Schéma šroubovitého vrtáku

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Konstrukce CNC strojů I. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo.
Advertisements

Výroba tvarových ploch Šance pro všechny CZ.1.07/1.2.06/ Autor: Ing. Bc. Petra Řezáčová.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada 39 Anotace.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada 39 Anotace.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada 30 Anotace.
Konstrukce CNC strojů. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiálu:
Technologie Teorie obrábění I. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada 38 Anotace.
Dřevoobráběcí stroje pily frézky vrtačky dlabačky brusky.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada31 AnotaceDrážkový.
Technologie – Zhotovování děr (vrtání, vrtání přesných děr)
Frézování drážek, tvarových ploch, pomocí UDP - test.
TŘENÍ Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_18_29.
Technologie – spojování materiálů – pevné rozebíratelné spoje – šroubové spoje.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada 38 Anotace.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Ing. Zatloukal Martin Název prezentace (DUMu): 7. Upínání a seřízení nástrojů na CNC stroji HURCO (soustruh) Název.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada38 AnotaceVýuka.
CZ.1.07/1.5.00/ Využití ICT pro rozvoj klíčových kompetencí CZ.1.07/1.5.00/ Střední odborná škola elektrotechnická, Centrum odborné přípravy.
VY_32_INOVACE_10_4_11.
VY_32_INOVACE_10_4_10.
Moderní metody navrhování převodových ústrojí
Vrtací pouzdra Vrtací pouzdra slouží k vedení vrtacích a vyvrtávacích nástrojů. Používají se většinou v sériové výrobě nebo k vrtání děr na zvláštních.
Stavebnicové stroje VY_32_INOVACE_39_793
Vrtání, vyhrubování, vystružování děr na soustruhu
Skládání rovnoběžných a různoběžných sil-souhrnná cvičení
Frézování ozubených kol, drážek ve šroubovici - test
Základy soustružení.
Mgr. et Mgr. Pavel Římovský, Bc. Yvona Záhorovská
Název SŠ: VOŠ, SPŠ automobilní a technická Autor: Mácha Jaroslav
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Praktikum RuČNÍ programování.
Název: Pevné cykly Autor: Miloš Valík
Multimediální prezentace vzdělávacích oblastí ŠVP
CZ.1.07/1.5.00/ SOUSTRUŽENÍ.
VY_32_INOVACE_10_4_07.
Obráběcí CNC centra VY_32_INOVACE_39_794
DRUHY ZÁVITŮ VY_32_INOVACE_30_613
Strojní obrábění – Praktická úloha 5
VY_32_INOVACE_10_2_12.
Statické mechanické zkoušky tvrdosti
4. Určení počtu a sledu operací
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost   
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
VY_32_INOVACE_10_1_05.
Opakování 3 Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Cukrářské technologie – pevná těsta a linecké těsto třené
Ruční obrábění plastu II
Strojní obrábění – Praktická úloha 3.
Frézky rovinné a speciální
Broušení Schéma broušení Je dokončovací způsob obrábění.
Soustružení Definice soustružení Schéma soustružení
Určení řezných podmínek a strojního času vrtání a vyvrtávání
VY_52_INOVACE_I–04–08 Název a adresa školy:
VY_52_INOVACE_I–03–03 Název a adresa školy:
Lapování Patří mezi dokončovací způsoby obrábění, kdy k úběru materiálu dochází působením volného brusiva rozptýleného v kapalině nebo brusné pastě, dodávaného.
VY_32_INOVACE_648_ŘEZÁNÍ ZÁVITŮ - VNĚJŠÍ
NÁZEV ŠKOLY: S0Š Net Office, spol. s r.o, Orlová Lutyně
Teorie obrábění Obrábění je způsob výroby, při kterém konečný tvar výrobku získáme oddělením přebytečného materiálu v podobě třísky. Obrábění spočívá v.
Název školy Střední škola obchodně technická s. r. o. Číslo projektu
Název školy Střední škola obchodně technická s. r. o. Číslo projektu
VY_52_INOVACE_I–04–05 Název a adresa školy:
Hřebenový obrážecí nůž
Název školy Střední škola obchodně technická s. r. o. Číslo projektu
Název školy Střední škola obchodně technická s. r. o. Číslo projektu
Skládání rovnoběžných a různoběžných sil-souhrnná cvičení
Kotoučový tvarový soustružnický nůž
Bc. Martin Šindelář SPŠ Na Třebešíně 2299
Transkript prezentace:

Schéma šroubovitého vrtáku Tělo vrtáku se směrem ke stopce nepatrně zužuje (0,03 ÷ 0,04 mm na 100mm) Jádro vrtáku se z pevnostních důvodů zvětšuje 1:70

Šroubovité vrtáky Šroubovité vrtáky jsou dvoubřité nástroje se šroubovitými drážkami, které umožňují : odvod třísky Přívod chladící kapaliny Materiál vrtáků : RO 19 802 IT - Tolerance h8 ÷h9 ε = 119 ± 2° pro ocel , litinu, bronz, mosaz ε = 130 ± 2° měď, lehké kovy ε = 140 ± 2° pro tvrdé materiály

P = 𝑾 𝒕 = W ∙ n = 2 ∙ 𝛑 ∙ Mk ∙ n = 𝝎∙ Mk Vzorce pro vrtání Výkon P = práce za určitý čas Místo času „t“ [s] dosadíme otáčky „n“ [ot/s] Příkon elektromotoru Kde je účinnost 0,75 – 0,85 Krouticí moment = moment silové dvojice Práce W Síla působící po určité dráze Působí 2 síly ⇒ 2 ∙ 𝑭𝒛 𝟐 Na dráze ⇒𝛑 ∙ 𝐃 𝟐 Mk = 𝐅𝐳 𝟐 ∙ 𝐃 𝟐 P = 𝑾 𝒕 = W ∙ n = 2 ∙ 𝛑 ∙ Mk ∙ n = 𝝎∙ Mk W = 2∙ 𝐅𝐳 𝟐 ∙ 𝛑 ∙ 𝐃 𝟐 Pe = 𝑷 𝜼

Řezná síla vrtání Fx, Fy – složky řezné síly ve směru posuvu a přísuvu zanedbáváme ⇒ Fř = 𝑭𝒙 𝟐 𝟐 + 𝑭𝒚 𝟐 𝟐 + 𝑭𝒛 𝟐 𝟐 Fř = 𝑭𝒛 𝟐 𝟐 = p ∙ S = p ∙ 𝒇 𝟐 ∙ 𝑫 𝟐 [N]

Kopinatý vrták a korunkový vrták Je dvoubřitý nástroj. Moderní mají destičky ze SK. Používá se u NC strojů. Slouží k výrobě na tzv. jádro. Jádro můžeme použít. Používá se od 30 mm.

Stupňovitý vrták Slouží ke zvýšení efektivnosti vrtání. Používá se pro vrtání díry pro šroub s válcovou nebo kuželovou hlavou. Nástroj má vrtací a zahlubovací část, současně vrtá i zahlubuje díru.

Strojní čas vrtání t = 𝑳 𝒏 ∙ 𝒇 [min] t- strojní čas vrtání [min] L- dráha vrtání [mm] L= ln + l + lp [mm] ln – náběh [mm] lp – přeběh [mm] n- otáčky vrtáku [ot/min] f- posuv vrtáku [mm/ot]

Odvození délky přeběhu Pro dokonalé vyvrtání díry musí být dodržena správná délka přeběhu . Výpočtem zjistíme, že se rovná asi 1/3 průměru vrtáku. Odvození vztahu: tan −1 60°= lp D 2 ⇒ 𝐥𝐩= 𝐭𝐚𝐧 −𝟏 𝟔𝟎° ∙ 𝐃 𝟐 ≐ 𝐃 𝟑

Úkoly: Vypočítejte Mk, W, P, Pp šroubovitého vrtáku. Napište dva vzorce pro výpočet řezné síly vrtání, nakreslete schéma působení složek řezné síly. Popište části šroubovitého vrtáku.

