Sapir-Whorfova hypotéza Renata Pudláková. Edward Sapir *26. ledna 1884 + 4. února 1939 Americký jazykovědec, antropolog Představitel lingvistického strukturalismu.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Případové studie Úvodní informace Zpracovávaná témata Ukázka zpracovaného tématu CZ.1.07/1.1.00/ My to umíme.
Advertisements

V RODINĚ, V RODINNÉM ŽIVOTĚ jsou uspokojovány psychické potřeby dítěte (ale také rodičů): 1. přísun podnětů 2. smysluplný svět 3. životní jistota 4. vlastní.
Organizační legitimita: aplikace institucionální teorie a teorie závislosti na zdrojích v rámci výzkumu NNO Magdaléna Šťovíčková SOS FHS UK, 2013/2014.
Vypracováno kolektivem autorů České společnosti pro technickou normalizaci Úřad pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví
Strategické otázky výzkumníka 1.Jaký typ výzkumu zvolit? 2.Na jakém vzorku bude výzkum probíhat? 3.Jaké výzkumné metody a techniky uplatnit?
Redukce lůžek Existuje prostor pro redukci lůžek akutní péče?
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Období vzniku: duben _inovace_FG.9.48 Autor : Vladimír TesaříkČlověk a svět práce, finanční gramotnost, nové auto.
Příčiny a možnosti zvládání nevhodného chování žáků Se zaměřením na negativní sebehodnocení.
N á zev S Š : SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Věra Dudová N á zev prezentace (DUMu): Právní řád ČR a právní ochrana občanů N á zev sady: Výuka občanské nauky.
Komunikace Že si nerozumíme, je normální. Že si porozumíme, je zázrak. neznámý autor Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Učení ducha v praktickém životě. Učení ducha je praxe vlastních myšlenek, citů a činů Učení ducha znamená učit se správně utvářet své myšlenky a city.
N á zev S Š : SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Věra Dudová N á zev prezentace (DUMu): Rodinné právo 1 N á zev sady: Výuka občanské nauky v 2. ročníku odborného.
Připraveno s podporou programu Erasmus+ Evropské unie. Provázanost výsledků učení, vyučovacích a hodnoticích metod Zkušenosti ZČU Brno Praha.
Doprava ROZMĚRY Který obrázek je největší? Který obrázek je nejmenší?
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc. Lucie Chojnová NÁZEV: VY_32_INOVACE_07_Význam a funkce rodiny TÉMA SADY: Občanská výchova.
Didaktická analýza dějepisného učiva Přednáška č. 6 AR 2014/2015.
Pojem přeměna obchodní společnosti
Doporučený vzor individuální prezentace
Návod na tvorbu prezentace diplomové / bakalářské práce
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Matematika 3 – Statistika Kapitola 4: Diskrétní náhodná veličina
Název vzdělávacího materiálu
Kvalitativní výzkum Vybrané otázky: Proč kvalitativní výzkum?
Marketingový výzkum. Marketingový výzkum Organizace marketingového výzkumu Cíl výzkumu Typ výzkumu Příprava výzkumného projektu Sběr dat Analýza výsledků.
AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_05_09 sociální role
Úvod do filosofie a etiky v sociální práci
P2 MARKETINGOVÉ PROSTŘEDÍ
MEZILIDSKÁ KOMUNIKACE II.
Sémantické aspekty katalogizace VI
Znakový jazyk Znakovaná čeština
Přednáška pro VIII. jarní semestr magisterského studia
Význam utkání v sportovních hrách
Poměr Co je poměr. Změna v daném poměru..
Základní jednorozměrné geometrické útvary
Zlaté pravidlo.
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tématický celek
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc
Stimulace tvořivosti – tvůrčí řízení a vedení lidí,
Metody práce s dětmi Zora Syslová.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Jana Novotná Název materiálu:
Poměr v základním tvaru.
karel oliva Akademie věd ČR
Doplněk (verbální atribut)
1. Obecná problematika tvorby ŠVP
Kvadratické nerovnice
Digitální učební materiál
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
5. Metody práce s dětmi Klasifikace metod Efektivita učení
Obecné výklady o důkazech
České školství v mezinárodním srovnání Stručné seznámení s vybranými ukazateli publikace OECD Education at a Glance 2010 Tisková konference 7.
Rovnice základní pojmy.
Závaznost ÚPD pro orgány státní správy lesa
Psychologie test.
OSVÍCENSTVÍ 18. STOLETÍ VĚK ROZUMU.
Digitální gramotnost Informatické myšlení
Text zápatí (edituje se v menu Vložení / Záhlaví a zápatí)
METODY PSYCHOLOGIE Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Osobnost žáka jako jeden ze subjektů výchovně-vzdělávacího procesu
JAZYK A ŘEČ Jazyk – myšlení – propoziční reprezentace
PhDr.Hana Pazlarová, Ph.D
Poměr v základním tvaru.
Vztah k životnímu prostředí
PhDr.Hana Pazlarová, Ph.D
ydewůd,ůwl registrační číslo projektu CZ /0.0/0.0/16_32/
Dopravní prostředky A jejich řidiči.
Profesionalita v sociální práci
Dvourozměrné geometrické útvary
Slovní úlohy o společné práci − 3
Transkript prezentace:

Sapir-Whorfova hypotéza Renata Pudláková

Edward Sapir *26. ledna února 1939 Americký jazykovědec, antropolog Představitel lingvistického strukturalismu ve Spojených státech Jeden z tvůrců Sapir-Whorfovy hypotézy Svými myšlenkami ovlivnil Noama Chomského Vyučoval na University of Chicago, od roku 1931 do smrti byl vedoucím antropologického oddělení na Yale University

