Tuky neboli lipidy (z řeckého lipos = tučný) „Všechny látky jsou jedy, toliko dávka je příčinou, že látka být jedem přestává.“ Paracelsus.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Tuky ve stravování dětí
Advertisements

TUKY (LIPIDY).
Tuky Výživa ve sportu I.
Bílkoviny. Bílkoviny neboli proteiny patří mezi tzv. základní živiny, jsou nepostradatelnou složkou potravy člověka, jsou základem všech známých organismů,
Vypracoval: Pavel Krajčovič Obor: Technické lyceum Třída: 1L Předmět: Biologie Školní rok: 2015/16 Vyučující: Mgr. Ludvík Kašpar Datum vypracování:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Název školyZŠ Elementária s.r.o Adresa školyJesenická 11, Plzeň Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUMu VY_32_INOVACE_ Předmět PŘÍRODOPIS.
Zkvalitnění výuky na GSOŠ prostřednictvím inovace CZ.1.07/1.5.00/ Gymnázium a Střední odborná škola, Klášterec nad Ohří, Chomutovská 459, příspěvková.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jitka Kratochvílová Havlová. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN
LIPIDY (lipos = tuk) Charakteristika  látky rostlinného i živočišného původu  deriváty vyšších mastných kyselin a alkoholu  hydrofobní charakter ( odpuzují.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Tereza Hrabkovská Název materiálu: VY_32_INOVACE_CH.9.A.14_karboxylove_kyseliny_II Název: Karboxylové kyseliny.
Číslo v digitálním archivu školyVY_52_INOVACE_VZ_03 Sada DUMVýchova ke zdraví PředmětVýchova ke zdraví Název materiáluVýživa – základní složky potravy.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada 24 AnotaceDefinice.
S TŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A S TŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, M OST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
Název školyZŠ Elementária s.r.o Adresa školyJesenická 11, Plzeň Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUMu VY_32_INOVACE_C9-011 PředmětCHEMIE 9.ROČNÍK.
Kožní soustava Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Simona Stránská Název: VY_32_INOVACE_09_B_8_Kožní soustava Téma: Přírodověda.
Tento výukový materiál byl vytvořen v rámci projektu EU peníze školám. Základní škola a Mateřská škola Veřovice, příspěvková organizace Kód materiálu:
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Škola budoucnosti s využitím IT Název materiálu: VY_7_INOVACE_PV 17 Název.
Název školy Střední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Eva Drlíková, Mgr. Jana Vašinová Název šablony VY_32_INOVACE.
PŘÍRODOPIS 8. ROČNÍK VY_52_INOVACE_21_01_složky potravy.
SŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Ing. Libuše Hajná Název šablony VY_32_INOVACE CHE Název DUMuCHE E Stupeň a typ vzděláváníOdborné.
P ŘÍPRAVA POKRMŮ Hlavní živiny Vypracoval: Lukáš Karlík.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Zdravý životní styl Vytvořila :Adéla Buchtelová 8.třída.
Název školyStřední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Věra Tupá Název šablonyVY_32_INOVACE POV Název DUMuPOV K.
Energeticky bohatá poživatina,
Jedlé tuky a oleje „Odbočky“.
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
TIENS PUPALKOVÝ OLEJ.
Energetická hodnota potravin (EH)
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Brandýs n. L. – Stará Boleslav, Školní 291
Všechna neocitovaná díla jsou dílem autora.
TUKY (LIPIDY).
Filip Luňák Zš a Mš Stonava 9tř.
Vedlejší jatečné produkty
Název školy Základní škola Kolín V., Mnichovická 62 Autor
Tuky jsou vydatným zdrojem energie (1 g tuku = 38 kJ),
Všechna neocitovaná díla jsou dílem autora.
TUKY Autor: Eva Hrušková.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Diferencované stravování
Speciální technologie 3. ročník - kuchař
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Voda Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Suroviny pro cukráře II. ročník
Bazální metabolismus Výpočet denního energetického výdeje
Ing. Sylvie kršková, Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Cukry (sacharidy).
CHEMIE - Rozdělení a vlastnosti tuků
VY_32_INOVACE_ , upravené tuky Ing. Blanka Kožíšková
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková
CHEMIE - Bílkoviny SŠHS Kroměříž Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
Polysacharidy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
ZDRAVÁ VÝŽIVA VLIV VÝŽIVY NA ZDRAVOTNÍ STAV LIDÍ
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Jarmila Kašparová nutriční terapeutka
Jak číst nápisy na potravinách
Sada číslo 15 STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
VYSOCE NENASYCENÉ MASTNÉ KYSELINY (VNMK)
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o.
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Petra Hejlová Číslo
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Člověk a životní prostředí
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Cukry = Sacharidy = Uhlovodany = Uhlovodany = Glycidy
Transkript prezentace:

Tuky neboli lipidy (z řeckého lipos = tučný) „Všechny látky jsou jedy, toliko dávka je příčinou, že látka být jedem přestává.“ Paracelsus

Tuky jsou energeticky velmi bohaté (1 g tuku = 38 kJ), jsou nositeli vitamínů rozpustných v tucích a umožňují jejich vstřebávání, v těle slouží jako zásobní látky pro případ zvýšené energetické spotřeby, jsou zdrojem esenciálních mastných kyselin, mají vysokou sytivou hodnotu a dodávají pokrmům příznivé chuťové vlastnosti, jsou uloženy hlavně v podkožní vrstvě a chrání tělo před ztrátami tepla. v průměru by měly hradit 25 – 30% celkové energetické potřeby, A,D,E,K

