silničním provozu Tisková konference BESIP a ŘSDP Mgr. Michael Židův Ministerstvo.
P RAKTICKÉ ČINNOSTI Pracovní smlouva Vypracoval: Lukáš Karlík.
[ 1 ] MUDr. Jana Mladá Farmakovigilance © 2010 Státní ústav pro kontrolu léčiv 5 minut pro bezpečnější farmakoterapii – proč se zabývat nežádoucími účinky.
Právní postavení českého lékaře z pohledu Výboru pro zdravotnictví PSP ČR R. Vyzula
Vize propojení zdravotního a sociálního pojištění RNDr. Jiří Schlanger náměstek pro informatiku a mezinárodní věci.
Publicita v projektech financovaných z ESF v rámci Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost Seminář pro žadatele.
Prodej sexuálních služeb na ulici v interakci s prací policie a strážníků PhDr. Jiří Frýbert.
Projekty Institucionálního plánu MENDELU v roce 2016 seminář pro řešitele projektů IP Brno,
Pravidla pro zadávání zakázek v OP LZZ a IOP obecná část Metodický pokyn pro zadávání veřejných zakázek ( Příloha OM OP LZZ D9) Závazná.
Pravidla pro zadávání zakázek v OP LZZ a IOP Metodický pokyn pro zadávání veřejných zakázek ( Příloha OM OP LZZ D9) Závazná postupy pro.
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiáluVY_32_INOVACE_OdP_S1_07.
Seminář na MZ Bezpečnost zdravotních služeb - současná priorita MZ MUDr. Markéta Hellerová Ministerstvo zdravotnictví.
Základní informace k veřejné podpoře v OP LZZ Seminář pro žadatele 6. února 2009 Praha.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
[ 1 ] MUDr. Petra Vacková seminář oddělení farmakovigilance © 2011 Státní ústav pro kontrolu léčiv.
Principy Základních registrů Ing. Ondřej Felix, CSc.
© IHAS 2011 Tento projekt je financovaný z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost a státního rozpočtu ČR.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Lubomíra Moravcová Název materiálu:
Rozhodčí řízení Přednáška 5-6 VŠFS Rozhodčí soudy /RS/ stálé rozhodčí instituce -rozhodčí soudy (RS) Zřízeny podle právních předpisů státu, kde.
Veřejná podpora, veřejné zakázky (příklady z praxe) Ing. Josef Žid.
OCHRANA PROTI NESPRÁVNÉMU POSTUPU ZADAVATELE. PRAVOMOCI ÚOHS - § 112 vydává předběžná opatření, vydává předběžná opatření, rozhoduje, zda zadavatel při.
Vyhláška č. 326/2006 Sb., o atestačním řízení pro elektronické nástroje Mgr. Martin Plíšek.
AKREDITACE K USKUTEČŇOVÁNÍ VZDĚLÁVACÍHO PROGRAMU dle novely zákona č
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
KVALITA – BEZPEČNOST - EFEKTIVITA
Průběžná informační povinnost emitenta kotovaných cenných papírů
NÁLEŽITOSTI ROZHODNUTÍ A ODVOLÁNÍ SEMINÁŘ
Zpětná vazba od zákazníků ve vybrané společnosti
Psychologie reklama.
Licenční smlouva autorská JUDr. E. Kadlecová ZS 2011/12
eRecept – komunikace se základními registry
Právo životního prostředí pojem, vývoj, prameny, postavení v systému práva, principy Ivana Průchová.
Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Olomouckém kraji pro roky
Kdo může kontrolovat dodržování zákona o reklamě
Ing. Sylvie kršková, Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Workshop projektu systémová podpora sociální práce v obcích na téma:
Směrnice OECD pro nadnárodní podniky – význam a role
Oblast: Dobré životní podmínky zvířat
Řádné opravné prostředky
Právo sociálního zabezpečení
MVdr.Vratislav Krupka.
České školství v mezinárodním srovnání Stručné seznámení s vybranými ukazateli publikace OECD Education at a Glance 2010 Tisková konference 7.
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/
Aktuální právní úprava činnosti školy a nové úkoly zástupce ředitele
Blanka Valdecká, TOO ČMKOS, Seminář pro SIBP
Seminář SoMoPro III. - Právní část Mgr. Klára Benišová/1258
Závaznost ÚPD pro orgány státní správy lesa
Živnostenské podnikání (správně-právní režim) III. část
© 2012 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV
Čím vším se řídí reklama pro odborníky
Finanční arbitr 25. dubna 2018 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D.
Národní rozvojový program mobility pro všechny (NRPM)
Hledáme klíč k právům dětí
© STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV
Řádné opravné prostředky
Dostupné vzdělání pro všechny kdo chtějí znát a umět víc…
Neživá příroda - vzduch
Novela zákona o léčivech v souvislosti se změnou EU legislativy
Střední škola obchodně technická s. r. o.
Zkušenosti z inspekcí kvality sociálních služeb
Obecné nařízení o ochraně osobních údajů
Život bez střeva , Praha.
Martin VLASTNÍK, vedoucí oddělení politiky nerostných surovin
© 2012 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV
Transkript prezentace:

[ 1 ] Mgr. Tereza Valicová © Státní ústav pro kontrolu léčiv

[ 2 ] Mgr. Tereza Valicová © Státní ústav pro kontrolu léčiv Jaký má být správný obsah reklamního sdělení u reklamy na LP pro odborníky Mgr. Tereza Valicová právní oddělení Státního ústavu pro kontrolu léčiv Státní ústav pro kontrolu léčiv

[ 3 ] Mgr. Tereza Valicová © Státní ústav pro kontrolu léčiv Zákon o regulaci reklamy a obsah reklamy na LP pro odborníky § 5 odst. 4 ZORR – jakékoliv informace obsažené v reklamě na humánní LP musí odpovídat údajům uvedeným v SPC tohoto přípravku § 5 odst. 5 ZORR – reklama na humánní LP musí podporovat jeho racionální používání objektivním představením tohoto přípravku bez přehánění jeho vlastností § 2 odst. 1 písm. c) a písm. d) ZORR–zákaz reklamy, která je nekalou obchodní praktikou a reklamy skryté § 5b odst. 2 ZORR – reklama na humánní LP musí obsahovat: přesné, aktuální, prokazatelné a dostatečně úplné údaje umožňující odborníkům vytvořit si vlastní názor o terapeutické hodnotě LP. Údaje převzaté z odborných publikací nebo z odborného tisku musí být přesně reprodukovány a musí být uveden jejich zdroj. základní informace podle schváleného SPC, včetně data schválení nebo poslední revize informaci o způsobu výdeje humánního LP podle rozhodnutí o registraci informaci o způsobu hrazení z prostředků veřejného zdravotního pojištění Dodržování těchto ustanovení ZORR platí pro zadavatele i zpracovatele reklamy ! Státní ústav pro kontrolu léčiv

[ 4 ] Mgr. Tereza Valicová © Státní ústav pro kontrolu léčiv § 5b odst. 2 ZORR povinné náležitosti reklamy na LP zaměřené na odborníky – platí pro OTC i Rx ! reklama musí obsahovat všechny náležitosti neoddělitelně kumulativně najednou po celý „život“ reklamy – případ sukls51648/2009 SERVIER s.r.o. – reklama na LP Prestarium Neo k písm. a) - splňovat všechna adjektiva daná ZORR po celou dobu existence reklamy tak, aby tím odborníkům bylo umožněno vytvořit si vlastní názor o terapeutické hodnotě k písm. b) – základní informace podle SPC musí být jasná, dobře čitelná k písm. c) – jasně uvedeno, zda jde o výdej propagovaného LP na Rx nebo OTC k písm. d) – jasná informace, zda je propagovaný LP hrazen z prostředků veřejného zdravotního pojištění nebo ne Státní ústav pro kontrolu léčiv

[ 5 ] Mgr. Tereza Valicová © Státní ústav pro kontrolu léčiv Státní ústav pro kontrolu léčiv reklamní letáky reklamy v odborných publikacích a odborném periodickém i neperiodickém tisku marketingové průzkumy reprinty odborných časopisů tiskové zprávy internetové stránky rozsudek 8Ca207/2007 Zentiva, k.s. reklama na LP Lindaxa Nejčastější komunikační prostředky používané v reklamě na LP zaměřené na odborníky

[ 6 ] Mgr. Tereza Valicová © Státní ústav pro kontrolu léčiv Nesoulad s SPC Nejčastější správní delikt = porušení § 5 odst. 4 ZORR ! Proč ? Co je příčinou ? Snaha přinést něco nového, opravdu šokujícího ? Nesprávné nastavení schvalovacích procesů reklamy u firem ? Snaha o zvýšení preskripce ? Pozor i na klamavost tvrzení a na nezákonnou podporu přehánění vlastností propagovaného LP ! Státní ústav pro kontrolu léčiv

[ 7 ] Mgr. Tereza Valicová © Státní ústav pro kontrolu léčiv Nesoulad s SPC - 65% udělených sankcí Státní ústav pro kontrolu léčiv spisnázev LPsankce SUKLS40590/2009Cialis ,- SUKLS95873/2009Mucosin ,- SUKLS215347/2009Cervarix ,- SUKLS221007/2009Sumamed ,- SUKLS215352/2009Cervarix ,- SUKLS79534/2009Wobenzym ,- SUKLS Zibor ,- SUKLS172187/2009Menofem ,- SUKLS169882/2009Micardis ,- SUKLS90456/2009Emoxen gel ,-

[ 8 ] Mgr. Tereza Valicová © Státní ústav pro kontrolu léčiv Rozhodovací praxe SÚKL Případ sukls169882/2009 – studie ONTARGET reklama na LP Micardis - spočívající ve sponzorování cyklu seminářů LP Micardis – úč.látka telmisartan zadavatel – Boehringer Ingelheim, spol. s r.o. (pokuta ve výši ,- Kč) zpracovatel – TARGET-MD s.r.o. (pokuta ve výši ,- Kč) Z výsledků studie Ontarget zřejmé, že účinnost telmisartanu je ekvivaletní účinnosti ramiprilu u pacientů s kardiovaskulárním onemocněním nebo diabetiků s vysokým rizikem, léčba telmisartanem u nich však vedla k nižšímu výskytu kašle a angioedému x SPC LP Micardis - o výše uvedeném v době šíření reklamy mlčí Odvolání k MZ » MZ potvrdilo rozhodnutí SÚKL » správní žaloba u MS v Praze Státní ústav pro kontrolu léčiv

[ 9 ] Mgr. Tereza Valicová © Státní ústav pro kontrolu léčiv C- 249/09 Novo Nordisk AS v. Ravimiamet Nesoulad s SPC LP Levemir Reklama na LP Levemir v lékařském časopise Lege Artis Závěr stanoviska generálního advokáta ESD Niila Jaaskinena ze dne : Platí zákaz zveřejňovat v reklamě na LP tvrzení, která jsou v rozporu s SPC. Tvrzení v reklamě však mohou být vůči SPC doplňující údaje k údajům, které jsou již v SPC obsaženy a to za podmínky, že tyto dodatečné údaje zpřesňují nebo potvrzují info z SPC a nezkreslují je. Dodatečné info musí být převzaty věrně, musí být uveden jejich zdroj, nesmí být klamavé a v rozporu s ostatními požadavky směrnice 2001/83/ES. Státní ústav pro kontrolu léčiv

[ 10 ] Mgr. Tereza Valicová © Státní ústav pro kontrolu léčiv C- 249/09 Novo Nordisk AS v. Ravimiamet Jaký bude ve stínu tohoto stanoviska GA konečný rozsudek ESD ? Jak rozhodne MS v Praze ? Pokud rozsudek ESD ve stejném duchu jako stanovisko GA, pak průlom do přístupu SÚKL Doposud studie, které neprošly registračním řízením a nebyly zahrnuty do SPC, avšak týkaly se indikace v SPC uvedené považovány za porušení Přidání nových indikací, aniž by tyto byly předtím zohledněny v SPC však nepůjde ani tak Státní ústav pro kontrolu léčiv

[ 11 ] Mgr. Tereza Valicová © Státní ústav pro kontrolu léčiv K diskuzi a zamyšlení … Reklama vizitka firmy Ochrana lidského zdraví Důsledek reklamy v nesouladu s SPC – narušení objektivnosti a neutrálnosti rozhodování odborníků, nesprávné pochopení účinků a vzbuzování dojmu, že LP má účinky, které dle SPC nemá; vyšší zátěž pro státní rozpočet; neracionální spotřeba … Použití studií v reklamě, které nebyly zohledněny v SPC – je opravdu cílem vzdělávat lékaře prostřednictvím reklamy ? Pomohla by samoregulace ? Státní ústav pro kontrolu léčiv

[ 12 ] Mgr. Tereza Valicová © Státní ústav pro kontrolu léčiv Děkuji za pozornost Státní ústav pro kontrolu léčiv