Regionální operační program regionu soudržnosti Střední Morava Audity projektů v roce 2014 Ing. Zdeněk Bogoč.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Mgr. Irena Fadrhoncová.  Definice: právní norma je obecně závazné pravidlo chování, které je vyjádřeno zvláštní státem uznanou formou a jehož zachování.
Advertisements

Zadávání veřejných zakázek. Osnova 1. Zadávání veřejných zakázek 2. Příprava výběrového řízení 3. Dotazy.
Rizika, specifikace administrace na konci programového období ve vazbě na eliminaci rizik z „přezávazkování“/nedočerpání Programu Přerov
Seminář pro žadatele IROP Ing. Helena Mertová Zadávání a kontrola veřejných zakázek červen 2016.
Dotace na zpracování územních plánů pro rok 2015 Krajský úřad Jihomoravského kraje odbor územního plánování a stavebního řádu prosinec 2014.
Odbor veřejné správy, dozoru a kontroly 11 Porada Ministerstva vnitra se zástupci krajských úřadů, Kanceláře veřejného ochránce práv, Svazu.
Rekvalifikace a veřejné zakázky v oblasti zaměstnanosti Mgr. Eva Friedrichová vedoucí oddělení poradenství Úřad práce v Liberci Projekt: Podpora dalšího.
Modifikované platby ROP Moravskoslezsko Datum: Místo: Prezentuje: Ostrava Ing. Radim Mrázek.
Zadávání veřejných služeb v přepravě cestujících Ondřej Michalčík, František Vichta Ministerstvo dopravy Kroměříž, 29. září 2015.
Programové období 2014 – 2020 a proces SEA Mgr. Zuzana Plešková Ministerstvo životního prostředí 14. února 2014.
Nejčastější chyby při administraci projektů OPPP a OPPI.
Audit projektů ROP Jihozápad – zkušenosti z období
Kotlíkové dotace - úvod Mgr. Vanda Pánková. Obecné informace V programovacím období možnost výměny kotlů v domácnostech v rámci operačního programu.
Žadatel je povinen při výběru dodavatele projektu postupovat dle závazných podmínek v kapitole 9. Zadávání zakázek žadatelem/příjemcem dotace před podpisem.
Publicita v projektech financovaných z ESF v rámci Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost Seminář pro žadatele.
Odbor dozoru a kontroly veřejné správy Hodnotící zpráva k výsledkům kontrol ÚSC (2010 – 2011) Ing. Marie Kostruhová.
Pravidla pro zadávání zakázek v OP LZZ a IOP Metodický pokyn pro zadávání veřejných zakázek ( Příloha OM OP LZZ D9) Závazná postupy pro.
Východiska pro administraci ROP Střední Morava Semináře: Olomouc Zlín
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiáluVY_32_INOVACE_OdP_S1_07.
Seminář pro žadatele k 3.,4. a 9. výzvě IROP Ing. Helena Mertová Výběrová a zadávací řízení
Regionální operační program regionu soudržnosti Střední Morava Dopracování projektu etapa změny, hlavní problémy, rizika Kroměříž
Financování projektů ROP Jihovýchod Aktuální problematika Evropská unie Evropský fond pro regionální rozvoj Investice do vaší budoucnosti.
Projekt Spolupráce Zlínska a Stredného Ponitria Přeshraniční spolupráce Otrokovice
09/04/2015 Rizika při realizaci projektů v závěrečném období ROP SČ.
Základní informace k veřejné podpoře v OP LZZ Seminář pro žadatele 6. února 2009 Praha.
Kompenzace nákladů na aktualizaci projektové žádosti ve vazbě na novou výzvu pro podoblast podpory Fyzická revitalizace území ROP Střední Morava.
Název kapitoly Název podkapitoly Text Schvalovací proces + hodnoticí kritéria Jakub Krátký Praha, 5. května 2016.
05/10/2010 Mnichovo Hradiště Mgr. Jaroslav Gramel Veřejné zakázky spolufinancované z ROP Střední Čechy Jak předejít chybám?
Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA Podpora výzkumu, vývoje a inovací na MPO – program.
Vnitřní předpisy účetní jednotky Porada odboru veřejné správy, dozoru a kontroly Ing. Tomáš Sluka Ministerstvo financí odbor Regulace a metodika účetnictví.
Dokumentace k výzvě č.02/ Olomouc Zlín Uherské Hradiště Velké Losiny.
OCHRANA PROTI NESPRÁVNÉMU POSTUPU ZADAVATELE. PRAVOMOCI ÚOHS - § 112 vydává předběžná opatření, vydává předběžná opatření, rozhoduje, zda zadavatel při.
Seminář pro žadatele IROP
Zahájení a průběh správního řízení
Pravidla udělování autorizace podle zákona č. 179/2006 Sb.
Monitorování realizace projektu, věcná část monitorovací zprávy
V. Schvalovací proces + hodnoticí kritéria
Seminář pro žadatele IROP výzev Prostějov venkov o.p.s.
Regionální operační program regionu soudržnosti Střední Morava
Modelový příklad smlouvy o spolupráci - zajištění ÚSVP ORP pro Obec
Role Úřadu Regionální rady
NÁLEŽITOSTI ROZHODNUTÍ A ODVOLÁNÍ SEMINÁŘ
Regionální environmentální centrum ČR
Zpráva o uplatňování ÚP
Seminář pro příjemce OPVK
Zadávání a kontrola veřejných zakázek
Monitorování realizace projektu, věcná část monitorovací zprávy
Zadávání a kontrola veřejných zakázek
Oblast: Dobré životní podmínky zvířat
Schvalovací proces + hodnoticí kritéria
Katedra finančního práva a národního hospodářství
Schvalovací proces + hodnoticí kritéria
kpt. Ing. Tomáš Hoffmann HZS Karlovarského kraje
Regionální operační program regionu soudržnosti Střední Morava
Regionální operační program regionu soudržnosti Střední Morava
Obecné výklady o důkazech
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/
Aktuální právní úprava činnosti školy a nové úkoly zástupce ředitele
Seminář SoMoPro III. - Právní část Mgr. Klára Benišová/1258
Závaznost ÚPD pro orgány státní správy lesa
Živnostenské podnikání (správně-právní režim) III. část
© 2012 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV
■■ ■■ Zlínský kraj Program RP18-18 na úpravu lyžařských běžeckých tras ve Zlínském kraji Katarína KOŇAŘÍKOVÁ Odbor strategického rozvoje kraje.
VYHODNOCENÍ přezkoumání hospodaření obcí a DSO za rok 2017
Finanční arbitr 25. dubna 2018 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D.
Hodnotící zpráva k výsledkům kontrol výkonu přenesené a samostatné působnosti svěřené orgánům obcí, krajů a hlavního města Prahy za léta 2014–2016.
Rozpočtové hospodaření obcí v roce 2018
Kontrola a hodnocení předložených žádostí o NFP
Cyklus malého projektu
Seminář pro žadatele k 36. výzvě IROP „Stanice IZS"
Transkript prezentace:

Regionální operační program regionu soudržnosti Střední Morava Audity projektů v roce 2014 Ing. Zdeněk Bogoč

Audity projektů (operací) v roce Východiska  Audity projektů – tzv. audity operací provádí Ministerstvo financí ČR – odbor Auditní orgán (dále jen „AO“).  Dle Nařízení RADY (ES) č. 1083/2006 je AO celostátní orgán veřejné moci funkčně nezávislý na řídícím orgánu a certifikačním orgánu.  AO je odpovědný za ověřování účinného fungování řídicího a kontrolního systému.

Audity projektů (operací) v roce Východiska  Výsledky auditů operací se přímo promítají do Výroční kontrolní zprávy ROP Střední Morava, kterou zpracovává AO.  Pokud je chybovost věští než 2% dochází k pozastavení certifikace výdajů a je vůči ROP Střední Morava ze strany Evropské komise uplatněna plošná korekce.  Certifikace ROP Střední Morava je obnovena až po vyřešení plošné korekce programu.

Audity projektů (operací) v roce Východiska  AO pro audit operací vybírá vždy projekty, jejichž žádosti o platbu byly certifikovány v předchozím kalendářním roce.  V roce 2014 bude auditováno celkem 43 operací v objemu 1,6 mld. Kč.  Audity operací budou probíhat od února do září  Výsledkem každého auditu operace bude Zpráva z auditu operace, v rámci které bude uveden popis případného zjištění a finančního vyjádření nezpůsobilých výdajů.

Zkušenosti z Auditů operací provedených v roce 2013  Celkem AO v roce 2013 provedl 42 auditů operací. Celkový objem auditovaných výdajů činil 912,0 mil. Kč. V případě 25 auditů se zjištěním činí peněžní vyjádření nezpůsobilých výdajů celkem 55,4 mil. Kč. Výše dotace dotčené auditem, která byla označena za nezpůsobilý výdaj, činí 41,1 mil. Kč.  Výrazný vliv na chybovost mají ale zjištění, které ÚRR rozporuje a které se týkají zejména:  diskriminační vymezení technických kvalifikačních předpokladů spočívajících ve vlastnictví obalovny nebo v uzavření smlouvy o dodání živičných směsí (dále jen „Obalovny“),  diskriminační vymezení hodnotícího kritéria „Výše smluvní pokuty za nedodržení lhůty plnění“ (dále jen „Smluvní pokuty“).

Rozporovaná/ relevantní zjištění Kategorizace zjištěníPopis zjištění Počet zjištění Výše nezpůsobi- lých výdajů (v tis. Kč) I. Zjištění ve vazbě na VZ, které ÚRR rozporuje (retroaktivita) aplikace později ustáleného právního výkladu obalovny ,00 obrat jako kvalifikační předpoklad ,02 aplikace pozdější právní normy smluvní pokuty jako hodnotící kritérium ,64 Souhrn zjištění, které ÚRR rozporuje (retroaktivita): ,66 (67%) II. Další zjištění, které ÚRR rozporuje jiný právní názor ÚRRporušení podmínky výzvy "pevné spojení s budovou nebo se stavbou"/plnění VZ členy sdružení ,69 věcné nedostatky ve zjištění AO chyby v počtech, nezohlednění korekce dříve uplatněné ÚRR ,30 Souhrn dalších zjištění, které ÚRR rozporuje: 9 772,99 (18%)

Rozporovaná/ relevantní zjištění Kategorizace zjištěníPopis zjištění Počet zjištění Výše nezpůsobi- lých výdajů (v tis. Kč) III. Zjištění, které ÚRR akceptuje (relevantní zjištění) pochybení ve veřejných zakázkách ,04 pochybení při posouzení způsobilosti výdajů nezpůsobilost výdajů (časové hledisko) 5345,50 nezpůsobilost nákladů na zaškolení 2123,50 další nezpůsobilé výdaje 8370,33 ostatní pochybení MNP, záměna technologií ,30 Souhrn zjištění, které ÚRR nerozporuje: 8 511,67 (15%) Celkem ,32 (100%)

Možnosti Řídícího orgánu ROP Střední Morava rozporovat zjištění z Auditů operací  Dle Metodiky finančních toků a kontroly programů spolufinancovaných ze SF/CF/EFT na programové období 2007– 2013:  nemá Řídící orgán ROP Střední Morava oprávnění rozporovat zjištění vyplývající z finálních zpráv z auditu operací,  ÚRR je povinen rozhodnout o porušení rozpočtové kázně a vyměřit odvod za porušení rozpočtové kázně dle zákona č. 250/2000 Sb., o rozpočtových pravidlech územních rozpočtů.  Na základě rozboru veškerých legislativních povinností a zpracované právní analýzy k problematice nemožnosti rozporovat potvrzené nesrovnalosti, schválil VRR postup ÚRR (jakožto správce daně) při nesouhlasu se zjištěními AO identifikovanými auditem operace.

