Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Šárka Petříková Číslo

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Šárka Petříková Číslo"— Transkript prezentace:

1 Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Šárka Petříková Číslo VY_32_INOVACE_3399 Název Staří Slované Téma hodiny Dávní Slované Předmět Vlastivěda Ročník/y/ 4.C Anotace Materiál obsahuje základní informace o prvních informacích o Slovanech na území naší země. Očekávaný výstup Žáci se orientují v době starých Slovanů, dokáží časově zařadit Kroka, jeho dcery, Bořivoje. Druh učebního materiálu Prezentace

2 Staří Slované O dobách starých Slovanů na našem území nemáme spolehlivé zprávy. Dovídáme se informace z archeologických vykopávek a z pověstí. Pověsti si lidé předávaly ústně – vyprávěním. Vypráví se zde o příchodu praotce Čecha. Po smrti Čecha měl vládnout kmenu Krok. Krom měl tři dcery – Kazi, Tetu a Libuši.

3 Podle pověsti měla nejmladší Krokova dcera Libuše prorocké nadání.
Libuše také nějaký čas vládla lidu. Vládla z Vyšehradu, odkud také věštila slávu Praze. Po nějaké době se proti jejímu vládnutí postavili někteří velmoži. Libuše se provdala za Přemysla Oráče, který se stal knížetem. Od něho odvozuje svůj původ rod Přemyslovců.

4 Libuše věští slávu Praze

5 Během několika dalších let sílila moc velkomoravských knížat a na našem území vznikali další knížectví. V 9. století se Čechy dostávají pod vládu Svatopluka. V dalších letech ovládal území okolo dolního toku Vltavy kníže Bořivoj. Se svou ženou Ludmilou přijal křest a šířil křesťanství. Knížata se svá území snažila rozšířit pomocí bojů, dohody nebo sňatku. S příchodem křesťanství přichází do Čech i vzdělanost. Kněží umějí číst a psát, přinášejí s sebou i první knihy.

6 Při kostelech a klášterech začali vznikat dílny, ve kterých se ručně začaly zhotovovat knihy.
Písaři zde zašpičatělým husím brkem opisovali texty na pergamenové listy. Listy pak vázali do svazků. Knihy byly zdobeny krásnými ilustracemi. Přebal knihy byl ručně šitý z kůže. První knihy měly náboženský obsah.

7 Další knihy, které vznikaly byly životopisy svatých.
Později vznikaly kroniky, které zaznamenávaly činy vládců, měst. Většinu naší země pokrývaly lesy. Lidé žili v údolí a kolem řek. Na výšinách stála hradiště, která se postupně měnila na kamenné hrady. V podhradí vznikaly tržní osady, kde žili zruční řemeslníci a obchodníci.

8 Zdroje: Archiv autora _Kn%C4%9B%C5%BEna_Libu%C5%A1e_v%C4%9B%C5%A1t%C3%AD_sl%C3%A 1vu_Prahy.jpg


Stáhnout ppt "Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Šárka Petříková Číslo"

Podobné prezentace


Reklamy Google