Ženy na vedlejší koleji (?) Analýza postavení migrantek a žen s migračním původem ve vyšším středním a seniorském věku v ČR Dr. Marie Jelínková na základě.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ing. Hana Procházková (Úřad práce Pardubice)
Advertisements

Genderový audit nástroj pro vyhodnocování prosazování genderové rovnosti na úrovni organizace orientován spíše na organizaci jako takovou než na dopady.
Sociální služby SOZ.
Kancelář Rady vlády pro záležitosti romské komunity při Úřadu vlády Agentura pro odstraňování sociálního vyloučení v romských lokalitách České Budějovice.
Předmět úpravy Podmínky pro poskytování sociálních služeb a příspěvku na péči Podmínky pro vydávání oprávnění k poskytování soc.služeb, pro výkon veřejné.
Krok do života 1 projekt, který pomáhá mladým lidem odcházejícím z dětských domovů vstoupit do samostatného života.
Cizinci Vláda České republiky v roce 1999 zahrnula problematiku integrace cizinců na území České republiky do státní politiky. Bylo to jedinečné a velmi.
Česká legislativa sociálních služeb – hodnoty a etická dilemata
Sociodemografická analýza Výzkum potřeb uživatelů Prostějov.
Asistivní technologie a asistivní život ATIS workshop , Praha Mgr. Filip Novotný Odbor sociálních služeb a sociální práce Ministerstvo práce.
Nezaměstnanost.
POLYTECHNICKÁ VÝCHOVA A VZDĚLÁVÁNÍ V MŠ
Evropský sociální fond v ČR
Oddělení ústavní a ochranné výchovy - Činnost resortu vnitra v oblasti práce s rizikovými a ohroženými dětmi a mladými lidmi. - Pohled na téma v kontextu.
Koncepce péče o staré občany
Předpokládaný vývoj počtu osob v produktivním a důchodovém věku
Projekty mobilit programu Leonardo da Vinci 2002 ___________________ PhDr. Helena Úlovcová
Podpora částečných úvazků?
Nový systém ekonomické migrace
Národní tématická síť E Rovné příležitosti žen a mužů TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM EU A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČR.
Analýza REGULARIZACE JAKO JEDEN Z NÁSTROJŮ V BOJI PROTI NELEGÁLNÍ MIGRACI.
Komunitární program PROGRESS Jitka Zukalová, MPSV, oddělení Evropské unie.
Předsednictvo RVŠ dne Vladimír Kebo Informace o Kulatém stolu SPD a RVŠ dne
REGULARIZACE JAKO JEDEN Z NÁSTROJŮ V BOJI PROTI NELEGÁLNÍ MIGRACI.
Společné povinné vzdělávání: utopie nebo nezbytnost? Jana Straková Sociologický ústav AV ČR.
Institucionální a politická dimenze sociálního vyloučení.
Konference ke II. kolu Iniciativy Společenství EQUAL Konference k vyhlášení druhého kola výzvy Iniciativy Společenství EQUAL v ČR Iniciativa Společenství.
Iniciativa EQUAL v ČR. Iniciativa EQUAL Samostatná forma pomoci ze strukturálních fondů týkající se mezinárodní spolupráce při prosazování nových prostředků.
INVALIDITA JAKO SOCIÁLNÍ UDÁLOST
Diskuse u kulatého stolu na téma Sociálně prostorová diferenciace obyvatelstva a její vliv na kvalitu života ve městech a obcích České republiky Univerzita.
Chudoba jako sociální problém
Sociální zabezpečení v EU Základní zásady, osobní a věcný rozsah.
Program EU pro zaměstnanost a sociální inovace (EaSI)
Sociální politika KVSOPO Jaro 2006 Katedra veřejné ekonomie Mirka Wildmannová 5. patro, místnost 523 Konzultační hodiny: úterý
Přednáška Evropská Studia 2006 JUDr. Kateřina Ronovská, Ph.D.
Základy pracovního práva a sociálního zabezpečení v ES Sociální ochrana zaměstnanců Přednáška č. 6.