Podle původu se rozlišují tuky  rostlinné  živočišné sádlo (vepřové, kachní, husí) lůj (hovězí, telecí, skopový) máslo rybí tuk rostlinné oleje (olivový, slunečnicový, řepkový, lněný, sojový, z ořechů…) přirozeném stavu tuhé přirozeném stavu kapalné čím tužší, tím hůře stravitelné

Podle konzistence se rozlišují tuky  tuhé  mazlavé  tekuté živočišné i rostlinné (ztužené) živočišné i rostlinné rostlinné oleje

Podle vlivu v organismu se rozlišují tuky  dobré  špatné Snižují hladinu cholesterolu v krvi a chrání před srdečně-cévními chorobami. Zvyšují hladinu cholesterolu v krvi a tím i riziko srdečně-cévních chorob. Jsou příčinou obezity.

Tuky se skládají z 1 molekuly glycerolu a z tzv. mastných kyselin O vlastnostech tuků rozhodují obsažené mastné kyseliny Mastné kyseliny  nasycené SAFA  nenasycené mononenasycené MUFA polynenasycené PUFA trans-nenasycené TFA SAturated Fatty Acids Mono Unsatured Fatty Acids Poly Unsatured Fatty Acids Trans Fatty Acids

Nasycené mastné kyseliny jsou obsaženy především v živočišných tucích (máslo, sádlo, žloutek), skrytě také v uzeninách, mléku a mléčných výrobcích, negativně ovlivňují srdečně-cévní systém, zvyšují hladinu cholesterolu v krvi, způsobují obezitu. SAFA z rostlinných tuků v palmovém a kokosovém oleji, kyselina palmitová, stearová skrytě jsou obsaženy také v dortech, sušenkách, čokoládě,

Nenasycené mastné kyseliny jsou obsaženy především v rostlinných tucích (oleje olivový, slunečnicový, řepkový, sojový…), z živočišných v rybím tuku polynenasycené mononenasycené v organismu mají neutrální vliv příznivě působí na srdečně-cévní systém, snižují hladinu cholesterolu v krvi, snižují krevní tlak, pozitivně působí na činnost mozku, některé jsou esenciální (omega-3 a omega-6 mastné kyseliny) trans-nenasycené MUFA PUFA TFA v organismu mají výrazně negativní vliv, vznikají při ztužování tuků (ztužený rostlinný tuk) kyselina olejová kyselina linolová, linolenová kyselina elaidová

Omega-3 mastné kyseliny jsou esenciální mastné kyseliny nezbytné pro lidské zdraví, zdrojem jsou ryby a mořští živočichové (hlavně sleď, tuňák,makrela, losos), řepkový olej, vlašské ořechy, lněné semínko EPA je kyselina eikosapentaneová, přirozeně se vyskytuje v rybím oleji. Má význam v prevenci kardiovaskulárních chorob, snižuje hladinu cholesterolu (LDL). DHA je kyselina dokosahexaenová a vyskytuje se také v rybím oleji. Má velký význam pro paměť, je důležitá pro rozvoj mentálních funkcí (proto generace dětí dostávaly lžičku rybího tuku). Malé děti dostávají dostatečné množství DHA v mateřském mléce. ALA je kyselina alfa linolenová a vyskytuje ve lněném oleji.

Omega-6 mastné kyseliny Běžná strava obsahuje dostatek omega-6 mastných kyselin, Zásadní význam pro zdraví má rovnováha v příjmu omega 3 a 6, doporučený poměr je 1 : 3–5. zdrojem je slunečnicový olej, celozrnné pečivo, semena a ořechy. Optimální z hlediska této rovnováhy je středomořská strava s dostatkem ryb, ovoce, zeleniny, ořechů a rostlinných olejů.

Mastné kyselinyPotravinové zdrojeDoporučený příjem SAFAživočišné tuky, kokosový a palmový olej 8-10% MUFAolivový olej, řepkový olej, avokádo, ořechy 10-12% PUFA ω-3 ω-6 tučné ryby, ořechy, řepkový olej slunečnicový olej, semena, vlašské ořechy, celozrnné pečivo do 10% 2-4% TFAztužené tuky, které se využívají při výrobě sušenek, tatranek…, přepálený tuk mléko a mléčné výrobky Zdravý dospělý člověk by měl hradit tuky svůj energetický příjem z %, tzn. že celkový příjem tuků by měl být v závislosti na věku, pohlaví a náročnosti vykonávané práce g denně. Vhodné složení z hlediska obsahu mastných kyselin chrání srdečně-cévní systém.

 dobré  špatné Pomáhají udržovat optimální hladinu cholesterolu v krvi, chrání před srdečně- cévními chorobami Zvyšují hladinu cholesterolu v krvi a tím i riziko srdečně-cévních chorob, způsobují obezitu mononenasycené mk MUFA polynenasycené mk PUFA nasycené mk SAFA transmastné kyseliny TFA živočišné tuky viditelné máslo, sádlo skryté uzeniny, mléčné výrobky rostlinné tuky skryté dorty, sušenky, čokoláda rostlinné tuky částečně ztužené skryté dorty, pečivo, náhražky čokolád živočišné tuky viditelné máslo živočišné tuky rybí tuk rostlinné tuky viditelné olivový a řepkový olej skryté arašídy rostlinné tuky viditelné slunečnicový, řepkový a sojový olej skryté ořechy, semínka esenciální mastné kyseliny ( ω 3 a 6)