Vrtání a vyvrtávání Vrtání a vyvrtávání jsou způsoby obrábění válcových (výjimečně kuželových) děr. Hlavní řezný pohyb je rotační, koná ho nástroj, vedlejší řezný pohyb - posuv a přísuv koná ho většinou nástroj. Vrtání je zhotovování díry do plného materiálu. Vyvrtávání je dokončování, zvětšování jiným způsobem předzhotovené (předlité, předkované) díry.

Plocha třísky vrtání a vyvrtávání Schéma vrtání Schéma vyvrtávání S = 𝐟 𝟐 ∙ 𝐃 𝟐 [mm2] S = 𝐟 𝟐 ∙ 𝐃−𝐝 𝟐 [mm2]

Druhy vrtaček Stolní vrtání děr do 16 mm, malé obrobky, - umístíme- li několik vrtaček vedle sebe na jednom podstavci, jedná se o tzv. řadovou vrtačku Sloupová díry do 40mm, pro menší obrobky, které se upínají na pracovní stůl, větší obrobky se upínají na základovou desku do drážek pomocí upínek Stojanová díry do 60mm, má tužší konstrukci Otočná – radiální vrtačka označení VR, hlavní částí vrtačky: - sloup s otočným ramenem, základová deska, vřeteník, slouží pro vrtání a vyvrtávání děr do 100mm , možnost upnutí: - na základovou desku, - na pracovní stůl, - v přípravku Přenosné otočné vrtačky slouží k vrtání děr u rozměrných součástí a těžkých obrobků, - vřeteník na konci ramene spolu s vrtákem se dá natočit kolem dvou k sobě kolmých os .

Sloupová a radiální vrtačka

Další druhy vrtaček Vrtačky s revolverovou hlavou používají se pro obrábění děr postupně několika nástroji Speciální vrtačky: a. Vícevřetenové – produktivní vrtání v sériové výrobě, - jsou jednoúčelové stroje, mohou vrtat díry ve dvou nebo více rovinách, dají se sestavit ze stavebnicových jednotek b. Souřadnicové vrtání přesných děr s přesnou roztečí, používají se hlavně v nástrojárnách při výrobě přípravků c. Číslicově řízené mají počítačem řízený pohyb ve směru osy X a Y, hloubka vrtání se nastavuje zarážkami

Vodorovné vyvrtávačky jsou univerzální stroje, na kterých se dá frézovat, řezat závity a vyvrtávat. Používají se pro obrábění nerotačních součástí (převodových skříní atd.) Vedlejší řezný pohyb koná většinou obrobek upnutý na pracovním stole. Průměr děr se pohybuje v rozmezí 60 – 315mm. Rozdělení : Stolní Deskové Číslicově řízené Obráběcí centrum – vzniká přidáním zásobníku a výměníku nástrojů k NC vyvrtávačce

Nástroje pro vrtání a vyvrtávání Podle normalizace – normalizované, - speciální (operační) Podle materiálu – z nástrojové oceli – ze slinutých karbidů – P10, P20, 18 XXX Podle způsobu upnutí – se stopkou, - nástrčné Podle rozteče – stejnoměrné, - nestejnoměrné Podle tvaru – válcové, - kuželové, - tvarové Podle způsobu obrábění: Vrtáky – šroubovité, - středící, - kopinaté, - stupňovité, speciální na dlouhé díry Záhlubníky Výhrubníky - IT 9-12 výstružníky (strojní, ruční, rozpínací, stavitelné) Vyvrtávací tyče a vyvrtávací hlavy

Dosahované stupně přesnosti Řezné podmínky Dosahované stupně přesnosti Vrtání IT 13 Vyhrubování IT 9 ÷12 Vystružování IT 5 ÷ 8 Řezné podmínky jsou závislé a volíme je podle : Druhu materiálu obrobku a jeho obrobitelnosti Materiálu nástroje Na hloubce díry Na způsobu vrtání Řezné podmínky: Řezná rychlost Otáčky Posuv na otáčku

Upínání nástrojů Za kuželovou stopku – přímo do kuželové dutiny vřetene, - pomocí redukčních pouzder. Za válcovou stopku – upevňuje se na vřeteno upínací hlavičkou, zvláštním upínacím čelisťovým pouzdrem.

Úkoly: Jaký je rozdíl mezi vrtáním a vyvrtáváním? Vypočítejte plochu třísky na jeden břit. Vyjmenujte druhy vrtaček.

Vyvrtávací nástroje Používáme pro hrubování a dokončování děr předvrtaných nebo předlitých. Rozdělení : Výhrubníky Výstružníky Vyvrtávací tyče Vyvrtávací hlavy

Vyvrtávací tyč Vyvrtávací tyč Nástrojem je nůž, jehož konstrukce je stejná jako u soustružnického nože. Nůž je upevněn na konci tyče. Podle počtu břitů se dělí tyče na 1 břité a 2 břité. Vyvrtávací hlavy Jsou určeny pro průměry větší, než 500mm.

Dělový vrták (hlavňový) vrták Skládá se z řezné části – speciálně tvarované trubky a upínacího pouzdra. Trubkou se přivádí chladící kapalina o tlaku 20 MPa, která současně vnějším výřezem odvádí třísku. Hlavňový vrták je veden v pouzdru. Přesnost děr je IT 8. (např. ∅ 30H8)

Ejektorový vrták Ve vrtací hlavici jsou 3 řezné destičky a 2 vedení (fazetky ze SK) Tryskou proudí kapalina a vytváří podtlak, kterým se „odsává“ tříska. Použití: pro hluboké díry v sériové a hromadné výrobě. Má větší přesnost než hlavňový vrták.

Výhrubníky Výhrubníky jsou 3 až 4 břité nástroje s břity ve šroubovici Druhy : Podle upínání : Stopkové – do ∅ 30mm Nástrčné – nad ∅ 30mm Podle přesnosti díry : Výhrubník předzhotovující – používá se před výstružníkem, je o 0,2 – 0,4 mm menší, než průměr výstružníku. Výhrubník dokončovací – je posledním nástrojem, kterým se díra vyrábí. Přesnost děr je IT 9- 12

Výstružníky Jsou dokončovací vícebřité nástroje ( 6 ÷ 12 zubů) pro výrobu děr IT 5 ÷ 8, díry jsou předtím zpravidla vyhrubovány Dávají dírám požadovaný přesný rozměr, geometrický tvar a hladký povrch Sudý počet zubů - 6, 8, 10, 12 – výhodou je přímé měření průměru, nevýhodou je sklon k oválným dírám Lichý počet zubů – výhodou jsou přesné kruhové díry, nevýhodou je nepřímé měření průměru Řešením je výstružník se sudým počtem tubů a nestejnoměrnou roztečí Zuby mohou být: 1. přímé 2. ve šroubovici - přednostně levé, protože nedojde k „zakousnutí“ výstružníku

Výhrubník předzhotovující Používá se před výstružníkem. Jeho průměr je o 0,2 až 0,4 mm menší, než průměr výstružníku. p - přídavek na vystružování tv - tolerance výhrubníku ∅𝐝𝐯= 𝐃𝐌𝐑 −𝐩 −𝐭𝐯 ∅𝐝𝐯= 𝐃𝐌𝐑 − 𝟎,𝟐÷𝟎,𝟒 −𝐭𝐯

Výhrubník dokončovací Toleranční pole výhrubníku Je posledním nástrojem, který díru vyrábí s přesností IT 9 – IT12. ∅𝐝𝐯= 𝐃𝐌𝐑+ 𝟎,𝟕÷𝟎,𝟖 ∙𝐓 −𝐭𝐯

Výstružník Toleranční pole výstružníku Výpočet průměru výstružníku ∅𝐝𝐯= 𝐇𝐌𝐑−𝒂 −𝐭𝐯 ∅𝐝𝐯= 𝐃𝐌𝐑+𝐛 +𝐭𝐯 přídavek na rozhození, vyosení a = 0,15 ∙ T přídavek na přeostření b = 0,35 ∙ T toleranční pole výstružníku tv = 0,5 ∙ T

Úkoly: Popište nástroje na obrázcích. Vysvětlete rozdíl mezi výhrubníkem a výstružníkem. Nakreslete toleranční pole výhrubníku a výstružníku a odvoďte velikost jejich průměru.