„Problémy rodinné péče o osoby se zdravotním postižením“ Projekt „Nejsme chudinky, jsme hrdinky“ V Praze 30. září 2014.
Dotační program Podpora veřejně účelných aktivit seniorských a proseniorských organizací s celostátní působností Workshop Realizace politiky přípravy na.
VLÁDNÍ STRATEGIE PRO ROVNOST ŽEN A MUŽŮ V ČR NA LÉTA Radan Šafařík Oddělení rovnosti žen a mužů, Sekce pro lidská práva Úřad vlády ČR.
Postavení osob do 25 let, nad 50 let a absolventů a mladistvých na trhu práce 24. listopadu 2014 Z0027 Geografická analýza trhu práce.
Národní politika BOZP a příprava Národního akčního programu BOZP pro období konference Společně bezpečně v EU – Partnerství v prevenci rizik.
Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Ústeckém kraji a jeho návaznost na plány komunitní plány na místní úrovni setkání k zahájení tvorby Komunitního.
Mgr. Jana Hanzlíková náměstkyně ministryně Sekce pro ochranu práv dětí a sociálního začleňování 10. dubna 2014.
Strategie sociálního začleňování na období let 2012 – 2020 Příspěvek ke konferenci "Sociálně vyloučené lokality - vznik, rizika, možnosti řešení"
Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Ústeckém kraji na období konference Sociální služby v Ústeckém kraji Krajský úřad Ústeckého kraje.
Nástroje na podporu vyrovnaného zastoupení žen a mužů v politice: zkušenost České republiky Radan Šafařík Odd. rovnosti žen a mužů Sekce pro lidská práva.
Platforma pro sociální bydlení: Prevence ztráty bydlení a potřeby lidí bez domova 27. leden 2015 Jan Milota.
Pracovní schůzka aktérů integrace - příprava navazujícího projektu „Jihomoravské regionální centrum na podporu integrace cizinců 2010“ 30. září 2009 EVROPSKÝ.
Republikový výbor pro prevenci kriminality 26. května Zpráva o stavu romské menšiny Metodika naplňování Strategie romské integrace 3.Dotace.
PREZENTUJÍCÍ Rodinné audity Metodika opatření na podporu slaďování rodinného a pracovního života PhDr. Lada Nováková Mgr. Klára Čmolíková Cozlová.
České školství v mezinárodním srovnání České školství v mezinárodním srovnání Stručné seznámení s vybranými ukazateli publikace OECD Education.
Zákon o sociálním bydlení pohledem obcí a menších měst Ing. Radim Sršeň, Ph.D., 1. místopředseda.
Projekt na podporu neformální péče v ORP Hodonín
Prevence domácího násilí na vládní úrovni
Správa sociálního zabezpečení
Národní rozvojový program mobility pro všechny (NRPM)
PhDr. Radek Suda, odbor sociálních služeb a sociální práce, MPSV
Strategie sociálního začleňování ve vybraných oblastech
Starosti starostů s evropskými fondy, Praha
Koncepce rozvoje sociálních služeb pro osoby se zdravotním postižením poskytovaných příspěvkovými organizacemi Zlínského kraje na období Luhačovice.
Workshop Realizace politiky přípravy na stárnutí, Brno, 15. října 2015
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Ústav podnikové strategie Problematika dlouhodobé nezaměstnanosti v ČR Autor bakalářské práce:
Sociální politika EU Dávky v nemoci.
Jste nájemníci? Pak jsme tu pro vás.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Ústav podnikové strategie Vztah řízení výkonu a pracovního hodnocení zaměstnanců ve vybraném.
DISKRIMINACE Z POHLEDU PEČUJÍCÍ RODINY
SmoČR a senioři v obcích
Nezaměstnanost.
Komunitární program PROGRESS
Poskytování sociálních služeb a ekonomika církevních nestátních neziskových organizací Konference APSS Praha,
Transkript prezentace:

Ženy na vedlejší koleji (?) Analýza postavení migrantek a žen s migračním původem ve vyšším středním a seniorském věku v ČR Dr. Marie Jelínková na základě podkladů Mgr. Pavly Hradečné

ANALÝZA A JEJÍ VÝCHODISKA Zaměření: migrantky či ženy s migrační historií, které jsou ve vyšším středním až seniorském věku v ČR Důvod: časté případy klientek SIMI, které byly vystaveny diskriminaci a nerovnému zacházení či/a žijí v nedůstojných životních podmínkách (mnohonásobná diskriminace: gender, věk, původ…) Status quo: specifická situace migrantek je v migračních materiálech na první pohled zanedbána Výhled: momentálně menší skupina, ale prognóza značného nárůstu, podíl žen-migrantek se také zvyšuje a zdá se, že ženy inklinují k trvalejšímu charakteru migrace (u přechodného pobytu)

ZAJÍMALO NÁS Jaké je postavení migrantek ve vyšším středním a seniorském věku v ČR, s jakými problémy jsou konfrontovány a jaké dopady má přístup státu do každodenního života těchto žen? A zda materiály koncepční a strategické povahy reflektují či identifikují migrantky seniorky jako samostatnou skupinu ohroženou sociálním vyloučením (a pokud ano, jaká přináší opatření, nástroje, evaluaci situace…)?

ANALÝZA: POSTUP A OBSAH MATERIÁLY + ZKUŠENOSTI Z PŘÍMÉ PRÁCE → IDENTIFIKACE PROBLÉMY A BARIÉRY → NÁVRHY A DOPORUČENÍ = SNAHA O VODÍTKA PRO TVORBU LEPŠÍ SOCIÁLNÍ POLITIKY STRUKTURA: OBECNÝ POPIS (Metodologie, výzkumné otázky, východiska, kontext práce, definice cílové skupiny, pojmosloví, popis situace a statistická data), BARIÉRY A SPECIFIKA V KONKRÉTNÍCH OBLASTECH ŽIVOTA (Možnosti příchodu a druhy pobytu, Zaměstnanost a podnikání, Vzdělání, Zdraví a zdravotní péče, Sociální práva s důrazem na oblast důchodového zabezpečení, Bydlení, Sociální participace a komunitní život, Násilí na ženách (genderově podmíněné a domácí), Vícenásobná diskriminace, STRATEGICKÉ DOKUMENTY A ODPOVĚDNÉ INSTITUCE (evropské, mezinárodní, národní, lokální koncepty), MIGRANTKY VE VYŠŠÍM STŘEDNÍM A SENIORSKÉM VĚKU V NORSKU (komparace a dobrá praxe), ZÁVĚRY A DOPORUČENÍ

VÍCENÁSOBNÉ ZNEVÝHODNĚNÍ  Ženy podle oficiálních statistik tvoří celkem 43 % ze všech obyvatel jiné státní příslušnosti na našem území, necelých 20 % z nich je starších 50 let. Ve skutečnosti jsou ale údaje o počtu žen migrantek starších 50 let v ČR vyšší (bez povolení k pobytu, nehlášené EU občanky, naturalizované…). Dále změny ve struktuře migrantů (více slučování rodin, dětí, stárnutí). Absence statistik o jejich pohybu na trhu práce i o čerpání důchodových dávek – tato „neviditelnost“ může sama o sobě prohlubovat znevýhodnění  Znevýhodnění z pozice migrantů/migrantek, z pozice žen i z pozice straších osob: úmyslné nerovností ze strany státu (vyloučení například z vybraných sfér veřejného života u dlouhodobých migrantů kvůli ne-existence volebního práva), nedostatečné jazykové znalosti, zdravotní omezení, kulturní a rodinné vzorce, nízká či obtížně přenositelná kvalifikace a vzdělání do přijímajícího státu, absence společenských kontaktů a vazeb… Možná diskriminace i na základě rasy/etnicity, náboženství…. Existence významných rozdílů mezi různými skupinami migrantek a migrantů, ať už v závislosti na zemi původu, náboženství, důvodech pro migraci, individuálních zkušenostech s integrací a sociálně-ekonomickém statusu aj.  To, co lze z našeho pohledu označit za „pouhý“ nedostatek zákonné úpravy, mohou samotné migrantky vnímat – a také v řadě případů i vnímají – optikou diskriminace.

PŘÍKLAD: STAROBNÍ DŮCHODY  cizinci a cizinky mají již určité povědomí o pracovních právech, v oblasti důchodů a otázek, které s sebou přináší seniorský věk, však nejsou informováni takřka vůbec.  o cizincích a cizinkách v důchodovém věku resp. o jejich možnostech často nevědí a nemohou jim tak kvalifikovaně poradit ani úředníci českých státních orgánů, kteří mnohdy poskytují zavádějící informace  s ohledem na neustále se zvyšující délku let, potřebnou pro přiznání důchodu, se v případě cizinců a cizinek a jejich neschopnosti na důchody dosáhnout jedná o „časovanou bombu“, problém je neuvěřitelně široký a je zapotřebí systémových změn k jeho odstranění (např. další bilaterální smlouvy o soc. zab., délka řízení, povinnost přispívat x reálná možnost čerpat…) + absence dat  u žen je situace ještě problematičtější, diskriminace častější a jejich postavení horší: nemají odpracované potřebné roky pro přiznání důchodu nebo se jim léta odpracovaná v jiných státech neuznávají – v takovém případě musejí být aktivní na trhu práce i v letech, kdy jiné osoby již čerpají důchod – a s ohledem na to, že dnes je obtížné nalézt zaměstnání i pro kategorii osob 50 plus, lze si představit, jaké zaměstnání a jaká úroveň zaměstnaneckých práv bude nabídnuta seniorkám cizinkám

ZÁVĚRY  absence uceleného uchopení problematiky stárnoucích migrantek, resp. osob s migračním původem (minimální identifikace problému) → absence konkrétních, měřitelných a vymahatelných opatření vůči migrantkám- seniorkám → snížení úspěšnost integračních snah směrem k migrantkám na minimum i oslabení genderové a seniorské agendy  znevýhodnění: přímo z právních předpisů nebo z aplikační praxe (např. sloučení rodiny za účelem péče o seniory)  migrující ženy nalézají zaměstnání převážně v oblasti neformálního a neregulovaného poskytování služeb (nízká mobilita na trhu práce, nevyužívání kvalifikace, malý efekt rekvalifikace a krom toho i administrativní náročnost uznávání kvalifikace a vzdělání)  nerovné postavení migrantek se s příchodem vyššího věku dramaticky zhoršuje, mnoho z nich žije je konfrontováno s takřka absolutními formami sociálního vyloučení („žít déle a výrazně hůře“)  na kvalitu života migrantek nemá významný vliv jen politika státu, velkou měrou ji ovlivňují i postoje a chování většinové společnosti

VELMI MÍRNÝ POZITIVNÍ POSUN  K částečnému zlepšení práv migrantek postupem času dochází (ovšem pomalu a nedostatečně)  Obtížné postavení migrantek seniorek si odpovědné orgány postupně začínají uvědomovat (viz část agendy vlády ČR, spadající pod Úřad vlády či pod ministerstvo pro lidská práva, rovné příležitosti a legislativu (včetně činnosti pracovních a poradních orgánů), činnost kanceláře veřejného ochránce práv a stávající ombudsmanky, částečně i aktivity MPSV a MV ČR. x současná situace v oblasti migrace může odsunout genderové otázky do pozadí

SITUACE VŠAK ZŮSTÁVÁ STÁLE NEUSPOKOJIVÁ  Žádným ze strategických dokumentů v ČR neobsahuje dostatečně konkrétní opatření na podporu migrantek ve vyšším středním a seniorském věku. Materiály koncepční povahy se situací migrantek seniorek téměř nezabývají a nepřináší potřebná vodítka a naznačovat dostatečně konkrétní směry, kterými by se měly odpovědné orgány vydat. Postavení migrantek dotýká např. Vládní strategie pro rovnost žen a mužů v České republice na léta 2014 – 2020 (která se jako jedna zaměřuje na témata sociálního vyloučení a genderově podmíněné marginalizace vícenásobně diskriminovaných osob a genderová specifika bezdomovectví zvyšující zranitelnost žen bez domova, přičemž migrantky (migranty) a seniorky (i seniory) řadí právě mezi ty nejzranitelnější, či Koncepce sociálního bydlení, i zde je téma nedostatečně zohledněno

……………Aktualizovaná Koncepce integrace cizinců - Ve vzájemném respektu a migrantky-seniorky Koncepce nově na problematiku migrantek upozorňuje (ve srovnání s předešlou integrační koncepcí) lépe a nově v několika oblastech, ALE… problematika žen-migrantek je v tomto stěžejním materiálu i přes výše uvedený posun k lepšímu stále marginalizována, roztříštěna a chybí ucelený přehled oblastí a na to reagujících opatření a konkrétních úkolů v navazujícím Postupu při realizaci aktualizované Koncepce integrace cizinců v roce 2016, které by v souladu s výše uvedenými prohlášeními fakticky a účinně reagovaly na potřebu věnovat zvýšenou pozornost migrantkám. Ještě horší je pak situace u migrantek seniorek, ale i u migrantů seniorů – dokument s nimi nijak nepracuje, ani je neřadí mezi zranitelné osoby.

Doporučení Popsaná situace klade zvýšené nároky právě na stát a jeho orgány a přímo je vybízí k afirmativním akcím ve prospěch zranitelných skupin v současné společnosti. Úkolem státu je, mj. přispívat k vytvoření takového celospolečenského klimatu, ve kterém se všem osobám, včetně těch s migrační historií a zároveň všem věkovým kategoriím dostane úcty, důstojnosti a společenské důležitosti.  Požadovat po koncepcích integrace na národní či lokálních úrovních atp., aby se přihlásily ke snaze zakomponovat do české legislativy veškeré instrumenty evropského i mezinárodní práva, které povedou ke zvýšení ochrany migrantek, potažmo migrantek seniorek, a deklarovaly svoji ochotu ratifikovat v tomto smyslu příslušné mezinárodní či evropské úmluvy.  Věnovat se legislativním nedostatkům i problémům aplikační praxe.  Podpořit úsilí o integraci ze strany migrantek samotných (z pohledu jazyka, kultury, pobytu…)

ZMĚNA JE MOŽNÁ, ALE JE TŘEBA…  Připustit si absenci systematického a koherentního záměru, který by vedl k nejen k úspěšnému, ale také důstojnému začlenění migrantek, včetně těch stárnoucích, do české společnosti a podle toho nově přistoupit ke stanovení cílů, nástrojů a opatření na podporu zranitelných skupin.  Přesně definovat, o jakou integraci má stát zájem a co konkrétně si pod tímto pojmem představuje. Vyvarovat se úskalí nedokonalých a vágně pojatých definic integrace. Integrovat se totiž nepochybně dá i mezi ty nejméně úspěšné – to však pravděpodobně není cílem.  Dobře popsat, organizačně zajistit a především stanovit vymahatelné konkrétní kroky a opatření. Bez nich ani sebelepší definice integrace nepovede k důstojnějšímu životu migrantek a migrantů v přijímající společnosti.

Všem zájemcům a zájemkyním bude analýzy v elektronické podobě rozeslána v nejbližší době, dostupná bude i na webových stránkách Sdružení pro integraci a migraci Projekt „Ženy na vedlejší koleji (?)“ podpořila Nadace Open Society Fund Praha z programu Dejme (že)nám šanci, který je financován z Norských fondů. Projekt realizuje Sdružení pro integraci a migraci, o. p. s. (SIMI) ve spolupráci s Fakultou humanitních studií Univerzity Karlovy v Praze a Univerzitou v Bergen (Norsko).