Praha, prosinec 2009SPAV - diseminační seminář1 Strukturované studium Projekt „Spolupráce technických fakult veřejných vysokých škol s podniky a dalšími.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
doc. Ing. Cyril Klimeš, CSc. vedoucí katedry
Advertisements

Katedra ekonomiky, manažerství a humanitních věd Baví vás práce s lidmi, chcete rozhodovat o nových projektech a řídit jejich realizaci? Chcete-li být.
Vzdělávání pro konkurenceschopnost Obecně Řídícím orgánem je MŠMT Řídícím orgánem je MŠMT Založen na principu partnerství Založen na principu partnerství.
Doc. Dr. Ing. Miloš Kvarčák Návrhy na dlouhodobý záměr FBI
Představení bakalářských oborů – Uchazeči NÁRODOHOSPODÁŘSKÁ FAKULTA.
Den otevřených dveří na Národohospodářské fakultě pro obor Národní hospodářství 5. ledna 2013.
Jak podporovat malé a střední podniky při exportu Ing. Pavel Bartoš, viceprezident HK ČR Ostrava Export, jako významný pilíř ekonomického růstu.
Problematika systému přípravy učitelů a stav výuky tělesné výchovy na vysokých školách Materiál pro 21. zasedání předsednictva Rady vysokých škol dne 20.
BÍLÁ KNIHA TERCIÁRNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ Národní program rozvoje vzdělávání v ČR. Leden, 2009.
S TIPENDIJNÍ PROGRAMY P D F MU. A SISTENTSKÉ ODBORNÉ ČINNOSTI NA KATEDRÁCH rozvoj odborných kompetencí studenta, které jsou součástí teoretického, ale.
INOVACE V PODNIKU Inovace předmětu v rámci studijního oboru
Rámec kvalifikací VŠ vzdělávání Tomáš Fliegl, Odbor VŠ, MŠMT
Vysoká škola chemicko- technologická v Praze. Bakalářské studium Magisterské studium Doktorské studium Celoživotní vzdělávání Studium v zahraničí.
EUROPASS PaedDr. Miroslava Salavcová
Aktuální problémy v přípravě učitelů (Komise pro přípravu učitelů Rady VŠ) Materiál pro 17. zasedání předsednictva Rady VŠ dne
Situace vysokých škol v České republice Panelová diskuse: „Je naše vysoké školství českým národním zájmem?“ Jana Mačáková Univerzita Palackého v Olomouci.
Magisterský obor Ekonomika a řízení elektrotechniky a energetiky.
Vývoj vzdělávání a školství v krajích ČR Problémy a perspektivy středního školství Jan Kovařovic Seminář k projektu ESF Kvalita II Praha a Brno, 15. a.
Diverzifikace vysokého školství – nové výzvy Michal Karpíšek Seminář „Hodnocení kvality vysokých škol“ Telč, 28. dubna 2011.
Síť regionálních center – Ústecký kraj Strukturované studium a spolupráce vysokých škol s externími partnery v dokumentech Boloňského procesu a ve výsledcích.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích VŠTE BEZ BARIÉR Registrační číslo: CZ.1.07/2.2.00/ Číslo a název oblasti podpory: Oblast.
BÍLÁ KNIHA TERCIÁRNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ Národní program rozvoje vzdělávání v ČR. Leden, 2009.
EURES – vaše práce v Evropě
Pomozme lidem učit se a uplatnit se PLUUS (OP RLZ 3.2) ( RNDr. Vladimír Krajčík, Ph.D. PaedDr. Jiří Mezuláník, CSc. Vysoká.
Název příjemce: Základní škola Vyškov, Nádražní 5, příspěvková organizace Název partnera: ZŠ Slavkov Komenského, ZŠ Drnovice, ZŠ Pustiměř, ZŠ Šaratice,
Role vysokoškolského pedagoga ve WBL PaedDr.Vanda Hájková, Ph.D
Ústav světových dějin Obor Historie – evropská studia.
Vysoké školy a Národní politika výzkumu a vývoje a její realizace Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy.
CZ / /0045 Centrum podpory talentů České vysoké učení technické v Praze Fakulta elektrotechnická Agentura VEREMA, RLC, SofCon, WAGO, BAEL.
VEŘEJNÁ EKONOMIKA A SPRÁVA
EUROPASS EUROPASS PaedDr. Miroslava Salavcová
Strana 1 Projekt Reflex Flexibilní odborníci ve společnosti znalostí Nové požadavky na terciární vzdělávání v Evropě Jan Koucký Středisko vzdělávací politiky.
MANAGEMENT V PODMÍNKÁCH ZEMÍ VÝCHODNÍ EVROPY A RUSKA. Dle strategií České republiky jsou oblasti působení českých podniků na mezinárodních trzích jednou.
Londýnské ohlasy Londýnské ohlasy Boloňský proces ■ vyjádřena celková spokojenost ■ účastní se 49 zemí ■ strukturované studium Spokojenost.
Analýza nabídky bakalářských studijních programů ICV v rámci pedagogického vzdělávání Ing. Lenka Danielová, Ph.D., Mgr. Dita Janderková, Ph.D., Doc. PhDr.
Opava Modulární systém studijních programů na vysokých školách v Moravskoslezském kraji a jeho realizace OP RLZ Opatření 3.2 Registrační číslo.
Dana Zadražilová Fakulta mezinárodních vztahů VŠE v Praze Vzdělávání k udržitelnosti czech bcsd.
Modulární systém výuky na VŠP, a.s. CÍL = kvalitní, evropské a moderní studijní programy a obory Renáta Nešporková.
Vybrané statistické údaje, zájem o studium technických oborů Josef Beneš CSVŠ, v.v.i. SPAV Spolupráce technických fakult veřejných vysokých škol s podniky.
Vybrané statistické údaje zájem o studium technických oborů Josef Beneš CSVŠ, v.v.i. SPAV Spolupráce technických fakult veřejných vysokých škol s podniky.
Vybrané statistické údaje zájem o studium technických oborů Josef Beneš CSVŠ, v.v.i. SPAV Spolupráce technických fakult veřejných vysokých škol s podniky.
Závěry ze semináře k problematice strukturovaného studia učitelství KONFERENCE „STRUKTUROVANÉ STUDIUM UČITELSTVÍ“ v Srní.
Vysoká škola chemicko-technologická v Praze
INOVACE STUDIJNÍCH PROGRAMŮ STROJNÍCH OBORŮ JAKO ODEZVA NA KVALITATIVNÍ POŽADAVKY PRŮMYSLU doc. Ing. Josef NOVÁK, CSc. VŠB-TU Ostrava.
1 Inovace vzdělávacího procesu založeného na získávání kompetencí prostřednictvím výstupů z učení ve studijních oborech PODNIKÁNÍ
1 Spolupráce při realizaci projektů inovací na ESF MU Mgr. David Póč, Oddělení pro strategii a rozvoj.
Vzdělání a trh práce Přednáška do předmětu Ekonomika školství
Obchodně podnikatelská fakulta v Karviné Slezská univerzita v Opavě Zájem o studium na Obchodně podnikatelské fakultě v Karviné se zaměřením.
Podporujeme zájem o odborné vzdělávání Helena Úlovcová Národní ústav odborného vzdělávání Konference Budoucnost odborného školství, Praha,
Profese učitele z pohledu praxe střední školy (vážně i nevážně) Duben 2008.
Škola jako poskytovatel DV Seminář propojování počátečního a dalšího vzdělávání v ČR 24. března 2011 Ústí nad Labem.
Mládež v pohybu – iniciativa strategie Evropa 2020.
Universitas semper reformanda? České reformní pokusy v evropských souvislostech Hodnocení kvality vysokých škol Telč,
OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1 Název projektu: Tvorba modulárního systému udělování zápočtů v bakalářském studiu za účelem motivace studenta formou.
Povolání, které je uplatnitelné v každé době … Program: Hospodářská politika a správa Obor: Účetnictví a daně.
1 Výsledky učení a novela zákona o VŠ seminář Impuls , AVU Tomáš Fliegl odbor vysokých škol, MŠMT.
European Qualifications Framework Evropský rámec kvalifikací Národní ústav pro vzdělávání :
PLÁN REALIZACE STRATEGICKÉHO ZÁMĚRU
Šetření uplatnění absolventů vysokých škol
Ústav světových dějin Obor Historie – Evropská studia.
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
PODPORA TECHNICKÝCH A PŘÍRODOVĚDNÝCH OBORŮ
Problémy a perspektivy středního školství
Projekt Impuls / Seminář
václav havlíček uchazeč o volbu kandidáta na rektora čvut v praze
Informační schůzka pro zájemce o doktorské studium
O nás Univerzita s TRADICÍ – založena 1999
Spolupráce gymnázií s vysokými školami
ČVUT v PRAZE Fakulta dopravní ÚSTAV LETECKÉ DOPRAVY PROFIL STUDENTA
Seminář P-KAP a EQAVET k Vyšším odborným školám Ing
Transkript prezentace:

Praha, prosinec 2009SPAV - diseminační seminář1 Strukturované studium Projekt „Spolupráce technických fakult veřejných vysokých škol s podniky a dalšími experty se zaměřením na bakalářské studijní programy“ Řešitelé: CSVŠ, v.v.i., UJAK

Praha, prosinec 2009SPAV - diseminační seminář2 Kvantitativní expanze terciárního vzdělávání, důvody, důsledky Důvody kvantitativního růstu ekonomické nároky pracovního trhu  požadavek na různé směry, druhy a úrovně vzdělání sociální  požadavek na rozšiřování přístupu k terciárnímu vzdělávání Důsledky vysoce heterogenní skupiny studujících nárok na nové typy studia, na diversifikaci institucí  kvantitativní změny vyvolávají změny kvalitativní  kvantitativní rozvoj vyvolává diversifikaci studijní nabídky diversifikace studijní nabídky je doprovázena diversifikací institucionální

Praha, prosinec 2009SPAV - diseminační seminář3 Studenti terciárního vzdělávání Studenti tvoří stále větší část příslušné věkové skupiny zmenšuje se skupina tradičních, nadaných, motivovaných mladých lidí ze vzdělaných rodin Studenti jsou různého věku sociálního původu, zájmu o studium předchozích zkušeností představ, hodnot očekávání a cílů ….. a mění se jejich uplatnění na pracovním trhu (nové profese, nové nároky, …)

Praha, prosinec 2009SPAV - diseminační seminář4 Boloňský proces Evropa historická, kulturní, ekonomická, sociální, … různorodost včetně vzdělávání  považována za základní bohatství ale pro mimoevropské studenty je nabídka terciárního vzdělávání nesrozumitelná Důsledek Evropa ztrácí výsadní pozici „světového centra vzdělanosti“ odliv zahraničních studentů do jiných vyspělých částí světa (USA, Austrálie, některé asijské státy, …)

Praha, prosinec 2009SPAV - diseminační seminář5 Boloňský proces Sorbonnská deklarace (1997): „… Evropa není pouze Evropou EURA, bank a ekonomiky: musí být i Evropou znalostí.“ „Otevřenost vysokoškolského studia v Evropě s sebou nese řadu pozitivních aspektů; samozřejmě respektuje naši odlišnost, ale na druhé straně nás stále nutí odstraňovat překážky a vytvářet rámec pro výuku a učení, který posílí mobilitu a stále těsnější spolupráci.“  harmonizace v maximální možné míře ale při zachování různorodosti kulturních a historických tradic

Praha, prosinec 2009SPAV - diseminační seminář6 Boloňský proces Základní princip harmonizace v rámci Boloňského procesu  Třístupňová struktura terciárního studia  studijní programy * bakalářské * magisterské * doktorské

Praha, prosinec 2009SPAV - diseminační seminář7 Strukturované studium nabídka studia musí: vyhovět požadavkům uchazečů brát v úvahu trh práce  zaměstnatelnost respektovat možnosti státu využít soukromé aktivity důležité cíle  * dosáhnout maximální spokojenosti studentů * využít jejich schopnosti a motivaci * snížit na minimum neúspěšnost ve studiu

Praha, prosinec 2009SPAV - diseminační seminář8 Bakalářské studium koncepce studijního programu ukončené vysokoškolské vzdělání dostatečná kvalifikace (na evropské úrovni) pro povolání možnost pokračovat ve studiu * ihned * po čase, po získání praxe * přímo nebo po splnění dodatečných podmínek * na stejné nebo jiné škole (domácí, zahraniční)

Praha, prosinec 2009SPAV - diseminační seminář9 Restrukturalizace studia

Praha, prosinec 2009SPAV - diseminační seminář10 Restrukturalizace studia

Praha, prosinec 2009SPAV - diseminační seminář11 Restrukturalizace studia Studijní zátěž, kredity A – prakticky orientované bakalářské studium C – teoreticky orientované bakalářské studium m t – teoretické moduly m p – praktické moduly  t – rozdíl v obsahu teoretických modulů (znalostí)

Praha, prosinec 2009SPAV - diseminační seminář12 Prostupnost studia v ČR – „vize“ do budoucna