oblaka Venuše dobře odrážejí sluneční svit a proto je tato planeta ve vhodné poloze po Slunci a Měsíci nejjasnějším tělesem na obloze Večernice někdy.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
GRAVITAČNÍ SÍLA. GRAVITAČNÍ POLE Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným.
Advertisements

Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Vznik, kosmické objekty ve sluneční soustavě.  před 4,8 miliardami let společně se Sluncem  spojováním částeček hmoty  prachová zrna  krystalky zmrzlých.
Název DUM: VY_32_INOVACE_XVI_1_12_Vzduch Šablona číslo : XVISada číslo: 1Pořadové číslo DUM: 12 Autor: Mgr.Lenka Dědečková.
Elektronické učební materiály – 1. stupeň Společnost Autor: Mgr. Lenka Radošová OBJEVUJEME VESMÍR VESMÍRNÁ TĚLESA SLUNEČNÍ SOUSTAVA CESTY DO VESMÍRU.
VENUŠE Druhá planeta sluneční soustavy Autor: Filip Svoboda, IX.A.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Fyzika 9 Autor: Mgr. Zuzana Vimrová 1. Co všechno najdeme ve vesmíru? HVĚZDY GALAXIE SLUNCE PLANETY MLHOVINU.
PLYNNÉ PLANETY Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_13_32.
Aturn. Obecně Je pojmenován po římském bohu Saturnovi, který byl obdobou řeckého Krona Při pozorování ze Země je žlutý – to je způsobeno různobarevnými.
Měsíc. Co je to Měsíc? Měsíc je koule, která v noci svítí, ale někdy není vidět. Je tam nebo ne? Měsíc je jediný známý satelit naší Země. Také se mu říká.
Země ve vesmíru Vesmír – galaxie – sluneční soustava - Země.
1 Obhajoba diplomové práce Sluneční záření a atmosféra Autor: Tomáš Miléř Vedoucí: Doc. RNDr. Petr Sládek, CSc. Oponent: RNDr. Jan Hollan BRNO 2007Katedra.
 planetky  trpasličí planety  Pluto  komety  meteorická tělesa (meteor x meteorit)  kontrolní otázky.
ŠABLONA 32 VY_32_INOVACE_09_32_SOUHVĚZDÍ, GALAXIE, SLUNEČNÍ SOUSTAVA.
Atmosféra 6. ročník. Motivující otázky Co je to atmosféra plynný obal Země Význam atmosféry umožňuje život na Zemi Vrstvy atmosféry Troposféra – Stratosféra.
HVEZDY v. HVĚZDY Hvězdy jsou největší a nejdůležitější objekty ve vesmíru. Udává se, že v naší galaxii (Mléčné dráze) je 95% viditelné hmoty ukryto ve.
VZDUCH. Plynný obal Země se nazývá ATMOSFÉRA. Směs látek tvořících atmosféru je vzduch. SLOŽENÍ VZDUCHU: 21% kyslík 78% dusík 1% ostatní plyny (oxid uhličitý,
Přírodověda Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jiřina Jeršovová.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Rozložení náboje na vodiči
Název školy: Základní škola T. G
Základní škola Lednice Břeclavská 510
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_04-02
Multimediální prezentace vzdělávacích oblastí ŠVP
GRAVITAČNÍ SÍLA. GRAVITAČNÍ POLE
Vlastnosti plynů.
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Lenka Lehká
Vesmír Co uvidíš, zvedneš-li svůj zrak k obloze? mraky, oblohu
VESMÍR.
VESMÍR.
Sluneční soustava 4. ročník/oktáva.
Venuše.
SLUNCE Název : VY_32_inovace_06 - PŘ – SLUNCE Autor: Denisa Štelzigová
VY_52_INOVACE_31_ Slunce ČLOVĚK A JEHO SVĚT 5. ročník
Člověk a vesmír – 5. ročník
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676
Teplo.
AUTOR: Mgr. Danuše Lebdušková NÁZEV: VY_32_INOVACE_158_Planety
Základní škola, Jičín, Soudná 12 Autor: PaedDr. Jan Havlík Název:
Digitální učební materiál
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO.
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Ing. Iva Hlásková Číslo
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Jitka Dvořáková
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
Souhrnné opakování-VESMÍR
SLUNEČNÍ SOUSTAVA Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
Země ve vesmíru.
Rozmanitost a ochrana přírody, vesmír, technika Název materiálu
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Vlastnosti plynů.
Období: září – prosinec 2011
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Člověk a jeho svět 3. ročník
Venuše Sluneční soustava Název školy
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
POČASÍ A PODNEBÍ.
ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ.
Co nás obklopuje?.
Designed in Czech Republic by David Šulc Made in Czech Republic
První pomoc.
VY_32_INOVACE_
Venuše Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu:
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676
Jupiter Sluneční soustava Název školy
VY_32_INOVACE_11_Z4 7. POČASÍ ZŠ a MŠ HEJNICE 2011.
ATMOSFÉRA - vzdušný obal Země.
VY_32_INOVACE_ZE6-06 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
12. Skleníkový jev, ozónová vrstva
Transkript prezentace:

oblaka Venuše dobře odrážejí sluneční svit a proto je tato planeta ve vhodné poloze po Slunci a Měsíci nejjasnějším tělesem na obloze Večernice někdy můžeme Venuši spatřit na západní obloze jako první objekt noční oblohy po západu Slunce – proto jí lidé říkají Večernice Jitřenka o tři měsíce později je na východní obloze stejná planeta viditelná jako poslední svítící objekt noci – Jitřenka POZOROVÁNÍ VENUŠE

Horní konjunkce – Venuše je přezářená Sluncem Dolní konjunkce – Venuše se ztrácí v záři Slunce Večernice Východní elongace – Venuše je viditelná po západu Slunce-Večernice Jitřenka Západní elongace – Venuše je viditelná před východem Sluncem- Jitřenka

Galileo Galilei 1610 pozoroval fáze Venuše Mariner sonda kolem Venuše potvrzuje její vysokou teplotu Mariner pořizuje snímků oblak Pioneer první podrobné mapy Magellan 1989 nejrozsáhl ejší průzkum zmapovala 98% povrchu VÝZKUM VENUŠE

Proč Venuše? Z analýzy pro kolonizaci vyplývají, v porovnání s jinými tělesy ve vesmíru, jen výhody. Kolonizace Venuše by nebyla na povrchu planety, ale v její atmosféře. Tato představa kosmického města plovoucího v oblacích je cílem mnoha debat. Kolonizace planety, jako je Mars, má hned několik velmi vážných nevýhod a dosud neexistuje koncept, který by na povrchu Marsu vytvořil příznivé podmínky. Tyto nepříznivé podmínky jsou pak ještě více umocněny v případě kolonizace Měsíce. Co přináší Venuše? ve výšce 50 km nad povrch planety, je prostředí atmosféry složené z CO 2, která má tlak 1 atmosféru a kde jsou teploty okolo 25 °C v této výšce obsahuje atmosféra dostatek užitečných prvků, jako je uhlík, dusík, kyslík, síra nebo fosfor a gravitační přitažlivost dosahuje 90 % gravitační přitažlivosti na povrchu Země na Venuši je totiž dýchatelný vzduch nadnášejícím plynem m 3 He tady na Zemi unese něco přes 1kg zátěže, m 3 dýchatelného vzduchu na Venuši v atmosféře z CO 2 unese o něco více než 0,5kg na Zemi používáme balony, které nám nesou zátěž zavěšenou pod nimi, na Venuši bychom mohli být přímo uvnitř aerostatů atmosféra Venuše se skládá z 96 % z CO 2 a zhruba 3 % dusíku a to umožňuje extrahovat poměrně jednoduše dýchatelný vzduch (kyslík a dusík v poměru 20:80) k pokrytí 80 % planety by bylo potřeba jen 10 % veškeré vody přítomné na Zemi. Modely pak pracují s myšlenkami navést například na Venuši kometu nebo více komet. Teraformování Venuše patří stále do oblasti SCI-FI MOŽNOST KOLONIZACE