Ministerstvo životního prostředí

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Koncepce organizace posudkové služby JUDr. Jiří Veselý, Ph.D. ředitel odboru výkonu posudkové služby MPSV.
Advertisements

Konference Transformace a deinstitucionalizace sociálních služeb a Hradec Králové Národní centrum podpory transformace sociálních služeb.
Spole č n ě dosáhneme více Sdružení obcí Vyso č iny, z.s.p.o. Matky Boží 1182/9, Jihlava , Jihlava Řízené.
Hodnocení Programu předcházení vzniku odpadů ČR, indikátory a datové zdroje.
Úřad vlády ČR Odbor pro informování o evropských záležitostech Ing. Klára Nápravníková Grantové informační projekty OEZ 2006 Praha, 5. října 2006.
Program rozvoje Ústeckého kraje Obsah prezentace Představení PRÚK účel zpracování struktura PRÚK struktura priorit a opatření indikátory.
Stav legislativy OH a plnění Programu předcházení vzniku odpadů Jan Maršák Odbor odpadů Ministerstvo životního prostředí Konference „Předcházení vzniku.
Trh, tržní vztahy Trh Představuje určitý prostor, kde se setkávají kupující a prodávající. Na trhu se uskutečňuje akt koupě a prodeje – dochází ke směně.
Předcházení odpadům z pohledu Svazu měst a obcí ČR Pohled obcí a měst jako původců komunálních odpadů Praha, Svaz měst a obcí České republiky.
Práce se strategickými dokumenty v Olomouckém kraji 8. listopadu 2010, Praha Olomoucký kraj.
Integrovaná prevence v resortu MZe. IPPC – integrovaná prevence a omezování znečištění  IPPC = integrovaná povolení (IP) a integrovaný registr znečištění.
 2006  Ministerstvo průmyslu a obchodu Příprava aplikace zákona č. 179/2006 sb. o ověřování a uznávání výsledků dalšího vzdělávání do působnosti Ministerstva.
Městský úřad Šumperk Implementace modelu CAF
Odbor dozoru a kontroly veřejné správy Hodnotící zpráva k výsledkům kontrol ÚSC (2010 – 2011) Ing. Marie Kostruhová.
Publikace klasifikace zdravotního stavu lesa na bázi TM Landsat pomocí webových služeb jako součást OPRL Ústav pro hospodářskou úpravu lesů Brandýs nad.
Mgr. Bedřich Myšička vrchní ředitel sekce ekonomické Sekce ekonomická 10. dubna 2014.
Diplomové práce pro CE WOOD a) Bilance toku materiálu pilařského provozu b) Závislost kvality vstupní suroviny na kvalitu výstupních produktů pilařského.
JAN FABIANEK, CS-PROJECT spol. s r.o. Konference Centralizované zadávání veřejných zakázek Praha, VYUŽITÍ ČÍSELNÍKU NIPEZ.
Základní informace k veřejné podpoře v OP LZZ Seminář pro žadatele 6. února 2009 Praha.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Radoslava Benová Název materiálu:
Ministerstvo vnitra ČR, leden 2012 Centrální nákup v resortu MV.
Ivo Krsička Jedinečné spojení znalostí obchodu a distribuce energií.
KRAJSKÝ AKČNÍ PLÁN ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ PLZEŇSKÉHO KRAJE Aktuální informace.
Autor práce: Denisa Vydrová Vedoucí práce: Ing. Petra Solarová, Ph.D. Oponent práce: Ing. František Martíšek České Budějovice, červen 2016.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Ústav podnikové strategie Analýza marketingového mixu vybrané banky Autor bakalářské práce:
VYSOKÁ ŠKOLA TECHNICKÁ A EKONOMICKÁ V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH
HEIS VÚV Zajištění publicity a publikování výstupů a výsledků projektů řešených VÚV TGM,v.v.i. Petr Vyskoč, Jiří Picek, Jiří Dlabal Seminář
model fungování a praxe
Metodická podpora projektu P-KAP krajskému akčnímu plánování
Mgr. Jiří Starý Odbor strategického rozvoje
Komplexní systém hodnocení
PODPORA KRAJSKÉHO AKČNÍHO PLÁNOVÁNÍ
Vytvoření jednotného systému v oblasti finanční gramotnosti a prevence předlužení na úrovni územních samosprávných celků F I N G R A M.
Úřad práce České republiky
Mezinárodní vzdělávací projekt TESEUS
Organizace výroby Organizace a řízení výroby
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Absorpční kapacita Jihomoravského kraje
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Ústav podnikové strategie Řízení vztahů se zákazníky ve vybraném podnikatelském subjektu v oblasti.
Produkce a nakládání s odpady v roce 2010
Zpětná vazba od zákazníků ve vybrané společnosti
Optimalizace materiálových toků ve vybrané společnosti
Zapojení nestátních neziskových organizací do NRP a NSRR
Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Olomouckém kraji pro roky
Kvalita-Inkluze-Poradenství-Rozvoj (KIPR)
KOMUNITNÍ PLÁN PRO MĚSTO NOVÝ BYDŽOV (NOVOBYDŽOVSKO)
ÚLOHA STÁTU V TRŽNÍ EKONOMICE
Jan Maršák Odbor odpadů Ministerstvo životního prostředí
Workshop projektu systémová podpora sociální práce v obcích na téma:
Oblast: Dobré životní podmínky zvířat
Ing. Dana Bérová náměstkyně ministra - ředitelka sekce
KRIZOVÝ ŠTÁB MĚSTA HRANIC
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín
Digitální učební materiál
Zpráva o uplatňování územního plánu
Charakteristika daňové evidence
METODIKA POUŽITÍ KRITÉRIÍ PŘI ZUŽOVÁNÍ POČTU LOKALIT RNDr
MODERNIZACE ODBORNÉHO VZDĚLÁVÁNÍ
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
POH Středočeského kraje
Ochrana a péče o přírodu a krajinu
Hodnotící zpráva k výsledkům kontrol výkonu přenesené a samostatné působnosti svěřené orgánům obcí, krajů a hlavního města Prahy za léta 2014–2016.
AktuálnĚ z odpadů a oběhového hospodářství z pohledu MŽP
Ing. Stanislava Správková
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tematický celek
Změna rozsahu definice elektrozařízení
KRIZOVÝ ŠTÁB MĚSTA HRANIC
Trendy geologických prací ložiskového průzkumu v letech
Fond Vysočiny Odpady 2018 Ing. Eva Navrátilová Jihlava 10. dubna 2018
© 2012 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV
Transkript prezentace:

Ministerstvo životního prostředí Projekt Metodiky pro sledování a hodnocení realizace Programu předcházení vzniku odpadů ČR Marie Vorlíčková odboru odpadů Ministerstvo životního prostředí NÁRODNÍ KONFERENCE PŘEDCHÁZENÍ VZNIKU ODPADŮ Praha, 6. října 2015

NÁVRHOVÁ ČÁST PROGRAMU CÍLE 1 hlavní cíl 13 dílčích cílů OPATŘENÍ 26 opatření   INDIKÁTORY

DÍLČÍ CÍL PROGRAMU 13 Zajistit realizaci potřebných analytických podkladů a hodnotících nástrojů za účelem vyhodnocování účinnosti Programů předcházení vzniku odpadů a posouzení dosažených pokroků dílčích prevenčních opatření a cílů. Cíl: krátkodobý (2016).

OPATŘENÍ Č. 14 Vypracovat metodiku postupu pro komplexní vyhodnocení Programu předcházení vzniku odpadů pro ČR za účelem sledování a posouzení pokroku, jehož bylo dosaženo.

IMPLEMENTACE CÍLE 13 Projekt TA ČR Beta TB940MZP002 „Metodiky pro sledování a hodnocení realizace Programu předcházení vzniku odpadů ČR“ listopad 2014 – duben 2015 Zadavatel: Technologická agentura ČR Garant: MŽP Zatím nebylo na TAČR zadministrováno, tzn, projekt nebyl uzavřen

PROGRAM TA ČR BETA Program veřejných zakázek ve výzkumu, experimentálním vývoji a inovacích pro potřeby státní správy. Resort předkládá TAČR návrhy výzkumných potřeb. Každý návrh výzkumné potřeby je hodnocen nejméně dvěma odbornými posudky nezávislých oponentů. Při výběru nabídek k vyhlášeným veřejným zakázkám postupováno dle zákona č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách, v platném znění. Zatím nebylo na TAČR zadministrováno, tzn, projekt nebyl uzavřen

PROGRAM TA ČR BETA Zpracovatel: GREEN Solution s.r.o. Členové řešitelského týmu: Ing. David Hrabina, Ing. Jan Pavlíček, Ing. Zdenka Kotoulová, Ing. Josef Durdil, CSc.,Ing. Pavel Vejnar, CSc., Ing. Terezie Pačesová Přebírající: Ing. Jaromír Manhart, ředitel odboru odpadů Zpravodaj: Ing. Martina Šobíšková Odborný gestor: Ing. Marie Vorlíčková,CSc. Oponentní posudky k předloženým metodikám: Ing. Robert Kořínek, Ph.D., Ing. Libuše Benešová, CSc. Zatím nebylo na TAČR zadministrováno, tzn, projekt nebyl uzavřen

VÝSTUPY PROJEKTU Metodika postupu pro komplexní vyhodnocení Programu předcházení vzniku odpadů pro ČR včetně dopracování již navržených indikátorů. Metodika pro kvalifikované a kvantifikované hodnocení toku odpadů z potravin. Metodický návod pro bilanci kompostovaných materiálů v rámci domácího a komunitního kompostování za účelem hodnocení účinnosti opatření na podporu snižování produkce BRO. Metodika pro kvalifikované a kvantifikované hodnocení produkce textilu a oděvů a toku obnošených a znovupoužitých oděvů a odpadů z textilu za účelem zjištění aktuálního stavu, získání primárních dat a sledování účinnosti prevenčních opatření v následujících letech. Zatím nebylo na TAČR zadministrováno, tzn, projekt nebyl uzavřen

INDIKÁTORY SLEDUJÍ PŘEDEVŠÍM TŘI ZÁKLADNÍ CÍLE Zjistit neplnění opatření na snižování produkce odpadů a poskytnout pomoc při návrhu opatření k zajištění nápravy (zlepšení), Zajistit pomoc při formulaci opatření k zajištění cílů, Sledovat účinnost prevence a její vývoj pro vybrané toky. Zatím nebylo na TAČR zadministrováno, tzn, projekt nebyl uzavřen

INDIKÁTORY ZPRACOVÁNY DLE JEDNOTNÉ STRUKTURY Definice Parametry Typ indikátoru Zdroj dat Hodnocení indikátoru Katalogová čísla odpadů dle Katalogu odpadů (v případě indikátorů pro odpady) Metodika výpočtu Porovnávací základ (co je cílem) Přílohy (v případě nových formulářů a ad hoc šetření) Zatím nebylo na TAČR zadministrováno, tzn, projekt nebyl uzavřen

METODIKA PRO KOMPLEXNÍ VYHODNOCENÍ PROGRAMU PŘEDCHÁZENÍ VZNIKU ODPADŮ ČR Zatím nebylo na TAČR zadministrováno, tzn, projekt nebyl uzavřen Navržena soustava indikátorů včetně dopracování již navržených indikátorů. Indikátory jsou členěny do následujících skupin: hlavní (11+doplněno 7), doplňkové (15), pomocné– navrženy nově oproti Programu +5.

PŮVODNÍ INDIKÁTORY I.1SKO Celková produkce směsného komunálního odpadu I.1PAP Celková produkce oddělně sebraných odpadů papíru z obcí I.1SKLO Celková produkce oddělně sebraných odpadů skla z obcí I.1PLAST Celková produkce oddělně sebraných odpadů plastů z obcí I.1KOV Celková produkce oddělně sebraných odpadů kovů z obcí Zatím nebylo na TAČR zadministrováno, tzn, projekt nebyl uzavřen

PŮVODNÍ INDIKÁTORY I.1BRO Celková produkce všech odpadů BRO I.1BRKO Celková produkce všech odpadů BRKO I.1DMI Celková produkce odpadů k domácímu materiálovému vstupu I.1DS Množství druhotných surovin využitých ve výrobě I.1TEX Množství odděleně sebraného použitého textilu, obuvi a vybraných znovupoužitelných výrobků I.1POTR Množství odevzdaných potravin k dalšímu užívání Zatím nebylo na TAČR zadministrováno, tzn, projekt nebyl uzavřen

METODIKA STANOVENÍ MNOŽSTVÍ A SKLADBY BIOLOGICKÉHO ODPADU v SKO Z DOMÁCNOSTÍ Specifická metodika pro zajištění monitoringu, vzorkování a analýzy skladby biologického odpadu ve směsném komunálním odpadu z domácností. Monitoring látkové analýzy směsného komunálního odpadu probíhá formou terénního vzorkování ve vybraných charakteristických lokalitách ČR.

METODIKA STANOVENÍ MNOŽSTVÍ A SKLADBY BIOLOGICKÉHO ODPADU v SKO Z DOMÁCNOSTÍ Doporučuje se provádět odběr vzorků a zjišťování stanovených charakteristik komunálního odpadu jedenkrát za 3 měsíce (čtvrtletně) po dobu minimálně 1 roku. Rozbory komunálních odpadů by měly být prováděny opakovaně optimálně po 3-5 letech, aby byly zachyceny změny v ekonomické síle původců, v jejich sociálním složení, v životním stylu apod.

„Metodika pro kvalifikované a kvantifikované hodnocení toku odpadů z potravin“ Stanovuje Indikátory vázané na prevenci v oblasti sektorů výroby, zpracování, distribuce a prodeje Indikátory vázané na sektor domácností

INDIKÁTORY - POTRAVINY I.1POTR Množství odevzdaných potravin k dalšímu užívání I.2POTRNACE-A Celková produkce všech odpadů potravin v sektoru rostlinné a živočišné výroby I.3 POTRNACE-C Celková produkce všech odpadů potravin v sektoru zpracování potravin I.4 POTRNACE-G Celková produkce všech odpadů potravin v sektoru maloobchod/velkoobchod I.5POTRNACE-I Celková produkce všech odpadů potravin v sektoru ubytování, stravování a pohostinství

INDIKÁTORY – POTRAVINY I.6POTR Podíl zamezitelných odpadů potravin ve směsném komunálním odpadu K výpočtu je nutné mít k dispozici rozbor SKO I.7POTR Množství zamezitelných odpadů potravin ve směsném komunálním odpadu z obcí

METODICKÝ NÁVOD PRO BILANCI KOMPOSTOVANÝCH MATERIÁLŮ V RÁMCI DOMÁCÍHO A KOMUNITNÍHO KOMPOSTOVÁNÍ Hlavní I. 2DOMKOM Množství biologického materiálu zpracované při domácím kompostování Pomocné I.1 DOMKOM Počet domácích kompostérů v obcích I. 3DOMKOM Podíl kompostérů na celkovém počtu rodinných domů I.1KOMKOM Počet komunitních kompostáren podpořených z veřejných zdrojů Zatím nebylo na TAČR zadministrováno, tzn, projekt nebyl uzavřen

METODIKA PRO KVALIFIKOVANÉ A KVANTIFIKOVANÉ HODNOCENÍ PRODUKCE TEXTILU A ODĚVŮ Navržené hlavní indikátory I.1TEX Množství zpětně odebraného textilu, obuvi a vybraných znovupoužitelných výrobků. Ad hoc šetření u subjektů provádějících sběr použitého textilu mimo režim odpadů. Rozsah sbíraných dat je stanoven formulářem „Zpráva o sběru použitého textilu“. Sběrové humanitární akce. I.2TEX Množství sebraného použitého textilu, obuvi a vybraných znovupoužitelných výrobků předaných k opětovnému použití. Ad hoc šetření u subjektů provádějících sběr použitého textilu. Respondenty jsou vybrané organizace zajišťující sběr použitého textilu. Zatím nebylo na TAČR zadministrováno, tzn, projekt nebyl uzavřen

METODIKA PRO KVALIFIKOVANÉ A KVANTIFIKOVANÉ HODNOCENÍ PRODUKCE TEXTILU A ODĚVŮ Pomocný indikátor  I.3TEX Množství textilu uvedené na trh v ČR ČSÚ – položky z klasifikace CZ-PRODCOM a položky z bilance zahraničního obchodu dle klasifikace Kombinované nomenklatury KN Zatím nebylo na TAČR zadministrováno, tzn, projekt nebyl uzavřen

DĚKUJI VÁM ZA POZORNOST. marie.vorlickova@mzp.cz