Celostátní turistický informační systém Josef Zelenka Úvod Veřejná soutěž na CTIS v ČR Závěry.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Možnosti dotací a grantů pro CR v roce • Projektová dokumentace • Souhlas stavebního úřadu • Vyřešené majetkové vztahy k nemovitostem • Prostředky.
Advertisements

Český systém kvality služeb Ministerstvo pro místní rozvoj ČR 2. ročník Regionální konference cestovního ruchu Karlovy Vary 16. prosince 2013.
Koordinační porada informatiků obcí III. typu Spálené Poříčí 14. –
Plán akcí oddělení cestovního ruchu odboru regionálního rozvoje krajského úřadu pro rok 2002.
Obce sobě Podpora meziobecní spolupráce Projekt Svazu měst a obcí ČR.
Jak změnit obecní knihovnu v informační centrum obce Metodický návod výstup z projektu Knihovna – informační centrum obce.
„Výzkum, vývoj a inovace ve statistikách a analýzách“ 20. dubna 2012 Aktuality z oblasti analýz pro politiku výzkumu, vývoje a inovací Michal Pazour.
Ostrava, Ing. Lucie Ligocká
Priorita č. 3 Aktivní zapojení výzkumné a vývojové základny do rozvoje podnikání.
Národní informační portál s podporou call centra (NIP) Fórum cestovního ruchu listopadu 2011 Pardubice.
Program rozvoje cestovního ruchu Královéhradeckého kraje Úvodní setkání řídící skupiny – 28. června 2007– Hradec Králové 1 PROGRAM ROZVOJE CESTOVNÍHO RUCHU.
Celostátní síť pro venkov
Využití internetu při rozvoji regionů
Udržitelný rozvoj služeb cestovního ruchu Zpráva o průběhu projektu v období leden – červen 2006 Valná hromada Mikroregionu Hranicko Spolufinancováno.
Fond Vysočiny Celkový objem finančních prostředků Fondu Vysočiny – 81,4 mil Kč Dílčí cíl Programu rozvoje kraje – 3.2 Podpora rozvoje telekomunikačních.
Moravskoslezský kraj: Tradice, rozvoj, kvalita
PŘÍKLAD * SOUČÁST POMŮCKY
PODPORA SLUŽEB CESTOVNÍHO RUCHU PRO VEŘEJNÝ SEKTOR grantové schéma Libereckého kraje v rámci Společného regionálního operačního programu Priorita: 4. Rozvoj.
Patnácté výročí založení společnosti CZECH Consult, spol. s r.o. (1995 – 2010) – patnáct let práce v oblasti dopravy a dopravního inženýrství. Děkujeme.
Výhody užití architektury ITS ve veřejné osobní dopravě
TRNKOVÁ STEZKA Představení projektu. Trnková stezka obecně Předmětem projektu je rozvoj a propagace „Trnkové stezky“, specifického turistického produktu,
Prioritní osa 2 Rozvoj cestovního ruchu výstavba, technické zhodnocení turistické infrastruktury (např.: kongresových či lázeňských center, sportovně rekreačních.
Národní tým expertů ECVET Národní tým expertů ECVET Šíření a podpora evropského nástroje pro zvýšení kvality mobilit ECVET a jeho zavádění.
JEDEN CÍL, SPOLEČNÁ CESTA Ministerstvo vnitra České republiky & Ministerstvo vnitra Ing. Jaroslav Svoboda
Implementace ECVET v České republice. HLAVNÍ ZÁSADY ECVET Nástroj k podporování mobility Využití v počátečním i dalším vzdělávání Podpoření stáží v ČR.
Šíření povědomí o Evropské strategii zaměstnanosti Národní vzdělávací fond PhDr. Miroslava Kopicová.
Podpora a rozvoj komunikační infrastruktury veřejné správy (KIVS) Ing. Lubomír Moravčík
Portál veřejné správy © 2002 IBM Corporation ISSS 2003 ePUSA – elektronický portál územních samospráv Krajský úřad Plzeňského krajeMinisterstvo vnitra.
Distanční vzdělávání v ČR, současnost a budoucnost II. národní konference Jindřichův Hradec
 POTENCIÁLNÍ ROZVOJOVÉ MOŽNOSTI VYSOČINY Pobytová turistika v ekologicky nezatížené přírodě Městská kulturně-poznávací turistika.
STANDARDIZACE V EOC inTEGROVANÉ DOPRAVNÍ SYSTÉMY Ing. Jiří Matějec Koordinátor pracovní skupiny Platby v dopravě SDT (ITS&S Czech Republic)
SEMINÁŘ Možnosti podpory podnikatelského sektoru a jeho dalšího rozvoje v Libereckém kraji Příprava projektu vědecko technického parku v Liberci Mgr. Tomáš.
Osnova kurzu – modulu A3 PŘÍPRAVA PROJEKTU
Český systém kvality služeb Prezentace projektu Ministerstvo pro místní rozvoj ČR na podporu cestovního ruchu Velké Losiny –
Informační kulturní portál
Webová propagační část RTIS - inspirativní průvodce.
INSPIRE Stav a výhled.
Prezentace společnosti GOLFER s.r.o Konference Partnerství pro budoucnost – CÍLOVÝ SYSTÉM ŘÍZENÍ MÍSTNÍHO ROZVOJE STRATEGIE A PROJEKTY.
Technologické Inovační Centrum Akční plán RIS ZK – aktivity TIC Lenka Kostelníková Seminář „Inovace a technologie v rozvoji regionů“, Brno
1 14.Postakviziční integrace-jaké kroky se mají učinit po podpisu kupní smlouvy Kateřina Čepeláková, E-72 Šk.rok:2009/2010.
Podpora projektům EU SF aneb kvalitní podpora pro kvalitní projekty Ing. Jan Knyttl
E-learningové aktivity na MU Luděk Matyska
Aktivity CzT vůči TIC. VZDĚLÁVÁNÍ PRACOVNÍKŮ TIC Projekt: Rozvoj lidských zdrojů v oblasti CR formou dalšího vzdělávání Program: OPLZZ Cíl = zvýšení úrovně:
Regionální informační a monitorovací systém pro cestovní ruch.
Sdružení Český ráj Destinační management v TR Český ráj.
Projekty CCRJM v oblasti internetových aplikací Brno Ing. Lukáš Bačík.
Pojďme společně podpořit rozvoj meziobecní spolupráce v ČR.
Aktuální stav plnění usnesení vlády týkajících se projektu Systém včasné intervence Mgr. Hana Jamrichová MPSV.
Crux information technology, s.r.o. Ostravská universita, information technology.
Greenway Jizera Seminář Greenway Jizera Mladá Boleslav,
Moderní informační systémy - úvod do teorie, druhy IS v cestovním ruchu.
Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Ústeckém kraji na období konference Sociální služby v Ústeckém kraji Krajský úřad Ústeckého kraje.
Zajištění regionálních funkcí knihoven v roce 2013 PhDr. Vít Richter Národní knihovna ČR Svaz knihovníků a informačních pracovníků ČR Tel. 603–223–627,
Standardy a legislativa pro IS v cestovním ruchu.
Výzvy v rámci IROP Centrum pro regionální rozvoj České republiky Ing. Markéta Kupcová,
Setkání starostů u kulatého stolu Hoštejn Projekt „MAS jako nástroj spolupráce obcí pro efektivní chod úřadů“ CZ.1.04/4.1.00/B Tento.
Autor: Bc. Jana LehárováObor: Ekonomika a podnikání Datum: Ročník: IV. Předmět: Cestovní ruch Střední škola oděvní, služeb a ekonomiky Červený.
1 PODPORA TECHNICKÝCH A PŘÍRODOVĚDNÝCH OBORŮ Radim Chmelík.
Regionální interveční rámec pozice AK ČR pro programové období 2014+
Územní agenda Evropské unie Odbor rozvoje a strategie regionální politiky Ministerstvo pro místní rozvoj Staroměstské náměstí Praha 1.
Chytrý Jihomoravský kraj ?
Prioritní oblast 4: Národní podpora cestovního ruchu
Kvalita-Inkluze-Poradenství-Rozvoj (KIPR)
Český systém kvality služeb Ministerstvo pro místní rozvoj ČR
Cestovní ruch v přeshraniční spolupráci
Budování Integrovaného informačního systému Národního památkového ústavu Petr Volfík, NPÚ ÚP
hodnocení a financování výzkumu, vývoje a inovací
Kategorizace organizací destinačního managementu
Ing. Rostislav Babarík Úloha a postavení Ministerstva informatiky ČR ve vztahu k územním samosprávám Ing. Rostislav.
Projekt Svazu na podporu meziobecní spolupráce v ČR
Transkript prezentace:

Celostátní turistický informační systém Josef Zelenka Úvod Veřejná soutěž na CTIS v ČR Závěry

Úvod  Význam turistického informačního systému pro CR:  Návštěvníci - prezentace, vyhledávání, rezervace, E-business, jízdní řády atd.  Subjekty CR - prezentace, vyhledávání destinací a poskytovatelů služeb, E-business, marketingový výzkum, komunikace, administrativa a příprava produktů, standardy atd.  Státní a veřejná správa - statistika, regionální rozvoj, udržitelnost, komunikace atd.

Historie CTIS v České republice  Od roku 1993 pokusy vytvořit CTIS (NIRES – Národní informační a rezervační systém, NITS - Národní informační turistický systém)  dílčím přínosem pro rozvoj CTIS byly:  práce týkající se vyhlášení nezávazných funkčních a datových standardů pro turistická informační střediska (ČCCR, A.T.I.S) v roce 1994 a 1995  pilotní ověřování databázového programu Odysseus pro sběr, zpracování a výměnu dat (PVT a ČCCR) v letech následujících  vytvoření datových standardů pro CTIS (ČCCR)  několik studií zadaných MMR (Horný, Zelenka)

Historie CTIS v České republice  V roce 1999 příprava koncepce a pravidel pro veřejnou soutěž  zásadní změnou koncepce, akceptující možnosti ICT a vycházející z obecnějšího pojetí CTIS, je přechod od představy jednotného CTIS k pojetí koordinovaného CTIS  V roce 2000 veřejná soutěž – vítězí firma Bedy ( systém IISCR (Czechtourservice)  V roce 2001 předvedení demoverze systému  2002 snaha integrovat IS na úrovni regionů  2003 ukončení vývoje IISCR

Veřejná soutěž na CTIS v ČR  Hledání integrátora CTIS, který bude koordinovat všechny aktivity na státní a regionální úrovni  Základní části vyhlášení veřejné soutěže :  Obecný popis CTIS  Funkce CTIS  Podmínky řešení  Části projektu  Metodologie srovnávání projektů  ČCCR organizovala veřejnou soutěž a bude kontrolovat koordinátora a spolupracovat s ním v budoucnosti  Hlavní cíle CTIS: dostatečné množství informací a stimulace pro výběr ČR jako vhodné destinace pro volný čas, podpora pro zvyšování efektivity a kvality služeb a snižování ceny služeb

Veřejná soutěž na CTIS v ČR – obecný popis a funkce CTIS  Vytvoření základní databáze turistických informací a její průběžná aktualizace  Vhodný způsob prezentace informací návštěvníkům (Internet, intranet, infoboxy, telefon, fax, , tištěné materiály, ústně atd.)  Minimální obsah projektu: prezentace ČR, informace pro cestování, základní služby, atraktivity regionálního a mikroregionálního významu v datové struktuře podle standardu ČCCR  Hlavní subjekty CR s rolí v projektu: ČCCR, TIC, regionální turistické rozvojové agentury a asociace, profesní asociace, Sdružení měst a obcí ČR, školy

Veřejná soutěž na CTIS v ČR – podmínky řešení  Základní informace bude zdarma  Maximální využití současných zdrojů informací a existujících informačních systémů  Rozvoj současné prezentace ČCCR na adrese  CTIS je vytvářen na základě standardů pro IT v oblasti CR (standard pro TIC, standardy pro různé typy WWW stránek, datový standard ČCCR, standard pro ubytování atd.)  Na CTIS budou napojeny regionální WWW stránky, WWW stránky měst a obcí, atraktivit  Metodická podpora pro úroveň regionů

Veřejná soutěž na CTIS v ČR - části projektu projekt musí obsahovat:  Analýzu stavu IS v ČR  Popis technologického řešení  Způsob aktualizace dat  Cenu pro prvních pět let realizace  Návrh vícezdrojového financování  Legislativní analýzu  Návrh podpory pro další aktivní účastníky CTIS

Veřejná soutěž na CTIS v ČR – metodika porovnání projektů  Komplexnost projektu, integrace všech turisticky významných informací  Koncepčnost propojení mezi různými částmi IS  Technická specifikace  progresivita použitých technologií - databáze, GIS, fulltextové vyhledávání; intranet a Internet jako základní zdroje informací  Otevřenost řešení  Použití standardů  Množství státních prostředků pro financování projektu

IISCR

Struktura IISCR n tří vzájemně související a propojené části: –Prezentační část –Informační část –Rezervační část

Prezentační část n jejím cílem je: –představit a prezentovat Českou republiku, jednotlivé kraje a turistické regiony, města a obce – seznámit návštěvníka s historií, zajímavostmi ČR a možnostmi trávení volného času

Informační část n praktické informace rozdělené do mnoha sekcí, např.: –Architektonické památky –Doprava –Gastronomie –Kongresový a incentivní CR –Kulturní servis –Lázně –Města a obce –Obchody a služby –Přírodní atraktivity –Sport

Rezervační část n online rezervace nebo nasměrování na způsob jejího zajištění

Vstupní obrazovka IISCR, červen 2002

Schéma jednotlivých částí systému IISCR

Závěry CTIS je velmi významnou součástí infrastruktury CR Od roku 1999 bylo realizováno několik významných kroků – byla vytvořena koncepce budování CTIS, byla vyhlášena a vyhodnocena veřejná soutěž, firma Bedy (ve spolupráci s FIM a dalšími subjekty) provedla analýzu IS v CR, v listopadu 2001 byla předvedena demoverze CTIS pod označením IISCR vývoj IISCR pokračoval až do roku 2003, kdy byl ukončen nepodařilo se naplnit následující podmínky úspěchu: standardizace, dobrá koordinace, mnoho různých zdrojů financování, vzdělávání lidí, účast různých subjektů, dlouhodobý systematický rozvoj, dobrý management projektu atd.