Benjamin Lee Whorf * 24. dubna července 1941 Chemický inženýr z povolání Je znám jako obhájce Sapir-Whorfovi hypotézy Měl zájem o lingvistiku Mnoho z jeho prací byla vydána až posmrtně

Sapir-Whorfova hypotéza Jednou z historicky významných teorií psycholingvistiky S touto hypotézou přišli ve polovině 20.stolení Edward Sapir a jeho žák Benjamin Lee Whorf Jde o jazykový relativismus „Každý jazyk je obrovským systémem vzorů odlišný od ostatních, v němž jsou kulturně určeny formy a kategorie, jimiž osobnost nejen komunikuje, ale rovněž analyzuje přírodu, všímá si nebo opomíjí typy vztahů a jevů, svádí do kanálů své myšlenky a staví dům svého vědomí.“ (Whorf, 1956)

Sapir-Whorfova hypotéza Jakykový relativismus SWH je problém – Antropologický (mezi-kulturní) – Psychologický (vnitrokulturní) Dvě otázky - Analyzují lidé v různých kulturách svět různými způsoby, které souvisí s rozdíly ve slovní zásobě jejich jazyka? Souvisí anazlýza světa jednotlivcem s tím, jak si osvojil slovní zásobu jazyka, jimiž mluví?

Whorf tvrdil dvě věci 1)Strukturální rozdíly mezi jazykovými systémy mají obecně obdobu v rozdílech mimojazykového poznání u rodilých mluvíčích oněch dvou jazyků 2)Struktura rodného jazyka u každého člověka silně ovlivňuje nebo úplně determinuje vnímání světa, které daný člověk získává, když se učí onomu jazyku Nemáme zatím techniku jak hodnotit vnímání světa u národa nezávisle na jazyku, jímž mluví, není žádný přímý test jazykového determinismu možný

1) jazykové výrazy skutečně formují některé aspekty poznání jako například paměť 2) test SWH podle barev byl zavádějící 3) účinek jazyka na poznání lze pozorovat spíše v oblastech, které nejsou tak neurofyziologicky fixovány

Několik problémů nebo nutných podmínek: a)najít dvě skupiny lidí, které se liší pouze, pokud jde o zkušenost jazykových výrazů b) najít vhodný druh poznání c) najít prostředky jak testovat d) najít takový druh poznání, který se týká části vnímání světa u dané osoby, části, o níž se ví, že je kulturně proměnlivá

PŘIROZENÝ EXPERIMENT umožnil vnitrokultirní test jazykové relativity nalezeny dvě skupiny v západní společnosti, které jsou identické - šlo o skupiny od narození hluchých dětí 1. byla vychovávána slyšícími rodiči 2. byla vychovávána hluchými rodiči

NESLYŠÍCÍ DĚTI VYCHOVÁVÁNÉ SLYŠÍCÍMI Nejsou ve zkušenosti vystaveny výrazům znamenajícím nekonkrétní významy, zejména těm souvisejícím s mentálními stavy jako jsou domněnky, přání a pocity S hluchým dítětem je třeba se dorozumívat pomocí znakového jazyka, ale jejich rodiče znají pouze hovorový jazyk. Slyšící rodiče nemluví se svými dětmi o mentálních stavech a tak omezují své rozhovory na konkrétní věci

TEORIE MYSLI Týká se schopnosti přepisovat mentální stavy druhým – převzít jejich perspektivu a tak vidět věci v „jejich kůži“ pokud jde o jejich záměry, přesvědčení, přání Schopnost metareprezentovat to, co je známo o situaci z hlediska druhého člověka v kontrastu s našim vlastním hlediskem Navíc je tato dovednost bezprostřední a nevysvětlenou intuicí než rozumovým souzením

HRA S PANENKOU „SALLY“ Pomocí této hry se u dětí testuje teorie mysli Experimentátor ukáže dítěti, jak Sally vkládá kuličku do krabice a potom Sally odnesou z místnosti Zatímco je pryč, experimentátor ukryje kuličku v koši. Po té se přinese zpět panenka Sally a experimentátor se zeptá dítěte, kde bude Sally hledat svou kuličku. Dítě aniž by bylo schopno vysvětlit proč, ví, že jí bude hledat v krabici, kam ji dala než v koši, kam kuličku viděli přemístit. Neúspěšní : autisti

Teorie mysli je poznání týkající se toho, jak lidé analogií poznávají důležitou část svého světa Výzkumy ukázaly, že kultury se liší co do odkazování na mentální stavy a dokonce pojetí sebe sama Jestliže je SWH správná, pak by musela předpovídat, že hluché děti postrádající zkušenosti s výrazy mentálních stavů, ve srovnání s těmi, kdo tyto výrazy mají, by měly mít poškozené poznání týkající se myslí v takové míře neúspěšnosti, jakou měli autisté u testu s panenkou Sally

Candida Peterson, Michael Siegal provedli dva experimenty s panenkou Sally a použili pokaždé lehce odlišná slovní vyjádření - neschopnost těchto dětí neměla spojitost s hluchotou samotnou - tak jako všichni výzkumníci i ony zkoušely jiná vysvětlení a samozřejmě byly dotazovány člověkem, jenž plynule ovládal znakovou řeč.

Názor většiny antropologů a lingvistů na jejich závěry, jež vešly ve známost jako Sapir-Whorfova hypotéza, je však dnes poněkud skeptický, protože myšlení není zcela redukovatelné pouze na jazyk a řada významů může být vyjádřena neverbálními či mimojazykovými prostředky, jako je například mimika, posunky, umění, jazykový či situační kontext apod. mimikaumění

Co si odnést domů? SWH – tvrdí, že jazyk, kterým mluvíme, má silný vliv na poznání Experiment hry s panenkou „Sally“ Přirozený experiment