Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Rozmanitost a ochrana přírody, vesmír, technika Název materiálu

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Rozmanitost a ochrana přírody, vesmír, technika Název materiálu"— Transkript prezentace:

1 Rozmanitost a ochrana přírody, vesmír, technika Název materiálu
Po kliknutí následuje časovaná prezentace. Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Rozmanitost a ochrana přírody, vesmír, technika Název materiálu VY_32_INOVACE_18_Vnější planety sluneční soustavy Autor Mgr. Marie Karochová

2 Vnější planety sluneční soustavy

3 JUPITER Největší planeta sluneční soustavy.
Řadí se spolu s dalšími mezi takzvané plynné obry. Z vesmíru vidíme horní vrstvu atmosféry, složenou z různě barevných pruhů a skvrn, které jsou atmosférickými bouřemi. Nejznámější takovouto bouří je Velká rudá skvrna. Má též tenký prstenec, ze Země hůře viditelný. Jupiter má 63 pojmenovaných měsíců (čtyři největší měsíce: Io, Europa, Ganymed a Callisto). Právě měsíc Europa se považuje za nejžhavějšího kandidáta na objevení mimozemského života.

4

5

6 SATURN Druhá největší planeta sluneční soustavy.
V Saturnově atmosféře vanou větry, které dosahují obrovských rychlostí. Má kolem sebe mnoho prstenců Má mnoho měsíců (známých je okolo 60).

7

8 URAN Nejchladnější planeta sluneční soustavy, řadí se mezi ledové obry. Má 13 objevených prstenců, které se při pohledu ze Země jeví jako terč s Uranem ve středu. Je to důsledkem sklonu rotační osy. Jeho největší měsíce jsou Titania a Oberon (celkem má Uran 27 známých měsíců).

9

10 NEPTUN Nejvzdálenější planeta od Slunce.
Do dnešní doby má 5 objevených prstenců. Má několik měsíců, největší z nich je Triton, který je zároveň nejchladnějším místem sluneční soustavy. Neptun je jediná planeta, která byla objevena na základě matematických výpočtů.

11

12 Do jaké skupiny planet patří Uran ?
a) mezi plynné obry špatně b) mezi trpaslíky špatně c) mezi ledové obry správně Na kterém tělese by mohl být život ? a) na měsíci Europa správně špatně b) na planetě Mars špatně c) na měsíci Oberon

13 Seznam použitých obrázků:
Jupiter < Saturn < Uran < Neptun <


Stáhnout ppt "Rozmanitost a ochrana přírody, vesmír, technika Název materiálu"

Podobné prezentace


Reklamy Google