Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0691 Číslo materiálu Pracovní list slouží k zopakování a doplnění učiva. Vyhledávání informací motivuje žáky k zájmu o.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Potravní vztahy v ekosystémech
Advertisements

Biotické Faktory Jakub Kozel 2.B.
Digitalizace výuky Vztahy mezi organismy, rozmanitost organismů
Biotické podmínky života
Potravní vazby rostlin a živočichů
Autor: Mgr. Miroslav Nešpořík Název: Vztahy mezi organismy
EKOSYSTÉM Základní funkční jednotka přírody
VZTAHY ORGANISMŮ.
KOLOBĚHY LÁTEK V PŘÍRODĚ
VZTAHY MEZI ORGANISMY.
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
TOK LÁTEK A ENERGIE EKOSYSTÉMEM
ZÁKLADY EKOLOGIE Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním.
Výkladová prezentace PowerPoint s komentářem učitele Člověk a příroda
Registrační číslo projektu:
Základy ekologie Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 9. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy z oblasti ekologie. Materiál je plně.
Potravní vztahy.
Potravní pyramida.
Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název.
Škola Střední průmyslová škola Zlín
VZTAHY MEZI ORGANISMY POTRAVNÍ VZTAHY.
ŽIVOT NA ZEMI Přírodopis 6. třída.
Biotické faktory prostředí
Charakteristika ekosystému
VLIV ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ NA ŽIVOT ČLOVĚKA
Složky krajiny a životní prostředí
Registrační číslo projektu:
Ekosystém.
Registrační číslo projektu:
Vztahy mezi organismy.
Ekosystémy.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Cizorodé látky v potravním řetězci
RYBNÍK JAKO CELEK.
E KOSYSTÉMY Výukový materiál EK Tvůrce: Ing. Marie Jiráková Projekt: S anglickým jazykem do dalších předmětů Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.36/
společenstva Výukový materiál EK Tvůrce: Ing. Marie Jiráková
Potravní pyramida, potravní řetězec
2014 Výukový materiál EK Tvůrce: Mgr. Šárka Vopěnková Projekt: S anglickým jazykem do dalších předmětů Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.36/
Ekosystém lesa a rybníka
Projevy života, třídění organismů
Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám Škola Základní škola Křižany-Žibřidice, okres Liberec, příspěvková organizace Žibřidice 271,
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_334_Vlivy prostředí na zdraví člověka Název školy Masarykova střední škola zemědělská.
Tematická oblast: Život na Zemi Téma: Podmínky života na Zemi Předmět: Přírodověda Ročník: 5. Autor: Mgr. Alena Hrušková Datum: Druh výstupu:
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Andrea Brogowská Název prezentace (DUMu): Potravní (trofické) řetězce Tematická oblast:Ekologie Ročník:1. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Knotková. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje.
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Ing. Lubor Dvořák Název: VY_32_INOVACE_06_B_20_Ekologie a životní prostředí Téma: Mineralogie Číslo.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_CH18 Název školy Církevní střední odborná škola Bojkovice Husova 537, Bojkovice
Digitální učební materiál: Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
EKOLOGICKÝ PŘÍRODOPIS Tematický celek: LES Téma: POZNÁVÁME PŘÍRODU Ročník: 6. Základní škola Jindřicha Matiegky Mělník, příspěvková organizace Pražská.
VZÁJEMNÉ VZTAHY ORGANISMŮ V EKOSYSTÉMECH Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslav Navrátil. Dostupné z Metodického.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Přírodní vědy DUM 11 Vztahy ve společenstvu organismů
3. Autotrofní a heterotrofní organismy
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Název prezentace (DUMu): Organismy a prostředí
Ekosystém – potravní řetězec, potravní pyramida
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Lumír.
ŽIVÁ PŘÍRODA Anotace: Materiál je určen k výuce přírodovědy ve 4. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními znaky a dělením živé přírody.
Přírodopis DUM 11 Vztahy ve společenstvu organismů
2. Organismus a prostředí Základy ekologie pro střední školy 1.
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Opakování základních ekologických pojmů Ekologie Opakování základních ekologických pojmů.
CHEMIE - Pesticidy SŠHS Kroměříž Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Martina Černá Název materiálu: VY_12_INOVACE_OS.6.Cer.24_Zivoni_prostredi_viry_bakterie.
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková
Název školy Základní škola praktická Rožnov pod Radhoštěm
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
Transkript prezentace:

Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu Pracovní list slouží k zopakování a doplnění učiva. Vyhledávání informací motivuje žáky k zájmu o danou problematiku Název školy Církevní střední odborná škola Bojkovice Husova 537, Bojkovice AutorRNDr. Anna Priessnitzová Vzdělávací oblastPřírodovědné vzdělávání Vzdělávací oborZáklady přírodních věd - ekologie Tématický okruhZáklady obecné ekologie TémaPotravní vztahy mezi organismy Ročník1. M Datum tvorby Anotace Prezentace slouží žákům k porozumění vztahům mezi organismy, rozlišení typů potravních řetězců. V potravní pyramidě nacházejí místo člověka v ní a úskalí působení člověka na přírodu. Motivuje je to k zájmu o prostředí, ve kterém žijí. Metodický pokyn Prezentace je určena je výkladu učiva, otázky na závěr slouží k zopakování učiva. Pokud není uvedeno jinak, použitý materiál je z vlastních zdrojů autora. DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL

Potravní vztahy mezi organismy Potravní řetězce Potravní pyramida Znečišťující látky a jejich vliv na organismy

Potravní řetězec = je to soubor organismů,které jsou na sobě potravně závislé. V přírodě se vyskytují potravní ( trofické) řetězce trojího typu, jsou mezi sebou vzájemně provázané : Pastevně kořistnické řetězce Rozkladné řetězce Parazitické řetězce Jejich vzájemným propojením vznikají potravní sítě.

Potravní řetězce : 1. Pastevně kořistnický řetězec 2. Rozkladný řetězec (z organické hmoty vzniká humus, postupně mineralizace) 3. Parazitický řetězec hostitel parazit parazitické bakterie odumřelý organismus hmyz bakterie rostliny býložravci masožravci řasy drobné ryby dravé ryby

Potravní vztahy mezi organismy P K 1 K 2 K N Paraz. Paraz. Paraz. Paraz. R R R R

Zelené rostliny = P poutají při fotosyntéze jen 1% slunečního záření dopadajícího na Zemi. Jen % této energie uložené rostlinami do organických látek využijí K 1 = konzumenti 1. řádu, daleko méně pak K 2 = konzumenti řádu druhého atd. Potravní pyramida (trofická pyramida) vzniká spojením všech potravních řetězců v ekosystému a znázorňuje tok látek a energie mezi jednotlivými články (tento tok je jednosměrný a na každém stupni pyramidy dochází ke ztrátám v podobě tepelné energie).

Potravní p yramida … znázorňuje vzájemné potravní vztahy v rámci ekosystému Abiotické prostředí Producenti Konzumenti K 1 Konz. K 2 KNKN paraziti Reducenti

Potravní pyramida - cizorodé látky Radioaktivní látky Těžké kovy (z výfukových plynů)

Ropné produkty Pesticidy,mořidla Kyselé deště

Do potravní pyramidy se dostalo obrovské množství cizorodých látek. Např. DDT, PCB, antibiotika, růstové hormony, které se používají v chovech drůbeže a dobytka. Velkým problémem je masové používání hormonální antikoncepce. Dochází k zvyšování koncentrace estrogenů ve vodě, důsledkem je změna v pohlaví ryb a následně jejich neplodnost. Hromadění cizorodých látek ve vodě a v půdě vede k jejich pronikání do těl rostlin a živočichů. V konečném důsledku je nejvíce poškozen člověk, který je na vrcholku potravní pyramidy. Koncentrace cizorodých látek se zvyšuje, nejvyšší je v posledním stupni potravní pyramidy. Nejvíce jsou tedy ohroženi konzumenti vyšších řádů – K N t.j. člověk.

Vliv znečišťujících látek na organismy Účinky mohou být akutní nebo chronické Pozdní účinky mohou být mutagenní (způsobují změny DNA) karcinogenní (rakovinotvorné) teratogenní (látky, které způsobují vrozené vývojové vady člověka i živočichů) alergenní (zvýšená přecitlivělost vůči některým látkám v prostředí). Každý živý organismus je schopen tolerovat určité odchylky od normálního složení látek v prostředí, do určité míry se dokáže přizpůsobit (adaptovat). Při překročení určité hranice se zhoršuje zdravotní stav, dochází k závažnému poškození zdraví člověka anebo k vymírání organismů.

??? Otázky a úkoly ??? 1.Vysvětli pojem potravní řetězec 2.Uveď příklad potravního řetězce 3.Které místo zaujímá v potravní pyramidě člověk? 4.Ve kterém stupni potravní pyramidy je nejvíce znečišťujících látek? 5. Uveď příklady znečišťujících látek. 6.Jaký je vliv znečišťujících látek na člověka ?

Odpovědi : 1. Potravní řetězec je soubor organismů, které jsou na sobě potravně závislé. 2. Potravní řetězce pastevně kořistnické, rozkladné, parazitické. 3.Člověk zaujímá v potravní pyramidě místo na jejím vrcholu K N. 4.V nejvyšším stupni. 5. Ropné produkty, výfukové plyny, radioaktivní látky, kyselé deště, pesticidy, mořidla. 6. Poškození zdraví člověka – alergie, nebezpečí mutací, zhoubného bujení, vrozených vývojových vad.

ZDROJE: BRANIŠ, Martin: Základy ekologie a ochrany životního prostředí. Praha: Informatorium, PRIMACK, Richard, KINDLMANN, Pavel, JERSÁKOVÁ, Jana: Biologické principy ochrany přírody. Praha: Portál, 2001.