SPECIÁLNÍ ÚPRAVA MINUTEK Předmět: Technologie přípravy pokrmů pro obor Kuchař – číšník třetí ročník třetí ročník Klíčová slova: speciální, úprava, pánev, rošt, rožeň, smažení Autor: Bc. Jana Tvrdíková Škola: Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb, Komenského 3, Litoměřice Komenského 3, Litoměřice Vytvořeno: I.pololetí 2012/2013 dum: 502 Vytvořeno: I.pololetí 2012/2013 dum: 502
PŘÍPRAVA MINUTEK NA PÁNVI t t t teplo přenáší na potravinu prostřednictvím rozehřátého tuku vvvvhodná nádoba je hluboká ocelová pánev ddddnešní době se využívají pánve typu vok vvvvelikost pánve vybíráme podle velikosti porce připravovaného pokrmu nnnna pánvi připravujeme: p přírodní řízky, medailonky ž žebírka, roštěnky bifteky, filé, řízky v vykoštěnou drůbež m menší porce ryb i porcované v vaječné omelety 1.
PŘÍPRAVA MINUTEK NA ROŠTU příprava minutek na grilu je tepelná úprava pečení při teplotě 300 °C na roštu připravujeme: žebírka, řízky žebírka, řízky bifteky, medailonky bifteky, medailonky porce drůbeže, pernatou zvěřinu, ryby porce drůbeže, pernatou zvěřinu, ryby sýry, zeleninu, tvrdé ovoce sýry, zeleninu, tvrdé ovoce maso vykošťujeme, protýkáme, slaninou, obalujeme do slaniny, nakládáme potíráme olejem před a během úpravy tím maso chráníme před vysušením a vytváříme tak i ochranou kůrku a vytváříme tak i ochranou kůrku pečení na grilu vyžaduje jisté zkušenosti a to při určování doby pečení každou porci masa zprudka opečeme – ochranná kůrka, pak zmírníme teplotu při obracení do masa nepícháme,používáme kleště
PŘÍPRAVA MINUTEK NA ROŽNI mmmminutkové pokrmy připravované na kovové tyči, která je položena vodorovně v kovových stojanech, rožeň se otáčí automaticky nebo mechanicky nnnna rožni tak připravujeme: velké kusy masa celá jehňata, kůzlata, selata, kuřata z zvěřinu mmmmaso před tepelnou úpravou moříme v solných roztocích, kořeníme, marinujeme, potíráme ochucenými oleji 2.
PŘÍPRAVA MINUTEK SMAŽENÍ ÚSPORNÝ TYP SMAŽENÍ mmmmaso se smaží na menším množství tuku, nejdřív z jedné a pak z druhé strany vvvvyužíváme pánev mmmmnožství tuku cca 2 cm, záleží na charakteru připravovaného pokrmu ppppřipravujeme tak : ř řízky, kotlety, karbanátky p porce ryb, zeleninové řízky h houby, mletá masa ttttento způsob smažení je pomalejší a nejvíc využívaný v domácnostech 3.
PŘÍPRAVA MINUTEK SMAŽENÍ KLASICKÝ TYP SMAŽENÍ ve vyšší vrstvě tuku, maso plave v tuku a smaží se rovnoměrně ze všech stran bez obracení vrstva je vysoká cca 5 cm tento způsob smažení je rychlejší před smažení potraviny obalujeme Fritézy 4.
KTERÉ DÁLŠÍ ÚPRAVY ZNÁTE? Odpovědi: Úprava masa v papilotě Úprava masa v alobalu Flambování masa
ZDROJE: Sedláčková, H.: Technologie přípravy pokrmů 3, Fortuna 2004, ISBN: Tvrdíková, J.: Vlastní zkušenosti