Pro zebru je charakteristická srst s bílo-černými pruhy. Tito zástupci koňovitých lichokopytníků žijí obvykle v rodinných skupinách, které jsou.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Panda velká Vypracoval: Alexandr Stanislav Macháček Obor: Technické lyceum Třída: 1L Předmět: Biologie Školní rok: 2015/16 Vyučující: Mgr. Ludvík Kašpar.
Advertisements

Projekt spolufinancován ze státní rozpočtu ČR a Evropským sociálním fondem Název projektu: Živá příroda ve škole Číslo projektu : CZ.1.07/1.1.20/
HOMO SAPIENS. Homo sapiens ( člověk rozumný) žil ve středním paleolitu před let př.n.l. na území Evropy, Afriky a Asie. K tomuto druhu.
ŠELMY. CHARAKTERISTIKA Rozšířeny na všech kontinentech. Pružné, svalnaté tělo. Silné špičáky. Většinou masožraví (vrchol potravních řetězců). Výborný.
Ekosystém okolí lidských obydlí Volně žijící živočichové Přírodověda 4. ročník OP VK 1.4. – dotace č. 3937/21/7.1.4/2011 Základní škola a Mateřská škola,
Pravěk byl drsná doba, snad všichni měli hlad. Pravěk byl drsná doba, snad všichni měli hlad. Lásko má ! Mám pro tebe růži. Hybaj já chci mamut a!
EU-OPVK-CZ.1.07/1.4.00/ :III/2 VY_32_INOVACE_ PŘÍRODOPIS NA II. STUPNI ZV-LMP Téma: Sudokopytníci - přežvýkaví Vzdělávací oblast: Člověk a.
Zdravý životní styl Vytvořila :Adéla Buchtelová 8.třída.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Tvarosloví 9. ročník Název materiálu VY_32_INOVACE_01_Ohebné slovní druhy Autor Chňoupková Martina.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola při dětské léčebně, Janské Lázně, Horní promenáda 268 Autor: Mgr. Aranka Kopišová Datum: Název:
Řád: Šelmy Výskyt: od tropů po polární oblasti Potrava: živá kořist (k jejímu lovu přizpůsobené smysly a stavba těla)
VLK * vlk obecný (Canis lupus) a jeho poddruhy: o vlk černý (Canis lupus pambasileus) o vlk eurasijský (Canis lupus lupus) o vlk indický (Canis lupus pallipes)
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Základní škola Jindřicha Matiegky Mělník, příspěvková organizace
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
Třída: Savci Autor: Zuzana Veselíková Vytvořeno: červen 2011
(kůň domácí) Anna Bittersmannová
Zvířata Lucie Neubauerová.
Tygr Vypracoval: Viktor Andrianov Třída: 1.L Předmět: Biologie
Hlavonožci (třída měkkýšů).
DINOSAUŘI Vojtěch Wolfel ″.
Období života člověka. Období života člověka Etapy lidského života Člověk se během života mění – roste do výšky, tloustne, učí se chodit a mluvit,
Název školy: MŠ a ZŠ Veselí nad Moravou, Kollárova 1045
Škola: Základní škola a Mateřská škola, Kostelní 560, Svoboda n. Úpou,
SUDOKOPYTNÍCI - NEPŘEŽVÝKAVÍ
Název projektu: Živá příroda ve škole
Třída: Savci Autor: Zuzana Veselíková Vytvořeno: červen 2011
Členovci Štíři.
Netopýr ušatý je savec. Patří do skupiny obratlovců.
ZŠP a ZŠS Uherský Brod projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
Název školy: Základní škola Pardubice – Spořilov
ZAJÍCI KRÁLÍK VERSUS ZAJÍC UŠI PŘEDNÍ KONČETINY SPOLEČENSKÝ ŽIVOT NORY
Řád: Hmyzožravci Protáhlá lebka Velký počet ostrých zubů
Ekosystém pole Savci Přírodověda 4. ročník
Tématický celek : ROZMANITOST V PŘÍRODĚ II .
SAVCI.
ZVÍŘATA SEVERNÍ AMERIKY
VE KTERÉ ČÁSTI POTRAVNÍ PYRAMIDY STOJÍ ŠELMY?
Škola: Základní škola a Mateřská škola, Kostelní 560, Svoboda n. Úpou,
Kde jsou jen dvě roční období?
DRAVÍ VAČNATATCI AUSTRÁLIE
SPOLEČNÉ ZNAKY živočichů (výklad)
PLAZI VY_32_INOVACE_06-54 Ročník: 3. Vzdělávací oblast:
Škola: Základní škola a Mateřská škola, Kostelní 560, Svoboda n. Úpou,
Název školy: MŠ a ZŠ, Veselí nad Moravou
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
Zvířata v lese –test plazi 2 autor projektu: Mgr. Michaela Kerdová
Autor: Mgr. Aranka Kopišová Datum: Název: VY_32_INOVACE_13_PŘÍRODOPIS
zpracovaný v rámci projektu
zpracovaný v rámci projektu
Říše: živočichové Kmen: strunatci Třída: savci Řád: lichokopytníci
Autor: Mgr. Aranka Kopišová Datum: Název: VY_32_INOVACE_16_PŘÍRODOPIS
Název projektu: Modernizace vzdělávání
VY_52_INOVACE_07_ Hospodářská zvířata
Škola: Základní škola a Mateřská škola, Kostelní 560, Svoboda n. Úpou,
Savci_sudokopytníci_lichokopytníci_poznávačka
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
SAVCI VY_32_INOVACE_06-52 Ročník: 3. Vzdělávací oblast:
Obratlovci -HLODAVCI-
Základní skupiny živočichů
ZVÍŘATA SEVERNÍ AMERIKY
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
Hlodavci.
ZOOPARK GLOWACKÉHO Klára Kovaříková, Alžběta Mikulíková, Eliška Havelková, Tereza Bláhová.
Dinosauři Co vše o nich víme…? Vojtěch Kopřiva.
Druh učebního materiálu prezentace (výkladová)
Sudokopytníci: turovití žirafovití
Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, Baška
ZŠP a ZŠS Uherský Brod projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
Transkript prezentace:

Pro zebru je charakteristická srst s bílo-černými pruhy. Tito zástupci koňovitých lichokopytníků žijí obvykle v rodinných skupinách, které jsou tvořeny jedním hřebcem, doprovázeným až 6 klisnami a mláďaty. Stádo vede dospělá klisna, hřebec brání své stádo i za cenu života. Hřebci, kteří dospívají, žijí v malých skupinách a snaží se pomocí soubojů získat harém. Navzájem se koušou a kopou předníma i zadníma nohama. Zebra se dožívá 30 až 40 roků. Může běžet rychlostí až 55 km/h a je vytrvalejším běžcem než kůň. Každá zebra je jinak pruhovaná, což slouží k rozeznání jednotlivých členů stáda. Ve stádě o sebe vzájemně pečují a pomáhají si, často si jako projev náklonnosti vykusují srst. Mláďata umí stát už hodinu po porodu.

Ještě na počátku 19. století žila kvaga ve velikých stádech v jižní Africe. Evropané je však začali hromadně vybíjet. Vybíjení postupovalo tak rychle, že zoologové ani nestačili zareagovat a vytvořit v zajetí chovná stáda uhynul poslední kus chovaný v zajetí.

Žirafa je v současnosti nejvyšší ze všech suchozemských živočichů. Samci dosahují výšky od 4,8 až do 5,5 metru a váží až 900 kilogramů. Samice jsou menší a lehčí. Dožívají se zhruba 25 let. Žirafy žijí ve skupinách. Jsou plaché, v nebezpečí dokážou utíkat rychlostí až 55 km/h. Díky své výšce se žirafy živí hlavně listy stromů. Dlouhým jazykem si přitáhnou větev a poté oddálí hlavu a shrábnou listí zuby. Konzumace potravy a pití zabere žirafě denně přibližně dvanáct hodin, snědí až 66 kg potravy za den. Žirafy odpočívají, stejně jako většina sudokopytníků, ve stoje, jen výjimečně spí vsedě s hlavou opřenou o zadek. Žirafy spí bez přerušení jenom krátce, každých osm až deset minut se probouzí a za celou noc tak nenaspí víc než dvě hodiny. Mláďata se obvykle rodí v období sucha, těsně po narození váží mládě přibližně 70 kg a měří okolo 2 metrů.