 ÚRR jako správce daně přezkoumá zjištění auditu operace a v případě, že se neztotožní se závěry AO, rozhodne o uplatnění postupu Předběžného řízení ve věci zjištění identifikovaných auditem operace, v rámci kterého zašle ÚRR stanovisko s žádostí o věcné posouzení a doplnění argumentace AO ke stanovisku ÚRR.  Reakce AO ke stanovisku ÚRR – tj. věcné posouzení a argumentační vyjádření, bude sloužit k přijetí „Závěrů z Předběžného řízení ve věci zjištění identifikovaných auditem operace“. Možnosti Řídícího orgánu ROP Střední Morava rozporovat zjištění z Auditů operací

V praxi mohou nastat následující situace:  ÚRR se ztotožní s věcným posouzením a argumentačním vyjádřením AO a vydá Rozhodnutí o porušení rozpočtové kázně.  ÚRR se neztotožní s věcným posouzením a argumentačním vyjádřením AO, zahájí ÚRR daňovou kontrolu dle zákona č. 280/2009 Sb., daňový řád. Do doby vydání Zprávy o daňové kontroly nevydá Rozhodnutí o porušení rozpočtové kázně.  ÚRR se ztotožní s věcným posouzením a argumentačním vyjádřením AO pouze u části zjištění (zde vydá Rozhodnutí o porušení rozpočtové kázně) a u dalších zjištění se neztotožní s vyjádřením AO – u těchto zjištění zahájí daňovou kontrolu dle zákona č. 280/2009 Sb., daňový řád. Možnosti Řídícího orgánu ROP Střední Morava rozporovat zjištění z Auditů operací

 Příjemce dotace může podat své vyjádření ke zjištěním v termínu stanoveném AO, a to před vydáním finální Zprávy z auditu operace. ÚRR žádá příjemce, aby tuto problematiku nepodceňovali.  Řídící orgán ROP Střední Morava nemůže vstupovat do zpráv z auditu operace, ani se k nim jakkoliv vyjadřovat – není zde účastníkem řízení.  ÚRR doporučuje příjemcům, aby v případě obdržení předběžné zprávy obsahující jakékoliv zjištění, kontaktovali svého pracovníka OKP či vedoucího oddělení OKP – zde ÚRR nabízí příjemcům pomoc s vypořádáním zjištění. Na tuto pomoc příjemcům je ze strany ÚRR kladen velký důraz. Doporučení a závěry

 Řídící orgán ROP Střední Morava je povinen přijmout závěry z auditu operace (pokud nemá k dispozici nové skutečnosti mající vliv na dané zjištění – za nové skutečnosti ale AO nepovažuje jiný právní názor) a vydat Rozhodnutí o porušení rozpočtové kázně, které znamená finanční korekci vůči příjemci.  Zjištění z auditu operace mají dopad na případné pozastavení certifikace ROP Střední Morava a v konečném důsledku mohou mít vliv na všechny další příjemce. Doporučení a závěry

 AO případně zašle Řídícímu orgánu ROP Střední Morava Oznámení o podezření na nesrovnalost ve vztahu k neauditovaným žádostem o platbu.  Zjištění identifikované v rámci auditu operace tak může mít dopad také na další žádosti o platbu, které nebyly předmětem auditu operace. Nejčastěji jde o zjištění týkající se pochybení ve veřejné zakázce, která byla proplacena na základě více žádostí o platbu.  Řídící orgán ROP Střední Morava je povinen tuto nesrovnalost prověřit a v případě její opodstatněnosti vydat Rozhodnutí o porušení rozpočtové kázně, které znamená další finanční korekci vůči příjemci. Upozornění

DĚKUJI VÁM ZA POZORNOST Ing. Zdeněk Bogoč vedoucí odboru metodiky a monitoringu