Sacharidy - názvosloví

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
SACHARIDY Aneb něco i o jiných cukrech něž cukr krystal a krupice a něco o sacharidech, které vůbec nejsou sladké.
Advertisements

3.ročník technického lycea
S A C H A R I D Y IV. Monosacharidy PaedDr. Jiřina Ustohalová
PaedDr. Jiřina Ustohalová
SACHARIDY. tvoří většinu přírodních organických látek na Zemi jejich molekuly se skládají z atomů uhlíku, vodíku a kyslíku slouží jako energetický zdroj.
Monosacharidy Cukry.
MONOSACHARIDY (izomerie)
Výuková centra Projekt č. CZ.1.07/1.1.03/
S A C H A R I D Y III. Monosacharidy PaedDr. Jiřina Ustohalová
Monosacharidy Hexosy Fischerovy vzorce D - galaktosa D - glukosa 2 4
Vzorce sacharidů O H C C C H O C Mgr. Lenka Fasorová.
Vypracoval Miloslav Čunek
Izomery izomery jsou organické sloučeniny, jejichž molekuly mají stejný molekulový vzorec, ale rozdílný strukturní vzorec díky rozdílnému strukturnímu.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Cyklické vzorce monosacharidů
MONOSACHARIDY (vzorce)
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Mgr. Richard Horký.  Patří mezi přírodní látky látky (jako také Tuky, Bílkoviny, NK)  jsou nejpohotovějším zdrojem energie  1 gram sacharidu = 17kJ.
Sacharidy.
SACHARIDY. CHARAKTERISTIKA MONOSACHARIDŮ Obsahují ve svých molekulách 3-7 atomů uhlíku Z chemického hlediska se jedná o polyhydroxyaldehydy (tzv. aldosy)
Monosacharidy Hexosy Fischerovy vzorce D - galaktosa D - glukosa 2 4
DISACHARIDY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Ciencialová CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_3.3.CH3.05/Cc.
Cukry sacharidy, glycidy. Vlastnosti Nejrozšířenější organické látky Největší podíl organické hmoty na Zemi Zdroj energie – škrob, glykogen Podpůrná funkce.
Sacharidy - II. Obsah: Oligosacharidy Polysacharidy.
SACHARIDY - nejrozšířenější přírodní látky přítomné ve všech rostlinných a živočišných buňkách - jejich molekuly se skládají z atomů C,H a O.
Sacharidy - I. Obsah: Výskyt, vznik, význam sacharidů Rozdělení sacharidů Monosacharidy – názvosloví Monosacharidy – reakce Monosacharidy zástupci.
Metabolismus sacharidů. hlavní složkou výživy –obilniny, rýže, kukuřice, brambory... zdroj energie stavební funkce (nukleotidy, koenzymy,glykolipidy…)
VY_32_INOVACE_12_1_7 Ing. Jan Voříšek  V současné době známe několik desítek milionů organických látek a každý rok se objevují a vyvíjejí nové látky.
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace AUTOR:RNDr. Lenka Hráčková NÁZEV:VY_32_INOVACE_06C_04_Reakce karbonylových sloučenin.
Bílkoviny – AK - procvičení. Pojmenuj Nakresli vzorce lys phe glu val gly ile.
VY_32_INOVACE_19_1_7 Ing. Jan Voříšek  Téma: Práce s molekulovými modely  Pomůcky: Molekulové modely – stavebnice I výrobce – VD DISK Říčany  Zadání:
EU peníze středním školám Název vzdělávacího materiálu: Fotosyntéza – temnostní fáze Číslo vzdělávacího materiálu: ICT10/20 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění.
Název školyZŠ Elementária s.r.o Adresa školyJesenická 11, Plzeň Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUMu VY_32_INOVACE_C9-011 PředmětCHEMIE 9.ROČNÍK.
VY_32_INOVACE_2_2_7 Ing. Jan Voříšek  Alkany jsou sloučeniny uhlíku a vodíku, ve kterých jsou atomy uhlíku vzájemně vázány jednoduchými vazbami C-C.
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace AUTOR:RNDr. Lenka Hráčková NÁZEV:VY_32_INOVACE_06C_07_Aminokyseliny TEMA:VY_32_INOVACE_06C_Organická.
Sacharidy - procvičení. D - fruktóza D - galaktóza D - glukóza D - manóza D - ribóza 2 – deoxy –D -ribóza Do vyznačených polí nakresli Fischerovy vzorce.
VY_32_INOVACE_3_1_7 Ing. Jan Voříšek  Při probírání učiva z anorganické chemie jsme vyjadřovali složení jednotlivých sloučenin pomocí chemických vzorců.
SACHARIDY Řec. „sákcharon“=cukr=sladkost Uhlovodany, uhlohydráty, karbohydráty – nepřípustné v Č. nomenklatuře (C X (H 2 O) n ) Jedna ze základních živin.
Cukry Alice Skoumalová.
NÁZEV ŠKOLY: ČÍSLO PROJEKTU: NÁZEV MATERIÁLU: TÉMA SADY: ROČNÍK:
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Metabolické přeměny sacharidů – glykolýza
Sacharidy Doc. Mgr. Martin Modrianský, Ph.D.
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
VY_32_INOVACE_1_2_7 Ing. Jan Voříšek
Uhlovodíky s dvojnými vazbami.
Sacharidy – obecný přehled
Autor: Mgr. Simona Komárková
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Tomáš.
Chemie pro 9.ročník zš Mgr. Iveta Ortová
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ
PŘÍRODNÍ POLYMERY NÁZVOSLOVÍ SACHARIDŮ 2
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Ing. Hana Zmrhalová
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
PŘÍRODNÍ POLYMERY NÁZVOSLOVÍ SACHARIDŮ 1
MONOSACHARIDY TERMINOLOGIE OPTICKÁ IZOMERIE TYPY VZORCŮ
Název: Využívání informačních a komunikačních technologií ve výuce
SACHARIDY.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ
SACHARIDY Aneb něco i o jiných cukrech něž cukr krystal a krupice a něco o sacharidech, které vůbec nejsou sladké. Sestavila: Hana Matějková.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
Cukry = Sacharidy = Uhlovodany = Uhlovodany = Glycidy
Organická chemie organické sloučeniny vznikají životní činností rostlin a živočichů – při látkových přeměnách v organismech jsou základní stavební složkou.
Digitální učební materiál
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

