Staré pověsti české Alois Jirásek Škola: Základní škola Trávníky Otrokovice, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.2637 Autor:Mgr. Dana.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
SOUSTAVY ROVNIC Metoda sčítací VY_42_INOVACE_26_01.
Advertisements

 Škola: Základní škola Trávníky Otrokovice, příspěvková organizace  Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/  Název výukového materiálu: Národní divadlo.
ČOČKY Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_10_32.
Název školy: Svobodná základní škola,o.p.s. Autor: Ivana Makovičková Název materiálu: VY_12_INOVACE_8_ČTENÁŘSKÁ GRAMOTNOST_BŘETISLAV A JITKA Název: BŘETISLAV.
HUSTOTA Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_14_29.
PLYNNÉ PLANETY Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_13_32.
Název školy: Dětský domov, Základní škola praktická, Praktická škola a Školní jídelna, Dlažkovice 1, příspěvková organizace Třebívlice Autor: Mgr.
TŘENÍ Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_18_29.
Náhradní rodinná péče VY_32_INOVACE_19_36. Škola: Základní škola Trávníky Otrokovice, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název.
Jihoamerické regiony Andské státy Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_10_35.
ALKALOIDY Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_09_26.
Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce.
Základní škola a Mateřská škola Dobrá Voda u Českých Budějovic, Na Vyhlídce 6, Dobrá Voda u Českých Budějovic EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek.
Správné držení těla Správný postoj Správný posed Správná chůze VY_32_INOVACE_04_36.
JAK PROPAST MACOCHA DOSTALA SVÉ JMÉNO
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Lichoběžník VY_42_INOVACE_25_02.
Staré pověsti české Alois Jirásek
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ DOLNÍ BENEŠOV
zpracovaný v rámci projektu
Karel IV. – Otec vlasti Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. Texty jsou vlastní originální.
Pythagorova věta VY_42_INOVACE_04_02.
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
TÉMA: Legenda o svatém Václavu
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Staré pověsti české Alois Jirásek
Název školy: Základní škola Netvořice
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
Vyjmenovaná slova V Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. Materiál je určen pro bezplatné.
Název školy ZŠ J. E. Purkyně Libochovice a ZUŠ Autor Bc. Jiří Grüner
Dechové dřevěné nástroje
Název školy: Základní škola Netvořice
Staré pověsti české Alois Jirásek
KOULE A JEJÍ POVRCH VY_42_INOVACE_ 33_02.
OHMŮV ZÁKON Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_07_32.
Název školy: Základní škola Netvořice
KMITAVÝ POHYB Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_06_32.
HMOTNOST Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_05_29.
Sčítání desetinných čísel
ČÍSLO PROJEKTU: OPVK AUTOR: Mgr. Jana Neugebauerová
Téma (název prezentace)
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Lenka Lehká
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV ŠKOLY:
Zlomky Část celku VY_42_INOVACE_20_01.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Děti z Bullerbynu 3 Autor: Mgr. Marcela Vrubelová
Staré pověsti české Alois Jirásek
Autor: Mgr. Ludmila Dvořáková VY_32_INOVACE_43_Alois Jirásek
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
Poslední Přemyslovci Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. Texty jsou vlastní originální.
Škola: Základní škola Trávníky Otrokovice, příspěvková organizace
ČÍSLO PROJEKTU: OPVK AUTOR: Mgr. Jana Neugebauerová
STARÉ POVĚSTI ČESKÉ.
III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Lenka Lehká
Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3
AUTOR: Mgr. Lenka Rousová NÁZEV: VY_32_INOVACE_3B_13
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Šárka Petříková Číslo
Vnitřní a vnější úhly v trojúhelníku
ZA VLÁDY PŘEMYSLOVSKÝCH KRÁLŮ
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
NAŠE VLAST – Česká republika
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Škola: Základní škola Trávníky Otrokovice, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název výukového materiálu: Otáčení Země + Poledník.
Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3
Přímky, úsečky, rovnoběžky, kolmice, kružnice
Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3
Transkript prezentace:

Staré pověsti české Alois Jirásek Škola: Základní škola Trávníky Otrokovice, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:Mgr. Dana Staňková Vytvořeno: Ročník:5. ročník Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor:Český jazyk a literatura Tematický okruh:Komunikační a slohová výchova Téma:Staré pověsti české Pomůcky: Interaktivní tabule, notebook, Staré pověsti a příběhy – soubor dvanácti obrazů Media DIDA 2001 Anotace:Prezentace je zaměřena na seznámení se Starými pověstmi českými Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_09_13

O Břetislavovi a Jitce VY_32_INOVACE_09_13 [1]

Syn českého knížete Oldřicha Břetislav si umínil, že si za ženu vezme dceru německého velmože Jitku, o které se vyprávělo, že je neobyčejně krásná. Byla dána na vychování do svinibrodského kláštera. Pod záminkou, že veze poselství německého císaře, vyrazil Břetislav do kláštera a požádal o nocleh. Ráno byla Jitka na bohoslužbách v kostele. Břetislav ji hned poznal. Vzal ji do náruče a unesl ji. Brzy byla na Pražském hradě svatba. Když Oldřich zemřel, Břetislav se stal českým knížetem. VY_32_INOVACE_09_13

Odpověz na otázky: 1.Jak se jmenoval otec Břetislava? 2.Čí dcerou byla Jitka? 3.Ve kterém klášteře Jitka pobývala? 4.Jak se dostal Břetislav na nocleh do kláštera? 5.Co se stalo s Jitkou? 6.Kdy se stal Břetislav českým knížetem? VY_32_INOVACE_09_13

Odpovědi: 1.Oldřich 2.Německého velmože 3.Ve svinibrodském klášteře 4.Pod záminkou, že veze poselství německého císaře 5.Byla Břetislavem unesena 6.Po smrti otce knížete Oldřicha VY_32_INOVACE_09_13

O blanických rytířích VY_32_INOVACE_09_13 [2] [2]

Podle pověsti před dávnými časy dorazil do Čech nepřítel a u hory Blaník pobil statečnou družinu slovan- ského knížete. Když hledali lidé mrtvoly padlých bojovníků, aby je čestně pohřbili, nikoho nenašli. Pověst o zázračném zmize- ní se rychle rozšířila a lidé si dodnes vyprávějí, že udatní bojovníci spí ve skále Blaníku a čekají s koňmi a zbraněmi připraveni bránit svou vlast, až bude v Čechách nejhůř. Vzbudí se na trojí zamávání Bruncvíkova meče, který se vynoří z Karlova mostu. Podle jiné pověsti se vypráví o tom, že spolu s bla- nickými rytíři tam čeká i svatý Václav. VY_32_INOVACE_09_13

Odpověz na otázky: 1.Co se stalo u hory Blaník? 2.Co se stalo s mrtvými bojovníky? 3.Kde bojovníci spí? 4.Na co ve skále čekají? 5.Na jaký pokyn se vzbudí? 6.Kdo podle pověsti ještě ve skále spí? VY_32_INOVACE_09_13

Odpovědi: 1.Nepřítel pobil družinu slovanského knížete. 2.Zázračně zmizeli. 3.Ve skále hory Blaník. 4.Jsou připraveni bránit svou vlast, až bude nejhůř. 5.Na trojí zamávání Bruncvíkova meče. 6.Svatý Václav. VY_32_INOVACE_09_13

Zdroje: [1] Břetislav a Jitka. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2011 [cit ]. Dostupné z: VY_32_INOVACE_09_13 [2] Blaničtí rytíři. [online] vyd. [cit ]. Dostupné z: