Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název školy Střední škola obchodně technická s. r. o. Číslo projektu

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název školy Střední škola obchodně technická s. r. o. Číslo projektu"— Transkript prezentace:

1 Název školy Střední škola obchodně technická s. r. o. Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název DUM: VY_32_INOVACE_XII_1_14_Řídící systémy Šablona číslo: XII Sada číslo: 1 Pořadové číslo DUM: 14 Autor: Mgr. Radomíra Lorencová

2 Anotace Materiál seznamuje žáky s používanými systémy programování a jejich rozdíly využití. Autor Mgr. Radomíra Lorencová Klíčová slova systém, program, CNC, paměť, řídící systém, Druh učebního materiálu Prezentace Cílová skupina Žák Stupeň a typ vzdělávání Střední odborné vzdělávání Tematická oblast Technologie

3 Řídící systémy a programování CNC
1. Bloky řídícího systému 2. Používané systémy programování

4 Bloky řídícího systému
Číslicový řídicí systém je sestaven z bloků, které nazýváme vstupy, paměti, operační jednotky, řadiče a výstupy. Bloky jsou propojeny skupinami vodičů neboli sběrnicemi.

5 Vstupy – zajišťují vstup informací do řídicího systému.
Paměti – obsahují instrukce programu v číselné formě, máme tři paměti a každá z nich má jinou funkci. Paměť systémového programu – ukládá předpis postupu činnosti počítače. Uživatelská paměť – prokládání programů jednotlivých obrobků, korekce nástroje a posunutí počátku. Operační paměť – paměť pro ukládání zpracovaných dat.

6 Operační jednotka – zpracovává vlastní informace, zajišťuje řízení řadiče provádět aritmetické, logické nebo rozhodovací operace. Řadiče – řídí činnost všech bloků číslicového počítače a jejich vzájemnou součinnost podle instrukcí programu, které jsou vybrány z paměti.

7 Výstupy – zajišťují výstup informací na přizpůsobovací obvody a externí zařízení. Číslicovému řídicímu systému je podřízen celek, který se nazývá přizpůsobovací obvod, který je řešen jako programovatelné zařízení na bázi mikropočítače. Na základě vstupních signálů řeší logické funkce. Mikropočítač není součástí vlastního systému CNC, ale je sním spojen a mezi oběma se uskutečňuje stálá výměna dat. Obsahuje logický podsystém, který řídí pomocné mechanismy stroje a podává řídicímu systému zpětné hlášení o stavu stroje a hlášení chybových stavů. Přizpůsobovacím obvodům je přizpůsobena jen vlastní mechanika stroje.

8 Používané systémy programování

9 FAGOR CNC 8055 TC Programuje se dialogem s grafickou nápovědou, nebo pomocí ISO kódu. Editování, test a grafické modelování obráběcích programů je možné současně s obráběním jiné součástky. Podporuje hospodaření s nářadím, sledování životnosti nástroje, umožňuje 3D grafické zobrazení s možností natáčení, zmenšení, zvětšení a rozložení pohledů, zobrazování v rovině simulací. Tento řídicí systém je určen pro soustružení.

10 SIMENS SUNUMERIK Plně digitální řídicí systém, konstruován pro vysokou produktivitu. Je určen pro obrábění tvarově jednouchých, ale i složitých dílů v malosériové i sériové výrobě. V systému jsou integrované soustružnické cykly. Systém umožňuje programování: DIN, ISO Grafickou podporu technologických cyklů Grafickou podporu konturového programování Simulaci soustružení

11 FANUC – Oi TC, FANUC – 2Li TC
Série řídicích systémů Oi – MATE TC CNC je moderní řídicí systém, představuje výkonnost a spolehlivost CNC systémů japonské společnosti GE FANUC. Programování je v ISO kódu. Systém obsahuje integrované souřadnicové cykly, které podporují snadné programování stroje a tvorbu part – programů. Rozšířený soubor funkcí nápovědy a historie alarmů a zásahů obsluhy zvyšuje komfort pro obsluhu. Vysokorychlostní obrábění s konstantní řeznou rychlostí zajišťuje vyšší rychlost a lepší kvalitu dílců. Korekce nástroje je možné zadávat ve stupních datech.

12 HEIDENHAIN Řídicí systémy HEIDENHAIN TNC jsou velmi rozšířené pro frézování, vyvrtávání a obráběcí centra. Již 30 let se používají TNC řízení v každodenním provozu a tvoří celistvou řadu od jednoduchého, kompaktního řízení pro tři osy a více. Uvedeme si některé příklady modelů řídicího systému. TNC 124 – jednoduchý pravoúhlý řídicí systém pro frézky a vrtačky TNC 310 – kompaktní souvislé řízení pro frézky a vrtačky, u nichž je současně řídí 3 nebo 4 osy.

13 TN C320 – je souvislé univerzální řízení pro čtyři osy
TN C320 – je souvislé univerzální řízení pro čtyři osy. Řízení je vhodné pro univerzální frézky, vrtačky a vyvrtávačky. Využívá se v sériové výrobě, ve školicích a vzdělávacích kurzech, na výrobu forem a prototypů. TNC 620 – je mnohostranné řízení až 5 řízených os. Díky své pružné koncepci obsluhy a možnosti dílenského programování je vhodné pro nasazení na frézkách, vyvrtávačkách a obráběcích centrech, převážně v kusové a sériové výrobě, ale i na výrobu prototypů. Velmi vhodný pro výuku na odborných školách.

14 iTNC 530 – patří za zvláště výkonná souvislá řízení, pro obráběcí centra, frézky a vrtačky, je to souvisle orientované řízení. Má integrované digitální řízení pohonu s integrovaným měničem. Při obrábění s vysokými rychlostmi posuvu dosáhne velmi přesných kontur obrobku. iTNC dovede řídit až 13 os plus vřeteno a doba zpracování jednoho bloku je 0,5 ms.

15 Kontrolní otázky 1. Který systém se využíván na frézovacích obráběcích centrech? 2. Popište bloky řídícího systému.

16 Zdroje: LORENCOVÁ, Radomíra. Příprava učitele pro rekvalifikační kurz Obsluha CNC strojů Diplomová práce. Masarykova univerzita, Pedagogická fakulta. Vedoucí práce Zdeněk Píša. Dostupné z:


Stáhnout ppt "Název školy Střední škola obchodně technická s. r. o. Číslo projektu"

Podobné prezentace


Reklamy Google