Téma: Viry, antivirová ochrana,spamy – 1. část Vypracoval/a: Ing. Jana Wasserbauerová.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Pro 5. ročník INTERNET. Program v počítači. Prohlížíme si v něm internetové stránky. Prohlížeč / Vyhledávač.
Advertisements

Licence softwaru (8). Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně postižené,
Téma: Využití Accessu pro tvorbu evidence našeho podnikání Vypracovala: Jana Wasserbauerová.
Inf Počítačové viry a červy, malware a spyware. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Warez scéna, crack. Warez, co to je? Warez je termín počítačového slangu označující autorská díla, se kterými je nakládáno nelegálně, zejména v rozporu.
K NIHY, HUDBA A FILMY NA INTERNETU Pavlína Trchalíková, Dominika Šmiřáková, Lenka Švrčková, Soňa Frnková a Petr Smolka.
Desatero on-line bezpečnosti Vypracoval: Mgr. Rostislav Jančar ZŠ Na Planině 1393, Praha 4.
Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem.
VY_32_inovace_01_infpojmynet1_01 Vypracovala: Mgr. Lucie Bernátová Datum: leden 2013 Předmět:Informační technologie Ročník:7. ročník Škola - adresa:Základní.
Knihovny – zdroj informací OB21-VVP-HUM-CJL-BUJ-U
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Petra Kábrtová Máchová Název materiálu:
Elektronické učební materiály - II. stupeň Informatika 9 Autor: Bc. Pavel Šiktanc POČÍTAČOVÉ VIRY Co jsou počítačové viry a jak se proti nim bránit?
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Mgr. Petr Novák Název: VY_32_INOVACE_46_Inf8_9 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma: Licence softwaru.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Prostředí internetu Číslo DUM: III/2/VT/2/2/27 Vzdělávací předmět: Výpočetní technika Tematická oblast:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Josef Ledvoň. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Systém správy dokumentace akreditované zkušební laboratoře Bc. Jan Randl, 4912.
Informační bezpečnost VY_32_INOVACE _BEZP_15. DEFINICE  Informační bezpečnost chápeme jako zodpovědnost za ochranu informací během jejich vzniku, zpracování,
Vztahy a pravidla soužití - škola. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura, sport,
VY_32_INOVACE_Roz_III_17 Práva a povinnosti členů rodiny Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost.
Licence - povolení, oprávnění, svolení k užití programu - hranice mezi legálním užíváním, krádeží, přestupky z nedbalosti - za jejich použití (případně.
Tvorba prezentace Vložení snímku Vyberte si nejvhodnější typ snímku.
Základní škola a mateřská škola Lázně Kynžvart Autor: Mgr. Petra Šandová Název: VY_32_INOVACE_5B_INF3_16_ Téma: pro 4.,5.ročník ZŠ, vytvořeno:
Software Licence a distribuce Karel Nymsa Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/
Název šablony: ICT2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Vzdělávací oblast dle RVP:Základy výpočetní techniky Okruh dle RVP:Základy informatiky.
Počitačová bezpečnost - je obor informatiky, který se zabývá zabezpečením informací v počítačích (odhalení a zmenšení rizik spojených s používáním počítače).
Elektronická knihovna časopisů EZB Karolína Košťálová Národní knihovna ČR.
Software =je v informatice sada všech počítačových programů používaných v počítači, které provádějí nějakou činnost. - Software je protiklad k hardwaru,
PŘIHLÁŠENÍ K ELEKTRONICKÉ EVIDENCI TRŽEB
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Všechna neocitovaná díla jsou dílem autora.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Tutoriál ~ eKnihy Stahování
Informace a informační zdroje
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Vnitropodniková komunikace ve vybraném subjektu
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Návod na tvorbu prezentace diplomové / bakalářské práce
Informace a informační zdroje
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Lubomíra Moravcová Název materiálu:
Prvky v síti Střední škola hotelová a služeb Kroměříž Název školy
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Vodárenská 2115
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Vocelova 1338
Matematická gramotnost Znaky dělitelnosti
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tématický celek
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Vocelova 1338
Není Crack jako Crack Made By: Michal Karban,Michajil Burdikov,Dalibor Boháč, Marek Štěpán, Jakub Rosinský.
Software počítače 1 - opakování
SOFTWARE OSOBNÍHO POČÍTAČE
Webová aplikace MS2014+ Ing. Josef Šetek
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Vocelova 1338
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Lubomíra Moravcová Název materiálu:
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Popis výukového materiálu Název: PowerPoint
Informační a komunikační technologie Informatika Operační systémy
Základy pracovního práva a sociálního zabezpečení v ES
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Opakování učiva pro 9. ročník
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tematický celek
Název školy: Základní škola Městec Králové
Práva a povinnosti členů rodiny
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Software Mgr. Václav Chvál.
Informační a komunikační technologie Informatika
NOVINKY OD BUŘINKY – DUBEN 2016
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Informatika Počítačové viry.
Opakování učiva pro 9. ročník
Transkript prezentace:

Téma: Viry, antivirová ochrana,spamy – 1. část Vypracoval/a: Ing. Jana Wasserbauerová

Počítačová kriminalita Každý nový vynález sebou nese nejen ulehčení práce, zjednodušení pracovních postupů a podobně, ale zároveň i možnost zneužití. Vynález počítačové sítě sebou přináší v oblasti negativní možnost obohatit se nelegálně na úkor druhého, poškodit cizí věc, získat neoprávněně tajné informace.

Oblasti počítačové kriminality V současné době se počítačová kriminalita projevuje v těchto oblastech: –porušování autorských práv (filmy, hudba, obrázky, programy) –cracking (pronikání do zabezpečených systémů) –získávání neoprávněných informací, hesel, zabezpečení – spyware

Oblasti počítačové kriminality –Vytváření a rozesílání virů – Tvorba a šíření trojských koňů – Přesměrování na telefonní síti – Rozesílání počítačových červů –Zasílání nevyžádaných informací, zahlcování elektronické pošty těmito informacemi - spamy

Autorská práva Každé dílo má svého autora, někoho, kdo dílo vytvořil. Dílem může být program, film, hudba, projekt, kniha, článek … Neposkytl-li autor dílo ke stažení, využívání či šíření zdarma, člověk, který dílo využije, stáhne a šíří, dopouští se počítačové kriminality. Na Internetu je možné se setkat s následujícím softwarem: –Freeware - program je volně šiřitelný, využitelný. Jde o neplacený software. –Shareware – program je většinou zdarma, ale je nutné se většinou zaregistrovat a řídit se autorskými pokyny o využití programu.

Autorská práva –Komerční verze – plně funkční software, který je placený a autor určuje, jak je možné software za úplatu využít. –Demoverze – je bezplatný software, který neobsahuje všechny funkce komerční verze, slouží k odzkoušení programu uživatelem. Očekává se, že když bude uživateli software vyhovovat, zaplatí si komerční verzi. –Trialová verze – obdobně jako demoverze slouží k bezplatnému odzkoušení, ale pouze po určitou dobu.

Samostatná práce: 1.Najděte na Internetu jeden příklad počítačové kriminality, včetně postihu pachatelů. 2.Uveďte alespoň tři příklady: a)Freeware b)Shareware c)Komerční verze d)Trialové verze e)Demoverze Využijte internetových stránek: