Pravomoci orgánů obcí dle zákona č. 128/2000 Sb., o obcích (obecní zřízení), ve znění pozdějších předpisů.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Koncepce organizace posudkové služby JUDr. Jiří Veselý, Ph.D. ředitel odboru výkonu posudkové služby MPSV.
Advertisements

Odbor veřejné správy, dozoru a kontroly 1 Odbor veřejné správy, dozoru a kontroly Ministerstva vnitra Informace o metodické činnosti odboru.
Přechod na nový systém akreditací JIŘÍ SMRČKA TAJEMNÍK AKREDITAČNÍ KOMISE.
Zásady vztahů orgánů Jihomoravského kraje k řízení neškolských příspěvkových organizací Pracovně právní oblast, oblast odměňování, organizační záležitosti.
Družstvo, státní podnik, konsorcium. Obsah výkladu 1.Družstvo 2.Státní podnik 3.Otázky a úkoly.
Vztah předpisů na ochranu osobních údajů a předpisů k právu na informace Odborný seminář STMOÚ 23. – 25. říjen 2011 Špindlerův mlýn.
Právo na informace Zák. č. 106/1999 Sb.,o svobodném přístupu k informacím.
Odbor veřejné správy, dozoru a kontroly 11 Porada Ministerstva vnitra se zástupci krajských úřadů, Kanceláře veřejného ochránce práv, Svazu.
Nový občanský zákoník - co přinese NNO JUDr. Hynek Pečinka XIV. krajský sněm Unie nestátních neziskových organizací Olomouckého kraje Olomouc /
Postavení Nejvyššího kontrolního úřadu v rámci systému správy státu Jeho význam, fungování a systém kontrol.
Základní charakteristika společnosti - Společnost, za jejíž dluhy ručí společníci společně a nerozdílně do výše, v níž nesplnili vkladové povinnosti podle.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Radoslava Benová Název materiálu:
Kontinuita akreditačního procesu: přechod od stávajícího k novému systému JIŘÍ SMRČKA TAJEMNÍK AKREDITAČNÍ KOMISE.
Odbor dozoru a kontroly veřejné správy Hodnotící zpráva k výsledkům kontrol ÚSC (2010 – 2011) Ing. Marie Kostruhová.
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiáluVY_32_INOVACE_OdP_S1_07.
Sázkové hry dnes a zítra Mgr. Jan Řehola ředitel odboru Státní dozor nad sázkovými hrami a loteriemi
Krizové štáby. Zákon č. 240/2000 Sb., § 14 (1) Hejtman zajišťuje připravenost kraje na řešení krizových situací; ostatní orgány kraje se na této připravenosti.
Hospodaření územních samosprávných celků z pohledu zákona o obcích JUDr. Jan Horník, Ph.D. Úřad vlády České republiky Odbor pro koordinaci boje s korupcí.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Radoslava Benová Název materiálu:
Sociální práce na obcích v rámci ORP - Zákon o sociálních službách.
Vnitřní předpisy účetní jednotky Porada odboru veřejné správy, dozoru a kontroly Ing. Tomáš Sluka Ministerstvo financí odbor Regulace a metodika účetnictví.
Struktura územní samosprávy a jiná územní členění (kraje, pověřené obce, obce, mikroregiony a regiony soudržnosti)
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_32_INOVACE_ZV_3_KRE_19_SPRAVNI_PRAVO.
Novela školského zákona v návaznosti na předškolní vzdělávání a školní stravování Bc. Eva Martinková, odbor školství, mládeže, tělovýchovy a sportu Krajský.
OCHRANA PROTI NESPRÁVNÉMU POSTUPU ZADAVATELE. PRAVOMOCI ÚOHS - § 112 vydává předběžná opatření, vydává předběžná opatření, rozhoduje, zda zadavatel při.
Brno, Příslušnost vodoprávních úřadů
model fungování a praxe
Zákon o obcích 128/2000 Sb. + znění pozdějších předpisů
Zásady územního rozvoje Jihomoravského kraje
Mgr. Michal Matouš Právnická fakulta Masarykovy univerzity
Role Úřadu Regionální rady
Stipendijní řád MU Jiří Nantl 17. května 2006.
Název opory – Právní předpisy – požární ochrana
OBECNÍ ÚŘAD VO 9, s. 9 n..
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Ernest Seifert Název materiálu:
Organizační zabezpečení práva životního prostředí
Střední vzdělávání Maturitní zkoušky Změny právních předpisů
Novela zákona ZPF č. 41/2015 Sb. – účinnost od 1. dubna 2015
Zrušení a zánik obchodní společnosti
Legislativní materiály vlády
Workshop projektu systémová podpora sociální práce v obcích na téma:
Místní poplatky (kontrolní činnost KÚZK za období )
Řádné opravné prostředky
Klasifikace normativních právních aktů
Závaznost ÚPD pro orgány státní správy lesa
Živnostenské podnikání (správně-právní režim) III. část
Změny právní úpravy ochrany přírody a krajiny
Zvláštní odborná způsobilost
Sociální práce a veřejné opatrovnictví
Výchova k občanství Státní správa a samospráva
Role sociální práce ve vztahu k výkonu veřejného opatrovnictví ORP Chrudim Podpora sociální práce v obci Chrudim a ve správním obvodu obce s rozšířenou.
Zvládání sucha a stavu nedostatku vody
Výkon přenesené působnosti úředníky územních samosprávných celků v kontextu jejich financování Mgr. Martin Stark tajemník městského úřadu v Horním Slavkově.
PRACOVNÍ SCHŮZKA EKONOMŮ NEŠKOLSKÝCH PŘÍSPĚVKOVÝCH ORGANIZACÍ
Obsah veřejných rozpočtů III
VYHODNOCENÍ přezkoumání hospodaření obcí a DSO za rok 2017
Územní plán Liberec.
DOBROVOLNÉ SVAZKY OBCÍ
Zapisovatelé do informačního systému evidence obyvatel
Komunální politika: teorie a praxe. Rada a starosta
Agenda služebního poměru předmětem přezkumu ve správním soudnictví
Systém soudnictví Právní ochrana.
Hodnotící zpráva k výsledkům kontrol výkonu přenesené a samostatné působnosti svěřené orgánům obcí, krajů a hlavního města Prahy za léta 2014–2016.
Rozpočtové hospodaření obcí v roce 2018
Řádné opravné prostředky
Komunální politika: teorie a praxe. Rada a starosta
Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor právní a legislativní
SPRÁVNÍ PRÁVO.
Odbor dopravy - Bc. Petr Fehér
Přijímací řízení, odvolací řízení
Transkript prezentace:

Pravomoci orgánů obcí dle zákona č. 128/2000 Sb., o obcích (obecní zřízení), ve znění pozdějších předpisů

Orgány obce § 5 zastupitelstvo obce rada obce starosta obce obecní úřad zvláštní orgány obce komise (jestliže ji byl svěřen výkon přenesené působnosti)

Zastupitelstvo obce § 84 odst. 1 – rozhoduje ve věcech patřících do samostatné působnosti obce odst. 2 – ZO je vyhrazeno rozhodovat o „zásadních záležitostech obce“ odst. 3 – možnost vyhradit si další pravomoci v samostatné působnosti obce mimo pravomoci vyhrazené RO dle § 102 odst. 2

Zastupitelstvo obce § 85 ZO je vyhrazeno rozhodovat o uvedených majetkoprávních úkonech

Zastupitelstvo obce § 102 odst. 4 – v obcích, kde není zřízena RO a její pravomoc vykonává starosta obce, je ZO vyhrazeno rozhodovat též ve věcech uvedených v § 102 odst. 2 písm. c), d), f), j) a l)

Rada obce § 99 odst. 1 – výkonný orgán obce v samostatné působnosti odpovědný ZO, v přenesené působnosti RO rozhoduje, jen stanoví-li tak zákon odst. 2 – v obci, kde se RO nevolí, vykonává její pravomoc starosta obce, není-li stanoveno jinak

Rada obce § 102 odst. 1 – připravuje návrhy pro jednání ZO, zabezpečuje plnění usnesení přijatých ZO odst. 2 – vyhrazené pravomoci RO odst. 3 – zabezpečuje rozhodování ostatních záležitostí ze samostatné působnosti obce, pokud nejsou vyhrazeny ZO nebo pokud si je ZO nevyhradilo

Starosta obce § 103 odst. 1 – zastupuje obec navenek odst. 3 – jmenuje a odvolává tajemníka OÚ a stanoví jeho plat odst. 4 – vyhrazené pravomoci odst. 5 – svolává a zpravidla řídí zasedání ZO a RO, podepisuje zápisy z jednání ZO a RO

Starosta obce § 104 odst. 2 - podepisuje právní předpisy obce

Obecní úřad § 109 odst. 3 a)v oblasti samostatné působnosti 1.plní úkoly, které mu uložilo ZO nebo RO, 2.pomáhá výborům nebo komisím v jejich činnosti, 3.rozhoduje v případech stanovených zákonem o obcích nebo zvláštním zákonem b) vykonává přenesenou působnost podle § 61 odst. 1 písm. a) vyjma věcí, které patří do působnosti jiného orgánu obce

Metodická pomoc obcím samostatná působnost Ministerstvo vnitra Odbor dozoru a kontroly veřejné správy Oddělení dozoru Brno Anenská Brno 2 Tel: nebo (i fax)

Metodická pomoc obcím přenesená působnost § 61 odst. 3 [+ § 67 odst. 1 písm. c) zákona o krajích] – Krajský úřad Jihomoravského kraje Odbor kontrolní a právní (Oddělení legislativní a právní) KrÚ poskytuje metodickou pomoc při vydávání nařízení obce

Děkuji za pozornost. Mgr. Hana Doleželová Odbor kontrolní a právní Oddělení legislativní a právní Krajského úřadu Jihomoravského kraje