Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Pravěk byl drsná doba, snad všichni měli hlad. Pravěk byl drsná doba, snad všichni měli hlad. Lásko má ! Mám pro tebe růži. Hybaj já chci mamut a!

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Pravěk byl drsná doba, snad všichni měli hlad. Pravěk byl drsná doba, snad všichni měli hlad. Lásko má ! Mám pro tebe růži. Hybaj já chci mamut a!"— Transkript prezentace:

1

2 Pravěk byl drsná doba, snad všichni měli hlad. Pravěk byl drsná doba, snad všichni měli hlad. Lásko má ! Mám pro tebe růži. Hybaj já chci mamut a!

3 Vývoj člověka

4 Proconsul Afrikanus Je podobný spíše gorile a šimpanzovi než nám. Jeho mozek měl velikost pomeranče. Právě z něho se vyvíjejí všichni „hominidé“. Právě z něho se vyvíjejí všichni „hominidé“. Žili před 17 miliony lety.

5 Australopithecus 120 cm vysocí. 120 cm vysocí. Byli to mrchožrouti, jedli uhynulé kopytníky, ale nepohrdli ani kořínky. Byli to mrchožrouti, jedli uhynulé kopytníky, ale nepohrdli ani kořínky. Dokázali rovně chodit, běhat a používat nástroje. Dokázali rovně chodit, běhat a používat nástroje. Mozek měli třetinový v porovnání s naším Mozek měli třetinový v porovnání s naším V roce 1974 našli zachovalou kostru Australopitheca a dali mu jméno Lucy podle písničky skupiny Beatles. V roce 1974 našli zachovalou kostru Australopitheca a dali mu jméno Lucy podle písničky skupiny Beatles. Luci s mládětem

6 Homo habilis Žil přibližně před 2,4 až 1,5 milionem let. Žil přibližně před 2,4 až 1,5 milionem let. Výška okolo 130 cm. Výška okolo 130 cm. Dokázal vyrábět nástroje z kamenů a kostí. Dokázal vyrábět nástroje z kamenů a kostí. Byl to lovec menších zvířat a mrchožrout, živil se morkem kostí a ve smečce odehnal i lva. Byl to lovec menších zvířat a mrchožrout, živil se morkem kostí a ve smečce odehnal i lva. Habilis znamená „zručný“. Habilis znamená „zručný“.

7 Jeho jméno znamená „člověk dělný“. Jeho jméno znamená „člověk dělný“. Je to první hominid s velkým mozkem. Je to první hominid s velkým mozkem. Byl adaptován na velké vedro. Byl adaptován na velké vedro. Dokázal stopovat kořist. Dokázal stopovat kořist. Používal pěstní klín. Používal pěstní klín. Naučil se rozdělávat oheň Naučil se rozdělávat oheň Jako první člověk se začal dorozumívat slovy. Jako první člověk se začal dorozumívat slovy. Homo ergaster

8 Homo Erectus Jeho jméno znamená člověk vzpřímený. Jeho jméno znamená člověk vzpřímený. Před jedním milionem let se Homo Ergaster vydal na cestu do Asie. Cesta mu trvala stovky let a když došel do Asie, trochu se změnil a my jsme mu začali říkat Homo Erectus. Před jedním milionem let se Homo Ergaster vydal na cestu do Asie. Cesta mu trvala stovky let a když došel do Asie, trochu se změnil a my jsme mu začali říkat Homo Erectus. Byl prvním Hominidem který opustil rodnou Afriku. Objevoval krásy dalekého západu. Byl prvním Hominidem který opustil rodnou Afriku. Objevoval krásy dalekého západu. Přestal používat pěstní klíny protože v Asii rostl bambus. Přestal používat pěstní klíny protože v Asii rostl bambus. Živil se plody a menšími zvířaty a nebyl vůbec vybíravý, když měl hlad snědl i pavouka. Živil se plody a menšími zvířaty a nebyl vůbec vybíravý, když měl hlad snědl i pavouka. Homo erectus se vydal do Evropy. Homo erectus se vydal do Evropy.

9 Homo erectus heidelbergensis Žil před 800-200 tisíci lety. Žil před 800-200 tisíci lety. Je to evropský Homo Erectus. Je to evropský Homo Erectus. Byl vynikající lovec a používal kopí. Byl vynikající lovec a používal kopí. Žil po celé Evropě, ale nejlépe se mu dařilo v Německu a Maďarsku. Žil po celé Evropě, ale nejlépe se mu dařilo v Německu a Maďarsku. Jeho populace se rozdělila, někteří šli na jih a jiní na sever. Jeho populace se rozdělila, někteří šli na jih a jiní na sever.

10 Tak pojď srabe. Děti! Bude možná svačina!

11 Homo neanderthalensis Homo heidelbergensis který šel na sever se za pár tisíc let změnil v Neandrtálce. Tehdy byla celá Evropa zmrzlá planina a Neandrtálec byl na zimu velice dobře adaptován, měl velký nos a malou postavu s širokými žebry. Homo heidelbergensis který šel na sever se za pár tisíc let změnil v Neandrtálce. Tehdy byla celá Evropa zmrzlá planina a Neandrtálec byl na zimu velice dobře adaptován, měl velký nos a malou postavu s širokými žebry. Žil před 120-25 tisíci lety. Žil před 120-25 tisíci lety. Neandrtálci byli obávanými lovci. Neandrtálci byli obávanými lovci. Výška něco kolem 160 cm. Výška něco kolem 160 cm.

12 Homo sapiens sapiens Z heidelbergského člověka, který se vydal na jih, kde bylo horko, se stal Homo sapiens sapiens. Je oproti Neandrtálcovi podstatně vyšší. V jednu dobu byl náš rod na vymření, ale díky naší inteligenci jsme přežili. Z heidelbergského člověka, který se vydal na jih, kde bylo horko, se stal Homo sapiens sapiens. Je oproti Neandrtálcovi podstatně vyšší. V jednu dobu byl náš rod na vymření, ale díky naší inteligenci jsme přežili. Homo sapiens je na světě už 120 tisíc let. Homo sapiens je na světě už 120 tisíc let. Homo sapiens pochází z Afriky a asi před 60 tisíci let se rozšířil do Evropy a Asie. V Evropě žil společně s Neandrtálcem, ale před 25 tisíci lety Neandrtálec vymírá a na celém světě už žije jen jeden typ člověka-ten nejchytřejší HOMO SAPIENS SAPIENS NEBOLI ČLOVĚK MOUDRÝ MOUDRÝ. Homo sapiens pochází z Afriky a asi před 60 tisíci let se rozšířil do Evropy a Asie. V Evropě žil společně s Neandrtálcem, ale před 25 tisíci lety Neandrtálec vymírá a na celém světě už žije jen jeden typ člověka-ten nejchytřejší HOMO SAPIENS SAPIENS NEBOLI ČLOVĚK MOUDRÝ MOUDRÝ.

13 Co Vytvořil Homo sapiens ? Homo sapiens dokázal vytvořit to, co vidí. Proto nacházíme různé jeskynní malby, sošky Venuší a zvířat. Homo sapiens dokázal vytvořit to, co vidí. Proto nacházíme různé jeskynní malby, sošky Venuší a zvířat. Jeskynní malby Venuše

14 Fotogalerie Lebka Australopiteka V ledě se našlo zachovalé mamutí mládě. Lebka Homo sapiens

15 Tak a teď mi slib že tvůj pradědeček nechá toho mýho !

16 DĚKUJI ZA POZORNOST A S touhle prezentací měl práci: MATĚJ KONRÁD


Stáhnout ppt "Pravěk byl drsná doba, snad všichni měli hlad. Pravěk byl drsná doba, snad všichni měli hlad. Lásko má ! Mám pro tebe růži. Hybaj já chci mamut a!"

Podobné prezentace


Reklamy Google