Jaderná energie. Jestliže je jaderná energetika tak výhodná, proč se jich staví relativně málo ? ? ? ? ?

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a příroda, Přírodopis, Atmosféra Autor: Kamil Bujárek, Bc. Název.
Advertisements

Středoevropské centrum pro vytváření a realizaci inovovaných technicko-ekonomických studijních programů Registrační číslo CZ.1.07/2.2.00/ Tento.
Polární pás.
Kyselé deště. Co to je? Kyselý déšť je déšť, který má ph>5.5. Normální déšť je mírně kyselý (ph=cca6). Tato mírná kyselost je způsobená oxidem uhličitým.
Dýchací soustava Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Simona Stránská Název: VY_32_INOVACE_09_B_7_Dýchací soustava Téma: Přírodověda.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Eva Fojtíková. Dostupné z Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA Přáslavice.
Budeme lépe chránit zdraví lidí? Kontrola spalování odpadků – malý krůček vpřed.
Atomové elektrárny Obor: Lyceum Třída: 2L Předmět: Biologie Vyučující: Mgr. LudvíkKašpar Školní rok: 2015/2016 Datum vypracování:
SPALOVACÝ MOTORY – DIESELOVÉ. OBSAH Úvod Vynález dieselového motoru
© IHAS 2011 Tento projekt je financovaný z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost a státního rozpočtu ČR.
Druhy Česko má 4 základní obnovitelné zdroje energie voda vítr slunce biopaliva.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je ing. Marcela Koubová. Dostupné z Metodického portálu ISSN Provozuje.
Vytvořil: David Mašata a Michal Hlaváček. Popis jaderného reaktoru  Jaderný reaktor je zařízení, které umožňuje řízené uvolnění jaderné energie, která.
Tropický deštný prales je zalesněný biom s trvale teplým a vlhkým podnebím. Tento biom nalezneme zejména v rovníkových oblastech Země. Nejrozsáhlejší.
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt:
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Anotace Materiál slouží pro výuku speciálních oborů, pro žáky oboru zednické práce. Prezentace obsahuje výklad spotřebu energie a zajištění kvality životního.
VZDUCH PLYN KOLEM NÁS. VZDUCH  směs látek, které tvoří plynný obal Země – atmosféru  složení vzduchu při Zemi: dusík, kyslík, oxid uhličitý, mikroorganismy,
Nový celorepublikový nástroj územního plánování: –koordinuje územně plánovací činnost krajů a obcí –koordinuje resortní koncepce s průmětem do území Obsahuje.
SVĚTOVÉ HOSPODÁŘSTVÍ. Dělíme na: Primární sektor (těžba nerostných surovin, zemědělství, lesní a vodní hospodářství, rybolov) Sekundární sektor (průmysl,
E KOLOGIE Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Soňa Dvořáková Název: VY_32_INOVACE_13_B_19_Ekologie Téma: Člověk a příroda Číslo.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Hana Matoušková. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN , financovaného.
Vypracoval: Jaroslav Sýkora Obor: Technické lyceum Třída: 2L Předmět: Biologie Školní rok: 2015/16 Vyučující: Mgr. Ludvík Kašpar Datum vypracování:
VZDUCH. Plynný obal Země se nazývá ATMOSFÉRA. Směs látek tvořících atmosféru je vzduch. SLOŽENÍ VZDUCHU: 21% kyslík 78% dusík 1% ostatní plyny (oxid uhličitý,
AUTOR: Mgr. Markéta Dornicová
Společensko-hospodářské vlivy na krajinu a životní prostředí
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
Všechna neocitovaná díla jsou dílem autora.
VZDUCH Střední škola, Základní škola a Mateřská škola, Karviná, příspěvková organizace VZDUCH/ DUM/ VYDMUCHOV/ OWCZARZOVÁ/ ČLOVĚK A PŘÍRODA/ 016 Autor:
Voda Základ života.
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
VY__III/2__INOVACE__212 FYZIKA JADERNÁ ELEKTRÁRNA.
Základy ekologie pro střední školy 1. CZ.1.07./1.5.00/
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:
Pístové spalovací motory
Znečištění ovzduší Obr. 1
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Kopřivnice, Štramberská 189, příspěvková organizace
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
Šablona VY_52_INOVACE_Z
AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková
Název materiálu: Nerostné suroviny
Autor: Mgr. Eva Procházková Název : VY_32_INOVACE_23_Požár Téma: Požár
Neživá příroda - voda Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost   
ELEKTROTECHNICKÉ MATERIÁLY
Zpracovala: Mgr. Monika Dvořáková
VY_32_INOVACE_CH.8A Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Tereza Hrabkovská Název materiálu: VY_32_INOVACE_CH.8.A.06_VZDUCH Název: Vzduch.
Název: VY_32_INOVACE_F_9A_20H
Základní společenstva – skály a hory
Hospodářská politika - cíle, nástroje a nositelé TNH 2 (S-4)
6. Využívání a znečišťování vody Základy ekologie pro střední školy 1.
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Jitka Dvořáková
Prezentace – výklad učiva
PŘÍRODNÍ KATASTROFY POVODNĚ– vznikají, pokud korytem řeky protéká více vody, než kolik je koryto schopno pojmout. POVODNĚ.
Atmosféra Země.
Základní škola, Hrádek 203 Projekt: CZ.1.07/1.400/
Základní škola Kladruby
Vzduch.
ELEKTROTECHNICKÉ MATERIÁLY
Neživá příroda - vzduch
Název školy: Dětský domov, Základní škola praktická, Praktická škola a Školní jídelna, Dlažkovice 1, příspěvková organizace Třebívlice Autor: PhDr.
PEDOSFÉRA = půda na Zemi
ATMOSFÉRA - vzdušný obal Země.
JADERNÉ ŠTĚPEnÍ JADERNÁ BOMBA
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_09_DEN_ZEME Název materiálu: Den Země
Transkript prezentace:

Jaderná energie

Jestliže je jaderná energetika tak výhodná, proč se jich staví relativně málo ? ? ? ? ?

Likvidace odpadů Největší potíže způsobuje likvidace vyhořelého jaderného paliva, které je vysoce radioaktivní velmi dlouhou dobu.(plynné, kapalné a pevné) Rozklad odpadů trvá až stovky let.. Obsahují nebezpečné izotopy Vyzařují nebezpečným zářením škodlivým pro všechny živé organismy Kontejnery s vyhořelým palivem se většinou skladují hluboko pod zemským povrchem Používají se staré vytěžené solné doly, neboť zde je zaručena dobrá tepelná vodivost hornin.

Přírodní dopady Může být ovlivněno zemědělství, lesnictví, rybářství, doprava, krajina a lidské zdraví. Prvním typem ztrát jsou ztráty vznikající záborem půdy pro stavbu elektrárny, chladících věží, atd. Rozloha zemědělské půdy se stále snižuje, což snižuje celkové výnosy v zemědělství. V zimním období dochází k vytváření námrazy na lesních porostech, což vede k menší odolnosti lesních porostů při různých typech kalamit Voda vypouštěná z okruhu chladících věží může způsobit kontaminaci a oteplení říční vody. Výše uvedené vlivy mohou ovlivnit chov ryb v daném říčním toku zejména v případě různých nekontrolovatelných úniků. Automobilová doprava je ovlivněna provozem chladících věží.V zimě námraza a častější výskyt srážek. Výše popsané vlivy je možné ekonomicky vyčíslit

Stavby elektráren V době výstavby je krajina zatěžována nadměrným provozem stavebních mechanismů a nákladní dopravou, což sebou přináší nadměrný hluk, emise prachu, exhalace výfukových plynů, atd. Při výstavbě navíc dochází ke značné spotřebě stavebních materiálů (písek, štěrk, cement, atd.)

S jistotou lze říci, že nukleární zbraně představují nejnebezpečnější věc, jakou kdy člověk vyrobil … Hirošima a nagasaki Podle největších odhadů účinek výbuchu v Hirošimě okamžitě zabil asi lidí.[1] Odhady celkovém počtu úmrtí do konce roku 1945 v důsledku popálenin, ozáření a dalších příbuzných onemocnění a nedostatku lékařských zásob jsou v rozsahu [2][12] Některé odhady uvádí, že do roku 1950 zemřelo až lidí následkem rakoviny a dalších dlouhodobých účinků.[1] Jiné studie uvádí, že od roku 1950 do 1990 umřelo zhruba 9% lidí na rakovinu a leukémii v důsledku ozáření z bomb, statistický nadbytek je odhadnut na 89 úmrtí na leukémii a 339 na rakovinu.[13][1]1945[2][12]1950[1] [13]

Možné škody Při velmi havárii může být kontaminováno obrovské území včetně vodních toků, městských a průmyslových aglomerací, atd. Lidé žijící v daném území musí být evakuováni do míst nezasažených radioaktivním spadem. Náklady spojené s evakuací, vybudování nových aglomerací, dekontaminací zamořeného území jsou astronomické. Havárie zasahuje všechny oblasti národního hospodářství. Navíc dochází k výdajům spojených s léčbou ozářených osob.