Samci o vůdčí postavení bojují přetlačováním se krky, někdy do sebe narážejí hlavami, často proplétají krky. Lebky samců během života výrazně zesílí (váží až 3x více než lebky samic), proto, i když údery hlavou jsou velmi silné, nejsou pro samce nebezpečné. K tomuto boji dochází často mezi mladými samci, případně při příchodu nového samce do teritoria.

Antilopy obývají africké savany a asijské stepi. Obvykle tvoří stáda samic s mláďaty a stáda samců. Označení antilopa zahrnuje velké množství často odlišných druhů turovitých sudokopytníků. Typická antilopa je štíhlé zvíře s dlouhýma nohama a krátkým ocasem. Některé druhy dokážou utíkat rychlostí až 100 km/h a patří mezi nejrychlejší suchozemská zvířata.

Bizon americký je největší savec amerického kontinentu. Na hřbetě má charakteristický hrb. Zrak je slabý, bizoni rozeznávají pouze pohyb. Naproti tomu mají výborný čich, ucítí trávu pod třiceticentimetrovou pokrývkou sněhu. Ačkoli vypadají těžkopádně, v cvalu dosahují rychlosti 50 km/hod. Tímto tempem jsou schopni běžet půl hodiny i déle. Dožívají se 15 až 20 let. Prérijní bizon se původně na velkém území Severní Ameriky.

Hromada lebek zastřelených bizonů – 70. léta 19. st v r tak přežilo jen okolo 500 kusů bizonů z původního počtu asi 50 milionů Protože měli bizoni jen málo nepřátel – kromě člověka to byli medvěd grizzly, puma a vlk – je jejich počet v době před příchodem bělochů odhadován na 30–70 milionů. Pro kočovné indiánské kmeny, které obývaly Velké pláně, se stali nepostradatelnými zvířaty. Indiáni z nich dokázali zužitkovat skoro všechno.

Bílí lovci nejprve zabíjeli bizony pro maso, jazyky a kůže. Protože se indiáni Plání odmítali vzdát svých území ve prospěch bílých přistěhovalců a američtí kongresmani si uvědomovali, že život kočovníků je plně závislý na bizonech, tak roku 1871 schválili zákon, jenž povoloval úplnou likvidaci bizonů. Nastala opravdová jatka. Ročně bylo zastřeleno kolem bizonů, někdy však lovci zabili toto množství zvířat za jediný měsíc. Využití většinou našly jen kosti (hnojivo) a rohy (knoflíky a spony). V roce 1889 tak zbylo pouhých 542 bizonů. Záchrana přišla doslova za pět minut dvanáct. Roku 1905 byla založena Společnost na záchranu bizona. Díky činnosti těchto lidí se početní stavy bizonů začaly postupně zvyšovat až na dnešních kusů.

Zubr je menší než bizon, vzhledově se mu však velmi podobá. Kdysi byl hojný v Evropě a Střední Asii. Obýval především stepi a listnaté lesy s prostornými pasekami. Člověk ho ale vytlačoval do méně vhodných biotopů v hlubokých lesích. Ve stepních oblastech východní Evropy byl vyhuben v 16. a 17. století, v západní Evropě už v 6. století. Kavkazský poddruh horských zubrů byl vyhuben počátkem 20. století. V roce 1923 žilo na světě jen 56 kusů. Zásluhou Mezinárodního svazu pro záchranu zubra, založeného v roce 1923, podle posledních dostupných údajů žilo v roce 2010 na celém světě 4431 zubrů.

Savany a stepi Kopytníci savan a stepí LICHOKOPYTNÍCI - býložravci zebra – v Africe; jeden prst s kopytem; ve velkých stádech SUDOKOPYTNÍCI přežvýkaví - býložravci žirafa – v Africe; nejvyšší savec (až 5m), dlouhý krk a nohy; osrstěné růžky antilopa - v Africe a v Asii; četné druhy, např. impala, gazela; častou kořistí šelem bizon – v Severní Americe v prériích; dříve žil v početných stádech; dnes je téměř vyhuben