Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Designed in Czech Republic by David Šulc Made in Czech Republic

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Designed in Czech Republic by David Šulc Made in Czech Republic"— Transkript prezentace:

1 Designed in Czech Republic by David Šulc Made in Czech Republic
Vnitřní planety Designed in Czech Republic by David Šulc Made in Czech Republic

2 Základy Vnitřními planetami jsou nazývány planety, které mají povrch tvořený z pevných látek, mají tenký plynný obal(atmosféru) a jeden nebo žádný měsíc. Tyto planety se také odborněji nazývají terestrické planety. To jsou planety tvořené převážně křemičitanovými horninami. Od slova “tera“=Země Ve sluneční soustavě se nachází 4 tyto planety: Merkur, Venuše, Země, Mars. Mají centrální kovové jádro, převážně ze železa, obklopené křemičitanovým pláštěm, který na povrchu přechází v kůru. Do této kategorie se dá zařadit i Měsíc, přestože nejde o klasickou planetu, ale o přirozený satelit planety Země. Mají vyšší průměrnou hustotu.

3 Merkur Planeta nejblíže k slunci a zároveň nejmenší planeta Sluneční soustavy. Velikost je jen o 40%větší než Měsíc. 1 oběh trvá přibližně 88 dní(87,969). Má největší excentricitu dráhy. Den na Merkuru trvá 58 d 15 h 30 min pozemských. Je km vzdálený od Země. Vypadá spíše jako pradávný měsíc, protože je posetý krátery a pánvemi. Má jádro ze železa a Niklu je nezvykle velké->srážka s jiným tělesem. Ze země je viditelný i pouhým okem. Povrch je nejspíše vlivem smršťování planety rozpraskán množstvím útesových zlomů dosahujících výšky několika kilometrů(nejvyšší m) a délky stovek kilometrů. Současně je povrch neustále bombardován fotony i slunečním větrem – proudem nabitých částic směřujících vysokou rychlostí od Slunce. Nepřítomnost atmosféry je příčinou velkých rozdílů teplot mezi osvětlenou a neosvětlenou polokoulí. Rozdíly dosahují hodnot přes 600 °C. Ke slunci má až 480°C a na odvrácené straně má -150°C. Řečtí astronomové pojmenovali Merkur Apollo při východu a Hermés při západu.

4 Venuše Má velmi silnou atmosféru z oxidu uhelnatého. Panuje zde bílá oblačnost tvořená z kapek kyseliny sírové. Je zde mnoho sopek. 60% jejího povrchu tvoří lávová planina. Má ze všech planet sluneční soustavy nejmenší výstřednost. Jeden oběh trvá Venuši 225 pozemských dní a jeden den na Venuši trvá 116 d 18 h 0 min. Teplota je 464°C. Je velikostně velmi podobná Zemi. Lze ji spatřit pouhým okem->Jitřenka, Večernice.

5 Země

6 Mars Velmi chladná planeta, kde je mnoho pouští. Jsou zde dva typy povrchu. Na jihu je pahorkatina a velké množství kráterů, zatímco na severu je planina téměř bez žádného kráteru. Od středověku byl Mars nazýván rudou planetou, neboť jeho povrch pokrývá jemný červený prach->oxid železitý. Den trvá 1 den a 37minut a oběh trvá 687 dní. 95% Oxid uhličitý.

7 Děkuji za vaši (ne)POZORNOST


Stáhnout ppt "Designed in Czech Republic by David Šulc Made in Czech Republic"

Podobné prezentace


Reklamy Google