Sacharidy - názvosloví

Názvosloví sacharidů Glukóza – asymetrické uhlíky V přírodě – D – glukóza – OH na posledním asymetrickém uhlíku doprava

Řada –D- a L – sacharidů se odvozuje: V molekule glyceraldehydu je chirální centrum, dvě různá prostorová uspořádání. Od D-glyceraldehydu odvozujeme monosacharidy řady D -, L-. Od dihydroxyacetonu odvozujeme ketózy dihydroxyaceton V přírodě převaha monosacharidů řady D

D - glukóza D - manóza D - galaktóza D - ribóza 2 – deoxy – D -ribóza D - fruktóza

Typy vzorců Souhrnné - sumární Strukturní – Fisherovy vzorce - Tollensovy vzorce - Haworthovy vzorce C6H12O6

Poloacetalová vazba sacharidů 1 6 5 2 3 4 1 4 5 2 3 6 Poloacetalová vazba mezi karbonylovou skupinou a OH skupinou na nejvzdálenějším asymetrickémuhlíku – o jeden asymetrický uhlík navíc než v acyklickém vzorci – vznik anomerů α a β. Ve skutečnosti - cyklická forma sacharidů. Co je v rovinném vzorci nalevo píšeme v cyklickém vzorci nad rovinu kruhu.

Mutarotace - vzájemné přeměny

Typy vzorců - shrnutí

Disacharidy Redukující – poloacetalový hydroxyl volný Vazba glykosidická – vazba 1,4

Konformace Šestičlenný cyklus pyranóz má ve skutečnosti tvar židličky s vazebnými úhly 109° α - D- glukopyranosa

Polysacharidy Souhrnný vzorec (C6H10O5)n

Zdroje Obrázky: Literatura: http://www.bioweb.genezis.eu/?cat=10&file=sacharidy&page=2 http://alevelnotes.com/content_images/i16_amylose.jpg http://pavelbohm.cz/kurzySCO/biochemie/zima_lekce3/dukaz.gif Čársky, J a kol. Chemie pro III. ročník gymnázií. 1. české vyd. Praha: SPN, 1986. Kolář, K. a kol. Chemie (organická a biochemie) II. pro gymnázia. 1. vyd.Praha: SPN, 1997 Svoboda, J., Kratochvíl, B. Chemie pro střední školy 2b. 1.vyd. Praha: Scientia,spol.sr.o., pedagogické nakladatelství http://www.fiftyfifty.cz/fotografie/2007-03-c3219640/Novym-zdrojem-energie-bude-mozna-fotosynteza.jpg