NEZISKOVÉ ORGANIZACE Ing. Alica Kavanová. CHARAKTERISTICKÉ ZNAKY 1. Účelová funkce a důvody založení:  n n n není založena za účelem zisku  d d

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Mgr. Irena Fadrhoncová.  Definice: právní norma je obecně závazné pravidlo chování, které je vyjádřeno zvláštní státem uznanou formou a jehož zachování.
Advertisements

PODNIKÁNÍ VY_32_INOVACE_POD_20. Obsah Základní pojmy Právní úprava Podnikání podle živnostenského zákona Obchodní společnosti Družstva Státní podnik Neziskové.
Určeno pro: žáky 2.ročníku středních škol Vzdělávací obor: Základy společenských věd, Občanská nauka Tematický okruh: Ekonomika Téma: Centrální banka Jméno.
Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 1. prosince 2015.
Hospodaření nepodnikatelských organizací Garant předmětu: prof.Ing.Miroslav Nejezchleba, CSc. Přednášející: Ing. Milana Otrusinová, Ph.D. Počet kreditů:
Spolkové a nadační právo Téma: Úvod do studia spolkového a nadačního práva.
Mgr. Jiří Šimon Odbor práva veřejných zakázek a koncesí Praha, Nová směrnice EU pro zadávání veřejných zakázek v kontextu společensky odpovědného.
Právnické osoby podle NOZ § 118 Právnická osoba má právní osobnost od svého vzniku do svého zániku.
Zákon o sociálním podnikání Průběžné informace o připravovaném předpisu.
KONCEPT A MOŽNOSTI PODPORY SOCIÁLNÍHO PODNIKÁNÍ Svatava Škantová MPSV 7. října 2015, Praha.
Nový občanský zákoník - co přinese NNO JUDr. Hynek Pečinka XIV. krajský sněm Unie nestátních neziskových organizací Olomouckého kraje Olomouc /
Pavla Katzová tajemnice Sdružení soukromých škol Čech, Moravy a Slezska.
Pojem a význam práva Souhrn norem, stanovených uznaných státem k dosažení určitých společenských účelů, jejichž zachování je vynucováno státní mocí Objektivní.
Základní znaky NO Účelová funkce a důvody založení: není založena za účelem zisku důvody založení: - dobročinná nebo charitativní činnost - podpora skupiny.
Neziskové organizace Motto: „Abychom zbohatli materiálně, musíme nejprve zbohatnout v mysli.“
Vize propojení zdravotního a sociálního pojištění RNDr. Jiří Schlanger náměstek pro informatiku a mezinárodní věci.
ŽIVNOSTI Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Alena Hůrková. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Ing. Ladislav Sýs vedoucí oddělení správy povodí Ministerstvo zemědělství w w w. v o d a. g o v. c z w w w. w a t e r. g o v. c z w w w. v o d a. g o v.
O RGANIZACE ZAJIŠŤOVÁNÍ VEŘEJNÝCH SLUŽEB Organizační a příspěvkové organizace.
NNO Neziskový sektor v České republice Snímek 2 Tento sektor můžeme v zásadě rozdělit do dvou skupin 1. Nestátní neziskové organizace 2. Jiné.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr. Veronika Kubincová Název materiálu: VY_32_INOVACE_18_10_ Lidská práva Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Prof. JUDr. Vladimír Týč, CSc. Právo jako společenský jev: PRÁVO 1.vnitrostátní, 2.mezinárodní a 3.evropské (EU) Masarykova univerzita Brno 2016.
Základní informace k veřejné podpoře v OP LZZ Seminář pro žadatele 6. února 2009 Praha.
Září 2008Mgr. Lenka Schwarzová INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Výzva k předkládání žádostí o finanční podporu.
Digitální učební materiál Název projektu: Inovace vzdělávání na SPŠ a VOŠ PísekČíslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední průmyslová škola a.
Sociální zabezpečení Sociální služby Mirka Wildmannová Katedra veřejné ekonomie Ekonomicko-správní fakulta MU BRNO.
Účetnictví a rozbory ve VS úvod. Vymezení prostoru „nestátní“ sektor = nevýdělečné organizace Patří sem: – Spolky (dříve občanská sdružení) – Obecně prospěšné.
N EZISKOVÉ ORGANIZACE Základní termíny a pojmy. N EZISKOVÉ ORGANIZACE JAKO SOUČÁST OS Sektor, občanský, jeden ze sektorů národního hospodářství; řadíme.
Držitel certifikátu kvality ISO 9001 a ISO 14001
Neziskové organizace - výklad pojmu
Situace na trhu práce v JmK a veřejná služba
Odkud se berou peníze v rozpočtu
Pojem přeměna obchodní společnosti
Zákon o sociálním podnikání
Národní institut dětí a mládeže – oddělení neformálního vzdělávání
Správa sociálního zabezpečení
Státní organizace.
Společné a koordinované politiky EU
Pojem, místo v systému, typologie, charakteristické rysy
PBSNPB2: Fundace: nadace a nadační fondy, (fondy), (obecně prospěšné společnosti), ústavy Organizace na pomezí: sociální družstva, církevní právnické.
Název vzdělávacího materiálu
STÁTNÍ FONDY.
Zákon o sociálním podnikání
Právo životního prostředí pojem, vývoj, prameny, postavení v systému práva, principy Ivana Průchová.
Sociální ekonomika Mirka Wildmannová.
Moc ve společnosti a občanská společnost
Systém práva, jednota práva, kritéria členění práva na právní odvětví, právní instituty
Druhy podniků v ČR Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Alena Hůrková. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Katedra finančního práva a národního hospodářství
Ekonomika veřejného sektoru
Sociálně pedagogická činnost v neziskovém sektoru
Datum:   Projekt: Kvalitní výuka   Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
2. ČNB a její role v platebním styku.
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín
Základy sociální politiky - sociální reforma - sociální doktrína, Evropská sociální charta, Lisabonská strategie sociální statistika Mirka Wildmannová.
Katedra veřejné ekonomie
Správa sociálního zabezpečení
Neziskový sektor 1. přednáška Vymezení pojmu Historie
Název projektu: Moderní škola
STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁ Ústí nad Labem, Čelakovského 5, příspěvková organizace Páteřní škola Ústeckého kraje Podnik VY_32_INOVACE_40_811 Projekt.
Základy sociální politiky - vymezení - přístup - nástroje - cíle
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Národní rozvojový program mobility pro všechny (NRPM)
VY_32_INOVACE_VO.9.A Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Nikola Grbavčicová Název materiálu: VY_32_INOVACE_VO.9.A.01_PRÁVNÍ ZÁKLADY STÁTU-ZNAKY.
OBCHODNÍ PRÁVO Občanská nauka 1. M
Neziskové organizace po
SPRÁVNÍ PRÁVO.
- ČESKY SEVER Sociální podnik a OPZ •.
Neziskové organizace po
Transkript prezentace:

NEZISKOVÉ ORGANIZACE Ing. Alica Kavanová

CHARAKTERISTICKÉ ZNAKY 1. Účelová funkce a důvody založení:  n n n není založena za účelem zisku  d d d důvody založení: - dobročinná nebo charitativní činnost - podpora skupiny osob v podnikání, politice nebo jiných oblastech společenského života

2. Rozdělování finančního výnosu: žžžžádný zisk se nesmí převádět subjektům, které ji založily, řídí nebo kontrolují ffffinanční výnos má být využit ve prospěch rozvoji dané instituce, zlepšení služeb atd. Neexistuje žádný subjekt „akcionář“ nebo „společník“.

3. Způsob řízení NO: sssskupina osob (osoba) zpravidla volená členy v souladu se stanovami dané instituce. ssssoubor norem daných legislativně nebo pevná vnitřní organizační struktura ttttrvalost cílů vvvvymezení rozdílů mezi členy a nečleny

4. Institucionálně odděleny od státu:  nezávislé na státě, odděleny od vládních struktur (nutná podmínka!)  můžou dostávat podporu od „vlády“ nebo jejich členů (státní správa, samospráva)  samořízení – vlastní organizační řád a nezávislost

Typy neziskových organizací podle institucionální formy vymezené legislativou a RNNO podle institucionální formy vymezené legislativou a RNNO  Občanská sdružení  Obecně prospěšné společnosti  Nadace  Nadační fondy  Účelová zařízení církví

Výčet základní legislativy Občanské sdružení: zákon č. 83/1990 Sb., Občanské sdružení: zákon č. 83/1990 Sb., o sdružování občanů, v platném znění. o sdružování občanů, v platném znění. Obecně pospěšná společnost: zákon č. 248/1995 Sb., o obecně prospěšných společnostech a o změně a doplnění některých zákonů, v platném znění. Obecně pospěšná společnost: zákon č. 248/1995 Sb., o obecně prospěšných společnostech a o změně a doplnění některých zákonů, v platném znění. Nadace a nadační fond: zákon č. 227/1997 Sb., o nadacích a nadačních fondech a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů, v platném znění. Nadace a nadační fond: zákon č. 227/1997 Sb., o nadacích a nadačních fondech a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů, v platném znění. Církev a její účelová zařízení: zákon č. 3/2002 Sb., o svobodě náboženského vyznání a postavení církví a náboženských společností a o změně některých zákonů, v platném znění. Církev a její účelová zařízení: zákon č. 3/2002 Sb., o svobodě náboženského vyznání a postavení církví a náboženských společností a o změně některých zákonů, v platném znění.

NEZISKOVÁ ORGANIZACE  pojem bez definice platným právním předpisem v ČR  musí být právnickou osobou  mají svého zřizovatele, podléhají registraci dle platného zákona  jsou vedeny v seznamu ekonomických subjektů = přiděleno IČ ( Český statistický úřad)

Vymezení neziskového sektoru podle Pestoffa Model národního hospodářství obsahuje (NH): I.Ziskový soukromý sektor I.Neziskový veřejný sektor II.Neziskový soukromý sektor IV. Neziskový sektor domácností

Kritéria pro sledování NH  kritérium financování provozu a rozvoje na sektor ziskový a neziskový  kritérium vlastnictví sektoru = soukromý, veřejný  míra formalizace sektoru = formální a neformální

Vymezení neziskového sektoru podle Pestoffa NEZISKOVÝ SOUKROMÝ SEKTOR NEZISKOVÝ VEŘEJNÝ SEKTOR NEZISKOVÝ SEKTOR DOMÁCNOSTÍ ZISKOVÝ SOUKROMÝ SEKTOR formální sektor neformální sektor veřejné organizace soukromé organizace ziskové organizace neziskové organizace smíšené organizace hraniční organizace

Oblasti působí neziskových organizací : Oblasti působí neziskových organizací :  Kultura a rekreace:  Vzdělání a výzkum:  Zdravotní péče:  Sociální služby:  Životní prostředí:  Komunitní rozvoj a bydlení:  Právo, ochrana práva a politika:  Zprostředkování dobročinnosti a podpora dobrovolnictví  Mezinárodní aktivity:  Náboženství:  Profesní sdružení, odbory: